Trump wil manieren uitbreiden om gevangenen te doden – inclusief vuurpelotons

Trump wil manieren uitbreiden om gevangenen te doden – inclusief vuurpelotons

1 december 2020 0 Door Indignatie redactie

Zuster Helen Prejean, een van ‘s werelds bekendste activisten tegen de doodstraf, zegt dat de golf van federale executies uitgevoerd door de regering-Trump een “fundamentele tekortkoming” in de wet weerspiegelt, die geen grenzen stelt aan het gebruik van de doodstraf. . “Als je regeringsfunctionarissen absolute macht geeft over leven en dood, kunnen ze echt doen wat ze willen”, zegt ze. We spreken ook met Sandra Babcock, faculteitsdirecteur van het Cornell Center on the Death Penalty Worldwide, die zegt dat er “een uitbarsting van geweld” afkomstig is van de regering-Trump.

VERTALING

Dit is een spoedtranscript. De kopie is mogelijk niet in de definitieve vorm.

AMY GOODMAN : Dit is nu democratie! , het Quarantaineverslag. Ik ben Amy Goodman. Dood door vuurpeloton, elektrocutie of gifgas? Onder een nieuwe regel die is ingediend door de regering-Trump, kunnen deze methoden nu worden gebruikt om executies uit te voeren voor federale doodvonnissen naast dodelijke injectie. De wijziging van de wijze van federale executiesregel is vrijdag in het federale register ingevoerden treedt op kerstavond in werking. Dat is 24 december.

Dit komt omdat de regering-Trump de afgelopen vijf maanden al acht mensen heeft geëxecuteerd. Eerder deze maand executeerde het Orlando Hall in de federale penitentiaire inrichting in Terre Haute, Indiana. Hall was een Afro-Amerikaanse man die ter dood veroordeeld was door een geheel blanke jury. Voorafgaand aan dit jaar had de federale regering sinds 2003, 17 jaar geleden, niemand geëxecuteerd. Nu, in wat critici zeggen dat het een dramatische afwijking is van historische praktijken, zullen er nog vijf mensen worden geëxecuteerd tijdens de laatste weken van Trump in functie, drie van hen slechts enkele dagen voordat de verkozen president Joe Biden wordt ingehuldigd, waaronder de eerste vrouw in bijna 70 jaren.

Lees ook:  Amerikaans fascisme

Het Death Penalty Information Center meldt dat het meer dan een eeuw geleden is dat een federale executie werd uitgevoerd tijdens een lamme-eend-presidentschap, in 1889 tijdens het vertrekkende bestuur van Grover Cleveland. Het ministerie van Justitie heeft nog niet gezegd of het zal proberen om andere methoden dan dodelijke injectie te gebruiken voor de drie executies die zijn gepland nadat de nieuwe regels van kracht worden. Verkozen president Joe Biden zei tijdens de verkiezingscampagne dat hij nu de afschaffing van de federale doodstraf steunt. Biden was co-auteur van wetgeving in 1990 die de federale doodstraf uitbreidde.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenBovendien krijgen we gezelschap van zuster Helen Prejean, een van ‘s werelds bekendste activisten tegen de doodstraf, de auteur van het bestverkochte boek Dead Man Walking: An Eyewitness Account of the Death Penalty . Haar meest recente boek, River of Fire: My Spiritual Journey . Ook bij ons, Sandra Babcock, faculteitsdirecteur van het Cornell Center on the Death Penalty Worldwide. Wij heten u beiden nu welkom terug bij Democracy! Zuster Helen Prejean, laten we bij u beginnen. Dit werd vrijdag ingediend, dat de regering-Trump, dat de federale regering gevangenen kan doden, het kan uitbreiden tot gifgas, een vuurpeloton of elektrocutie. Kunt u reageren?

ZUS HELEN PREJEAN : Ik denk dat de reden dat ze dat doen, is dat ze ervoor willen zorgen dat ze deze executies kunnen bespoedigen zonder enige rechtszaak over dodelijke injectie. Er zijn vragen geweest over dodelijke injectie, de medicijnen die worden gebruikt. Dit is overigens de schuld van het Hooggerechtshof, dat staten toestond om gewoon op grote schaal te experimenteren met drugs om mensen te doden, wat heeft geresulteerd in mislukte executies. Het kan ook komen doordat uit autopsierapporten, 200 van degenen die dodelijk zijn geïnjecteerd, bleek dat er een enorme hoeveelheid vloeistof in hun longen zat, wat betekende dat ze aan het verdrinken waren. Ik denk dat het de harteloze brute kracht van de mentaliteit van de Trump-regering is dat hij gewoon gelooft dat hij geweld kan gebruiken en mensen kan doden. Hij kan geweld en geweld gebruiken om zijn punt duidelijk te maken. Deze executies hoeven niet te gebeuren.

Voor mij onthult het gewoon een fundamentele fout die in de doodstraf is ingebouwd vanaf het moment dat het Hooggerechtshof de dood veroordeelde, in 1976. En hier is de fundamentele fout, en de federale executies die we nu zien, zijn daar echt een voorbeeld van: er was een zwak criterium dat alleen “het ergste van het ergste” moest worden gedood, en niemand weet echt wat dat betekent. En dus was er een ruime speelruimte bij het bepalen van ‘het ergste van het ergste’. Of zelfs de veronderstelling dat van alle gewone moorden, wat dat ook mag betekenen, er enkelen zijn die het doelwit kunnen zijn van “maar dit is het ergste van het ergste”.

Dus met een zwak criterium, is het gekoppeld aan het feit dat u de aanklagers volledige discretie geeft om de dood na te streven. Het is een feit dat als openbare aanklagers de dood niet nastreven, mensen niet sterven door executies. Dus hier heb je nu in de jurisdictie van de federale regering, procureur-generaal Barr, die de macht heeft om de dood te zoeken en deze na te streven. Het enige wat hij hoefde te doen was een signaal van Trump krijgen; we gaan mensen vermoorden. En er is geen manier om hem te stoppen.

De fundamentele fout is dus een zwak vaag criterium dat in de eerste plaats nooit duidelijk was, in combinatie met de discretie van aanklagers. En het illustreert precies waarom we de doodstraf moeten stopzetten. Je kunt zwakke, politiek gedreven individuen niet laten beslissen ‘jij, jij en je gaan dood’ voor welk politiek doel ze ook maar in gedachten hebben.

Lees ook:  De CDU van Angela Merkel weet nog steeds niet hoe het voelt over moslims


Comments

comments