Het is niet de eerste keer dat een vertrekkende president weigert met een inkomende president te werken

Het is niet de eerste keer dat een vertrekkende president weigert met een inkomende president te werken

29 november 2020 0 Door Indignatie redactie

… het is gewoon dat de laatste keer dat dit gebeurde, er in de nasleep een burgeroorlog uitbrak

Nadat president Donald Trump het hoofd van de General Services Administration, Emily W.Murphy, had toegestaan om maandag te beginnen met een overgang naar de regering van de verkozen president Joe Biden, meldde het Biden-team  dat het Witte Huis ook is begonnen met het plannen van een ontmoeting tussen de mensen van de voormalige vice-president. en die van de uitgaande administratie. Biden heeft de inspanningen van het Trump-team omschreven als “oprecht”.

Ik hoop zeker dat dit waar is en, zo ja, dat Trump ervoor blijft zorgen dat Biden klaar is om Amerika te leiden wanneer hij het overneemt op 20 januari. Trump is niets anders dan kwikzilver, en als hij terugkeert naar zijn eerdere gewoonte om niet mee te werken met Biden over de pandemie, zullen historici hem waarschijnlijk samen met James Buchanan rangschikken als een van de ergste presidenten aller tijden. Sterker nog, Trump en Buchanan hebben één grote historische overeenkomst: beide mannen weigerden de resultaten van verkiezingen te accepteren die hen niet in het voordeel waren, maar bestraften in plaats daarvan het Amerikaanse volk tijdens een periode van grote crisis door te weigeren met hun opvolgers samen te werken.

Het meest onheilspellende: in het geval van Buchanan luidde zijn koppigheid tijdens zijn lamme-eendperiode het uitbreken van de burgeroorlog in. En de parallellen van Trump met Buchanan – die regelmatig wordt gerangschikt als een van de slechtste presidenten  aller tijden – zijn bijzonder opvallend.

Laten we de twee situaties vergelijken, te beginnen met Trump. Vanaf vandaag blijft Trump ontkennen dat Biden hem legitiem heeft verslagen bij de verkiezingen van 2020 en maakt hij talloze  claims van kiezersfraude ,  die allemaal  zonder verdienste zijn . Als onderdeel van deze onwil om het oordeel van de kiezers te aanvaarden, heeft de regering van Trump tot nu toe geweigerd om met het team van Biden samen te werken als het gaat om het aanpakken van de aanhoudende coronavirus-pandemie. Op het moment van schrijven heeft  die pandemie bijna 12,6 miljoen mensen in de Verenigde Staten besmet met het nieuwe coronavirus en geleid tot ongeveer 260.000 doden door de ziekte die het veroorzaakt, COVID-19. Een recente studie projecten dat het aantal mensen dat COVID-19 ontwikkelt tussen nu en de inauguratie van Biden bijna kan verdubbelen.

Zelfs als Trump zijn verantwoordelijkheid om met de mensen van Biden te werken niet had ontlopen bij het reageren op de pandemie, zou zijn gedrag na de verkiezingen ongekend zijn. Hij is zelfs de enige van de  zittende presidenten aan wie de  kiezers een extra termijn hebben geweigerd omdat ze weigerden de verkiezingsresultaten te accepteren.

Hoe verhoudt dit zich tot Buchanan? Buchanan, hoewel hij in 1860 zelf niet herkozen zou worden, was diep ongelukkig  met het feit dat de Republikeinse kandidaat Abraham Lincoln in die wedstrijd zegevierde over zijn eigen vice-president, de Zuid-Democratische kandidaat John Breckinridge, of een van de andere belangrijke kandidaten. In tegenstelling tot Lincoln, die was gekozen op een platform om de uitbreiding van de slavernij in de Verenigde Staten te beperken, was Buchanan pro-slavernij ondanks afkomstig uit de antislavernijstaat Pennsylvania. Tijdens zijn presidentschap moedigde Buchanan ten onrechte het Hooggerechtshof aan om in de beruchte Dred Scott  te regeren besluit dat Afro-Amerikanen geen enkele vorm van rechten hadden (wat het wel deed), propte zijn kabinet vol met onbeschaamde racisten die beweerden dat slavernij goed was voor Amerika, en koos herhaaldelijk de kant van het Zuiden toen het pleitte voor imperialistische oorlogen (die de slavernij zouden helpen) en probeerden hun slechte instelling door het hele land uit te breiden. Toen het Zuiden de verkiezing van Lincoln verwierp door te dreigen met afscheiding, weigerde Buchanan samen te werken met de aankomende regering om hun angsten weg te nemen.

Lees ook:  Laatste valse vlag: “9/11 was de prelude. 1/6 is de heilige graal "

Integendeel, Buchanan nam het standpunt in dat de federale regering niet mocht ingrijpen als een staat besluit zich van de Unie af te scheiden. Terwijl Lincoln geloofde dat afscheiding illegaal was en slavernij immoreel, verklaarde Buchanan in zijn State of the Union-bericht van december 1860  dat pogingen om de slavernij te stoppen eigenlijk verkeerd waren, en voerde aan dat als het Noorden weigerde de slavenstaten hun zin te geven, ‘de gewonde staten, na eerst alle vreedzame en constitutionele middelen te hebben gebruikt om genoegdoening te krijgen, zouden gerechtvaardigd zijn in revolutionair verzet tegen de regering van de Unie. ‘

Vanaf dat moment deed Buchanan zo min mogelijk wegkomen terwijl staat na staat zich afscheidde om de Confederatie te vormen, waardoor Lincoln uiteindelijk geen andere keus had dan de burgeroorlog te voeren tegen de tijd dat hij aantrad.

Totdat Trump weigerde met Biden samen te werken aan de coronavirus-pandemie, was Buchanan de enige president die zich ooit zo slecht gedroeg in de laatste lame-duck-maanden van zijn regering. Zeker, er waren vertrekkende presidenten geweest die nors reageerden na prikkelende electorale afwijzingen: zowel John Adams als John Quincy Adams weigerden uit wrok de inauguraties van hun opvolgers bij te wonen, terwijl Herbert Hoover tijd verspilde met het botsen met Franklin Roosevelt over hoe de Grote Depressie moest worden aangepakt. Maar alleen Buchanan evenaart Trump als het ging om een ​​gecombineerde weigering om met een inkomende regering samen te werken om levens te redden en een verbittering over een verkiezingsuitslag dat hen (direct of indirect) verwierp.

Dit zijn niet de enige parallellen tussen Buchanan en Trump. Beide regeringen zaten vol met functionarissen die belangenconflicten hadden en dus  doorzeefd waren met corruptie , hoewel Buchanan zelf ternauwernood kon voorkomen dat hij werd afgezet. Ze waren allemaal openlijk racistisch (uiteraard) en beiden misbruikten hun uitvoerende macht om de rechten van voorstanders van raciale gerechtigheid te schenden, of het nu Trump was die de geheime politie stuurde om demonstranten in Portland te ontvoeren  of Buchanan die stilzwijgend het geweld tegen abolitionisten in Kansas ondersteunde en wetgevers probeerde af te persen. het innemen van pro-slavernij posities. Elk erfde een goede economie en slaagde er vervolgens niet in om herstel te bewerkstelligen toen er een economische crash was . En vooral: elk was op zijn bestnaar verluidt schuldig aan verraad , waarbij veel Buchanan-functionarissen de Confederatie actief steunden nadat hij zijn ambt verliet. (De enige president die onbetwistbaar verraad pleegt, is John Tyler, die als voormalig president de kant van de Confederatie koos en werd gekozen in het Verbonden Huis van Afgevaardigden.)

Dit wil niet zeggen dat de analogie tussen Buchanan en Trump perfect is. Hoewel beide mannen incompetente presidenten waren, had Buchanan in feite uitgebreide eerdere regeringservaring als congreslid, senator, diplomaat en staatssecretaris. Bovendien heeft Buchanan nooit gedreigd na zijn ambtsperiode aan de macht te blijven (hoewel dit gemakkelijker voor hem was omdat hij in 1860 niet op de stemming was). Wat er daarentegen ook van Trump mag worden gezegd, hij heeft in ieder geval theoretisch de gelegenheid om zichzelf tussen nu en het einde van zijn ambtstermijn te verlossen. De beslissing van zijn team om met Biden samen te werken om de pandemie aan te pakken, zou daar een vroeg teken van kunnen zijn. 

Inderdaad, door met Biden samen te werken aan de pandemie en andere belangrijke transitie-gerelateerde kwesties, zijn publieke uitingen van bitterheid over de verkiezingsresultaten te beëindigen en zijn eerdere gewelddadige retoriek terug  te lopen om een ​​vreedzame machtsoverdracht te garanderen, zou Trump een Buchanan-achtige reputatie kunnen vermijden. .

Er is zelfs een griezelige parallel in het feit dat de misstappen van elke president van een termijn honderdduizenden doden hebben veroorzaakt: 235.000 Amerikanen zijn (tot dusverre) aan COVID-19 overleden; 600.000  Amerikanen stierven tijdens de burgeroorlog.

Als er hier een zilveren voering is, is het dat de acties van Trump tot nu toe niet helemaal ongekend waren. De republiek heeft Buchanan overleefd en kan ook Trump overleven.

Lees ook:  Corona-crisis VS: Houd die "cijfers" laag
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Donald Trump: als COVID-19 nog eens 1,8 miljoen mensen in de VS doodt, hebben we niet eens een vaccin nodig
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments