Neem de staatsgreep van Trump serieus. Het is geen grap – en Biden’s overwinning was gewoon een suikerklontje

Neem de staatsgreep van Trump serieus. Het is geen grap – en Biden’s overwinning was gewoon een suikerklontje

27 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Er is niets “normaals” aan dit moment. Zelfs als Trump met tegenzin het kantoor verlaat, is er enorme schade aangericht.

Probeert Donald Trump nog steeds een staatsgreep te plegen met de bedoeling voor onbepaalde tijd aan de macht te blijven?

Ja. “I quit” is een zin die niet voorkomt in het handboek van de autoritair .

Trump heeft zijn staatsgreep in het openbaar aangekondigd, wat een belangrijke reden is waarom de meeste mensen het niet serieus nemen.

De president heeft herhaaldelijk verklaard dat de presidentsverkiezingen van 2020 onwettig zijn en buiten beschouwing moeten worden gelaten omdat hij niet de winnaar is. Gezien het feit dat hij een dwangmatige leugenaar is, is Trump op dat punt opmerkelijk consistent geweest. Bovendien gaf hij al in 2016 zijn voornemen te kennen om deel te nemen aan een staatsgreep en andere extralegale of illegale pogingen om verkiezingen te ondermijnen als hij niet wint.

Joe Biden versloeg Donald Trump met meer dan 6 miljoen stemmen en kreeg ook 306 stemmen tegen de 232 stemmen van Trump in het Electoral College. Beide resultaten zijn een mandaat van het Amerikaanse volk dat het tijdperk van Trump voorbij is en dat zijn leider op de as van de geschiedenis moet worden achtergelaten, een nachtmerrie om uit te ontwaken.

Als reactie hierop organiseren de agenten en volgers van Trump openbare protesten en dienen ze rechtszaken aan namens Trump waarin wordt beweerd dat hij verloor vanwege ‘kiezersfraude’,  ‘valse stembiljetten’ en andere samenzweringen. Ze hebben gedreigd met geweld en een ‘opstand’ tegen Biden en de Democraten . Trump heeft geen nederlaag toegegeven en biedt onder juridische druk nu alleen met tegenzin hulp bij de machtsoverdracht. Hij creëert een algehele omgeving van politieke instabiliteit, waardoor zijn meest trouwe loyalisten in belangrijke nationale veiligheidsposities werden geplaatst. Zoals het een politieke sterke man en neofascist betaamt, gaat Trump door met het straffen van het Amerikaanse volk door de economie van het land verder te beschadigen en letterlijk elke dag duizenden mensen te doden door een campagne van nalatigheid en sabotage als reactie op de coronavirus-pandemie. 

Terwijl het tijdperk van Trump zijn einde nadert, hebben de Verenigde Staten opnieuw aangetoond dat ze verre van uitzonderlijk zijn . De poging tot staatsgreep van Trump heeft het land en zijn democratie in een staat van limbo en “zombiepolitiek” gebracht.

In een nieuw essay bij de New York Review of Books legt Fintan O’Toole uit :

Het is onmogelijk om in dit tussenmoment niet aan Antonio Gramsci te denken: “De crisis bestaat precies uit het feit dat het oude sterft en het nieuwe niet geboren kan worden; in dit interregnum verschijnen een grote verscheidenheid aan ziekelijke symptomen.” Er gaat iets dood, maar we weten nog niet wat. Is het het basisidee van meerderheidsregering of is het de meest coherente poging om dat idee te vernietigen sinds de afscheiding van de Confederatie? Iets probeert geboren te worden, maar we kunnen ook nog niet zeggen wat het is. Is het een Amerikaanse versie van de “beheerde democratie” of “electorale autocratie” die de snelst groeiende politieke vorm ter wereld is? Of is het een radicaal vernieuwde republiek die eindelijk kan omgaan met de onafgemaakte zaken van haar geschiedenis? Het oude is in een toestand van opgeschorte animatie; het nieuwe staat op een drempel die het nog niet kan oversteken. …

Als Trump uiteindelijk uit het Oval Office wordt verwijderd, zal de studie naar wraak en onsterfelijke haat, en niet naar nuchtere zelfkritiek, het antwoord zijn in Trumpworld. Er zal geen kastijding zijn, alleen een nieuwe injectie van wrok en samenzwering.

Dit is zombiepolitiek – het leven na de dood van een voormalige conservatieve partij. En zoals gotische verhalen ons vertellen, is het erg moeilijk om ondoden te doden. De helft van een tweepartijenstelsel is overgegaan in een post-democratische staat. 

Als reactie op deze gebeurtenissen gaan de Amerikaanse reguliere nieuwsmedia en het commentariaat voor het grootste deel door met dezelfde fouten in analyse en verhaal die hielpen om Trump te kiezen in 2016 en vervolgens zijn aanvallen op de democratie en de rechtsstaat normaliseerden voor de komende vier jaar.

Ze bespotten de nederlagen van Trump in de rechtbanken en beschrijven ze alsof het sportevenementen zijn met een opeenvolging van overwinningen en verliezen. Aangenomen wordt dat het een voldongen feit is dat Biden in januari aantreedt. Trump zou “zwaaien” en “driftbuien werpen”; en zijn gedrag is “zielig” en “gênant”. De poging tot staatsgreep van Trump is “ongeorganiseerd”, evenals zijn aanhangers met hun veronderstelde “lage moraal”.

De mogelijkheid dat Trump en zijn agenten een manier zouden kunnen vinden om het aantal stemmen en de toegewezen kiezers in belangrijke staten zoals Pennsylvania en Michigan te veranderen, wordt als een absurditeit beschouwd: “De wet” en “de rechtbanken” zouden een dergelijke uitkomst nooit toestaan.

Lees ook:  Wapencultuur is altijd over witte suprematie geweest

Dit is een vorm van politiek troostrijk voedsel of suiker,  dat een wanhopige honger voedt van de reguliere nieuwsmedia , de politieke klasse en het Amerikaanse volk voor een terugkeer naar normaliteit . Maar op een bepaald niveau moeten ze weten dat Trump’s aanvallen op de democratie abnormaal en zeer gevaarlijk zijn .

Ontkenning hielp het Trumpisme te doen ontstaan; Als je die ontkenning niet onder ogen kunt zien, zal het Trumpisme in Amerika voortduren lang nadat de man zelf weg is .

In werkelijkheid spelen Donald Trump, zijn Republikeinse Partij en hun bondgenoten een ander spel, een spel dat volledig buiten de ‘normale politiek’ en de ‘volkstheorieën over democratie’ valt die de Vierde Staat en vele andere politieke elites aanbidden als een religie.

Het echte doel van Donald Trump en zijn beweging is om toekomstige verkiezingen ongeldig te maken als Republikeinen niet winnen .

De aanslagen op de verkiezingen van 2020 maken ook deel uit van een strategie die extreem succesvol is gebleken. Republikeinse kiezers worden geconditioneerd om te zien dat de regering-Biden geen wettelijke autoriteit heeft omdat Trump “verraden” is.  Het netto-effect zal zijn dat politiek geweld en andere daden van verzet door de aanhangers van Trump en andere Republikeinse kiezers worden aangemoedigd .

In een nieuw essay voor Medium reflecteert Indi Samarajiva op zijn ervaring met de poging tot staatsgreep in Sri Lanka in 2018 en geeft een waarschuwing:

Het tragische dat je niet begrijpt – wat je niet kunt begrijpen – is dat je al verloren bent. Je kunt niet precies weten wat – dat is de aard van chaos – maar weet dit. Je verliest meer dan je kunt verdragen.

We verloren onze kinderen door in de kerk te spelen. We verloren onze vrienden, terwijl we aan de brunch gingen zitten. Moslims verloren hun waardigheid en rechten. Uw Republikeinen hebben krachten ingezet die ze onmogelijk kunnen begrijpen en zeker niet kunnen controleren. En ze willen niet eens. Voor hen is chaos een ladder. …

Wat ik je kan vertellen – wat iedereen die dit heeft meegemaakt, je kan vertellen – is dat het slecht gaat worden. Ik wist niet dat kerken en hotels op Paaszondag zouden ontploffen, maar ik weet het nu. Ik probeer het je van tevoren te vertellen. Je hebt een doos met instabiliteit van Pandora geopend. Allerlei soorten demonen komen naar buiten.

Ik heb een staatsgreep meegemaakt. Het voelde als wat je nu voelt. Alsof je naar iets stoms kijkt en gewoon wacht tot het weggaat. Maar het gaat niet weg. Je kunt het vergeten, maar het gaat niet weg.

Er is nu een tikkende bom in het hart van uw democratie. Uw regering, het idee van bestuur is dodelijk verwond. Chaos is in het hart geplant. Ik weet niet waar deze chaos in zal uitgroeien, maar ik kan je dit beloven. Het zal niet goed zijn.

De Amerikaanse democratie is erg ziek. Het jubileum en de viering van de schijnbare nederlaag van Trump op de verkiezingsdag waren zeer voorbarig. Biden’s overwinning was een medicijn dat tijdelijk de pijn maskeerde van een democratie in kritieke toestand. De patiënt kan “normaal” leven totdat de high van het medicijn is verdwenen. De crash zal extreem en vreselijk zijn, bijna onvoorstelbaar, omdat de onderliggende ziekte niet is aangepakt.

De waarheid van wat Trump en zijn neofascistische beweging hebben onthuld over de mislukkingen en kwetsbaarheden van Amerika, moet worden onder ogen gezien als die burgerziekte moet worden gezuiverd uit het politieke lichaam van het land. De afrekening moet ook een beoordeling bevatten van het karakter en het gedrag van de tientallen miljoenen Amerikanen die op Trump hebben gestemd en hem blijven steunen .

Over deze vragen over genezing en wat er daarna komt na het tijdperk van Trump, had Ruth Ben-Ghiat, een vooraanstaand historicus van het fascisme, het volgende te zeggen in een recent telefoongesprek:

We zullen veel basisonderwijs nodig hebben om mensen te helpen begrijpen welke snode invloed ze hadden op Trump. Een van de meest trieste waarheden is dat deze mannen de mensen verachten die van hen houden. Ze minachten hen omdat ze hun hun macht hebben gegeven. Velen van ons waren verbaasd dat het met de pandemie heel duidelijk was dat het hem niet kan schelen of ze doodgaan. Het maakt hem echt niet uit of je leeft of sterft. Mensen helpen dat in te zien, zal belangrijk zijn om hen terug te brengen naar de zaak van goed bestuur, een overheid die geeft om het algemeen welzijn. Dat is heel anders dan bruggen bouwen om mensen te vergeven en zeggen: “Oké, dan laten we je racisme gewoon achter ons.” Dat is helemaal niet waar ik voor pleit.

Uiteindelijk is het Amerikaanse neofascisme, zoals mainstream door Donald Trump en zijn volgelingen, een traag werkend gif. De poging tot staatsgreep van Trump is nog een teken dat het werkt.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Het nieuwe PR-fotoboek 'Beatrix van prinses tot prinses' is uit, maar ....... vergeet niet dat diezelfde superrijke Beatrix 9 ´staatsgrepen´ van elk bijna 2 miljard euro uit ABP-pensioenpot goedkeurde

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  'Verbluffend en tiranniek': Mike Pompeo aan de kaak gesteld wegens gezworen soepele overgang ... voor de tweede termijn van Trump
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments