De wereld na Covid-19

De wereld na Covid-19

29 november 2020 0 Door Indignatie redactie

De pandemie treft de meerderheid van de mensheid, de uitgebuite en de armen, het hardst – een blik vanuit India.

door Pramod Ranjan

Als de verspreiding van het nieuwe coronavirus niet was ingeperkt door lockdowns op te leggen, zou het een aanzienlijk deel van de wereldbevolking hebben weggevaagd. Maar is de waarheid zo eenzijdig als wordt beweerd?

De lockdown heeft over de hele wereld honderdduizenden levens gekost en de nasleep heeft de economieën van talloze lage- en middeninkomenslanden, zoals India, verwoest. Miljoenen mensen zijn veroordeeld tot een leven in armoede en ellende.

Wat gaat er veranderen

Kantoren en onderwijsinstellingen waren een geschenk van de moderne tijd. Door denkende mensen bij elkaar te brengen, creëerden de werkplekken en onderwijscentra niet alleen een nieuw hoofdstuk in de ontwikkeling van de mensheid, maar brachten ze ook verschillende gemeenschappen op gemeenschappelijke platforms. Het is vrijwel zeker dat er na Covid-19 geen scholen en kantoren meer zullen zijn zoals we die nu kennen (1).

In India is een nieuwe wet van kracht geworden om veranderingen in onderwijsinstellingen teweeg te brengen (2). Arbeidsrechten werden zo goed als afgeschaft en bedrijven kregen een vergunning om arbeiders uit te buiten (3). Niet alleen de arbeiders, maar ook de werknemers zouden verstrikt raken in dit web van uitbuiting en psychologische onrust (4). De rechten van journalisten en media werknemers met betrekking tot hun prestaties omstandigheden en hun salaris en hun subsidies zijn afgeschaft door veranderingen in de wet (5).

Er is ook een reëel gevaar dat de globalisering – de snelle toename van handel en bedrijvigheid op wereldschaal in de jaren negentig – zal worden teruggedraaid. Dat zou een catastrofe betekenen voor de economieën van ontwikkelingslanden. In India en veel andere landen heeft alleen de globalisering de armen in staat gesteld om door te stromen naar de middeninkomensgroep (6).

Omgekeerd zijn er na het ontslaan van grote aantallen bedienden en arbeiders berichten dat arbeiders die naar de grote steden terugkeerden nadat de lockdown was opgeheven, gedwongen waren om langer te werken dan voorheen. Nadat de lockdown bijvoorbeeld was opgeheven, werden arbeiders uit de geboorteplaats van de auteur in de staat Bihar met de bus vervoerd naar steden die duizenden kilometers verderop lagen, zoals Mumbai, Chennai en Surat. Velen van hen keerden echter binnen een paar weken terug en klaagden dat ze gedwongen waren om zwaar slopend werk te doen. Ze hopen dat hun “satyagraha” bedrijven zal dwingen voor hen te buigen. Maar dit zijn slechts pijpdromen. Honger dwingt hen terug te keren naar deze steden

Degenen die het geluk hebben niet thuis te zijn ontslagen in de privésector en in het hoger onderwijs. De meesten van hen zullen nooit meer naar zijn kantoor terugkeren. Speciale software die bekend staat als “bossware” is geïnstalleerd op hun mobiele telefoons, computers en camera’s. Dit soort software maakt hun digitale monitoring mogelijk in de mate dat hun werkgever niet alleen weet wat ze doen, maar ook weet van hun fysieke en mentale toestand (7).

Deze monitoring omvat het lezen van e-mails, het analyseren van berichten die zijn ontvangen op sociale media, weten wie met wie en wanneer ontmoet en het verzamelen van biometrische gegevens zodat de werkgever kan weten hoe werknemers hun werkplek gebruiken (aug. ). Uit een onderzoek uit 2018 onder 239 grote bedrijven bleek dat 50 procent van hen deze “onconventionele” monitoringmethoden gebruikte. Volgens Covid-19 wordt met deze monitoring nog zorgvuldiger en strikter omgegaan zodat kan worden vastgesteld of “de werknemer interesse heeft in zijn werk of niet en hoe stressvol het werk is”. De regeringen van sommige landen zijn al begonnen dergelijke fondsen te gebruiken.

Daar houdt het niet op. Het tempo van de economische groei neemt af en er zijn buitengewone maatregelen nodig om de trend om te buigen. Deze stappen zullen onvermijdelijk de economische status van veel van de lagere en middenklasse verlagen. De middenklasse zal arm worden en de armen zullen verhongeren. Deze klassen worden ontdaan van hun fundamentele mensenrechten op grond van het feit dat er tijdelijk dwingende maatregelen moeten worden genomen om de economie te stimuleren en dat er mogelijk een nieuwe pandemie op komst is.

De Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar Milton Friedman (1912-2006), die een voorstander van de vrije markt was, zei ooit: “Niets is zo permanent als een tijdelijk overheidsprogramma”. Deze argumenten blijven bestaan. Niet alleen regeringen, maar verschillende krachten – inclusief degenen die de vrije markt beheersen – initiëren zogenaamde tijdelijke programma’s. Maar ze zijn bedoeld om vanaf het begin permanent te zijn (9). We zullen de manifestatie van deze neiging opnieuw zien.

Er kan bijvoorbeeld worden gesteld dat het beteugelen van de bevolkingsgroei essentieel is om naties en gemeenschappen op het pad van economische groei te brengen. Verdere ontwikkeling kan alleen plaatsvinden als het groeitempo van de economie hoger is dan dat van de bevolking. Het feit dat mensen de afgelopen decennia welvarender zijn geworden, dat er stappen zijn ondernomen om de mensenrechten te handhaven en te beschermen en dat er wetten zijn aangenomen om de rechten van werknemers te beschermen, is grotendeels te wijten aan de relatief hogere economische groei.

In zekere zin had de welvaart het voor kapitalisten gemakkelijker gemaakt om deze liberale normen te volgen. Maar aangezien het groeitempo de komende jaren lager zou zijn, zou kunnen worden gesteld dat de lagere lagen het groeipercentage van hun bevolking zouden moeten verminderen om een ​​evenwicht te vinden tussen bevolking en ontwikkeling.

Bevolkingsbeheersing zal in toenemende mate worden gekoppeld aan werkgelegenheid, rechten en het in aanmerking komen voor uitkeringen uit de overheidsfondsen. En er worden nieuwe wetten aangenomen die de bevolkingsgroei stimuleren en straffen. Men zou kunnen stellen dat alleen degenen die, net als degenen die het aantal armen niet vergroten, recht hebben op de vruchten van ontwikkeling – als een stimulans om hun steentje bij te dragen om het groeitempo te compenseren.

Dit kan ertoe leiden dat regeringen en de particuliere sector regels vaststellen die lonen en vergoedingen koppelen aan het tempo van de economische groei. De lonen en toelagen van werknemers zouden bijvoorbeeld stijgen als het nationale groeipercentage toeneemt en afnemen als het daalt.

Het zou zijn alsof de prijzen van aardolieproducten elke dag of elke week veranderden, of dat de tarieven stegen en daalden nadat de spoorwegen waren geprivatiseerd. In sommige landen zijn diplomatieke salarissen en toelagen gekoppeld aan het groeipercentage van het land. De logica zou zijn dat het koppelen van lonen aan het groeitempo ervoor zou zorgen dat werknemers zouden streven naar verbetering van de economie. De impact van een dergelijke maatregel op de mensenrechten is gemakkelijk voor te stellen.

Er zullen meer veranderingen plaatsvinden – de belangrijkste daarvan zou universele digitale bewaking zijn, die het potentieel heeft om de individuele vrijheid tot het laagst mogelijke niveau te beperken. Het huidige liberale democratische systeem zou onverenigbaar zijn met dergelijke veranderingen, en dat zou veranderingen betekenen in het politieke systeem zoals we het vandaag kennen. Deze wijziging zou nodig zijn omdat de omstandigheden die tot de ontwikkeling van het huidige systeem hebben geleid, niet meer bestaan.

Tijdens de lockdown werden de superrijken van de wereld rijker en schoten de activa en winsten van techreuzen – Alphabet, Facebook, Microsoft, Tesla en andere bedrijven die de IT-ruimte domineren – enorm omhoog. Ze zullen de komende jaren enorme sommen geld blijven drukken. Ze zouden ook geïnteresseerd zijn in een politiek regime dat voor hen gemakkelijker te ‘managen’ zou zijn.

In deze situatie is er een reële angst dat autoritaire en dynastieke politieke systemen in India en andere delen van de wereld zullen proberen de huidige systemen te vervangen.

Daarom moeten degenen die opkomen voor de steun van de zwakkere klassen bijzondere inspanningen leveren om ervoor te zorgen dat de fundamentele kwesties die deze groepen aangaan centraal blijven staan ​​in hun discours, zodat ze kunnen vechten om de belangen van deze lagen te beschermen wanneer ze zich voordoen. Er treden veranderingen op. Dit is niet de enige verantwoordelijkheid van de derdewereldlanden, maar ook van de sociaal geëngageerde activisten van de geïndustrialiseerde landen.

De plaats van Covid-19 in de zee van ziekten

De eerste stap in deze verhandeling zou zijn om erachter te komen hoe reëel de angst voor Covid-19 is, die waarschijnlijk grote veranderingen zal veroorzaken. En ook of het coronavirus dezelfde dreiging vormt voor de sociaal en economisch achtergestelde bevolkingsgroepen als andere ziekten, hongersnood en hongersnood die op ons pad komen. Of is er een kwalitatief verschil in de manier waarop deze bevolkingsgroepen de Covid-19-dreiging beoordelen?

Volgens Sher Singh, redacteur van een tijdschrift genaamd Mazdoor Samachar , is Covid-19 een ziekte van de “sahibs” (de elite). En hij heeft gelijk. Op basis van hun ervaringen uit het verleden nemen de armere klassen deze ziekte niet zo serieus als de hogere klasse.

De sociaal achtergestelde bevolkingsgroepen worden al getroffen door ziekten als diarree, tuberculose en longontsteking, waaraan in veel grotere aantallen mensen overlijden. Hoe zouden ze dan bang moeten zijn voor een ziekte die 80 procent van de tijd geen symptomen vertoont, 95 procent van de patiënten geneest zonder behandeling en het sterftecijfer tussen 0,1 en 1 procent ligt. En dat ook weer vooral in de leeftijdsgroep van 60 tot 85 jarigen en bij patiënten die lijden aan “elite ziekten” zoals kanker, nierproblemen, hoge bloeddruk enzovoort.

Allereerst is het percentage mensen in de leeftijdsgroep van 60 tot 80 jaar in de sociaal achtergestelde strata significant lager dan in de geprivilegieerde lagen van de bevolking. Hoewel dit misschien inconsistent klinkt, is het een feit dat de meeste mensen in deze leeftijdsgroep in de sociaal achtergestelde groepen hun gemiddelde levensverwachting al hebben overschreden (10).

Volgens een tienjarige studie van 2004 tot 2014 is de gemiddelde leeftijd van de Scheduled Tribes , d.w.z. de in de grondwet geregistreerde inheemse stammen van de Adivasi, 43 jaar; de moslims van de andere achtergebleven klassen (OBC, Duits: andere achterlijke klassen), d.w.z. de Pasmandas, op 50-jarige leeftijd en de moslims van de hogere kaste, d.w.z. de Ashrafs, op 49-jarige leeftijd. De levensverwachting van niet-islamitische hogere kasten, zoals hindoes en andere niet-moslims, is daarentegen 60 jaar.

Dit betekent natuurlijk niet dat alle leden van de hogere kasten 60 jaar oud worden of dat mensen uit alle sociaal achtergestelde klassen voor hun 50ste sterven. Uit dit onderzoek blijkt echter dat er grote verschillen zijn in de gemiddelde levensverwachting van de verschillende bevolkingsgroepen en dat de sociaal achtergestelde bevolkingsgroepen veel minder toegang hebben tot een moderne levensstandaard, gezonde voeding en medische voorzieningen in vergelijking met de bevoorrechte klassen.

Daarnaast is in het genoemde onderzoek gekeken naar de gemiddelde leeftijd van mensen op basis van een andere classificatie dan religie en kaste, namelijk beroep. Ook dat varieert. De gemiddelde leeftijd van een Indiase loonarbeider is 45,2 jaar en die van een loontrekkende met dezelfde sociaaleconomische status is 48,4 jaar. Evenzo is er een groot verschil tussen de gemiddelde levensverwachting van de bevolking van “achtergebleven”, dat wil zeggen minder ontwikkelde staten, en die van de ontwikkelde staten. De inwoners van “achtergebleven staten” sterven gemiddeld zeven jaar eerder dan hun leeftijdsgenoten in ontwikkelde landen. De levensverwachting van inwoners van ontwikkelde staten is 51,7 jaar en die van inwoners van achtergebleven staten is 44,4 jaar (11).

Volgens een studie uit 2013 van het Indian Institute for Dalit Studies – aangehaald door de Verenigde Naties in hun speciale internationale studie over vrouwen – was er een verschil van 14,5 jaar tussen de gemiddelde leeftijd van Dalit-vrouwen en vrouwen uit de hogere kaste. In 2013 was de gemiddelde levensverwachting bij de geboorte van Dalit-vrouwen 39,5 jaar en die van vrouwen uit de hogere kasten 54,1 jaar (12).

Er is geen studie naar de gemiddelde levensverwachting van andere achtergebleven klassen onder de OBC’s onder de hindoes, maar we weten wel dat de gemiddelde leeftijd van boeren op het platteland en ambachtslieden die zware arbeid verrichten en generaties lang geen toegang hebben tot gezonde voeding, niet erg hoog is. (13).

Gemiddelde leeftijd van de verschillende sociale groepen in India (2004 en 2014)

india

Naast de gemiddelde leeftijd zijn er nog verschillende andere factoren die ervoor zorgen dat Covid-19 niet op de prioriteitenlijst van kansarme groepen wordt geplaatst. De hierboven genoemde studie toonde bijvoorbeeld aan dat de gemiddelde leeftijd van alle bevolkingsgroepen in de tien jaar van 2004 tot 2014 toenam, terwijl deze in het geval van de Adivasi (14) afnam.

Hoe dan ook, het cruciale feit is dat de Bahujans (15) van alle landen, inclusief India, hoewel ze al met veel ernstiger problemen worden geconfronteerd dan Covid-19, de dupe worden van de verwoestende gevolgen van maatregelen die worden genomen om de verspreiding van deze ziekte tegen te gaan. moeten verdragen.

Slechts een vluchtige blik op de ernst, zoals sterftecijfer, fysieke pijn en angst, en de verschillende ziekten zouden aantonen dat armere adolescenten het meest slachtoffer zijn van ziekten zoals diarree en tuberculose, terwijl longontsteking vooral kinderen uit arme gezinnen doodt. Deze ziekten zijn permanente pandemieën onder de armen, en zoals we zullen zien, is het aantal sterfgevallen door deze ziekten veel hoger dan door Covid-19.

Nog wat cijfers

Symptomen van tuberculose (tbc) manifesteren zich elk jaar bij meer dan 10 miljoen mensen over de hele wereld. Volgens gegevens uit 2018 sterven ongeveer 1,5 miljoen van hen (16).

Tuberculose is de dodelijkste ziekte voor de armen in landen als India, Pakistan, Bangladesh, Indonesië, Nigeria en Zuid-Afrika. Het is veel gevaarlijker dan Covid-19. Als de behandeling niet wordt voltooid, heeft de ziekte een sterftecijfer van ongeveer 60 procent. In tegenstelling, zoals eerder vermeld, is Covid-19 minder dan één procent. Ondanks de behandelingsmogelijkheden voor tuberculose, is het aantal sterfgevallen als gevolg van ziekten significant hoger dan bij Covid. En dat niet alleen: de ziekte blijft zijn tentakels verspreiden.

Het is zeker niet zo dat Covid de enige ziekte is waarvoor geen behandeling bestaat. Veel andere dodelijke infectieziekten, waaronder HIV / AIDS, dengue, ebola, enzovoort, hebben geen remedie of vaccin. Inderdaad, zelfs voor de gewone griep die we virale koorts noemen, die elk jaar honderdduizenden doden, is er geen effectief vaccin of medicijn. We vechten en winnen de strijd tegen deze ziekten met behulp van het immuunsysteem van ons lichaam. En dat is precies wat we doen in het geval van Covid-19.

Om te begrijpen waarom de angst voor Covid-19 zo onevenredig is, kijk eens naar de bijgevoegde tabel over enkele belangrijke medische aandoeningen. Het “sterftecijfer” dat in de tabel wordt vermeld, verwijst naar het percentage geïnfecteerde patiënten (zowel gerapporteerde als niet-gerapporteerde) die de infectie zullen ontwikkelen.

Het “infectiepercentage” verwijst naar het aantal mensen dat is geïnfecteerd door een persoon / organisme dat is geïnfecteerd met de ziekte. Een met Covid-19 geïnfecteerde persoon infecteert gemiddeld tussen de 1,7 en 6,6 andere mensen, terwijl een tbc-patiënt gemiddeld 10 mensen besmet. De tabel toont ook het gemiddelde aantal sterfgevallen per jaar door deze ziekten.

Infectieziekten: wereldwijde gegevens

india

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Trump zal nooit stoppen met liegen over de verkiezingen van 2020. Zijn CPAC-toespraak bewees het.

De officiële cijfers van de infectieziekten die de dood van grote aantallen armen veroorzaken zijn: diarree – 1.000.000 per jaar; Longontsteking – 800.000; Malaria – 400.000, hepatitis C – 399.000 en tyfus – 143.000 (17).

De cijfers voor India zijn zelfs nog schokkender.

Alleen al in India ontwikkelen jaarlijks meer dan 2.500.000 tbc, waarvan 500.000 sterven. India heeft het hoogste aantal tbc-sterfgevallen ter wereld.

India registreert jaarlijks ongeveer 127.000 sterfgevallen door longontsteking, waarbij de meeste slachtoffers kinderen zijn. India staat op de tweede plaats in de wereld voor sterfgevallen door longontsteking. Nigeria staat bovenaan. Malaria doodt elk jaar ongeveer 200.000 mensen in India, voornamelijk Adivasi. Elk jaar sterven in India meer dan 100.000 kinderen aan diarree. Tyfus doodt elk jaar duizenden mensen in het land. Zoals ik al zei, is het zogenaamde coronarisico voor de kansarme bevolkingsgroepen niets vergeleken met de doodscirkel van deze ziekten (18).

De overdreven angst voor Covid-19 is het resultaat van de gebrekkige en misleidende methodologie voor het verzamelen van gegevens die wordt gebruikt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de organisatie in staat te stellen Covid-19 een ‘wereldwijde pandemie’ te verklaren, evenals die irrelevante cijfers in realtime publiceren (19).

De werkelijke cijfers zien er echter anders uit.

Tien wereldwijde organisaties die werken aan het voorkomen en beheersen van tuberculose hebben deze maand zojuist een rapport uitgebracht met de titel “The Impact of Covid-19 on the TB Epidemic: A Societal Perspective”, 15 september 2020.

Het rapport citeert onderzoekers die beweren dat als gevolg van het afsluiten en misbruiken van alle middelen om Covid-19 te bestrijden, er in 2021 nog eens 525.000 tbc-sterfgevallen worden verwacht (20). Bovendien zouden in de komende jaren nog eens 3 miljoen mensen aan tuberculose overlijden (21) omdat ze vanwege extreme armoede geen behandeling voor de ziekte wilden of kunnen krijgen. De onevenredige maatregelen die zijn genomen om de overdreven angst voor Covid-19 tegen te gaan, hebben het aantal sterfgevallen als gevolg van hiv, nieraandoeningen, kanker enzovoort al enorm doen toenemen.

Effecten van de lockdown

Afgezien van het torenhoge aantal sterfgevallen door deze ziekten, is hier een voorbeeld van wat lange en deprimerende lockdowns onze wereld hebben aangedaan. Volgens een studie, gepubliceerd in het prestigieuze gezondheidsdagboek “The Lancet Global” door een team van onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, alleen al in India zouden in de komende zes maanden nog eens 300.000 kinderen kunnen overlijden aan ondervoeding en andere ziekten als er niet onmiddellijk actie wordt ondernomen Dit zouden de gevolgen zijn van de werkloosheid en het gebrek aan gezondheidszorg die rechtstreeks worden veroorzaakt door de lockdown, wat suggereert dat meer dan 400.000 kinderen in Azië vroegtijdig zouden kunnen overlijden door dezelfde oorzaak.

Dat betekent dat alleen al in Zuid-Azië elke dag nog eens 2.400 kinderen zouden sterven. Behalve in India wordt gevreesd dat in de komende zes maanden ook 95.000 kinderen in Pakistan, 28.000 in Bangladesh, 13.000 in Afghanistan en 4.000 in Nepal zullen sterven als gevolg van de economische ineenstorting die direct te wijten is aan de lockdown.

Volgens deze analyse, die is gebaseerd op drie verschillende scenario’s, zouden er de komende zes maanden meer dan 1.200.000 extra kindersterfgevallen kunnen zijn in 118 lage- en middeninkomenslanden. Al deze kinderen zouden deze wereld verlaten zonder hun vijfde verjaardag (22) te vieren, naast de “routinematige sterfgevallen” van kinderen door ondervoeding en andere ziekten.

Een verklaring van de Zuid-Aziatische voorzitter van het Kindernoodfonds van de Verenigde Naties (UNICEF) luidt:

“We moeten de moeders, de zwangere vrouwen en de kinderen in Zuid-Azië koste wat het kost beschermen. Het bestrijden van de pandemie is van vitaal belang, maar we mogen de decennia van vooruitgang die we in de regio hebben geboekt bij het terugdringen van vermijdbare moeder- en kindersterfte niet uit het oog verliezen ” (23).

We weten allemaal welke kinderen en welk deel van de bevolking door ondervoeding of onvoldoende medische zorg overlijdt. Dit is niet de zorg van degenen die regeringen ertoe aanzetten om lockdowns uit te breiden, noch is het de zorg van degenen voor wie het bevriezen van nieuwe afleveringen van televisieseries tijdens de lockdown een grote zorg was.

Er zijn berichten dat duizenden tienermeisjes en vrouwen gedwongen zijn hun lichaam te verkopen, en ook de handel in vrouwen en kinderen neemt in hoog tempo toe (24). Veel onderzoeken hebben aangetoond dat bijna al deze vrouwen en kinderen uit de Bahujan-klasse komen (25).

Het schrikbeeld van hongersnood dreigt zich over de hele wereld te verspreiden als gevolg van de lockdown. Wetenschappers noemen het ” hongersnood door het coronavirus ” (26). De omvang van deze hongersnood kan worden afgemeten aan het feit dat naar schatting tegen het einde van 2020 nog eens 130 miljoen mensen zouden verhongeren en nog eens 49 miljoen mensen tot bittere armoede zouden worden gedwongen. Volgens het nieuwe wereldwijde hongerkaartsysteem ” Hunger Map ” van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, dat de hongerige bevolking in realtime volgt, werden tussen februari en juni 2020 ongeveer 45 miljoen mensen gedwongen tot een ernstige voedselcrisis.

Volgens een rapport van een vooraanstaande niet-gouvernementele organisatie zouden tegen het einde van dit jaar elke dag ongeveer 12.000 mensen vroegtijdig kunnen overlijden door gebrek aan goed en adequaat voedsel. De reden voor hun achterstelling is de sociaaleconomische situatie die is ontstaan ​​door irrationele maatregelen ter bescherming tegen Covid-19 (27). In de komende drie maanden zou hun aantal kunnen groeien tot 300.000 per dag. Volgens veel instellingen zijn de landen van Zuid-Azië, met name India, epicentra van een hongerepidemie. Onnodig te zeggen dat de klasse waar de Indiase slachtoffers van de hongersnood door het coronavirus vandaan zouden komen.

Wat moeten Bahujan-arbeiders doen?

Thomas Piketty, een vooraanstaand econoom en mededirecteur van de World Inequality Database, gelooft dat Covid-19 in veel landen grote schade zal aanrichten. Het zal de lang bestaande discoursen over laissez-faire uitdagen en de maatschappelijke vraag naar andere interventies doen toenemen.

Wat dit alles betekent voor de sociaal achtergestelde bevolkingsgroepen, hangt af van hoe toegewijd de armere gemeenschappen van de wereld zijn om een ​​nieuwe egalitaire politieke orde op te bouwen en hoe verenigd hun inspanningen in dit opzicht zijn. En dat zou op zijn beurt afhangen van de vraag of ze in staat zijn om een ​​nieuw wereldbeeld te ontwikkelen dat de hele mensheid omvat. Naar mijn mening zouden de mensen in India zich oriënteren op de Ambedkaritische, marxistische en socialistische ideologieën.

Zoals eerder vermeld, is het duidelijk dat de wereld van na Covid-19 heel anders zou zijn dan de huidige. Daarom moeten we als activisten voor sociale verandering allemaal onze strategieën veranderen. In de afgelopen jaren hebben de Bahujan-bewegingen zich geconcentreerd op het eerlijk verdelen van de materiële hulpbronnen die zijn gecreëerd door snelle economische groei en ervoor te zorgen dat de gemeenschappen die zijn vertrokken, al dan niet opzettelijk, hun gepaste deel van deze middelen ontvangen. In India bleef dit grotendeels beperkt tot oproepen tot het creëren van banen en de symbolische vertegenwoordiging van achtergestelde gemeenschappen in overheidsinstanties.

In de gewijzigde omstandigheden moeten we deze strategie laten vallen en onze aandacht op de mondiale situatie richten. We moeten van de lokale naar de mondiale situatie gaan.

Op politiek niveau moeten we proberen de liberale democratie te behouden totdat onze inspanningen een beter en praktischer alternatief opleveren. Maar we moeten de niet-aflatende opmars van de dynastieke politiek stoppen. Als we dit niet kunnen, is onze nederlaag een voorspelbaar gevolg. Het is erfelijkheid die aan de basis ligt van problemen als kasteïsme, kapitalisme en racisme. De nieuwe hogepriesters van de wetenschap proberen genetische manipulatie te gebruiken om erfelijkheid een nieuwe biologische en ideologische uitstraling te geven. Binnenkort zal het mogelijk zijn om de volgende generaties van de superrijken te modificeren, zodat ze de eeuwige meesters van de wereld worden. Ze zouden Nietzsche’s supermensen zijn. Dit streven is in verschillende vormen gekomenal begonnen (28). Er zal een poging worden gedaan om dit te projecteren als een “vereiste van de tijd” en “basisbehoefte” in de wereld voor Covid-19.

Bahujan-groepen moeten de ontwikkelingen in wetenschap en technologie, de krachten erachter en de filosofie en ideologie die hen beheersen, in de gaten houden. Probeer je van deze wereld een paradijs te maken? Als dat het geval is, moeten ze worden behandeld alsof het een kwestie van leven en dood is. Het paradijs is maar voor enkelen bedoeld. Als ze een hemel op aarde bouwen, dan moeten ze bewust of onbewust ook een eeuwige hel bouwen voor de meerderheid van de mensen.

In India hebben we de ervaring gehad om de Veda’s, de Purana’s en de Smiriti’s uit te dagen. We accepteerden hun morele boodschap, maakten die democratisch en behaalden een overwinning door hun spiritualiteit om te zetten in “Hari ko bhaje naar Hari ke hoyee – Hij die God aanbidt zal zijn”.

Nu moeten we de richting van wetenschap, technologie en takken van gespecialiseerde kennis in twijfel trekken. Zelfs de zogenaamde heilige geschriften, waarvan we de realiteit eeuwenlang niet mochten begrijpen, beweerden en beloofden een paradijs te creëren. Maar deze keer kunnen we er geen eeuwen over doen om de waarheid te zien van degenen die ons het paradijs beloven. Uitstel zou een catastrofe blijken te zijn, een tragedie van monumentale proporties.

Onze strijd zal niet gemakkelijk zijn. Maar als we in staat zijn om concrete plannen uit te werken, en als we de mensen op tijd kunnen bereiken, kunnen we voorkomen dat deze overgangsperiode de oorzaak wordt van onze collectieve vernietiging. We kunnen niet wachten We moeten onmiddellijk aan de slag.


Pramod Ranjan , geboren in 1980, is een criticus en journalist die bekend staat om zijn inzet voor sociale rechtvaardigheid en die veel schrijft over de ontwikkeling van de sociale democratie in de media, het concept van Bahujan-literatuur en de opkomst van de Bahujan-cultuur. Hij was hoofdredacteur van Forward Press , uitgever van verschillende tijdschriften, en heeft drie boeken gepubliceerd die alleen in het Hindi verkrijgbaar zijn. Ranjan is momenteel universitair docent aan de Rabindranath Tagore School of Languages ​​and Cultural Studies aan de Assam University. Zijn boek over Covid-19 wordt momenteel gepubliceerd.


Bronnen en opmerkingen:

(1) “Death of the office”, 1983 Magazine, 29 april 2020
(2) Reglement van de University Grants Commission (open en afstandsonderwijs en online programma’s), 2020, gepubliceerd in de Gazette of India op 4 september 2020.
( 3) “Historische arbeidswetgeving wekt angst dat Indiase arbeiders de prijs zullen betalen”, Reuters, 23 september 2020.
(4) Mehta Balwant Singh en Arjun Kumar 2020, “De kwetsbare formele sector van India: 18,9 miljoen banenverlies ‘moeilijk’ terug te vinden “, CounterView , 25 september 2020.
(5)” Protection for Journalists Under Threat Under New Labour Code “, NewsClick , 22 september 2020.
(6)” Zal Covid de globalisering een halt toeroepen? “, YouTube-Video, geplaatst door The Economist, 30 september 2020, https://youtu.be/KJhlo6DtJIk .
(7) Cyphers, Bennett en Karen Gullo, “Inside the Invasive, Secretive ‘Bossware’ Tracking Workers,” website van Electronic Frontier Foundation, 30 juni 2020, https://www.eff.org/deeplinks/2020/06/inside -invasive-secretive-bossware-tracking-workers .
(8) Brian Kropp: “The Future of Employee Monitoring” Gartner, Inc: een wereldwijd onderzoeks- en adviesbureau, 3 mei 2020; https://www.gartner.com/smarterwithgartner/the-future-of-employee-monitoring/ .
(9) “Niets is zo permanent als een tijdelijke regeling van de overheid – dat is ook waar na Covid 19. Door Duncan Madsen Pirie”, YouTube-Video, geplaatst door The Adam Smith Institute: UK’s leading neoliberal denktank, 6 mei 2020, getranscribeerd door Adam Smith Institute, https://www.adamsmith.org/blog/nothing-is-ever-as -permanent-als-een-tijdelijke-overheidsregeling-dit-mag-niet-waar-zijn-na-covid19 .
(10) De waarschijnlijke levensverwachting van een persoon kan worden geschat op basis van de leeftijd van zijn voorouders op het moment van natuurlijke dood.
(11) Vani Kant Borooah: “Caste, Religion, and Health Outcomes in India, 2004-14”, Economic and Political Weekly Newspaper, Volume 53, Issue Number 10, 10 maart 2018.
(12) “Turning belooft in actie: Gender gelijkheid in de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling ”, VN-vrouwenrapport (2018), teruggevonden van:https://www.unwomen.org/en/digital-library/publications/2018/2/gender-equality-in-the-2030-agenda-for-sustainable-development-2018 , geraadpleegd op 26 september 2020
( 13) Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) voert een alomvattend en breed onderzoek uit naar de status van de achtergebleven klassen in India. De auteur maakt ook deel uit van de inspanning. Voorlopige trends die uit het onderzoek naar voren komen, laten zien dat de levensverwachting van een groot deel van de Indiase OBC’s erg laag is en dat ze plotseling sterven.
(14) Vani Kant Borooah: “Caste, Religion, and Health Outcomes in India, 2004 to 14”, Economic and Political Weekly, Volume 53, Issue Number 10, 10 maart 2020.
(15) Het woord “Bahujan” werd hier gebruikt in de zin van een term die voortkwam uit de Indiase bewegingen voor kastenvrijheid en die de solidariteit uitdrukt tussen de sociaal achtergestelde bevolkingsgroepen van de wereld, die in de meerderheid zijn. In India wordt dit Hindi-woord gebruikt om de Adivasi, Dalits, aangeduide en nomadische gemeenschappen, Pasmanda-moslims, achtergebleven delen van andere religieuze minderheden, vrouwen en achterlijke hindoeïstische klassen zoals ambachtslieden, boeren, veeboeren, enz. Samen te vatten.
(16) “Informatieblad over tuberculose”, Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), 24 maart 2020.
(17) “De top 10 doodsoorzaken”, WHO, 24 mei 2018.
(18) Hannah Ritchie en Max Roser (2018) ” Oorzaken van overlijden, “OurWorldInData.org. Opgehaald van:https://ourworldindata.org/causes-of-death , geraadpleegd op: 25 september 2020.
(19) Zie mijn gedetailleerde artikel “Bhay Ki Mahamari” in Pratiman, het tweejaarlijkse tijdschrift van het Centre for the Study of Development Societies ( CSDS).
(20) “De impact van Covid-19 op de tbc-epidemie: een gemeenschapsperspectief”, Resultaten van een wereldwijd door het maatschappelijk middenveld en tbc getroffen door de gemeenschap geleide enquête, 15 september 2020.
(21) Wereldwijde TB Caucus: “TB in de tijd van COVID-19: nieuwe bevindingen vanuit een gemeenschapsperspectief “, 15 september 2020
(22) Timothy Roberton, Emily D. Carter, Victoria B. Chou et alii: “Vroege schattingen van de indirecte effecten van de Covid-19-pandemie op moeder- en kindersterfte in lage- en middeninkomenslanden: een modelstudie” , The Lancet Global Health , Volume 8, Issue 7, 2020.
(23) “Aangezien Covid-19 reeds kwetsbare gezondheidssystemen verwoest, zouden in Zuid-Azië in de komende zes maanden meer dan 440.000 extra kinderen onder de vijf jaar kunnen sterven, zonder dat er dringend actie moet worden ondernomen”, Unicef ​​persberichten, 12 mei 2020.
(24) “Covid-19: How The Pandemic May Increase Human Trafficking in India”, feminisminindia.com, 22 juni 2020.
(25) The Asia Foundation Report: “Background information of human trafficking in India ”, gepubliceerd op 12 maart 2020.
(26) Wikipedia, The Free Encyclopedia, “Famines related to the Covid-19 pandemic”, geraadpleegd via: https://en.wikipedia.org/wiki/Famines_related_to_the_COVID-19_pandemic’op 25 september 2020.
(27) Hongervirus: hoe Covid-19 de honger vult in een hongerige wereld, ”Oxfam-rapport, gepubliceerd op 9 juli 2020.
(28) Sean, Illing. Interview met Michael Bess, www.vox.com , 3 augustus 2017.

Lees ook:  Haal mondkapjes in huis: Coronavirus heeft China verlaten en is aangekomen in Europa


Comments

comments