Amerikaanse kernraketten terug naar Europa

Amerikaanse kernraketten terug naar Europa

1 december 2020 0 Door Indignatie redactie

Een paar weken geleden, op 6 november, tekende Lockheed Martin een initieel contract van $ 340 miljoen met het Amerikaanse leger voor de productie van middellange-afstandsraketten, inclusief kernkoppen, die in Europa moeten worden geïnstalleerd. Raketten van deze categorie werden verboden door het INF-verdrag [Verdrag voor kernwapens op middellange afstand. De Amerikanen zien ons continent als de nieuwe battleground – ver weg van huis

Een paar weken geleden, op 6 november, tekende Lockheed Martin (hetzelfde bedrijf dat de F-35’s maakt) een initieel contract ter waarde van $ 340 miljoen met het Amerikaanse leger voor de productie van middellange-afstandsraketten, ook met kernkoppen, die in Europa moeten worden geïnstalleerd. De raketten van deze categorie (met een grondbasis en een bereik tussen 500 en 5500 km) werden verboden door het INF-verdrag, dat in 1987 werd ondertekend door de presidenten Gorbatsjov en Reagan: het had de Pershing 2 nucleaire ballistische raketten, gestationeerd door de Verenigde Staten in West-Duitsland, en de Tomahawk nucleaire kruisraketten (gestationeerd door de Verenigde Staten in Italië (Comiso), Groot-Brittannië, West-Duitsland, België en Nederland) evenals de SS-20 ballistische raketten die door de Sovjet-Unie op hun grondgebied zijn gestationeerd, geëlimineerd.

In 2014 beschuldigde de regering-Obama Rusland, zonder bewijs (maar daar zijn westerse landen goed in) van het testen van een kruisraket (9M729) van de verboden categorie en kondigde in 2015 aan dat “in het licht van de schending door Rusland van het INF-verdrag, de Verenigde Staten zouden overwegen met het opnieuw stationeren van grondraketten in Europa”. Het stokje werd vervolgens doorgegeven aan de regering-Trump, die in 2019 besloot de Verenigde Staten uit het INF-verdrag terug te trekken terwijl hij opnieuw Rusland ervan beschuldigde het verdrag “opzettelijk te overtreden”, nog steeds zonder bewijs te overleggen.

Na verschillende raketproeven kreeg Lockheed Martin de taak om een​​van Tomahawk afgeleide kruisraket en een van Raytheon afkomstige SM-6-ballistische raket te bouwen. Volgens het contract zullen de twee raketten operationeel zijn in 2023, d.w.z. ze kunnen over twee jaar in Europa worden geïnstalleerd.

Lees ook:  Wat is er gebeurd met de grote, mooie muur van Trump?

We moeten goed rekening houden met de geografische factor: terwijl een Amerikaanse nucleaire ballistische raket op middellange afstand die vanuit Europa wordt gelanceerd, Moskou binnen enkele minuten kan raken, kan een soortgelijke raket die vanuit Rusland wordt gelanceerd Europese hoofdsteden raken, maar niet Washington.

Omgekeerd zou het zijn alsof Rusland middellange afstandsraketten in Mexico zou stationeren. Er moet ook worden opgemerkt dat, volgens Raytheon, de SM-6 de functie vervult van “drie raketten in één”: luchtafweer, antiraket en aanval. De nucleaire raket afgeleid van de SM-6 kan daarom worden gebruikt door de schepen en grondfaciliteiten van het Amerikaanse “schild” in Europa, waarvan de lanceerbuizen, volgens de Lockheed Martin, “raketten voor alle doeleinden” kunnen afvuren.

In een verklaring van 26 oktober 2020 bevestigde president Poetin opnieuw de geldigheid van het INF-verdrag, beschreef hij de terugtrekking van de VS als “een ernstige fout” en herhaalde hij de toezegging van Rusland om geen soortgelijke raketten in te zetten terwijl de VS zijn eigen raketten in de buurt zou hebben gestationeerd, nabij Russisch grondgebied.

Rusland stelt daarom een ​​”wederzijds moratorium” en “maatregelen voor wederzijdse verificatie” voor aan de NAVO-lidstaten, d.w.z. Inspecties van de raketsystemen aan beide zijden. Het Russische voorstel is door de NAVO afgewezen. Haar secretaris-generaal, de ijzervretende Pentagon-marionet Jens Stoltenberg, bevestigde op 10 november opnieuw dat “in zo’n onzekere wereld, kernwapens een cruciale rol blijven spelen bij het handhaven van de vrede”.

Europese regeringen en parlementen hebben hun stem niet verheven, ook al dreigt Europa in de frontlinie te staan ​​van een nucleaire confrontatie vergelijkbaar met of gevaarlijker dan de Koude Oorlog. Maar dankzij de Covid-19-dreiging hoeven politici (vinden zij) er in het openbaar niet over te spreken – wat dan ook niet gebeurt.

De Europese Unie, waarvan 21 van de 27 leden tot de NAVO behoren, heeft al haar stem laten horen toen ze de Russische resolutie over “Behoud en naleving van het INF-verdrag” bij de Verenigde Naties in 2018 verwierp, waardoor het licht op groen werd gezet voor de installatie van nieuwe. Amerikaanse kernraketten in Europa.

Lees ook:  De ultra-rechtse militieleider voorspelt het einde van Amerika tegen 2021 en waarschuwt voor een dreigende burgeroorlog

U moet overigens niet denken dat er nu geen kernraketten liggen opgeslagen in Europa. In een conceptversie van het document getiteld “Een nieuw tijdperk voor nucleaire afschrikking? Modernisering, wapenbeheersing en geallieerde nucleaire strijdkrachten”, dat vorig jaar verscheen, werden per ongeluk geheime sites met 150 Amerikaanse kernwapens onthuld.

Een passage in het document over het nucleaire arsenaal luidde: “Deze bommen worden opgeslagen op zes Amerikaanse en Europese bases: Kleine Brogel in België, Büchel in Duitsland, Aviano en Ghedi-Torre in Italië, Volkel in Nederland en Incirlik in Turkije.” De studie was geschreven door de Canadese senator Joseph Day voor het Defensie- en Veiligheidscomité van de Parlementaire Vergadering van de NAVO. In de definitieve versie van het rapport die online werd gepubliceerd werd de specifieke verwijzing naar waar bommen zijn opgeslagen, verwijderd.

We weten dat het Pentagon graag de confrontatie zoekt met (onder andere) Rusland, maar dan wel op de battlegound Europa (en met inzet van Europese troepen). Verandert er iets wanneer Joe Biden aantreedt in het Witte Huis? Of, nadat Obama (wiens vice-president hij was) de nieuwe nucleaire confrontatie met Rusland opende en de Republikeinse Trump deze verergerde door het INF-verdrag te breken, zal de Democraat de installatie van nieuwe Amerikaanse nucleaire raketten in Europa ondertekenen? Wij vrezen van wel.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Lees ook:  Alleen hete lucht? Waarschuwingen van alle kanten voor een dreigende oorlog in het Midden-Oosten

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments