Gekke koning Donald Trump mompelt: “Ik heb gewonnen, ik heb gewonnen, ik heb gewonnen”

Gekke koning Donald Trump mompelt: “Ik heb gewonnen, ik heb gewonnen, ik heb gewonnen”

30 november 2020 0 Door Indignatie redactie

Goede heer. Dit stuk uit de Washington Post over de ineenstorting van Trump na de verkiezingen is ronduit angstaanjagend:

De feiten waren onbetwistbaar: president Trump had verloren.

Maar Trump weigerde het zo te zien. Afgesloten in het Witte Huis en uit het zicht van het publiek gekweld na zijn verkiezingsnederlaag, woedend en soms uitzinnig in een stortvloed van privégesprekken, was Trump, naar het vertellen van een naaste adviseur, zoals ‘Mad King George, mompelend:’ Ik heb gewonnen . Ik won. Ik won.’ “

Hoe duidelijk ze ook waren dat de assistenten van Trump mogelijk waren over zijn verlies voor de verkozen president Joe Biden, velen van hen gaven niettemin toe aan hun baas en moedigden hem aan om te blijven vechten met juridische beroepen. Ze waren “blij om aan zijn jeuk te krabben”, zei deze adviseur. “Als hij denkt dat hij gewonnen heeft, is het zo van: ‘Shh. . . we zullen het hem niet vertellen. ‘ “

De enquêteur van de Trump-campagne, John McLaughlin, besprak bijvoorbeeld met Trump een enquête die hij na de verkiezingen had gehouden en waaruit bleek dat Trump een positieve goedkeuringsbeoordeling had, een veelvoud van het land dat dacht dat de media ‘oneerlijk en bevooroordeeld tegen hem’ waren geweest en een meerderheid van de kiezers die geloofden dat hun leven beter was dan vier jaar eerder, volgens twee mensen die bekend waren met het gesprek, die op voorwaarde van anonimiteit spraken om privégesprekken te bespreken. Zoals verwacht, likte Trump het op.

Het resultaat was een nasleep van de verkiezingen zonder precedent in de geschiedenis van de VS. Met zijn ontkenning van de uitkomst bracht Trump, ondanks een reeks nederlagen in de rechtszaal, de Amerikaanse democratie in gevaar, dreigde de nationale veiligheid en de volksgezondheid te ondermijnen en liet hij miljoenen van zijn aanhangers geloven dat Biden onwettig werd gekozen.

Trumps aantijgingen en de vijandigheid van zijn retoriek – en zijn unieke kracht om zijn volgelingen te overtuigen en te stimuleren – zorgden voor buitengewone druk op nationale en lokale verkiezingsfunctionarissen om zijn beschuldigingen van fraude te omarmen en stappen te ondernemen om certificering van de resultaten te blokkeren. Toen sommigen van hen weigerden, accepteerden ze beveiligingsdetails ter bescherming tegen de bedreigingen die ze ontvingen.

“Het was als een gerucht Whac-A-Mole,” zei Georgia staatssecretaris Brad Raffensperger. Ondanks dat hij een Republikein was die op Trump stemde, zei Raffensperger dat hij herhaalde pogingen van Trump-bondgenoten weigerde om hem ethische grenzen te laten overschrijden. ‘Ik denk niet dat ik een keus had. Het is mijn taak om de wet te volgen. We zullen daarbij niet van de naald worden geduwd. Integriteit is nog steeds belangrijk. “

Al die tijd deed Trump grotendeels afstand van de verantwoordelijkheden van de baan waarvoor hij zo hard vocht, de belangrijkste van hen die de coronaviruspandemie beheerde,   aangezien het aantal infecties en sterfgevallen in het hele land enorm toenam. In een ironische wending tikte de Trump-adviseur aan om de juridische en communicatiecampagne na de verkiezingen te coördineren, David Bossie, testte een paar dagen na zijn aanstelling positief op het virus en werd buitenspel gezet.

Pas op 23 november stemde Trump met tegenzin in om een ​​vreedzame machtsoverdracht te initiëren door de federale regering toe te staan ​​officieel met de overgang van Biden te beginnen – maar toch protesteerde hij dat hij de ware overwinnaar was.

De twintig dagen tussen de verkiezingen op 3 november en het groen licht van Biden’s overgang waren een voorbeeld van enkele van de kenmerken van het leven in het Witte Huis van Trump: een regering die verlamd was door de fragiele emotionele toestand van de president; adviseurs die zijn fabels koesteren; krachteloze vetes tussen facties van assistenten en adviseurs; en een schadelijke vervaging van waarheid en fantasie.

In plaats daarvan machtigde Trump loyalisten die bereid waren hem te vertellen wat hij wilde horen – dat hij zou hebben gewonnen in een aardverschuiving als de verkiezingen niet waren opgetuigd en gestolen – en vervolgens hun reputatie op te offeren door een campagne te voeren in rechtszalen en in de media om het publiek van deze waanvoorstelling te overtuigen.

Hoewel Trump uiteindelijk faalde in zijn zoektocht om de verkiezingen te stelen, slaagde zijn wekenlange jeremiad erin het vertrouwen in verkiezingen en de legitimiteit van Biden’s overwinning te ondermijnen.

En, niet toevallig, het dekte de tafel voor zijn triomfantelijke comeback, iets wat hij in zijn leven keer op keer heeft gedaan, nadat hij het publiek en zijn rijke weldoeners had kunnen overhalen om hem herhaaldelijk te redden. Het enige dat hem zal tegenhouden, is wanneer hij van zijn sterfelijke rol schuifelt, waarschijnlijk stilletjes in bed op 95-jarige leeftijd. Hij heeft zoveel geluk.

De vertelling van de Post van de afgelopen drie weken is eigenlijk huiveringwekkend. Wat als een vreemd land had besloten dat dit een goed moment was om de beer te porren? Of terroristen die uit een grote aanslag zijn getrokken. Of, ik weet het niet, een pandemie trof onze kusten en doodde een kwart miljoen mensen?

Hoe is het mogelijk dat iemand met deze waanvoorstellingen wordt ondersteund door een hele politieke partij en 74 miljoen van onze medeburgers? Het is letterlijk waanzin.

En toch … Mad King Donald had zich hier al maanden op voorbereid:

In de aanloop naar de verkiezingen was Trump zich bewust van het feit – of de waarschijnlijkheid, volgens peilingen – dat hij zou kunnen verliezen. Hij zei een aantal keer tegen assistenten: “Oh, zou het niet beschamend zijn om van deze man te verliezen?”

Maar in het laatste deel van de campagne geloofde bijna iedereen – inclusief de president – dat hij zou winnen. En vroeg op de verkiezingsavond dachten Trump en zijn team dat ze getuige waren van een herhaling van 2016, toen hij peilingen en verwachtingen trotseerde om een ​​onoverkomelijke voorsprong op te bouwen in het kiescollege.

Toen belde Fox News Arizona voor Biden.

‘Hij schreeuwde tegen iedereen’, herinnerde een hoge ambtenaar zich aan Trumps reactie. ‘Hij had zoiets van:’ Wat is er verdomme? We hadden Arizona moeten winnen. Wat is er aan de hand?’ Hij zei tegen Jared dat hij [News Corp. Executive Chairman Rupert] Murdoch moest bellen. “

Pogingen van Kushner en anderen van het Trump-team om Fox te overtuigen zijn oproep in Arizona terug te nemen, mislukten.

Trump en zijn adviseurs waren woedend, deels omdat het oproepen van Arizona voor Biden het verstrooide plan van Trump ondermijnde om de overwinning op de verkiezingsavond uit te roepen als het erop leek dat hij aanzienlijke aanwijzingen had in genoeg staten.

Nu Biden nog maar één staat verwijderd is van het behalen van een meerderheid van 270 stemmen in het kiescollege en het mediaverhaal zich scherp tegen hem keerde, besloot Trump fraude te claimen. En zijn team probeerde het te bewijzen.

Gedurende de zomer en de herfst had Trump de basis gelegd voor het claimen van “vervalste” verkiezingen, zoals hij het vaak noemde, een waarschuwing voor wijdverbreide fraude. Voormalig stafchef John F. Kelly vertelde anderen dat Trump “zijn excuus aan het voorbereiden was voor wanneer hij de verkiezingen verliest”, aldus een persoon die zijn opmerkingen hoorde.

In juni, tijdens een Oval Office-bijeenkomst met politieke adviseurs en externe adviseurs, stelde Trump het vooruitzicht aan de orde om staatsregeringen aan te klagen voor het beheer van verkiezingen en zei hij niet kon geloven dat ze de regels mochten veranderen. Alle staten, zei hij, zouden dezelfde regels moeten volgen. Adviseurs vertelden hem dat hij niet wilde dat de federale regering verantwoordelijk was voor de verkiezingen.

Trump kreeg ook verschillende presentaties van zijn campagneadviseurs over de waarschijnlijke stijging van het aantal stembiljetten per post – deels omdat veel Amerikanen zich veiliger voelden tijdens de pandemische stemming per post dan persoonlijk – en kreeg te horen dat ze overweldigend tegen hem zouden ingaan, volgens een voormalig campagnebeambte.

Adviseurs en bondgenoten, waaronder senaatsleider Mitch McConnell (R-Ky.), Moedigden Trump aan om te proberen de kloof in het stemmen per post te dichten, met het argument dat hij een aantal van zijn kiezers, voornamelijk senioren, nodig zou hebben om vroeg per post te stemmen. Maar Trump spoorde zijn aanhangers in plaats daarvan aan om niet per post te stemmen, en beweerde dat ze niet konden vertrouwen dat hun stembiljetten zouden worden geteld.

‘Het was een beetje krankzinnig’, zei de voormalige campagnebeambte.

Uiteindelijk was het de late telling van de post-in-stembiljetten die de vroege sporen van Trump in Georgië, Pennsylvania, Wisconsin en andere slagveldstaten uitwisten en Biden naar de overwinning dreef. Terwijl Trump zag hoe zijn marges krimpen en vervolgens omkeerden, werd hij woedend en zag hij een complottheorie spelen.

“Je moet de psychologie van Trump echt begrijpen”, zei Anthony Scaramucci, een oude Trump-medewerker en voormalig communicatiedirecteur van het Witte Huis die nu vervreemd is van de president. “De klassieke symptomen van een buitenstaander zijn: er moet een samenzwering zijn. Het zijn niet mijn tekortkomingen, maar er is een cabal tegen mij. Daarom is hij vatbaar voor deze complottheorieën. “

Dat zijn de klassieke kenmerken van een paranoïde, kwaadaardige narcist. En dat niveau van instabiliteit mag nergens in de buurt van een machtig kantoor als het presidentschap worden toegestaan. Ik denk dat we de afgelopen vier jaar allemaal een beetje gek zijn geworden dat zoiets als dit kan worden geschreven en we lezen het met verbazing en gaan dan verder om een ​​voetbalwedstrijd te kijken of een boek te lezen of anderszins door te gaan met onze gesloten pandemie leeft alsof het volkomen normaal is. Dat is de afgelopen vier jaar geweest.

En hier is meer over Georgië, waarvan ik denk dat Trump het nog steeds onbewust probeert te saboteren:

In de dagen na de verkiezingen trokken maar weinig staten de aandacht van Trump, zoals Georgië, een ooit betrouwbaar bolwerk van Republikeinse stemmen dat hij in 2016 droeg, maar waarschijnlijk nipt zou verliezen van Biden omdat de laat resterende stemmen werden geteld.

En weinig mensen trokken de woede van Trump aan zoals gouverneur Brian Kemp, de Republikeinse gouverneur van de staat die de jas van de president naar zijn eigen bekrompen overwinning reed in 2018.

Een aantal Trump-bondgenoten probeerde Raffensperger, de Republikeinse minister van Buitenlandse Zaken, onder druk te zetten om zijn duim op de schaal te zetten. Republikeinse sens. David Perdue en Kelly Loeffler – beiden gedwongen tot tweede verkiezingen op 5 januari – eisten het ontslag van Raffensperger. Sen. Lindsey O. Graham (RS.C.), een vriend van Trump die voorzitter is van de machtige Senaatscommissie voor rechterlijke macht, belde Raffensperger om hem schijnbaar aan te moedigen een manier te vinden om legale stembiljetten toe te voegen.

Maar Kemp, die Raffensperger voorafging als staatssecretaris, wilde Trump niet volgen. “Hij zou geen gouverneur zijn als ik er niet was”, zei Trump eerder deze maand tegen adviseurs terwijl hij een oproep uittrok om tegen Kemp te schreeuwen.

In de oproep drong Trump er bij Kemp op aan meer te doen om voor hem te vechten in Georgië, publiekelijk zijn beweringen van fraude te herhalen en regelmatiger op televisie te verschijnen. Kemp was vrijblijvend, zei een persoon die bekend was met het telefoontje.

Raffensperger zei dat hij wist dat Georgië op de verkiezingsdag in de nationale schijnwerpers zou komen te staan, toen dramatisch minder mensen persoonlijk bleken te stemmen dan de Trump-campagne nodig had voor een duidelijke overwinning na een golf van stemmen per post gedomineerd door democratische kiezers.

Maar hij zei dat het nooit bij hem was opgekomen om in te stemmen met Trumps onbewezen beschuldigingen vanwege zijn plicht om verkiezingen te beheren. Raffensperger zei dat het zijn strategie was om zijn hoofd gebogen te houden en de wet te volgen.

“Mensen uitten wilde beschuldigingen over de stemsystemen die we in Georgië hebben,” zei Raffensperger. ‘Ze vroegen:’ Hoe komen we bij 270? Hoe krijg je het naar het Congres, zodat ze een beslissing kunnen nemen? ‘ “Maar, voegde hij eraan toe,” ik mag mijn duim niet op de Republikeinse kant leggen. “

Trump gefixeerd op een valse samenzweringstheorie dat de machines die door Dominion Voting Systems waren vervaardigd en in Georgië en andere staten werden gebruikt, waren geprogrammeerd om Trump-stemmen als Biden-stemmen te tellen. In talloze privégesprekken zou de president een manier vinden om terug te keren naar Dominion. Hij was geobsedeerd.

‘Denk je dat er hier echt iets is? Ik luister . . . ”Zou Trump zeggen, volgens een hoge functionaris die het met hem besprak.

Raffensperger zei dat Republikeinen zichzelf alleen maar schade berokkenen door de integriteit van de Dominion-machines in twijfel te trekken. Hij waarschuwde dat dit soort ongegronde beschuldigingen Republikeinen zou kunnen ontmoedigen om te stemmen in de Senaatsronden. “Mensen moeten grip krijgen op de realiteit”, zei hij.

Nog verontrustender voor Raffensperger waren de vele bedreigingen die hij en zijn vrouw, Tricia, de afgelopen weken hebben ontvangen – en een inbraak bij een ander gezinslid thuis. Dit alles heeft hem ertoe aangezet om een ​​staatsveiligheidsdetail te accepteren.

“Als Republikeinen dit spul niet beginnen te veroordelen, dan denk ik dat ze er echt medeplichtig aan zijn,” zei hij. ‘Het is tijd om op te staan ​​en geteld te worden. Gaat u voor gerechtigheid staan? Sta jij voor integriteit? Of ga je opkomen voor de wilde menigte? Je wilde de wilde menigte veroordelen als hij aan de linkerkant staat. Wat ga je doen als het aan onze kant staat? “

Op 20 november, nadat Raffensperger de resultaten van de staat had goedgekeurd, kondigde Kemp aan dat hij een verklaring op televisie zou afleggen, wat de vrees wekte dat de president eindelijk de gouverneur zou hebben bereikt.

“Dit kan niet goed zijn”, schreef Jordan Fuchs, een plaatsvervanger van Raffensperger, in een sms.

Maar Kemp hield stand en formaliseerde de certificering.

“Als gouverneur heb ik de plechtige verantwoordelijkheid om de wet te volgen, en dat is wat ik zal blijven doen”, zei Kemp. “We moeten allemaal samenwerken om ervoor te zorgen dat de burgers vertrouwen hebben in toekomstige verkiezingen in onze staat.”

Denk erover na. De man die, als staatssecretaris terwijl hij zich kandidaat stelde voor de gouverneur, zijn uiterste best deed om 50.000 Georgiërs het recht te ontnemen om die verkiezing tegen Stacey Abrams te winnen, heeft Trump in feite tegengewerkt. Ik kan zien waarom Trump verrast was.

Op 7 november, vier dagen na de verkiezingen, voorspelde elke grote nieuwsorganisatie dat Biden het presidentschap zou winnen. Tegelijkertijd stond Giuliani voor nieuwscamera’s op de parkeerplaats van Four Seasons Total Landscaping in Philadelphia, in de buurt van een videotheek voor volwassenen en een crematorium, om vermeende voorbeelden van kiezersfraude te beschrijven.

[…]

Ook die dag informeerden Stepien, Clark, Miller en Bossie Trump over een mogelijke juridische strategie ter goedkeuring van de president. Ze legden uit dat overwinnen moeilijk zou zijn en gecompliceerde toneelstukken zou inhouden in elke staat die zou kunnen duren tot december. Ze schatten een “kans van 5 tot 10 procent om te winnen”, zei een persoon die bij de bijeenkomst betrokken was.

Trump gaf aan dat hij de strategie begreep en ermee instemde.

Rond deze tijd begonnen sommige advocaten rond Trump plotseling te verdwijnen uit de inspanning van wat sommige assistenten typeerden als een poging om hun reputatie te beschermen. De voormalige procureur-generaal van Florida, Pam Bondi, die vlak na de verkiezingen op een persconferentie met Giuliani was verschenen, stopte na de eerste week met haar betrokkenheid.

“Letterlijk alleen de rand van de rand is bereid om persers te doen, en toen werd duidelijk dat er daar geen ‘daar’ was”, zei een hoge ambtenaar.

Giuliani en zijn beschermeling, Ellis, die er allebei naar streefden de president te plezieren, drongen erop aan dat het gevecht van Trump nog niet voorbij was. Iemand die bekend was met hun strategie, zei dat ze ‘optraden voor een publiek van één’, en dat Trump Giuliani hoog in aanzien hield als ‘een jager’ en als ‘zijn collega’.

Hij beschouwt Rudy Giuliani als zijn collega. Wat waar is. Hij is. En dat is geen compliment. Wat een paar.

Het artikel gaat verder met het rapporteren van de “vijandige overname” van de campagne door Giuliani en Jenna Ellis. Het is zo belachelijk als je je kunt voorstellen. Ze kregen de vrije hand en pas toen Giuliani op tv verscheen, zwarte vloeistof over zijn gezicht zweette en over ‘My Cousin Vinnie’ sprak, vond Trump dat hij er als een dwaas uitzag. Maar hij heeft Rudy natuurlijk niet ontslagen. Hij heeft Sidney Powell ontslagen, die nauwelijks meer Looney Tunes is dan de Rudester.

Ze verzamelden de mensen die bereid waren op tv te gaan om te schreeuwen dat de verkiezingen waren gestolen en stuurden ze weg. Alle anderen bleven mama. Ondertussen faalden al zijn gerechtelijke uitdagingen een voor een. Dus verhuisde hij naar plan B:

Omdat de juridische uitdagingen van Trump voor de rechtbank mislukten, gebruikte hij een andere tactiek om het resultaat te keren: een  publieke drukcampagne  op staats- en lokale Republikeinse functionarissen om namens hem het kiesstelsel te manipuleren.

“Zoals tijdens zijn hele zakelijke carrière het geval was, beschouwde hij de regels als instrumenten die moesten worden gemanipuleerd om de door hem gekozen doelen te bereiken”, aldus Galston van de Brookings Institution.

Trump’s meest prominente toneelstuk kwam in Michigan, waar Biden de verwachte winnaar was en geleid door meer dan 150.000 stemmen. Op 17 november belde Trump een Republikeins lid van de raad van onderzoekers in Wayne County, waar Detroit ligt en het dichtstbevolkte graafschap van de staat is. Na een gesprek met de president probeerde het bestuurslid, Monica Palmer, haar stem in te trekken om de overwinning van Biden in Wayne te bevestigen.

Toen nodigde Trump de leiders van de Senaat en het Huis van de staat Michigan uit om hem te ontmoeten in het Witte Huis, kennelijk in de hoop hen over te halen om de certificering van de resultaten te blokkeren of misschien zelfs Biden’s populaire verkiezingsoverwinning te negeren en Trump-kiezers te plaatsen als de staat dat doet. werven bord vastgelopen. Zo’n stap was op een wankele juridische basis, maar dat weerhield de president er niet van om het te proberen.

The Post meldt dat er een “volledige pers” was door Democratische en Republikeinse leiders om hen aan te sporen zich te verzetten. Ik had dat nog niet eerder gehoord en ik moet me afvragen of het waar is. Republikeinen hielden zich zeker laag als ze dat deden.

Ze melden ook dat de GOP-leiders in Michigan er alleen mee instemden om Trump te bezoeken als beleefdheid en om te proberen COVID-verlichting te krijgen, wat mij zeker klinkt als een achteraf gegeven redenering. Dit zijn dezelfde mensen die gouverneur Whitmer ertoe hebben aangezet zich open te stellen, het virus is verdoemd. Ik denk dat er een kleine kontbedekking gaande is.

Zijn iets minder krankzinnige enablers hadden geprobeerd hem ertoe te brengen de overgang goed te keuren, maar hij voelde dat het neerkwam op toegeven, maar zoals we weten, stemde hij uiteindelijk toe toen ze hem verzekerden dat dat niet zo was en hij de resultaten kon blijven betwisten, wat hij deed. En hij en Rudy besloten dat hij de volgende dag de halfbakken “vergadering” in het Wyndham hotel in Gettysburg moest bijwonen om de GOP-functionarissen toe te spreken die bespraken dat er mogelijk plaatsvervangende kiezers naar het congres zouden worden gestuurd.

Een paar uur voordat hij zou vertrekken, werd de reis tot zinken gebracht. “Kogel ontweken”, zei een campagneadviseur. “Het zou een totale vernedering zijn geweest.”

Die middag belde Trump de vergadering van de staatsenatoren van de GOP in het Wyndham, waar Giuliani en Ellis de aanwezigen toespraken. Hij sprak via een krassende verbinding met Ellis ‘mobiel, die ze op de luidspreker speelde. Op een gegeven moment piepte de lijn om een ​​andere beller aan te geven.

“Als je een Republikeinse enquêteur was, werd je als een hond behandeld”, klaagde Trump, waarbij hij een van zijn favoriete uitlatingen gebruikte, ook al behandelen veel mensen honden goed, net als leden van hun eigen familie.

“Deze verkiezingen zijn door de Democraten verloren”, zei hij ten onrechte. “Ze hebben vals gespeeld.”

Trump eiste dat staatsfunctionarissen de resultaten ongedaan zouden maken – maar de telling was al gecertificeerd. De 20 electorale stemmen van Pennsylvania worden toegekend aan Biden.

Dit is pure waanzin. Maar van wat ik begrijp, worden we geacht hem de komende twee maanden allemaal te verwennen en dan is hij weg en zullen we allemaal nog lang en gelukkig leven. Ik denk inderdaad dat we ons allemaal onmiddellijk moeten gedragen alsof dit nooit is gebeurd. Als we de retoriek van congresrepublikeinen mogen geloven, gaan we al terug naar de goede oude tijd van geruchten over tekorten en uitgaven en zwakte van het buitenlands beleid, waarbij we in feite de laatste vier jaar van waanzin uitwissen.

En ik zie dat veel mensen aan de andere kant dat ook doen, teruggrijpend op alle oude argumenten en klachten alsof er niets is veranderd. Maar alles veranderde. We weten nu dat onze veronderstelde “vangrails” maar zo goed zijn als een paar mensen op willekeurige plaatsen die het goede doen in een situatie waarin het ontkennen van de realiteit een totale opschorting van de rede vereist.

Als deze verkiezing dichterbij was geweest, twijfel ik er niet aan dat ze het allemaal zouden hebben gedaan. Ga gewoon terug en kijk hoe ver ze in 2000 wilden gaan. Zie je, ze zijn er al een keer in geslaagd.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments