Duitsland haalt ‘Islamitische Staat’-bruiden naar huis, kinderen uit Syrische kampen

Duitsland haalt ‘Islamitische Staat’-bruiden naar huis, kinderen uit Syrische kampen

20 december 2020 0 Door Indignatie redactie

Er zijn humanitaire redenen genoemd voor het naar huis vliegen van verschillende ‘IS’-bruiden en kinderen van internering in Syrië. Op het hoogtepunt van de burgeroorlog reisden de vrouwen naar verluidt om zich bij de islamitische militie aan te sluiten.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei zondag dat hij “opgelucht” was dat een “humanitaire” hersteloperatie 18 kinderen en vijf “Islamitische Staat” (IS) bruiden naar huis had gebracht uit Koerdische interneringskampen in het noordoosten van Syrië.

Een van de drie teruggebrachte Duitse vrouwen, in rapporten geïdentificeerd als Leonore M., 21, uit de deelstaat Saksen-Anhalt, werd een dag eerder bij aankomst op de luchthaven van Frankfurt gearresteerd op beschuldiging van onder meer lidmaatschap van een terreurorganisatie, aldus federale aanklagers.

Alle drie de Duitse vrouwen worden naar verluidt in Duitsland beschuldigd van terreur.

De gecharterde vlucht van zaterdag werd begeleid door Duitse federale politieagenten, meldde het Duitse nieuwsmagazine Der Spiegel .

De Duitse openbare omroep SWR zei dat de groep, naar verluidt bestaande uit vijf vrouwen en 18 kinderen, waaronder zeven wezen, door Koerdische gezanten in Qamishli in het noordoosten van Syrië aan een delegatie van Buitenlandse Zaken werd overgedragen.

SWR zei dat ze werden vastgehouden in Roj en al-Hol, twee Koerdische interneringskampen met tienduizenden gevangenen sinds de militaire nederlaag van IS door Koerdische troepen, gesteund door een multinationale door de VS geleide alliantie eind 2018, begin 2019.

Lees ook:  "Burgeroorlog" in Frankrijk Tsjetsjenen tegen Noord-Afrikanen

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de vermeende IS-achtergronden van de vrouwen niet, maar zei dat het bij de missie om “humanitaire gevallen ging, vooral om wezen en kinderen met ziekten – gevallen waarin het vertrek bijzonder dringend was”.

‘Intensieve voorbereidingen’

Maas zei dat de missie was verlopen onder “precaire” omstandigheden na “maanden van intensieve voorbereiding en coördinatie”.

Ook dank ging hij, zei hij, “naar onze Finse partners, met wie we deze operatie samen uitvoerden.”

De verhuizing van de Duitse staatsburgers was de eerste directe missie waarbij het ministerie van Buitenlandse Zaken betrokken was, merkte het Duitse tabloid Bild  op, waarbij het herstel als een “geheime missie kort voor Kerstmis” werd bekritiseerd.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenVolgens de krant waren er in Syrië bijna 70 volwassen Duitsers in Koerdische gevangenschap, samen met 150 kinderen van Duitse ouders.

Tot de Duitse vrouwen, die alleen met hun voornaam worden geïdentificeerd, behoren ook Merve A., 24, uit Hamburg en Yasmin A. uit Bonn.

Der Spiegel zei dat Merve haar toen 18-jarige vriend volgde naar Syrië, die later werd vermoord als IS-strijder.

Leonora ging naar Raqqa, toen een IS-bolwerk, en werd de derde vrouw van Martin L., een Duitser in het beruchte inlichtingennetwerk van IS.

Lees ook:  Big Pharma-lobbyist hoofd van EMA

Volgens  Der Spiegel had ze naar verluidt een Yazidi-vrouw en twee kinderen als slaven in haar appartement vastgehouden tot ze ze doorverkocht had.

Koerdische troepen hadden haar gevangen genomen in januari 2019 toen ze vluchtte voor de strijd om Baghouz – het laatste IS-bolwerk in Oost-Syrië – ingenomen door Koerdische milities van de Syrische Democratische Krachten (SDF), gesteund door een door de VS geleide multinationale alliantie.

Veel landen aarzelen

De onwil van veel landen, waaronder Duitsland, om burgers terug te nemen die als geradicaliseerde IS-medewerkers worden beschouwd, wordt vaak aangevochten door familierechtadvocaten die optreden voor grootouders en hulporganisaties zoals het Rode Kruis.

Ze voerden aan dat onwetende minderjarige onderdanen moeten worden gered uit “gruwelijke” omstandigheden in interneringskampen langs de Syrisch-Iraakse grens.

De tabloid Bild merkte op dat de regering van bondskanselier Angela Merkel eerder directe repatriëringen had afgewezen, maar rapporteerde over een afzonderlijke humanitaire missie, die in de zomer plaatsvond.

‘Een grootmoeder die in Duitsland woonde, herkende haar kleinzoon’, herinnert de krant zich, ‘en in augustus heeft Buitenlandse Zaken eindelijk de drie wezen en de ernstig zieke baby naar Duitsland gebracht.’Comments

comments