LIVE: Protest in Parijs tegen geplande “wereldwijde veiligheidswet”

LIVE: Protest in Parijs tegen geplande “wereldwijde veiligheidswet”

5 december 2020 0 Door Indignatie redactie

De protesten in Frankrijk tegen de geplande “wereldwijde veiligheidswet” gaan door. Dit voorziet onder andere in het beperken van het filmen van politieoperaties, waardoor veel Fransen de persvrijheid in gevaar zien.

VN: de veiligheidswet van Frankrijk is onverenigbaar met de mensenrechten

De speciale VN-rapporteurs voor de mensenrechten zijn ervan overtuigd dat de “wereldwijde veiligheidswet”, die tot een golf van ontevredenheid in Frankrijk heeft geleid, onverenigbaar is met internationale mensenrechtennormen en een uitgebreide herziening vereist.

Dit volgt uit het gezamenlijk verslag van de speciale rapporteurs van de VN voor de mensenrechten , dat het zekerheidsrecht onlangs in Frankrijk voorgesteld is “onverenigbaar is met het internationaal recht en de mensenrechten” en moet volledig worden herzien. De vijf experts die het rapport hebben opgesteld, vertegenwoordigen niet de Verenigde Naties, maar rapporteren de resultaten van het onderzoek wel aan de VN-Mensenrechtenraad.

De wet is aangenomen door leden van de Nationale Vergadering met een meerderheid van 388 tegen 104 stemmen en 66 onthoudingen en moet worden onderzocht door de Eerste Kamer, de Senaat. Het geeft de autoriteiten, met name de politie, extra bevoegdheden, wat de afgelopen weken heeft geleid tot protesten in Frankrijk. De wet beoogt de publicatie van politiebeelden onder bepaalde omstandigheden te verbieden en een uitgebreider gebruik van surveillancedrones mogelijk te maken.

Franse mediaorganisaties benadrukken dat artikel 24 een bedreiging vormt voor de persvrijheid, aangezien het een strafbaar feit is om foto’s van bewakers op het veld te publiceren met als doel de fysieke of mentale integriteit van de politieagenten te schaden. De VN-experts schreven in dit verband:

Lees ook:  Door Trump aangestelde weigert een document te ondertekenen waardoor de overgang van Biden officieel aan het werk kan gaan: rapport

“Video-opnames van misbruik van gezag door de politie, opgenomen door het publiek, spelen een essentiële rol bij het toezicht op openbare instellingen, wat fundamenteel is in een land dat de rechtsstaat respecteert.”

De regering wees de kritiek van het publiek af met het argument dat er nog steeds foto’s kunnen worden gepubliceerd. Onder druk stemde de regering echter in met een herformulering van het controversiële artikel van de veiligheidswet. Ondertussen benadrukten de speciale rapporteurs van de VN:

“Het is een goed teken dat parlementsleden hebben aangekondigd dat ze artikel 24 zullen herschrijven, dat de publicatie van foto’s van politieagenten beperkt, maar ze moeten verder gaan en nadenken over het doel van de hele wet. De simpele herschrijving van artikel 24. zal de nadelen ervan niet aanpakken, en dit voorstel is zeker niet het enige in de wet dat een bedreiging vormt voor de mensenrechten. “

Ondertussen belicht het VN-rapport ook artikel 22, dat het gebruik van drones mogelijk maakt om het publiek te volgen:

“Een van de vele andere elementen van de voorgestelde wetgeving die de mensenrechten zouden kunnen beperken, is artikel 22, dat het gebruik van bewakingsdrones toestaat in naam van de veiligheid en de strijd tegen terrorisme, wat een uitgebreidere bewaking mogelijk maakt, met name van demonstranten. Dit heeft ernstige gevolgen voor dat Recht op privacy, vrijheid om vreedzaam samen te komen en vrijheid van meningsuiting in het land. “

Het rapport kwam nadat de politie van Parijs aan journalisten had gevraagd om de demonstratie tegen de wet afgelopen zaterdag in de Franse hoofdstad op video op te nemen. Volgens de verklaringen van de autoriteiten raakten aan het einde van het vreedzame protest meer dan 60 politieagenten gewond bij botsingen met jongeren.

Lees ook:  De Britse Minister mist het punt over 'corrupte' eurobanen. Frankrijk neemt meer controle over de EU met Macron aan het roer

Op 28 november gingen tussen de 133.000 en 500.000 mensen door heel Frankrijk de straat op om te protesteren tegen de “wereldwijde veiligheidswet”. De demonstraties escaleerden in onrust onder de bevolking en botsingen met politieagenten.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

Lees ook:  Buitenlandse strijders en de wereldwijde oorlog voor blanke suprematie

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments