Ik ben er niet overheen

Ik ben er niet overheen

4 december 2020 0 Door Indignatie redactie

En Susan Glasser van de New Yorker ook niet . Ze keek gisteren naar Trumps gekke Tunes-toespraak en dacht er net zo over als ik:

Er zijn slechts twee mogelijke conclusies uit het luisteren naar deze dwaasheid: of de president gelooft werkelijk wat hij zegt, in welk geval hij gek is, of hij doet het niet, in welk geval hij betrokken is bij de meest cynische aanval op de Amerikaanse democratie ooit. komen uit het Witte Huis. Is Trump “steeds meer los van de realiteit”, zoals zelfs de emotieloze, strikt ongebonden Associated Press  zet het, bij het vertellen van de toespraak? Of geeft die conclusie, hoe hard ze ook is, Trump het voordeel van de twijfel door te suggereren dat hij gewoon misleid of niet geïnformeerd is? Er is tenslotte nog een andere verklaring voor deze roekeloze toespraak: wat als de president in feite geen waanvoorstellingen heeft, maar de doelbewuste, kwaadwillende schepper van een alternatieve realiteit, die bewust desinformatie, onenigheid en verdeeldheid uitspuugt? Beide varianten zijn natuurlijk verschrikkelijk.

Toch zullen veel Amerikanen hem begrijpelijkerwijs afwijzen. De kranten plaatsten de toespraak van Trump niet op de voorpagina. De televisienetwerken droegen het niet. En ik snap het. Waarom de president gunstig stemmen met de publiciteit voor zijn ongegronde beschuldigingen waar hij zo tastbaar naar hunkert? Dit was misschien een heilige toespraak, maar het kwam in de “ja, wat dan ook” -fase van Trump’s lamme voorzitterschap. De rechtbanken hebben de zaken van zijn juridische team verworpen. De staten op het slagveld hebben allemaal hun verkiezingsresultaten gecertificeerd en daarmee de overwinning van Biden bevestigd. Het Kiescollege komt op 14 december bijeen en de uitkomst lijkt niet twijfelachtig.

En toch zijn er bijna vijftig dagen tot Biden’s inauguratie. Dit is veel, veel verder dan de gekte van de afgelopen vier jaar. Is dit het soort toespraak van hun leider dat Amerikanen gewoon zouden moeten negeren? Trump overweegt naar verluidt om de bevoegdheden van het voorzitterschap op een absoluut ongekende manier te gebruiken: om  zichzelf, Giuliani en zijn volwassen kinderen gratie te verlenen  . Hij overweegt naar verluidt ook om de procureur-generaal, William Barr , en de FBI-directeur, Christopher Wray, te ontslaan  nadat ze niet voldeden aan zijn eisen om rivalen te onderzoeken en zijn bizarre verkiezingscomplottheorieën te steunen. Barr, in wat leek op een daad van openlijke verzet tegen Trump,  vertelde de AP, op dinsdag: “We hebben geen fraude gezien op een schaal die een andere uitkomst bij de verkiezingen had kunnen bewerkstelligen.” De toespraak van Trump leek een directe reactie, net als de nieuwsberichten dat hij Barr’s onmiddellijke “beëindiging” overweegt, zoals de  Post het  uitdrukte .

Ondertussen stellen de overgebleven loyalisten van Trump steeds meer buitensporige en opruiende eisen. Trump’s voormalige nationale veiligheidsadviseur, de gepensioneerde generaal Michael Flynn, kreeg gratie van Trump op de avond van Thanksgiving, nadat hij schuldig had gepleit voor liegen tegen de FBI; Deze week keurde Flynn een manifest goed waarin hij Trump opriep om “de staat van beleg” op te leggen en het leger te gebruiken om de verkiezingsuitslag te annuleren en een nationale “herstemming” af te dwingen.

De verleiding is om weg te kijken, verder te gaan, ineenkrimpen en je blik af te wenden. Dat is precies wat de Republikeinen in de Senaat, die Trump hebben bijgestaan ​​door afzetting en andere schandelijke dingen, deze week hebben gedaan, zo naadloos in het bashen van de nieuwe Biden-regering dat ze nooit stopten om het bestaan ​​ervan te erkennen. Net als de overgrote meerderheid van zijn GOP-collega’s, moet senator John Cornyn uit Texas nog publiekelijk toegeven dat Biden heeft gewonnen. Desalniettemin hield hij een toespraak op de Senaatsvloer waarin hij de keuzes van Biden voor topfuncties afkeurde. “Ik steun geen genomineerden die namens een buitenlandse regering geen volledige transparantie in hun werk geven. Ik zal het niet doen, ‘zei Cornyn. Maakt niet uit, met andere woorden, de afgelopen vier jaar van de Trump-regering,

[…]

Denken Republikeinen dat ze een gratis pas hebben om te doen alsof de afgelopen vier jaar nooit zijn gebeurd? Denken ze dat ze gewoon kunnen terugkeren naar de partijdige status quo ante, klagen over vervelende tweets en mogelijke belangenconflicten, zonder dat iemand de huidige president ter sprake brengt? Ik denk niet dat Biden dit bedoelde toen hij tijdens de campagne zei dat zijn voorzitterschap een terugkeer naar normaal zou markeren. Ondertussen had geen enkele Republikeinse senator een woord te zeggen over Trumps krankzinnige opmerkingen van het Witte Huis op woensdag, ondanks de aandrang van de president dat dit de belangrijkste toespraak van zijn ambtstermijn was.

In veel opzichten heeft de periode na de verkiezingen opnieuw de schaamteloze laffe aard van de GOP uit het Trump-tijdperk in Washington onthuld – door het land te laten zien dat er nog een soort Republikeinen is, waaronder de staats- en lokale functionarissen die  hebben geweigerd. om mee te gaan met Trump’s manische kruistocht tegen de verkiezingsresultaten en hem er zelfs publiekelijk voor aan de kaak te stellen. In iets meer dan vier minuten slaagde de Georgische implementatiemanager van het stemsysteem, Gabriel Sterling, erin om een ​​van de meest effectieve en oprechte weerleggingen te geven tegen Trump’s recente acties – en tegen zijn Republikeinse actoren. “Deze. Heeft. Naar. Stop, ‘zei Sterling, en hij stopte na elk woord om de nadruk te leggen, zijn stem trilde soms van emotie. “Allen van jullie die geen verdomd woord hebben gezegd, zijn hier medeplichtig aan,” voegde hij eraan toe. Terwijl Trump een litanie van nepklachten aanbood, bood Sterling een litanie van echte misstanden: de Trump-promotor Joe diGenova die opriep om Trumps ontslagen cyberbeveiligingschef Christopher Krebs – een verdediger van de integriteit van de verkiezingen – neer te schieten. Een jonge verkiezingsmedewerker in Georgia die een strop buiten zijn huis vond. Doodsbedreigingen voor degenen die de stemmen tellen. ‘Dit is allemaal verkeerd,’ zei Sterling. “Het moet stoppen.”

In zijn oprechte verontwaardiging herinnerde de toespraak me onmiddellijk aan de toespraken over Trump een jaar geleden, terug voordat de pandemie en alle andere gekte van 2020 betekende dat het moeilijk was om zelfs maar aan de afzetting te denken. Toen ik naar Sterling luisterde, hoorde ik Alexander Vindman, de luitenant-kolonel die zijn vader verzekerde dat hij niet in de problemen zou komen omdat hij tegen de president zou getuigen, omdat hier in de Verenigde Staten, in tegenstelling tot in de Sovjet-Unie van zijn geboorte, ‘juiste zaken’ zijn. En ik hoorde Fiona Hill, een andere patriottische immigrant, de Republikeinen smeken om te stoppen met het promoten van “politiek gedreven leugens die zo duidelijk de Russische belangen bevorderen.” Bovenal hoorde ik de echo van Adam Schiff, de huisdemocraat die de afzettingszaak tegen Trump leidde, die in zijn slotargumenten aan de Republikeinse Senaat had gevraagd: “Is er iemand onder jullie die ‘Genoeg’ zal zeggen?” Schiff had toen gewaarschuwd dat Trump, als hij niet door de Senaat zou worden gecontroleerd, zeker zou proberen de verkiezingen van 2020 te ondermijnen of te corrumperen, want dat was precies wat hij al had gedaan. De beschuldiging mislukte, maar de waarschuwing was, zoals toen al duidelijk was, vooruitziend.

Donderdagochtend sprak ik met Schiff. Hij zei dat hij “bemoedigd” was om Sterling en andere Republikeinen te horen spreken. “Maar een deel van mij dacht ook: dit is al een hele tijd aan de gang, en het had niet zo lang moeten duren voordat anderen de bedreiging voor het land inzagen”, voegde hij eraan toe. ‘We begrepen tijdens het afzettingsproces dat als de president in functie zou blijven, nadat hij had geprobeerd vals te spelen bij de laatste verkiezingen, hij zou proberen vals te spelen bij de volgende. . . . En dat deed hij.”

De pijnlijke waarheid is dat de nederlaag van de afzettingspoging van Schiff hem niet minder scherp heeft gemaakt over de dreiging die Trump toen en nu vormde. “Het is allemaal tragisch voorspelbaar,” vertelde Schiff me, en hij had natuurlijk gelijk. Washington is misschien al overgegaan op de wellustige kwestie van de tweets van Neera Tanden.

Maar als de president een directe aanval lanceert op de belangrijkste tradities van de Amerikaanse democratie, ben ik nog niet klaar om “Ja, wat dan ook” te zeggen.

Ik ook niet. Ik zal het eigenlijk nooit doen.

Nu ik heb gezien hoe de Republikeinse partij de afgelopen 25 jaar steeds cynischer en nihilistischer werd, denk ik niet dat we het ons kunnen veroorloven deze keer iets los te laten. We hebben nog steeds een krankzinnige president voor de komende 50 dagen en een dodelijke pandemie waar de federale regering simpelweg de handen van heeft afgewassen op zijn aanwijzing. Vanwege zijn onwetendheid en onbekwaamheid zouden binnen een paar maanden gemakkelijk een half miljoen mensen dood kunnen zijn. Ze laten dit gebeuren en ze zullen het opnieuw doen. Het moet stoppen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments