Donald Trump ontkent berichten die hij aanhaalde met een beroep op de staat van beleg om het mislukte verkiezingsbod ongedaan te maken

Donald Trump ontkent berichten die hij aanhaalde met een beroep op de staat van beleg om het mislukte verkiezingsbod ongedaan te maken

21 december 2020 0 Door Indignatie redactie

Volgens verschillende Amerikaanse rapporten speelde het team van de president met het idee om het leger in te zetten om te helpen bij zijn ongegronde strijd tegen de verkiezingsuitslag van november.

Donald Trump heeft ontkend dat zijn adviseurs het idee hebben geopperd om de staat van beleg in te roepen om de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken.

Op Twitter zei de vertrekkende president dat de berichten in verschillende Amerikaanse media “gewoon bewuster slechte berichtgeving” waren.

No Title

Martial law = Fake News. Just more knowingly bad reporting!

Trump is grotendeels uit het zicht gebleven nu er zich verschillende enorm consequente zaken afspelen in de Verenigde Staten: van een massale cyberaanval tot high-stakes gesprekken over een enorm COVID-19-hulppakket tot de uitrol van een historische vaccincampagne.

Maar volgens verslagen in The New York Times, CNN en The Wall Street Journal, vond de president vrijdag tijd om toezicht te houden op een turbulente bijeenkomst in het Witte Huis om nieuwe manieren te bespreken om de overwinning van de heer Biden te weerstaan ​​of ongedaan te maken – met het idee om het leger in te zetten voor assisteren in zijn gevecht verhoogd, alvorens te worden neergeschoten.

Meerdere rapporten zeiden dat Trump ook overwoog om verkiezingsmachines in beslag te nemen om ze te inspecteren; en Sidney Powell, een advocaat voor zijn campagneteam die bizarre complottheorieën naar voren heeft gebracht, als een speciale raadsman benoemen om te blijven graven in Trumps ongefundeerde aantijgingen van massale verkiezingsfraude.

‘Herhaal onze verkiezing’

Aanwezig op de lastige Oval Office-bijeenkomst was de gepensioneerde generaal Michael Flynn, die kort de nationale veiligheidsadviseur was voordat hij onder druk ontslag nam, toegaf tegen de FBI te hebben gelogen en vervolgens, in november, gratie kreeg van de heer Trump.

Generaal Flynn vertelde onlangs aan een Newsmax televisie-interviewer dat Trump “militaire capaciteiten zou kunnen nemen en ze in die (slagveld) staten zou kunnen plaatsen en in feite onze verkiezingen zou kunnen herhalen”.

Trump ontkende berichten over de bijeenkomst op vrijdag in een tweet kort na middernacht op zaterdag en zei: “De staat van beleg = nepnieuws. Gewoon meer bewust slechte berichtgeving!”

Verschillende hoge militaire officieren hebben duidelijk gemaakt dat ze niet zouden deelnemen aan enige poging om de resultaten van een verkiezing die door elke staat is gecertificeerd en bevestigd door het kiescollege, ongedaan te maken.

“Er is geen rol weggelegd voor het Amerikaanse leger bij het bepalen van de uitkomst van een Amerikaanse verkiezing”, zeiden legersecretaris Ryan McCarthy en stafchef van het leger James McConville vrijdag in een verklaring.

Lees ook:  Val niet voor de valse tweedeling van Trump: het is geen keuze tussen mensenlevens en de economie

Volgens een onderzoek eerder dit jaar door het Brennan Centre for Justice zou Trump in ieder geval goedkeuring van het Congres nodig hebben om de staat van beleg in te roepen.

Maar verslagen van de buitengewone bijeenkomst – die naar verluidt soms overging in ‘schreeuwende lucifers’ – trokken wenkbrauwen op in heel Washington, waardoor sommige kanten sterk werden veroordeeld, terwijl anderen met ontzetting hun hoofd schudden.

‘Het gaat nergens heen’

“Het gaat niet gebeuren”, zei de Republikeinse senator en veelvuldige Trump-criticus Mitt Romney bot over de State of the Union van CNN, en voegde eraan toe: “Het gaat nergens toe.”

De heer Romney, die in 2012 tevergeefs kandidaat was voor het presidentschap, voegde eraan toe: “Het is in veel opzichten echt triest en beschamend, omdat de president op dit moment het laatste hoofdstuk van deze regering zou kunnen schrijven met een overwinningsronde … “over de historische uitrol van vaccins.

“Hij zou dit verhaal kunnen verdedigen, maar in plaats daarvan Washington verlaten met samenzweringstheorieën en dingen die zo gek en gek zijn dat mensen hun hoofd schudden en zich afvragen wat er in vredesnaam met deze man is gebeurd?”

Volgens de New York Times hebben veel van de adviseurs van de president zich tijdens de bijeenkomst op vrijdag hard teruggetrokken tegen het idee van de staat van beleg.

Maar John Bolton, een voormalige nationale veiligheidsadviseur van Trump die regelmatig criticus is sinds hij de regering in september verliet, noemde de gerapporteerde inhoud van de bijeenkomst “verschrikkelijk”.

‘Er is geen andere manier om het te omschrijven’, zei hij zaterdag laat tegen CNN. “Het is ongelooflijk – vrijwel zeker volledig zonder precedent.”

Maar hij zei ook dat dergelijk gepraat niet atypisch was van zijn voormalige baas – en eerder een geval van ‘incompetentie’ dan ‘boosaardigheid’.

De heer Bolton voegde eraan toe: “Hij is ongeschikt voor de baan.”

‘Wat op aarde?’

Jen Psaki, genoemd als perssecretaris van de Biden-regering die op 20 januari aantreedt, weigerde zich over de kwestie te laten betrekken, en vertelde “Fox News Sunday” dat ze het aan anderen zou overlaten om uit te leggen “wat er in vredesnaam gebeurt in het Oval Office en het Witte Huis.”

Ze voegde eraan toe: “Het leiderschap van de Republikeinse Partij heeft de uitkomst van de verkiezingen erkend.”

Maar Pete Buttigieg, door Biden genomineerd als transportsecretaris, was meer aanstaande.

“Nou, het is duidelijk onverantwoordelijk en gevaarlijk”, zei hij tegen CNN.

“Uiteindelijk is dit een land van wetten, en het Amerikaanse volk heeft gesproken.”

De Trump-campagne heeft tientallen juridische uitdagingen verloren aan de verkiezing van de heer Biden, en het venster voor verdere dergelijke actie is bijna gesloten.

Maar het voortdurende verzet van de president heeft vocale steun gekregen van velen in zijn basis – en heeft hem in staat gesteld miljoenen dollars op te halen.Lees ook:  Trump, zonder bewijs, beschuldigt de FDA van het uitstellen van proeven met het coronavirusvaccin

Comments

comments