Zwarte kerst

Zwarte kerst

22 december 2020 0 Door Indignatie redactie

Op 24 december 2020 vieren we de komst van een speciaal soort kind: de dictatuur. Het zou volgend jaar moeten groeien en bloeien.

“Wees niet bang” staat geschreven op de enorme puntige bal van papier-maché. Het is een enorme replica van het bekende coronavirus. De plaats waar dit bijzondere decoratieve gebruiksvoorwerp werd geplaatst, is echter ongebruikelijk: de kerststal van de katholieke gemeenschap in Renningen. Maria, Jozef en het Christuskind zijn ook aanwezig – maar veel kleiner, opgeborgen in een kleine nis in de bol. Ze verdwijnen bijna naast het gigantische en dreigende virus. “Buitengewone jaren vereisen buitengewone kribben”, zei de verantwoordelijke pastoor, Franz Pitztal.

De pers meldt neutraal tot vriendelijk over de excentriciteit van de decoratie. Alles is mogelijk in de “New Normal”. “Wees niet bang”? Ik ben nu zelfs nog banger – voor een ongebreidelde waanzin die niet ophoudt bij traditionele festivals van onze cultuur.

Het proces in Renningen is voor mij zeer symbolisch, en het wijst op een gewichtsverschuiving die voorheen ondenkbaar was in mijn leven. Corona is belangrijker geworden dan Kerstmis, groter dan Jezus. Het virusverhaal staat op het punt het verhaal van de geboorte en dood van de Heiland te vervangen als de centrale mythe van het “Christelijke Westen”. Het is de feitelijke wereldreligie, de cultus van onze tijd, zoals Gunnar Kaiser demonstreerde in een briljante video-toespraak .

Volgens Kaiser identificeren bepaalde kenmerken het officiële verhaal over Corona als quasi-religieus: er is een stevig verankerd geloof dat niet voor de gek gehouden kan worden door feiten. Hardnekkigheid en marginalisering van “ketters” zijn wijdverbreid. Er wordt een enorme mentale inspanning geleverd om een ​​illusie te behouden die trouw is aan de lijn, waardoor het des te moeilijker wordt om de fout achteraf te zien.

Onderdrukking als kerstcadeau

Attente waarnemers vermoeden al lang dat de aan de buitenkant blootgestelde christelijke houding van de meeste politici niet zo ver weg is. Vooral met die van de “C-partijen”, die bijzonder vurig betrokken zijn geweest bij oorlogsmissies, sociale bezuinigingen en de invoering van een onmenselijk vluchtelingenbeleid. Het enige nieuwe is dat deze kerst 2020 zelfs geen poging zal worden gedaan om respect voor de christelijke gebruiken te veinzen. Met name Markus Söder zal waarschijnlijk de geschiedenis van het Westen ingaan die een centrumrechtse coalitie van Pegida, AfD, Unie en delen van de SPD naar verluidt zo ijverig moest verdedigen als de eerste staatspoliticus die kerstnachtmisdrijven op straffe van een verbod.

Nog meer: ​​als je op kerstavond naar buiten gaat om naar de sterren te kijken en misschien ook de romantische kerstversieringen in de aangrenzende tuinen – bijvoorbeeld kerstverlichting in de vorm van elanden en kerstmannen – word je misschien getroffen door de De politie wordt tegengehouden en naar zijn huis gebracht. Er bestaat een risico op boetes van 500 euro per onwettige nachtwandeling.

Dit jaar plaatst de deelstaatregering twee speciale geschenken onder de kerstboom van elke Beierse burger: onderdrukking en vernedering. Burgers, onschuldige mensen, worden behandeld als gevangenen. Voor de Beieren – evenals voor inwoners van andere gemeenschappen in Duitsland – hebben de regeringen besloten kooien ‘s nachts te houden. En het lijdt geen twijfel dat de politie deze mensenrechtenaanval op de vrijheid opnieuw getrouw en met een houding van professionele arrogantie zal uitvoeren.

Nee, deze premier – en elke politicus die zich als hij gedraagt ​​- in dit onwaardige kerstverhaal lijkt meer op keizer Augustus, die bekend staat als een “bevel” dat mensen in hun vrijheid beperkte. Was de volkstelling die de Heilige Familie dwong om de nacht in Bethlehem door te brengen niet een vroege getuigenis van de bewakingsinspanningen van de regering?

In 2020 zal vrijheid die dakloos door de straten van het land dwaalt nergens meer een hostel vinden. Overal staat ze voor gesloten deuren. Als ze door het raam gluurt, vindt ze alleen burgers die zich in hun huizen verschuilen in angst, versteend in kleine groepen voor hun televisietoestel en bevroren onder hun kerstbomen, rituelen vieren die hol zijn geworden. Hazelnoten voor Assepoester. Sissi, de jonge keizerin. André Rieu speelt “Laten we gelukkig en vrolijk zijn”.

Kitsch als teken van hoop

Ik zie de liefde van veel mensen voor kitsch als een teken van hoop. Het ouderwetse en kinderlijke openen een verloren veiligheidsruimte voor ons allemaal in een heden waarin onze oude wereld systematisch wordt vernietigd, waarin we worden beschermd en gedwongen worden bekeerd tot haastige, winstgerichte innovaties. “Volwassenheid” betekent in deze twaalf maanden durende januari de aanpassing aan een ontgoochelde, goed georganiseerde en volledig gecontroleerde wereld van goederen – betekent gedwongen zelfverraad, de strijd van onze tastbaarheid en integriteit, het verbaasde kind in ons.

De waarden die in kerstfilms en sprookjes worden overgebracht, vertegenwoordigen vaak precies het tegenovergestelde van wat we vinden in ons gecoördineerde economische leven, dat onderhevig is aan het neoliberale idee van efficiëntie. Hartelijkheid, familiecohesie, de overwinning van liefde op overwegingen van nut – dit alles wordt ons gepresenteerd in deze vaak oppervlakkige filmpjes. Ze laten niet zien wat mensen werkelijk ervaren, maar waar ze naar verlangen. Kitsch toont in dit opzicht niet de realiteit, maar wel de waarheid – die over de behoeften van mensen.

Ik beveel het ARD-sprookje “Sterntaler” ten zeerste aan over dit onderwerp, dat zeker nog een tijdje in de mediabibliotheek beschikbaar zal zijn. De titelheldin toont niet alleen ontroerende vriendelijkheid en vriendelijkheid jegens alle levende wezens, de film brengt ook een duidelijk antikapitalistische boodschap over en hekelt het gedrag van de rijken die mensen in schuldslavernij drijven. Helaas is zoiets, buiten het sprookjesgenre, zelden te vinden op televisie.

Protesteer tegen ellende

Voordat wij, degenen die later geboren zijn, een te hard oordeel vellen over de “escapistische” functie van kerstkitsch, moeten we een interessant citaat van Karl Marx over kritiek op religie overwegen. Niet alleen wordt religie – zoals algemeen bekend – te schande gemaakt als de “opium van het volk”, het wordt op een bepaalde manier ook erkend als een kracht van protest.

“Religieuze ellende is in zekere zin de uitdrukking van echte ellende en in de eerste plaats het protest tegen echte ellende. Religie is de zucht van het onderdrukte schepsel, de geest van een harteloze wereld, want het is de geest van gedachteloze toestanden. ”In plaats van religie zou je hier ook“ kitschcultuur ”kunnen gebruiken, en vaak – in religieuze kitsch bijvoorbeeld – vloeien die twee samen. Moeten we alleen maar minachting hebben voor zaken als een cultuur van onderdrukking en troost? Of zijn we in een positie, achter dit witwassen, om de roep om hulp te zien van het wezen dat wordt geteisterd door economische hopeloosheid en een koud doel?

De historicus en journalist Holdger Platta heeft een leesbaar essay geschreven over kitsch die kritiek heeft op het kapitalisme in films als “The Little Lord” of “A Christmas Carol” van Charles Dickens. Naast Karl Marx citeert hij ook Ernst Bloch en werkt hij het kritische en utopische potentieel van sentimentele kunst uit.

“Het pseudo-karakter van deze vrolijke producties is tegelijkertijd een voorwendsel van een andere, betere wereld. In de zin van Ernst Blochs woorden van vertrouwen in zijn grote werk ‘Prinzip Hoffnung’, wat de Tübingen-marxist omschreef als de ‘warmtestroom’ van de geschiedenis en – net – zoals de ‘pre-schijn’ van een andere, betere wereld in deze films stroomt. ‘

Platta analyseert echter ook dat tijdelijke troost slechts van beperkt nut is als het gaat om het omverwerpen van een waanvoorstel en dwangsysteem. “Je kunt echt spreken van ontroerd zijn, maar nauwelijks van begrip.”

Aangekondigde versoepeling van detentie

Ook deze kerst zullen politici proberen ons blij te maken met een gerepeteerde hartelijke simulatie, terwijl ze mensen systematisch in isolatie en depressie drijven. Waar mensen op hopen met Kerstmis wordt samengevat in het bekende kerstlied “Leise ist der Schnee” (De sneeuw druppelt) in de kortst mogelijke formule: “De harten worden warm, verdriet en kwaad zijn stil.”

Een mooie visie waar we dit jaar 2020 wanhopig naar verlangen. Het is echter altijd zo geweest dat Kerstmis een soort onderbreking was van de harde realiteit dat de feestdagen een uitnodiging waren om de problemen te verdrijven die zich in het oude jaar hadden opgestapeld, dat mensen vervolgens in januari twee keer zo pijnlijk trof. Dit jaar zullen politici ons niet eens deze kleine, rustige onderbreking van de realiteit toestaan ​​- blijkbaar omdat het belangrijk is voor de verantwoordelijken om het laatste ‘vrije’ gebied van het leven echt te onderwerpen aan de totaliteit van hun aanspraak op macht, noch aan de laatste sociaal getolereerde idylle met zijn bruine- Giet er grijze coronasaus over.

Lang voordat de kerstversoepeling daadwerkelijk werd ingetrokken, sloegen politici en de pers tegen hen in. Als de burgers dergelijke vrijheden al hebben “verleend”, moeten ze zich er zo slecht mogelijk over voelen. Sterker nog: je moet vrijwillig afzien van het genieten van wat nog is toegestaan, Kerstmis met een pre- en postquarantaine omkaderen en – nog steeds in de gratie van bepaalde resterende vrijheden – je laten verbinden met de onzichtbare kettingen van mediaal opgelegd fatsoen.

Lees ook:  De muren van Chili spreken van een onderdrukte woede

Als de politiek geen volledig gecastreerde burgers kan hebben, geeft het de voorkeur aan een berouwvol volk als de op een na beste oplossing, die depressief is door het besef van hun zondigheid en dus gemakkelijker te controleren is voor de aflaten van de politiek. Met het oog op de “te lakse” kerstregels was er al vroeg sprake van een dreigende katerstemming “achteraf” – alsof de droge maanden ervoor met maskers, het voorkomen van contact en angstpropaganda een constante zalige bedwelming waren geweest voor de bevolking.

De angst om de controle te verliezen

Elke vorm van verlies van controle is in het vizier van de machtigen gekomen. Dit geldt zowel voor het gedeeltelijk verlies van zelfbeheersing – bijvoorbeeld in grotere, dronken menigten – als voor beperkingen op de controlemogelijkheden van de staat zelf. Alleen al om deze reden is het privéappartement een politieke overlast geworden, een ‘zwarte doos’ die van buitenaf moeilijk te zien is. is.

Vandaar de poging van de staatsmacht om de toegangsroutes en ruimtes tussen de onbewaakte cellen zo groot mogelijk te controleren. Omdat het appartement – nog steeds – in de meeste gevallen taboe is, worden aankomende bezoekers onderweg onderschept, aangepakt en bestraft door de politie. Op deze manier kan de onschendbaarheid van het appartement pro forma blijven bestaan, terwijl uiteindelijk hetzelfde wordt bereikt: de bewoners kunnen niet meer zelf beslissen wat ze ‘doen’ in hun vier muren – de staat heeft daar nu inspraak in.

Macht is ook in haar vizier bij elke overmaat en ongehoorzaam vermenging, het ‘dionysische’ zoals Nietzsche het noemde, het opheffen van intellectuele controle, die altijd functioneert als een agent van geïnternaliseerde sociale en staatsnormen. Mensen mogen niet meer in paniek raken, ze moeten opgesloten blijven in de wielen van de megamachine. Ze mogen niet “buiten zichzelf” raken, omdat alleen de geconcentreerde en geconcentreerde geest zich altijd de staatsrichtlijnen kan herinneren en erop gefocust kan blijven als een pijl die is geschoten en die zijn richting niet kan veranderen.

Gedachtenmisdrijven zijn de feestorgieën op oudejaarsavond en zelfs het vuurwerk dat in de nachtelijke hemel wordt geschoten, die enerzijds een vluchtige, doelloze schoonheid symboliseren en anderzijds de onvoorspelbare en uitbarstende – gewelddadige explosie en tegelijkertijd een kleurenorgasme.

Niet voor niets werkt de elite aan de afschaffing van het orgasme in George Orwells roman “1984”. De unieke emotionele ervaring van vervulde seksualiteit en solidariteit met de “grote broer”, dat wil zeggen met de staat in de gereguleerde façademocratie, gaat een ongewenste concurrentieverhouding aan.

Het is niet voor niets dat knuffels, kusjes en contact met de adem van andere mensen – afgezien van “erger” – momenteel massaal gehinderd en taboe worden. Alleen in een klimaat van neo-biedermeier seculier puritanisme kunnen koppen als deze bloeien: ” Merkel noemt glühweinstands ‘onaanvaardbaar’ “. Het carnaval zal in januari en februari niet anders zijn – het werd begin 2020 al vermoed een brandversneller te zijn geweest voor Corona.

Met een masker onder de kerstboom

Tot een paar weken geleden was de publieke opinie nog steeds voorstander van de onschendbaarheid van Kerstmis als een festival dat bijzonder diep geworteld is in de volksgeest. Blijkbaar was er zelfs angst voor een ongehoorzaamheidspandemie – al was deze verwachting van meet af aan waarschijnlijk onrealistisch gezien de chronisch aangepaste Duitse bevolking.

Je wilde je niet voorstellen hoe politieauto’s op kerstnacht door de nachtelijke woonstraten rijden om eerlijke burgers op te halen die op weg zijn naar huis van het familiefeest. Of overweeg zelfs een verbod op de populaire kerstmis. Korte tijd later zag het er echter anders uit. Politici kunnen en willen zich zoiets voorstellen, en de media sloegen de nieuwe orde ongefilterd in de hoofden – niet zonder constant adressen van trouw aan de machthebbers te isoleren.

Nu lijkt het voorheen ondenkbare binnen handbereik : met een masker onder de kerstboom zitten en – vanwege de kortademigheid een beetje moeizaam en gekweld – de bekende liedverzen uit “O Tannenbaum” naar buiten drukken.

“Het coronavirus pauzeert niet alleen omdat wij mensen Kerstmis zo ongestoord mogelijk willen vieren.” Momenteel lezen we dit soort formuleringen de hele tijd. De Stuttgarter Zeitung , waarvan het citaat is overgenomen, maakt niet eens een geheim van waar het allemaal om draait: conformiteit. “Dit is hoe het festival mooi zal zijn – en Corona-compliant.”

De oproepen tot onderwerping worden vaak verrijkt door massale emotionele chantage. De waarschuwing van Angela Merkel in haar Bondsdag-toespraak op 9 december is al klassiek :

“Ik wil alleen maar zeggen: als we nu teveel contacten hebben voor kerst en het was de laatste kerst met de grootouders, hebben we iets gemist – en dat moeten we niet doen.”

Veel potentiële familieleden van moordenaars

Alleen omdat roekeloze jonge familieleden een beetje plezier willen hebben, staan ​​de bejaarde ouders voor een “laatste kerst”. Wie zou zo’n schuld op zich willen nemen? Het taboe van moord op vader en moeder resoneert hier. En zelfs kinderen worden eraan herinnerd – niet voor de eerste keer – dat ze niet alleen geliefde familieleden zijn, maar potentieel dodelijke viruswerpers en oma-moordenaars.

In de voortdurende waarschuwingen dat “van alle mensen” iemands dierbaren in gevaar brengt, is er een idee dat twijfelachtig kan worden gevonden. Hoe beter je iemand hebt, hoe meer je bij hem vandaan moet blijven. Als je je met virussen besmette, giftige adem en dodelijke speekseldruppels van je lichaam aan een medemens moet opleggen, neem dan alsjeblieft alleen vreemde en onsympathieke tijdgenoten.

De afgelopen weken is Kerstmis stap voor stap gedemoniseerd als coronarisico. Embedded media-psychologen zoals Stefan Ruzas waarschuwden zelfs voor massale regelovertreding rond de feestdagen.

“We leven al maanden in een noodtoestand, je zou kunnen zeggen in een soort stresstrance, waardoor de remmingsdrempel steeds verder daalt.”

Zonder een echte einde van de pandemie in zicht, zouden mensen proberen om een soort vrijheid te herwinnen door het breken van regels, zegt hij in de web.de tijdschrift . Zodat deze visie niet al te verleidelijk klinkt, wordt de keerzijde in het ponsglas gegoten:

“Maar de prijs is hoog: de nieuwe besmettingen staan ​​op recordhoogte, elke dag sterven honderden mensen aan en met corona. Degenen die van hun dierbaren houden, blijven thuis. “

Toegegeven, dit argument heeft een intrinsieke logica. Als niemand elkaar meer ontmoet, is besmetting onwaarschijnlijk. In veel van hun toespraken vóór Kerstmis liggen de machtselites echter bij de waarheid. Dit betekent dat hun uitspraken – op zichzelf bezien – plausibel zijn, maar in de algemene context onjuist.

Het gaat bijvoorbeeld niet in op de maanden van terugtrekking van het contact en het afzien van fysiek contact met mensen – waarbij vooral de ouderen en eenzamen zwaar worden getroffen. Sociaal en emotioneel lijden lijkt geen verantwoordelijkheid van de overheid te zijn. Dit voelt zich als enige verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat het virus niet letterlijk tegen elke prijs een menselijk lichaam treft.

Wereldlijke verwachting van verlossing

De gevestigde politiek heeft haar werk om de kersttraditie te vernietigen allang gecompenseerd door seculiere verwachtingen van redding op te wekken. Er zal een beetje licht verschijnen in de diepste duisternis, en zijn naam is … nee, niet Jezus. Er wordt bedoeld een geschikt vaccin als het ultieme wereldverlossingsproject. De wereld was verloren, Christian werd geboren en kondigde het goede nieuws aan dat het mRNA-vaccin binnenkort in onbeperkte hoeveelheden beschikbaar zou zijn. Kom hier, oh jullie gelovigen, zegevierend … Wetenschap die aan de ene kant werd begrepen en beperkt was tot een mechanistische kijk op de wereld, heeft religie vervangen als de dominante cultus van ons tijdperk. In plaats van gebeden en hemelse genade, redt chemie ons nu. De koers voor deze paradigmaverschuiving was al lang daarvoor uitgezet.

De symboliek van het licht dat voor ons geboren wordt, vooral wanneer de duisternis het diepst schijnt, spreekt ook kritische mensen aan. Het zou ons dit jaar nog meer kunnen inspireren dan in andere tijden waarin alles routine was. Corona is niet de kerstster, zoals de structuur van de Renninger-kribbe suggereert.

Corona en de Corona-politiek zijn duisternis, tegen de achtergrond waarvan deze gloed bijzonder sterk naar voren komt. We kunnen nog niet het einde zien van dit regime, dat al het leven in deze gemeenschap dreigt te verstikken op basis van de bescherming van het leven – net zomin als de tekenen van de lente. Maar vanaf een bepaald punt in de kalender worden de dagen onmerkbaar langer en komen de tijden van het grote ontdooien dichterbij.

Mary’s visie

Misschien helpt deze “stille tijd” je zelfs om verzen uit de Bijbel te onthouden die niet elke voorganger tegenwoordig zeker zal aanhalen. “Men behoort God meer te gehoorzamen dan mensen”, zei Petrus in Handelingen 5:29. Die handelaren die ons jarig kind Jezus als volwassene de tempel uitreed – zijn “volgelingen” hebben ze allang weer binnengelaten. Omdat het virus onder meer een bedrijfsidee is.

In 2021 hebben we een vernieuwing nodig die tegelijkertijd politiek en spiritueel is. In veel opzichten lijkt onze situatie verbazingwekkend veel op die ten tijde van de geboorte van het “heilige kind”. In een afgelegen provincie aan de rand van het Romeinse Rijk, in een periode van eveneens geestelijke droogte, vond deze enorm verfrissende en hoopgevende gebeurtenis plaats: de wedergeboorte van hoop in het hart van de duisternis.

Het vrouwelijke hoofdpersonage in dit verhaal, de Maagd Maria, zou God als zwangere vrouw hebben geprezen met de volgende woorden: “Hij duwt de machtigen van hun troon en verheft de nederigen. Hij vult de hongerigen met goederen en laat de rijken met lege handen achter. ”Lucas 1, 52.

Nou hopelijk!

Lees ook:  Zweedse moslims krijgen speciale status dit is het begin van vergaande islamisering in het land
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  De donkerste winter
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments