President “Death”

President “Death”

4 december 2020 0 Door Indignatie redactie

Donald Trump is een van de meest fervente voorstanders van de doodstraf. Nu plant zijn ministerie van Justitie nog een aantal executies van veroordeelde criminelen vóór de inauguratie van Joe Biden op 20 januari. Van Erich brink.

Kort voor hun vertrek presenteren president Trump en zijn regering zichzelf opnieuw als consistente hardliners: in de toekomst zullen naast de dood door dodelijke injectie ook andere executiemethoden zoals schietpartijen, de elektrische stoel of het gebruik van dodelijk gas worden toegestaan. Dat blijkt uit de wijziging van een bepaling voor de uitvoering van de doodstraf voor criminelen die op federaal niveau zijn veroordeeld, die afgelopen vrijdag (lokale tijd) werd gepubliceerd in het staatsblad van de federale overheid. Volgens dit, vanaf 24 december, zouden executies moeten worden uitgevoerd met behulp van elke executiemethode die legaal is in de staat waarin de straf is uitgesproken. De meeste executies in de VS zijn door middel van een dodelijke injectie, maar de wetten in sommige staten bieden alternatieven. In Mississippi en Oklahoma zijn bijvoorbeeld het gebruik van gas, de elektrische stoel en vuurpelotons algemeen toegestaan. In Tennessee werd bijvoorbeeld in december een gevangene geëxecuteerd op de elektrische stoel.

Meer dan 2.500 mensen wachten op executie in de dodencel in de Verenigde Staten, en nog eens 61 veroordeelden in nationale dodencellen (2019). In de Verenigde Staten maakt de doodstraf – hoe cynisch het ook klinkt – deel uit van het politieke arsenaal waarmee de religieuze oorlogen worden uitgevochten. Het recht van de staat om boete te doen voor een ernstig misdrijf met de executie van de dader – dit is wat het liberale en het conservatieve Amerika onderscheidt. Trump is altijd een fervent voorstander geweest van de doodstraf, hier is hij niet anders dan zijn Republikeinse ex-collega’s. Georg W. Bush, een van zijn voorgangers, heeft ooit tijdens zijn verkiezingscampagne aangekondigd dat hij de doodstraf steunt “omdat ik geloof dat het levens kan redden”. Een bizarre logica die nog steeds als leidraad dient voor Trump en zijn procureur-generaal, Bill Barr. Trump drukte de herinvoering van executies op federaal niveau door, nadat daar sinds 2003 geen executies meer hadden plaatsgevonden. De doodstraf was voortgezet, maar is sindsdien niet meer uitgevoerd. Het geschil over de hervatting van de executies was voor de Hoge Raad woedend Washington trok zich terug, de regering had eindelijk de overhand. De eerste drie executies werden in juli uitgevoerd door middel van een dodelijke injectie in een federale gevangenis in Terre Haute, Indiana.

Lees ook:  Nerveuze republikeinen zien Trump zinken en de senaat meenemen

Ondanks het executieprogramma van Trump: over het algemeen neemt de doodstraf in de VS af. Dit heeft op veel plaatsen te maken met de veranderende publieke opinie, maar ook met toenemende moeilijkheden bij het verkrijgen van de stoffen die nodig zijn voor dodelijke injectie. Bovendien leiden doodstrafvonnissen vaak tot langdurige – en kostbare – juridische geschillen. In 2020 heeft in de VS het ” Association Information Center Death Penalty”Volgens tot nu toe zijn er 15 mensen geëxecuteerd, van wie acht op federaal niveau. Als er nog drie gevangenen moeten worden geëxecuteerd in de federale dodencel, zoals aangekondigd door het ministerie van Justitie, dan zullen 13 gevangenen zijn vermoord, samen met twee andere executies die al gepland waren tussen juli en het einde van het ambt van Trump. Een van de dodelijkste periodes in de geschiedenis van de federale doodstraf sinds minstens 1927.

Steve Vladeck, hoogleraar rechten aan de Universiteit van Texas, vertelde de New York Times dat het “een behoorlijk wrede manier” was om zijn ambt te verlaten. Procureur-generaal Bill Barr heeft het blijkbaar tot zijn zaak gemaakt “zoveel mogelijk federale gevangenen te executeren voordat zijn ambtstermijn voorbij is”.

De nieuwe president Joe Biden wordt op 20 januari verenigd. De democraat verwerpt de doodstraf .

Lees ook:  Donald Trump is een historisch grote verliezer
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Verdachte door AI-software geverifieerde mail-in-stembiljetten met weinig menselijk toezicht in belangrijke strijdtonelen
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments