Trump verliest zijn verstand

Trump verliest zijn verstand

21 december 2020 0 Door Indignatie redactie

De president bespreekt de staat van beleg in het Oval Office, terwijl zijn greep op de realiteit hapert.

Donald Trump’s afdaling in waanzin gaat door.

De laatste manifestatie hiervan is een rapport in The New York Times dat de president overweegt om de samenzweringstheoreticus Sidney Powell , die een tijdlang in zijn juridische team werkte, aan te stellen als speciale raadsman om denkbeeldige claims van kiezersfraude te onderzoeken.

Alsof dat nog niet genoeg was, hoorden we ook dat de voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn, die gratie kreeg van de president nadat hij schuldig had bevonden aan liegen tegen de FBI, de bijeenkomst op vrijdag bijwoonde. Eerder deze week bracht Flynn, een gepensioneerde luitenant-generaal, het idee naar voren (dat hij eerder had gepromoot ) dat de president de staat van beleg oplegt en het leger inzet om de verkiezingen te ‘herhalen’ in verschillende nauw omstreden staten die tegen Trump stemden. Het lijkt erop dat Flynn ze in letterlijke strijdtonelen wil veranderen.

Niets van dit alles mag als een verrassing komen. Sommigen van ons zeiden , zelfs voordat hij president werd, dat Donald Trump’s Rosetta Stone, de sleutel om hem te ontcijferen, zijn psychologie was – zijn wanordelijke persoonlijkheid, zijn emotionele en mentale instabiliteit en zijn sociopathische neigingen. Het was de belangrijkste, hoewel niet de enige reden, dat ik in 2016 of 2020 weigerde op hem te stemmen, ondanks dat ik in de drie vorige Republikeinse regeringen had gewerkt. Niets dat Trump de afgelopen vier jaar heeft gedaan, heeft me ertoe gebracht mijn beoordeling te heroverwegen, en er is veel gebeurd om het te bevestigen.

Gezien het psychologische profiel van Trump, was het onvermijdelijk dat hij zich nog verder van de realiteit zou losmaken als hij de muren van de werkelijkheid dichter bij hem voelde komen – in 2020 was het de pandemie, de kratereconomie en zijn verkiezingsnederlaag. Het was voorspelbaar dat de president nog meer bizarre complottheorieën zou beweren. Dat hij nog woedender en verbitterder zou worden, wanhopiger en wanhopiger, meer verteerd door zijn grieven. Dat hij zou ingaan tegen vroegere smekelingen, zoals procureur-generaal Bill Barr en de gouverneur van Georgia Brian Kemp, en agressiever zou worden tegenover zijn vermeende vijanden. Dat zijn verstand zou beginnen te veranderen, in de woorden van King Lear. Dat hij zijn verstand zou verliezen.
Dus hij heeft. En als gevolg daarvan is president Trump nog destabiliserend en gevaarlijker geworden.

Lees ook:  9/11 Twee decennia later ... een erfenis van verschrikkingen en keizerlijke nederlagen

“Ik werk al een tijdje over Donald Trump”, tweette Jonathan Swan van Axios . “Ik kan me niet herinneren dat ik meer intense bezorgdheid heb gehoord van hoge ambtenaren die eigenlijk Trump-mensen zijn. De ideeën van Sidney Powell / Michael Flynn vinden bovenaan een enthousiast publiek. “

Zelfs temidden van de chaos is het de moeite waard om een ​​stap terug te doen om na te denken over waar we zijn: een Amerikaanse president, die niet bereid is zijn nederlaag toe te geven met 7 miljoen populaire stemmen en 74 stemmen van het kiescollege, probeert nog steeds de verkiezingen te stelen. Het is zijn obsessie geworden.

Daarbij heeft Trump in te veel gevallen van zijn partij een instrument van illiberalisme en nihilisme gemaakt. Hier zijn slechts een paar gegevenspunten om die bewering te onderstrepen: 18 procureurs-generaal en meer dan de helft van de Republikeinen in het Huis steunden een opruiend misbruik van de gerechtelijke procedure .

En het zijn niet alleen, of zelfs voornamelijk, gekozen functionarissen. De basis van de Republikeinse Partij is Trump vaak gevolgd in de schemerzone, waarbij een aanzienlijke meerderheid van hen bevestigde dat Joe Biden de verkiezingen won op basis van fraude en velen van hen zich tegen de medische wetenschap keerden in het licht van een stijgende pandemie.

COVID-19 vermoordt nu Amerikanen met een snelheid van ongeveer één per minuut, maar de president is “net klaar met COVID”, vertelde een bron die werd geïdentificeerd als een van de naaste adviseurs van Trump aan The Washington Post . “Ik denk dat hij het op een tijdschema heeft gezet en dat hij klaar is met COVID … Het heeft net de tijd overschreden die hij eraan gaf.”

Dit is waar de verlammende psychologische toestand van Trump – zijn volledige onvermogen om onaangename feiten onder ogen te zien, zijn giftige narcisme en zijn volslagen gebrek aan empathie – dodelijk werd. Trumps nalatigheid veranderde wat een moeilijke winter zou zijn geweest in een donkere. Als een van zijn voorgangers – Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton, George HW Bush en Ronald Reagan, om nog maar 40 jaar terug te gaan – president was geweest tijdens deze pandemie, zouden tienduizenden Amerikaanse levens bijna zeker zijn geweest. opgeslagen.

“Mijn zorg was dat in het ergste deel van de strijd de generaal werd vermist”, zei de gouverneur van Maryland Larry Hogan, een van de weinige Republikeinen die de waarheid sprak in het Trump-tijdperk.

Lees ook:  We zijn nu allemaal beul

Over 30 dagen zal Donald Trump het presidentschap verlaten, en zijn pogingen om een ​​staatsgreep te plegen zijn mislukt. Het bemoedigende nieuws is dat het nooit echt een kans van slagen heeft gehad. Onze instellingen, met name de rechtbanken, zullen een stresstest hebben doorstaan, niet de moeilijkste ooit, maar moeilijk genoeg, en in tegenstelling tot alle andere in onze geschiedenis. Sommige lokale functionarissen vertoonden moedige profielen en deden het juiste ondanks bedreigingen en druk van hun partij. En een overwicht van het Amerikaanse publiek, dat de afgelopen vier jaar heeft geleefd, verdient de eer voor het annuleren van deze presidentiële freakshow in plaats van het te vernieuwen. De ” uitgeputte meerderheid ” was niet te uitgeput om te gaan stemmen, zelfs niet tijdens een pandemie.

Maar het presidentschap van Trump zal bijna overal gapende wonden achterlaten en op sommige plaatsen een ruïne. Waarheid als concept is bijna elk uur gehavend door het hoogste kantoor in het land. De Republikeinse partij is geradicaliseerd, met talloze Republikeinse wetgevers en andere prominente figuren binnen de partij die zichzelf hebben onthuld als morele lafaards, zelfs, en in sommige opzichten vooral, nadat Trump was verslagen. Tijdens het presidentschap van Trump waren ze zo bang om dwars met hem en zijn aanhangers om te gaan, dat ze de Solzjenitsyn-test niet doorstaan : “De simpele handeling van een gewone dappere man is niet meedoen aan leugens, niet om valse acties te steunen! Zijn regel: laat dat in de wereld komen, laat het zelfs oppermachtig regeren – alleen niet via mij. “

In de afgelopen vier jaar werd het rechtse ecosysteem steeds hondsdoller. Veel prominente evangelische aanhangers van de president zijn ofwel onderdanig, zoals Franklin Graham , of waanvoorstellingen, zoals Eric Metaxas , en ze verkondigen nu dat hun waanideeën door God zijn geschreven. QAnon and the Proud Boys, Newsmax en One America News, Alex Jones en Tucker Carlson – ze zijn allemaal aangemoedigd.

Deze zorgwekkende trends begonnen voordat Trump zich kandidaat stelde, en ze zullen niet verdwijnen nadat hij het presidentschap heeft verlaten. Wie hoopt op een snelle snapback, komt bedrogen uit. Toch moet het helpen om Trump niet op kantoor te hebben. Hij zal ontdekken dat er geen vergelijkbare preekstoel is. En de media zullen, als ze wijs zijn, zijn zuurstof afsnijden, dat is aandacht. Ze hadden geen andere keus dan Trump’s provocaties te verbergen toen hij president was; als hij een ex-president is, zal dat veranderen.

Journalisten zullen zich in de nabije toekomst terecht concentreren op de pandemie. Maar als dat eenmaal is ingeperkt en verslagen, wordt het tijd om weer meer aandacht te besteden aan zaken als het akkoord van Parijs en de koolstofbelasting; het belastingkrediet en de infrastructuur voor inkomstenbelasting; hervorming van rechten en monetair beleid; handvestscholen en spraakcodes op de campus; legale immigratie, asiel, assimilatie en sociale mobiliteit. Met Trump als voormalig president is er ook een kans voor de Republikeinse Partij om opnieuw het huis van gezond conservatisme te worden. Of dat gebeurt of niet, is een open vraag. Maar het is iets waar velen van ons voor willen werken, en waar zelfs progressieven op moeten hopen.

Buiten dat, en meer fundamenteel dan dat, moeten we onszelf eraan herinneren dat we niet machteloos zijn om de toekomst vorm te geven; dat veel van wat kapot is gegaan, kan worden gerepareerd; dat hoewel we velen zijn, we één kunnen zijn; en dat fatalisme en cynisme ongegrond en bijtend zijn.

Lees ook:  Trump, the Proud Boys and the Kraken: Is de #EndofDemocracy slechts een meme - of het echte werk?

Er staat een mooie zin in het gedicht van William Wordsworth ” The Prelude “: “Wat we hebben liefgehad, zullen Anderen liefhebben, en we zullen ze leren hoe.”

Er zijn nog steeds dingen die onze liefde waard zijn. Eer, fatsoen, moed, schoonheid en waarheid. Tederheid, menselijke empathie en plichtsbesef. Een goede samenleving. En een toewijding aan menselijke waardigheid. We moeten anderen – in onze individuele relaties, in onze klaslokalen en gemeenschappen, in onze boekenclubs en bijbelstudies, en in ontelbare andere omgevingen – leren waarom die dingen hun aandacht, hun loyaliteit, hun liefde verdienen. Eén persoon die het doet, maakt niet veel uit; veel mensen die het doen, zullen een cultuur creëren.

Misschien begrijpen we beter dan vijf jaar geleden waarom deze dingen essentieel zijn voor ons leven, en waarom als we ze verwaarlozen of leiders kiezen die ze belachelijk maken en ondermijnen, het leven smerig, bruut en in het algemeen onaangenaam wordt.

Net na het middaguur op 20 januari begint een nieuw en noodzakelijk hoofdstuk in het Amerikaanse verhaal. Joe Biden zal zeker een rol spelen bij het vormgeven van hoe dat verhaal uitpakt – maar jij en ik ook. Onze republiek is een goede en gewaardeerde republiek, als we die kunnen behouden.Comments

comments