Kijk niet voorbij de couppoging van Trump: dit is een duister moment in de Amerikaanse geschiedenis

Kijk niet voorbij de couppoging van Trump: dit is een duister moment in de Amerikaanse geschiedenis

11 december 2020 0 Door Indignatie redactie

De poging van Trump om de verkiezingen ongedaan te maken, is mislukt. Maar het grotere plan om de democratie te ondermijnen, werkt perfect.

Stel je het volgende voor: er is een brandstichter in je buurt. Hij heeft tientallen keren geprobeerd gebouwen in brand te steken, waaronder scholen en ziekenhuizen. De brandstichter blijft falen omdat hij niet weet hoe hij een goed vuur moet maken.

Er is een gekke bommenwerper los in uw buurt. Hij stopt explosieven in brievenbussen, in pakjes op de hoek van de straat, in openbare toiletten en op de voorhellingen of achterportieken van mensen. Als de bommen “ontploffen”, schieten ze confetti uit. Bij andere gelegenheden maken de bommen gewoon een hard geluid. Is de bommenwerper “maar een grapje”? Is hij incompetent?

Er is een man die steeds probeert banken te beroven. Maar hij kan geen leesbaar losgeldbriefje schrijven. Wanneer hij mondeling geld van de kassier probeert te eisen, wordt hij zenuwachtig, begint te mompelen, is bang en rent weg.

De politie en andere wetshandhavers zouden zo iemand met grote ijver achtervolgen. Als die persoon uiteindelijk werd aangehouden, kon hij geen aanspraak maken op incompetentie als verdediging. Poging tot het plegen van een misdrijf is een misdaad op zich.

Donald Trump is een politieke crimineel. Hij pleegt een fascistische staatsgreep tegen de Amerikaanse democratie en het Amerikaanse volk. Dat Trump en zijn bende technisch niet zijn geslaagd, betekent geenszins dat hij en zij onschuldig zijn aan hun misdaden.

Bovendien maakt het feit dat  Trump publiekelijk zijn plannen heeft aangekondigd om aan de macht te blijven met alle mogelijke middelen , hoe dom, illegaal of ondoeltreffend zijn plan ook mag zijn, hem ook niet onschuldig aan het plegen van grote misdaden tegen de democratische orde en de rechtsstaat.

Er zijn te veel voorbeelden om te tellen.

Nadat hij in de verkiezingen van 2020 met minstens 7 miljoen stemmen verloor van Joe Biden , heeft Donald Trump de misdaad van opstand aangemoedigd door zijn aanhangers, waaronder gewapende paramilitairen, om hem aan de macht te houden.

De agenten van Trump (met name de nu gratie verleende voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn) hebben publiekelijk opgeroepen tot een militaire staatsgreep om het Trump-regime tegen de wil van het Amerikaanse volk aan de macht te houden. Trump is doorgegaan met het zuiveren van hoge functionarissen die als “disloyaal” worden beschouwd van hun posities op het hoogste niveau van de nationale veiligheidsstaat. Trump plaatst ook loyalisten op andere posities in de regering in een poging de aankomende regering Biden te saboteren.

Trump, zijn advocaten en andere agenten voeren een intimidatiecampagne tegen Republikeinse functionarissen die hun openbare taken hebben vervuld door de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2020 te certificeren. De advocaten van Trump hebben ook herhaaldelijk misbruik gemaakt van het rechtssysteem met steeds belachelijkere pogingen om een ​​manier te vinden om de presidentsverkiezingen teniet te doen.

In het weekend probeerden de advocaten van Trump in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof met de buitengewone eis dat stemmen in de belangrijkste slagveldstaat Pennsylvania zouden worden weggegooid, zodat de staatswetgever een lei van Trump-kiezers kon benoemen. Het Hooggerechtshof weigerde de zaak te horen.

Op woensdag dienden 17 Republikeinse procureurs-generaal een brief in ter ondersteuning van een rechtszaak aangespannen door de procureur-generaal van Texas die alle electorale stemmen uit Georgia, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin wil laten afwijzen wegens “stemonregelmatigheden”. Biden heeft al die staten gewonnen, maar ze hebben allemaal een wetgevende macht met een Republikeinse meerderheid die vermoedelijk Trump-kiezers zou benoemen als de verkiezingsresultaten ongeldig zouden worden verklaard. Om het voor de hand liggende te stellen, bestaan ​​er geen dergelijke “onregelmatigheden” ten gunste van de democraten. Volgens alle legitieme accounts is deze verkiezing eerlijk verlopen.

Over de advocaten van Trump en hun rol bij het misbruiken van de wet en het ondermijnen van de democratie,  schrijft Quinta Jurecic uit de Atlantische Oceaan :

Maar hoewel het ergste niet is gebeurd, richten Trump en zijn team blijvende schade toe aan de Amerikaanse democratie, terwijl de president worstelt om de realiteit van zijn verlies onder ogen te zien. En toch zullen deze advocaten en functionarissen waarschijnlijk geen echte consequenties hebben voor hun acties – en als ze dat doen, zullen die repercussies niet voldoende zijn om de omvang van het probleem aan te pakken. …

De verschillende inspanningen van Trump en zijn juridische team zijn een belediging voor de democratie, waarvan het belangrijkste principe is dat verliezers bij de stembus hun nederlaag accepteren. En rechters zijn in de rechtbank niet zachtaardig geweest tegenover Trump en zijn bondgenoten. “Kom op nou!” een rechter uit Michigan vermaande de Trump-campagne wegens een slordige poging om te voorkomen dat stemmen worden geteld. In een cruciale beslissing die een poging ontkende om de certificering van de stemming in Pennsylvania te stoppen, schreef rechter Matthew Brann dat de Trump-campagne de rechtbank “gespannen juridische argumenten zonder verdienste en speculatieve beschuldigingen … niet ondersteund door bewijs” had voorgelegd. De rechter vervolgde: “Onze mensen, wetten en instellingen eisen meer.”

Trump heeft zelf de misdaad van opruiing gepleegd door te proberen de resultaten van een democratische verkiezing waarin hij werd verslagen, teniet te doen. De staatsgreep van Trump maakt deel uit van een veel groter patroon van politieke misdaden. Die omvatten enorme corruptie, waarschijnlijke samenspanning met een vijandig buitenland tijdens de verkiezingen van 2016, poging tot afpersing van de president van Oekraïne met als doel Biden te schaden bij de verkiezingen van 2020, stochastisch terrorisme en ander politiek geweld , een nalatige reactie op de pandemie van het coronavirus, en het verraden van de ambtseed van de president.

Als reactie op de aanhoudende staatsgreep van Donald Trump kiezen velen van de Amerikaanse politieke klasse, met name de vierde stand en andere ‘reguliere’ opinieleiders, ervoor om de aanvallen van Trump te bespotten als ‘dom’ en ‘cartoonachtig’. In feite geeft de kletsende klasse van het land het Amerikaanse volk de raad: “Ga maar verder – hier is niets te zien.”

De poging tot staatsgreep van Trump wordt algemeen gezien als een afleiding in plaats van een existentiële bedreiging voor de democratie van het land – of als een test voor een toekomstige staatsgreep, wanneer een nadere verkiezing kwetsbaarder zal zijn voor een poging van Republikeinen of andere Amerikaanse fascisten om de democratie omver te werpen.

Een uitgelicht essay van  de Daily Kos-schrijver “Hunter” vat dit samen :

De [Republikeinse] partij test voortdurend welke democratische normen kunnen worden afgeschaft, en is erin geslaagd veel of de meeste te ontmantelen. De druk om de resultaten van een presidentsverkiezing ongedaan te maken, en specifiek om dit te doen door de feitelijke stemmen ongeldig te verklaren en loyalistische staat verkozen ambtenaren op te dragen om nieuwe te creëren, heeft deze keer zeer weinig kans van slagen, op basis van  deze  staten en  deze  claims.

Dat betekent niet dat de partij geen gewicht zal verlenen aan soortgelijke oproepen om toekomstige verkiezingen ongedaan te maken. Het betekent niet dat, in een Republikeinse Partij die zich agressief blijft zuiveren van de onvoldoende sycofantische, zij met zekerheid in botsing zal komen met lokale functionarissen die niet bereid zijn hun eigen naam aan de inspanning te geven. Het betekent niet dat elke verzameling partijadvocaten en provocateurs even incompetent zal zijn. Er zullen mensen zijn die deze fraudeclaims analyseren om ze niet in diskrediet te brengen, maar om te bepalen hoe ze het beste kunnen overtuigen. En de beweging van door en door imbecielen, Amerikanen die trots zijn op het geloven van hoaxes terwijl ze expertise veroordelen, blijft alleen maar groeien.

Bijna op het juiste moment tweette Donald Trump woensdag dat de verkiezingen van 2020 ongedaan moesten worden gemaakt en beweerde dat het tegen hem was “opgetuigd”.

Er is een reeks misleide en verkeerde reacties geweest op de poging tot staatsgreep van Trump, en die reacties zijn bedoeld om zijn politieke misdaden te normaliseren en mogelijk te maken.

De gemiddelde Amerikaan is uitgeput door het tijdperk van Trump en zijn pandemie. Het is begrijpelijk dat veel mensen willen dat het allemaal stopt. Uitputting leidt tot passiviteit en overgave, maar het fascisme moet bij elke stap worden geconfronteerd. De terugtrekking normaliseert en moedigt fascistische en andere autoritaire bewegingen aan.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Wat gebeurt er achter de schermen bij de FED?

De reguliere nieuwsmedia normaliseert de obstructiecampagne van de Republikeinse Partij tegen de verkozen president Joe Biden al door terug te keren naar het standaardkader van ‘beide kanten’. Dit alles wordt gezien als ‘politics as usual’ en het resultaat van ‘polarisatie’ en ‘verdeeldheid’ in plaats van als onderdeel van een aanhoudende, slow-motion coup en een langetermijnstrategie om de Amerikaanse democratie te ondermijnen.

De hoopventers en andere leden van de Church of the Savvy  blijven de fascistisch-autoritaire aanvallen van Trump en zijn bondgenoten onderschatten, afleiden en bagatelliseren. Dinsdag plaatste Nate Silver – een echte hogepriester van die kerk – dit op Twitter:

“SCOTUS zal de verkiezing voor Trump stelen” is een van die takes die populair was (om verschillende redenen) zowel onder een bepaald type liberaal als aan de rechterzijde van Trump, en die er achteraf gezien duidelijk niet zo goed uitziet.

Het ontkennen van de realiteit van de aanvallen van Donald Trump en zijn beweging op de democratie en de rechtsstaat is een gevaarlijke manifestatie van het “georganiseerde vergeten” dat veel voorkomt in samenlevingen die het fascisme en autoritarisme hebben meegemaakt.

Het is voor politieke elites moeilijk om het hoofd te bieden aan de daadwerkelijke schade die de fascistische of autoritaire leider heeft aangericht, om nog maar te zwijgen van het niveau van historische afrekening en de gezamenlijke inspanning om te veranderen die nodig is om te voorkomen dat een dergelijk regime opkomt en in de toekomst de macht grijpt.

Waarom? Omdat diezelfde politieke elites financieel, professioneel en persoonlijk worden geïnvesteerd in een terugkeer naar ‘normaal’. Het zijn parasieten en symbionten die zich voeden met “normaliteit”.

Zulke stemmen in de politieke klasse van Amerika houden zich al bezig met het georganiseerde vergeten terwijl ze proberen de realiteit van het tijdperk van Trump opnieuw te kaderen en te herschrijven.

Hun fictie omvat het verhaal dat Trump geen “echte” fascist is en dat het nooit een echt gevaar was omdat zijn agenten te dom of te onhandig waren om een ​​staatsgreep uit te voeren. Er zijn bijbehorende ficties: de instellingen van het land hebben laten zien dat ze “sterk” zijn; de “rechtsstaat” stopte het Trumpisme; het Amerikaanse volk stemde om Trump en zijn hele beweging overboord te gooien; degenen die zeiden dat het land belegerd werd door fascisme en autoritarisme waren zelfzuchtige “alarmisten”.

Het verspreiden en geloven van dergelijke ficties zorgt er bijna voor dat het Amerikaanse fascisme in een meer verfijnde versie zal verschijnen en de macht zal grijpen, eerder dan later.

De couppoging van Donald Trump en de Republikeinse Partij en de bredere oorlog tegen de democratie zijn een voorbeeld van de normalisatie van politieke deviantie. Dit is een belangrijke mijlpaal op de weg naar het Amerikaanse fascisme en autoritarisme.

Dit proces heeft verschillende dimensies: Antidemocratisch gedrag wordt steeds meer genormaliseerd. Verkiezingen die Republikeinen niet winnen – en meer specifiek, waarin blanke rechtse christelijke extremisten niet winnen – worden als onwettig beschouwd. Het idee zelf van vrije en eerlijke verkiezingen wordt vervangen door het besef dat sommige stemmen – die uitgebracht door en voor Republikeinen en rechtsextremisten – meer betekenen dan andere, en met name die van stedelijke en kust-democraten en niet-blanke kiezers.

Politiek geweld is acceptabel en normaal als het wordt gepleegd door Republikeinen en andere facties van het blanke recht tegen progressieven, antifascisten of andere doelgroepen. Omgekeerd geweld – dat zelden voorkomt, zelfs niet uit zelfverdediging – wordt als “terrorisme” beschouwd.

Rechtse politiek geweld wordt gerechtvaardigd door een politieke logica waarin autoritairen zichzelf beschouwen als “echte patriotten” die “de natie beschermen” tegen “vijanden van de staat”. Ze staan ​​voor ‘het volk’, wat betekent dat degenen die ze aanvallen de vijand Ander zijn.

In een gezonde democratie is geweld het bijna exclusieve monopolie van de staat. Autoritairen en fascisten doorbreken die barrière door hun volgelingen het recht te geven om geweld te plegen tegen hun aangewezen vijanden. Zoals we hebben gezien, bedreigen Trump’s onofficiële paramilitairen en andere straatmisdadigers het leven van gekozen functionarissen die weigeren de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2020 teniet te doen.  

Sociale wetenschappers en andere onderzoekers hebben herhaaldelijk aangetoond dat politieke polarisatie in de VS asymmetrisch is: Republikeinen zijn veel extremer geworden en zijn gestaag naar rechts afgedreven, waardoor een redelijk compromis met de Democratische Partij in het belang van het algemeen belang moeilijk, zo niet onmogelijk is.

Daartoe gedraagt ​​de huidige Republikeinse Partij zich meer als een gijzelnemer of een politiek misdaadsyndicaat dan als een verantwoordelijke actor in het geven en nemen van een democratische regering. De leiders en kiezers van de partij hebben autoritarisme en andere antidemocratische waarden bijna officieel omarmd.

Zoals politicologen onlangs hebben aangetoond, heeft de huidige Republikeinse Partij meer gemeen met extreemrechtse partijen in Europa dan met centristische reguliere politieke partijen. Onderzoek toont aan dat Trump-aanhangers en andere Republikeinse kiezers vijandig staan ​​tegenover democratie als concept, zeer bereid zijn autoritarisme te omarmen om de voortdurende dominantie van blanken te verzekeren, en in toenemende mate fascistische en autoritaire leiders en beleidsmaatregelen steunen als een manier om hun wil aan andere Amerikanen op te leggen .

Ondanks de geveinsde ontzetting van te veel waarnemers en commentatoren, zullen Republikeinse gekozen functionarissen en andere leiders Donald Trump en zijn beweging op dit buitengewone moment niet in de steek laten. Waarom zouden ze? Ze zijn het tenslotte met hem eens, onderschrijven zijn beleid en zijn bang voor zijn kiezers.

Columnist Brian Klaas schrijft bij de Washington Post en onderzoekt die relatie:

Hese dynamiek, die lijkt misschien abstracties, helpen om uit te leggen waarom zoveel Trump kiezers zijn niet alleen bereid zijn om mee te gaan met Trump als hij probeert om de resultaten van een democratische verkiezing die hij verloor omvallen – ze zijn eigenlijk bereid om Republikeinse straffen politici die niet toegeven aan Trumps despotische grillen. Het is duidelijk dat gekozen Republikeinen – die  grotendeels weigeren fundamentele feitelijke vragen  over de winnaar van de presidentsverkiezingen te beantwoorden – weten dat hun kiezers autoritair zijn. En ze zorgen voor hen.

Over het geheel genomen maken Donald Trump, de Republikeinse Partij en hun aanhangers deel uit van een fascistische en autoritaire beweging die als strategisch doel heeft de multiraciale democratie af te breken en daarmee de uitvoering te voorkomen van het soort progressief sociaal en economisch beleid dat de meeste voorkeur geniet. Amerikanen.

Donald Trump zal vrijwel zeker zijn ambt verlaten op 20 januari, wanneer Joe Biden president van de Verenigde Staten wordt. Maar Trump zal niet verdwijnen als een kracht in het Amerikaanse leven en de politiek, ondanks hoe politieke elites, inclusief de reguliere nieuwsmedia, zichzelf en het publiek van het tegendeel proberen te overtuigen.

De democratie van Amerika is een huis dat bovenop een zinkgat is gebouwd. Donald Trump, zijn opvolgers en volgelingen en hun beweging zullen eronder blijven graven en proberen de hele structuur in te laten storten. Bovenop dat puin hopen ze geen stralende stad op een heuvel te bouwen, maar een lelijk monument voor blanke suprematie, christelijk fascisme en kleptocratische verdorvenheid.

Als een dergelijke uitkomst moet worden vermeden, moet de realiteit van de aanhoudende couppoging van Trump worden geconfronteerd. De enorme schade die zijn regime heeft toegebracht, moet worden ingeschat en hersteld. Zijn medewerkers aan het Amerikaanse fascistische project moeten worden geconfronteerd en afgewezen. Als dat kan gebeuren, kunnen we misschien de natie redden.Lees ook:  Covid-19-vaccinproducenten gaan in tegen de druk om tegen de verkiezingsdag te leveren

Comments

comments