Thierry’s boreale puinhoop

Thierry’s boreale puinhoop

5 december 2020 0 Door Indignatie redactie

Nederland is sinds vorige week in de ban van een politieke kroniek. Thierry Baudet kondigde op maandag 23 november aan dat hij niet langer partijleider en lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD) bij de verkiezingen van maart 2021 zou zijn. Aanleiding was de ‘trial by media’ waar hij ‘slachtoffer’ van was. Staande voor goudkleurige gordijnen onder een barokke sierluchter deelde hij zijn beklag in een Twitter-filmpje. Een mens moet iets wanneer je jezelf er met 140 tekens niet langer uitlullen kan.

Reële aanleiding was het gedweep met extreemrechtse fantasieën in een WhatsApp-groep van de jongerenafdeling van FvD. De vergelijking met Schild & Vrienden staat. Thierry probeerde daar initieel mee van af te komen door de oprichting van een onderzoekscommissietje. Afstand nemen moest (nog) niet zo nodig. Andere prominenten van de partij dachten daar anders over. Hun verontwaardiging was niet langer gespeeld – of net heel goed gespeeld. Het werd hen te gortig. Ontbinding van de jongerenafdeling was het devies. Thierry zag dat anders. Thierry ziet altijd alles anders.

Eén dag later, dinsdag 24 november, werd bekend dat Thierry ook het voorzitterschap van zijn partij zou neerleggen. De vicevoorzitter nam het stokje over en sprak helende geruststellende woorden: “De komende tijd wordt er gewerkt aan een goede en zorgvuldige transitie”.

Eén dag later, woensdag 25 november, kondigde Thierry aan dat er leiderschapsverkiezingen bij het FvD op til stonden. Uiteraard stelde hij zichzelf kandidaat en vond het ‘evident’ dat hij die zou winnen. De ‘trial by media’ was uitgegroeid tot een ‘ordinaire couppoging’ van bestuursleden van de partij. Ze hadden zelfs de sloten van het partijkantoor veranderd. En Thierry weigerde het wachtwoord van het Twitter-account uit handen te geven. Staande voor goudkleurige gordijnen onder een barokke sierluchter deelde hij zijn beklag in een Twitter-filmpje. Een mens moet iets wanneer je jezelf er met 140 tekens niet langer uitlullen kan.

Lees ook:  Trump's obsessie met Oekraïne heeft diepe wortels: is het allemaal een dekmantel voor zijn misdaden in 2016?

Eén dag later, donderdag 26 november, deelde het bestuur van FvD mede dat er een ledenvergadering zou komen indien Thierry eindelijk zijn mond zou houden. Een mediaverbod was het devies. Thierry zelf had eerder die ochtend in een talkshow gepleit voor een ‘boedelscheiding’. Het was aan de anderen om een nieuwe partij te beginnen en ‘de leden kunnen dan in vrijheid hun keuze maken’. Even ruzie, even pijnlijk, even scheiden en klaar.

Eén dag later, vrijdag 27 november, lieten de FvD-prominenten die niet aan de Thierry-zijde stonden, weten dat ze hem hadden uitgeschreven uit het partijbestuur. Of dat zo is, is echter niet duidelijk. Wel nam de ene na de andere FvD-volksvertegenwoordiger de vlucht vooruit. De leegloop was begonnen. Zeker ook nu er steeds meer vuile was naar buiten kwam. Blijkbaar hield Thierry er lichtjes antisemitische gevoelens op na, begon hij traag maar gestaag in complottheorieën te geloven en leidde dat tot de onvermijdelijke conclusie: Thierry is aan het radicaliseren! Hun verontwaardiging was niet langer gespeeld – of net heel goed gespeeld.

Toen werd het weekend.

Eén dag na het weekend, maandag 30 november, werd bekendgemaakt dat FvD een referendum onder de leden gaat houden. De vraag die wordt voorgelegd: ‘Wil u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FvD? Ja of nee?’ Twee derde van de leden kozen voor Baudet. Of er nog veel overblijft om leiding aan te geven is maar zeer de vraag. De uil van Minerva zal het weten. De boreale puinhoop is nog amper te overzien.

Lees ook:  Er was eens in Irak

Maar Thierry zal dat anders zien. Thierry ziet altijd alles anders.

Daarom is het uitkijken naar het volgende Twitter-filmpje waarbij Thierry staande voor  goudkleurige gordijnen onder een barokke sierluchter zijn beklag gaat delen. Een mens moet iets wanneer je jezelf er met 140 tekens niet langer uitlullen kan.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

Lees ook:  De verontrustende boodschap van de verkiezingen: zelfs als Trump verliest, is de Amerikaanse politieke burgeroorlog nog niet voorbij

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments