Spionage

Spionage

13 december 2020 0 Door Indignatie redactie

Twee medewerkers van de Russische ambassade zijn tot ‘persona non grata‘ verklaard, omdat ze volgens de Nederlandse overheid druk waren met ‘economische spionage‘.

Ze hadden een netwerk opgebouwd van mensen die werkten bij bedrijven die baanbrekend werk doen op technologisch terrein, zo begrijp ik uit de krant. Hadden ze ook iets gedaan wat strafbaar was? Nee, kennelijk niet, want de minister van ‘Anti-Russische Zaken‘ wil nieuwe wetgeving, zodat het de volgende keer wél strafbaar is. Wat wél strafbaar is, is het plaatsen van volgapparatuur in de auto van ambassadepersoneel, waar Nederland onlangs op werd betrapt. Althans, het is een schending van internationale verdragen. In dit geval het Verdrag van Wenen. Maar internationale verdragen en wetgeving, daar heeft ons land hoe dan ook geen boodschap aan, blijkt steeds weer.

U moet het mij maar niet kwalijk nemen, maar ik krijg de slappe lach van dat soort indianenverhalen. Dat had ik ook al toen een stel Russen open en bloot vanuit hun huurauto in de buurt van het OPCW wifi-signalen onderschepten, om bewijs te vinden voor het gegeven dat die organisatie niet helemaal kosher is. Wat inmiddels ook zonder Russische onthullingen al wel zonneklaar is. Alsmede het gegeven dat die formeel neutrale organisatie Rusland als ‘de Vijand‘ ziet, waar je best tegen mag liegen.

Lees ook:  Aan regeringen van lidstaten en instellingen van EU: Versnel productie vaccins en plaats gezondheid boven winst

Toen het nieuws brak dat de Amerikanen de Europese bondgenoten bespioneerden, werd er niemand boos. Als de partner van Ollongren camera’s en microfoons ophangt in hun woning, ligt ze daar vermoedelijk ook niet wakker van. Misschien slaapt ze er zelfs wel beter door, omdat haar partner over haar waakt. Je weet niet hoe dat soort mensen denkt. ‘Ja schat, maar die apparatuur is nodig om je te beschermen! Stel dat de Russen je komen halen, dan hebben we het mooi op beeld en geluid vastgelegd!

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenVoor mij is het eerder bedreigend dat mevrouw Ollongren zo gretig bijdraagt aan de ‘Surveillance State, en dingen die nu niet strafbaar zijn strafbaar wil stellen ‘om Russen te kunnen pakken‘. Kun je een slechtere reden bedenken voor het inrichten van een ‘Secret Service State’? In de basis begrijp ik het als enige overheid een oogje in het zeil houdt waar het bedrijven betreft met cruciale kennis. Meer in het bijzonder waar het de beveiliging betreft, en het ‘screenen‘ van werknemers die toegang hebben tot ‘maken of breken‘ kennis, of met één terroristische aanslag een complete bedrijfstak naar de verdommenis kunnen helpen. Zoals onze spionnen in Iran de nucleaire industrie zonder noodzaak onklaar hebben gemaakt, en in het voorbijgaan veel schade hebben aangericht aan andere computernetwerken, met het eerste ‘digitale wapen‘ dat operationeel werd ingezet om de economie van een land te ontwrichten. Denk daar even aan terug, als u weer iemand hoort klagen over boosaardige ‘cyberaanvallen‘. En zoals Nederland inbrak in de computers van de universiteit van Moskou. Alleen bleek het verhaal niet te kloppen dat de groep die ze jarenlang tot op het toilet bespioneerden de Democratische Partij had ‘gehackt‘, volgens sceptici. En bewezen werd het niet, omdat de Democratische Partij de ‘servers‘ niet aan de FBI wilde geven. Maar ons land had wel de aandacht op zich gevestigd als ‘Vriend van Rusland‘ (Not). En deze nieuwste ontwikkeling is in die zin alleen maar een bevestiging van wat we al wisten.

Lees ook:  Over pensioenen in Europa en Nederland

Mijn eigen indruk is dat het in dit geval een opzetje is om bepaalde wetgeving door het parlement heen te krijgen waar dat zonder deze ‘scare‘ niet zou lukken. Dat landen elkaar over en weer bespioneren, en proberen industriële geheimen buit te maken, is zo’n slaapverwekkend ‘Gaap!’-bericht. Waarbij de ‘Five Eyes‘ geen begin van scrupules hebben, en via hun ‘luistervinken‘ de eigen bondgenoten 24/7 afluisteren. In DIT geval ging het om de verkoop van oorlogstuig erdoor te jassen. Maar via Europese veiligheidsdiensten wordt elk land te rusten gelegd onder een elektronische deken die tot in alle uithoeken reikt, en zonder dat er ooit iemand voorzichtig pruttelt: ‘Maar dat kan toch niet!? Dat zijn onze bedrijfsgeheimen!’ Het zou in die zin beter zijn, als je dan toch de Nederlandse industrie wil helpen, en zelfs nadenkt over een eigen Europese defensiemacht, als je schoon schip zou maken binnen die ‘eigen‘ veiligheidsdiensten, die denken dat ze voor de ‘Five Eyes‘ werken. Daar heb je meer aan dan een stel Russen weg te houden bij cocktailparty’s met industriëlen en wetenschappers.Comments

comments