Parler brengt reguliere conservatieven, antisemieten en blanke supremacisten samen terwijl het sociale mediaplatform miljoenen Trump-supporters trekt

Parler brengt reguliere conservatieven, antisemieten en blanke supremacisten samen terwijl het sociale mediaplatform miljoenen Trump-supporters trekt

28 november 2020 1 Door Indignatie redactie

Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 heeft Parler onder rechtse politici en ‘influencers’ – mensen met een groot aantal online volgers – de aandacht getrokken als een platform voor sociale media waar ze ideeën kunnen delen en promoten zonder zich zorgen te hoeven maken dat het bedrijf hun berichten blokkeert of markeert voor gevaarlijk of misleidend zijn. De website is echter een toevluchtsoord geworden voor extreemrechtse extremisten en complottheoretici die nu in contact komen met de reguliere conservatieven die massaal naar het platform komen.

Aangezien de drie meest vooraanstaande socialemediabedrijven – YouTube, Facebook en Twitter – actie blijven ondernemen om de verspreiding van extremisme en desinformatie tegen te gaan, verwelkomt Parler de daaruit voortvloeiende uittocht van rechtse gebruikers. Het is enorm in populariteit gestegen en het aantal leden is in november verdubbeld tot 10 miljoen , hoewel het nog steeds wordt overschaduwd door de ongeveer 330 miljoen maandelijkse actieve gebruikers van Twitter .

Met zijn hernieuwde succes draagt ​​de site bij aan de steeds groter wordende kloof tussen de verschillende percepties van de werkelijkheid van het gepolariseerde publiek. Op de reguliere sociale media wonnen Joe Biden en Kamala Harris de presidentsverkiezingen, en theorieën over misdaden door de Biden-campagne en Democraten worden aangemerkt als verkeerde informatie . Volgens Parler won Donald Trump in een aardverschuiving, maar zijn overwinning werd gestolen door een brede alliantie van boosdoeners, waaronder democraten en de zogenaamde ‘diepe staat’.

Hoewel het te vroeg is om te zeggen of Parler hier is om te blijven, heeft het al een reputatie en een niveau van betrokkenheid bereikt dat andere alternatieve platforms heeft ingehaald. Maar samen met het succes komt de realiteit dat extremistische bewegingen zoals QAnon en de Boogalooers hebben gedijen in de ongereguleerde chaos van het platform.

Parler’s oorsprong

Parler werd gelanceerd in 2018 en vond zijn plaats als een ander nicheplatform voor rechtse gebruikers die te maken hadden met inhoudsmoderatie op Facebook, Twitter en YouTube. Het gebruikersbestand bleef tot begin 2020 klein – minder dan 1 miljoen gebruikers.

Andere, voornamelijk rechtse platforms, vooral Gab , hadden veel langer marginale en gewelddadige ideologen en groepen gehuisvest dan Parler. Dit waren onder meer gewelddadige extreemrechtse milities en de massaschieter Robert Bowers .

Parler daarentegen verwierf een reputatie voor catering aan reguliere conservatieven dankzij een handvol spraakmakende early adopters zoals Brad Parscale, Candace Owens en senator Mike Lee . Als gevolg hiervan, toen Twitter in 2020 begon met het labelen van misleidende Trump-tweets over mogelijke fraude bij afwezigheid en mail-in stemmen, omarmden politici zoals Ted Cruz Parler als het volgende bastion voor conservatieve toespraken.

De verkiezingen van 2020

In de weken voor de verkiezingen van 3 november hebben de grote sociale mediasites stappen ondernomen om verkiezingsgerelateerd extremisme en desinformatie te verminderen. Twitter rolde labels uit voor alle verkeerde informatie over het inzenden van stembiljetten en plaatste een prompt op getwete artikelen om mensen aan te moedigen ze te lezen voordat ze opnieuw gingen retweeten. Facebook blokkeerde QAnon-groepen en, later, beperkte QAnon-aangrenzende accounts door “SaveTheChildren” samenzweringstheorieën te pushen . Facebook begon ook berichten over ontkenning van de holocaust te verbieden . YouTube bestempelde en blokkeerde advertenties voor verkiezingsgerelateerde nep-informatie , hoewel het veel video’s ter bevordering van complottheorieën achterliet.

Deze acties gingen door in de nasleep van de verkiezingen, vooral toen de reguliere conservatieve politici en Trump de valse bewering dat Biden en de Democraten op grote schaal kiezersfraude pleegden om de verkiezingen te stelen, naar voren brachten. Bijgevolg migreerden miljoenen gebruikers naar alternatieve platforms : Gab, MeWe en in het bijzonder Parler.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De degelijkheid van 'Big Think' Media

Gebruikers stroomden daar naartoe vanwege de belofte van een site die geen valse informatie zou labelen en de oprichting van extremistische gemeenschappen niet zou verbieden. Maar ze verhuisden ook omdat Republikeinse politici en bekende elites aangaven dat Parler het nieuwe huis was voor conservatieve toespraken. Deze omvatten commentator Mark Levin en Fox-presentator Sean Hannity.

Racisme, antisemitisme en geweld bevorderen

Parler heeft slechts twee communityrichtlijnen: het staat niet bewust criminele activiteiten toe, en het staat geen spam of bots toe op zijn platform. Het gebrek aan richtlijnen over haatzaaiende uitlatingen heeft het mogelijk gemaakt dat racisme en antisemitisme bij Parler floreerden.

Mijn onderzoekscentrum heeft verschillende jaren besteed aan het opbouwen van een uitgebreide encyclopedie van extreemrechtse terminologie en straattaal, die niche-onderwerpen bestrijkt uit het spectrum van blanke supremacistische, neofascistische en anti-staatsbewegingen. We hebben de manieren bestudeerd waarop extreemrechtse taal evolueert naast de inspanningen van reguliere platforms om inhoud te modereren, en hoe straattaal en memes vaak worden gebruikt om regels te omzeilen.

We hebben sinds maart extreemrechtse gemeenschappen op Parler gevolgd en hebben veelvuldig gebruik gevonden van zowel voor de hand liggende blanke suprematie-termen als meer impliciete, ontwijkende memes en straattaal. Naast andere expliciete blanke suprematische inhoud, staat Parler bijvoorbeeld gebruikersnamen toe die verwijzen naar de gewelddadige antisemitische slogan van de Atomwaffen-divisie, berichten waarin de theorie wordt verspreid dat Joden afstammen van Satan en hashtags zoals ‘HitlerWasRight’.

Bovendien is het gemakkelijk om de impliciete onverdraagzaamheid en het geweld te vinden die er uiteindelijk voor zorgden dat Facebook bewegingen als QAnon verbood. Bijvoorbeeld, QAnons versie van de “bloed-smaad” -theorie – de eeuwenoude samenzweringstheorie waarbij het Joodse volk christenen vermoordt en hun bloed gebruikt voor rituelen – heeft zich wijd verspreid op het platform. Duizenden posts gebruiken ook QAnon-hashtags en promoten de valse bewering dat wereldwijde elites letterlijk kinderen opeten.

Onder de alternatieve platforms valt Parler op omdat blanke supremacisten, QAnon-aanhangers en reguliere conservatieven dicht bij elkaar bestaan. Dit resulteert in commentaarthreads op de posts van politici die een smeltkroes van extreemrechtse overtuigingen zijn, zoals een reactie op Donald Trump Jr.’s ongegronde beschuldigingen van verkiezingsmisdrijven waarin staat: “Burgeroorlog is de enige manier om het moeras droog te leggen. . “

Achter de schermen

Parler’s eigendom wordt nog steeds grotendeels geheim gehouden. De weinige informatie die aan het licht is gekomen, maakt de piek in populariteit van Parler echter nog zorgwekkender.

Dan Bongino bijvoorbeeld, de zeer populaire rechtse commentator die een boek publiceerde over de ‘deep state’-samenzweringstheorie en regelmatig niet-geverifieerde informatie publiceert , heeft op zijn minst een klein eigendomsbelang in het bedrijf. CEO John Matze heeft gezegd dat het eigendom is samengesteld uit hemzelf en “een kleine groep goede vrienden en werknemers.”

Met name de conservatieve miljardair Robert Mercer en zijn dochter, Rebekah, zijn investeerders in het platform . Rebekah Mercer hielp het samen met Matze op te richten. De Mercers staan ​​bekend om hun investeringen in andere conservatieve doelen, waaronder de Brexit-campagne van Nigel Farage, Breitbart News en Cambridge Analytica. De verbinding met Cambridge Analytica heeft met name experts gealarmeerd , die zich zorgen maken dat Parler onnodige gegevens van onwetende gebruikers kan verzamelen.

Het privacybeleid van Parler doet ook niets af aan de bezorgdheid over de privacy van gebruikers : het beleid zegt dat Parler toestemming heeft om een ​​enorme hoeveelheid persoonlijke informatie te verzamelen, en geeft zijn leden veel minder controle dan reguliere platforms over waarvoor die gegevens kunnen worden gebruikt .

Parler’s toekomst

Parler’s lot zal afhangen van wat zijn leden de komende maanden doen. Zal het bedrijf kunnen profiteren van de toestroom van nieuwe gebruikers, of zullen de leden langzaam terugvloeien naar de grotere platforms? Een belangrijke factor is hoe Trump zelf reageert en of hij uiteindelijk een account op Parler aanmaakt.

Omdat Parler een rechtse publiek heeft bediend en haatzaaiende uitlatingen heeft laten gedijen op zijn platform, staat Parler ook op de grillen van zijn gebruikers. Parlers belangrijkste concurrent, Gab, probeerde op dezelfde manier te profiteren van de zorgen over oneerlijke matiging tegen conservatieven. De expansie van Gab kwam echter tot stilstand na de massale schietpartij van Bowers op een synagoge in Pittsburgh. Bowers had antisemitische en gewelddadige inhoud op het platform geplaatst en de onthulling leidde ertoe dat PayPal , GoDaddy en Medium Gab van hun diensten verbannen.

Diepe kennis, dagelijks. Meld u aan voor de nieuwsbrief van The Conversation .]

Online extremisme en haat kunnen leiden tot echt geweld door extreme acties te legitimeren . Parler’s tolerantie van haat, onverdraagzaamheid en aansluiting bij gewelddadige bewegingen opent de mogelijkheid dat, net als Gab, een of meer van zijn leden gewelddaden zullen plegen.

Hoewel het moeilijk is om te weten hoe Parler in de toekomst zal groeien, suggereert mijn onderzoek dat het extremisme onder zijn gebruikers nog maanden zal aanhouden.Lees ook:  Stel je voor dat MSM consequent de bewijskrachtige normen toepaste die het toepast op de e-mails van Hunter Biden

Comments

comments