Japan: meer zelfmoorden in oktober dan Covid-doden in hele jaar 2020

Japan: meer zelfmoorden in oktober dan Covid-doden in hele jaar 2020

30 november 2020 0 Door Indignatie redactie

In Japan zijn in de maand oktober meer zelfmoordslachtoffers gevallen dan er in het hele jaar 2020 mensen zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat blijkt uit cijfers die de Japanse overheid vrijgeeft.

In Japan vielen vorige maand 2.153 zelfmoorden te betreuren. Het totaal aantal doden als gevolg van de pandemie voor het hele jaar 2020 ligt op 2.087.

Een mentale gezondheidscrisis?

Gezondheidsexperts waarschuwen voor een mentale gezondheidscrisis. Niet enkel in Japan, maar zowat overal ter wereld begint de pandemie zwaar op mensen te wegen. Massawerkloosheid, sociale isolatie en angstgevoelens maken dat steeds meer mensen met ernstige mentale problemen kampen.

De Japanse cijfers zijn niet onbelangrijk, omdat het land als een van weinige de meest recente zelfmoordcijfers opvolgt. Ter vergelijking: de laatste beschikbare zelfmoordcijfers in België dateren van vorig jaar.

De Japanse gegevens kunnen andere landen inzicht geven in het effect van de coronamaatregelen op de geestelijke gezondheid en de groepen die meest kwetsbaar zijn.

Ook in andere landen?

‘We hebben niet eens een lockdown gehad en de impact van Covid is zeer minimaal in vergelijking met andere landen… maar toch zien we een grote toename in het aantal zelfmoorden,’ zegt Michiko Ueda, professor aan de Waseda Universiteit in Tokio en een expert op het gebied van zelfmoorden, op de Amerikaanse zakenzender CNN. Dat kan er volgens hem op wijzen dat ook andere landen in de toekomst een vergelijkbare of zelfs grotere toename van het aantal zelfmoorden zouden kunnen zien.

Lees ook:  Japan en Duitsland racen hysterisch om kernenergie (en hun soevereiniteit) af te sluiten

Japan heeft al jarenlang een van de hoogste zelfmoordcijfers ter wereld, blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. In 2016 had Japan een zelfmoordcijfer van 18,5 per 100.000 mensen. Dat is bijna dubbel zoveel als het globale gemiddelde van 10,6 per 100.000 mensen. In Azië doet enkel Zuid-Korea nog slechter dan Japan.

Hoewel de redenen voor het hoge zelfmoordcijfer in Japan complex zijn, worden de lange werktijden (een fenomeen dat bekend staat als karoshi), de prestatiedruk op school, het sociaal isolement en een cultureel stigma rond geestelijke gezondheidskwesties vaakst aangehaald als factoren die een rol spelen.

De voorbije 10 jaar was het aantal zelfmoorden in Japan gedaald tot ongeveer 20.000 vorig jaar. Dat was het laagste aantal sinds 1978. Maar de pandemie lijkt die trend nu te hebben omgebogen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Gedachten over het extreem-rechtse geweld in Hanau

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Lees ook:  Procureur-generaal Barr ‘geschokt’ door de kennelijke zelfmoord van Epstein, zegt inspecteur-generaal en onderzoek van de FBI

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments