Waarom een covid-19-test uw gezin op kerstavond niet volledig beschermt

Waarom een covid-19-test uw gezin op kerstavond niet volledig beschermt

24 december 2020 0 Door Indignatie redactie

De verkoop van tests voor de detectie van covid-19 is onlangs goedgekeurd in apotheken. We hebben het over zelfdiagnostische tests die antilichamen detecteren.

Er zijn verschillende soorten diagnostische tests voor de huidige pandemie. Onder hen vinden we PCR, antigeentesten, antilichaamtesten, eerder genoemd, en zelfs de nieuwste die worden uitgevoerd met een speekselmonster.

Wat is een antilichaamtest

Bij dit soort tests rijzen veel vragen: wat is een antilichaamtest precies? Waar is het voor? Zij zijn handig? Antilichamen of immunoglobulinen (Ig) zijn eiwitten die het immuunsysteem aanmaakt als reactie op een stof of een infectie om zich ertegen te verdedigen.

Deze antilichamen hebben tussen de 10 en 20 dagen nodig om te verschijnen en zijn van twee soorten: IgM en IgG. IgM’s werken in de beginfase van de immuunrespons totdat er voldoende IgG is gevormd, die verantwoordelijk zijn voor de grootste immuunbescherming.

Een antilichaamtest zal de immuunrespons van een proefpersoon tegen een ziekteverwekker detecteren. In dit geval het bestaan ​​van antilichamen tegen covid-19.

Daarom, als het resultaat negatief is (er zijn geen antilichamen), bevinden we ons voor een patiënt die niet in contact is geweest met het virus, die niet aan de ziekte heeft geleden. Hoewel het ook kan gebeuren dat de test is uitgevoerd als de patiënt besmet (en soms ziek) is maar nog geen antistoffen heeft aangemaakt. Integendeel, een positief resultaat geeft aan dat de patiënt in contact is geweest met het virus.

Zijn de tests altijd betrouwbaar?

Diagnostische tests zijn niet helemaal veilig. U moet weten hoe u ze moet interpreteren en degene moet uitvoeren die voor elke patiënt het meest aangewezen is. Een patiënt met symptomen of een vermoedelijke ziekte moet bijvoorbeeld een PCR of een antigeentest ondergaan (beide detecteren de aanwezigheid van het virus). Terwijl een antilichaamtest moet worden uitgevoerd om het mogelijke contact van de patiënt met het virus te achterhalen.

De veiligheid van diagnostische tests is gebaseerd op twee concepten: specificiteit en gevoeligheid. Dit laatste is het vermogen om een ​​zieke patiënt als positief resultaat te detecteren, terwijl specificiteit het vermogen is om een ​​gezonde patiënt als een negatief resultaat te detecteren.

Lees ook:  Spanje plant een "register" voor degenen die het COVID-vaccin weigeren

Maar er zijn foutieve resultaten, fout-positieven en fout-negatieven omdat zowel de specificiteit als de gevoeligheid, hoewel hoog, nooit 100% zijn.

Ervan uitgaande dat de uitslag correct is, weten we bij een positieve test dat de patiënt in contact is geweest met het virus en antilichamen heeft ontwikkeld. Daarom heeft hij immuniteit tegen covid-19, hoewel we er niet zeker van kunnen zijn dat deze immuniteit hem voor onbepaalde tijd beschermt.

Als de test negatief is, weten we dat de patiënt geen antilichamen heeft aangemaakt, maar we kunnen er niet zeker van zijn dat de patiënt niet is geïnfecteerd . Dit resultaat kan aanleiding geven tot een vals gevoel van veiligheid dat op andere mensen kan worden overgedragen als de patiënt aan het begin van de ziekte staat en nog geen antistoffen heeft aangemaakt.

Het belang van het interpreteren van een test

Dat is de reden waarom dit soort zelfdiagnostische tests een reeks voorzorgsmaatregelen vereisen, te beginnen met de noodzaak van een medisch recept.

Het is de arts die moet beslissen wanneer dit type test wordt aangegeven, ook al is de procedure heel eenvoudig. Het uitvoeren van de test is vergelijkbaar met een zwangerschapstest (met een druppel bloed in plaats van urine), dus iedereen kan het uitvoeren.

Maar het is in de interpretatie van de resultaten wanneer een gezondheidswerker nodig kan zijn om correct te weten wat de uitgevoerde test betekent. Op deze manier voorkomen we verwarring bij het interpreteren van de resultaten en kunnen we vooral valse veiligheid voorkomen.

Elke zelfdiagnostische test is welkom, maar misschien had de bevolking meer en beter geïnformeerd moeten worden, net als bij andere zelfdiagnostische tests (zoals bijvoorbeeld HIV).

Een persoon die een positief resultaat behaalt, kan interpreteren dat de ziekte al voorbij is of dat ze er immuun voor zijn en daarom niet langer besmettelijk zijn. Evenzo kan een patiënt met een negatief resultaat denken dat hij of zij gezond is en daarom anderen niet infecteert. Beide aspecten hebben meegewogen bij het informeren over de tests en het gebruik ervan.

Daarom is het belangrijk om te onthouden dat als we deze kerst dicht bij onze familieleden of familieleden willen zijn, het uitvoeren van een test voorafgaand aan het bezoek hen niet zoveel zal beschermen als we denken. Noch zij, noch wijzelf.

Geen enkele covid-19-test kan garanderen dat we vrij zijn van infectie (en herinfectie) of dat we asymptomatische mensen zijn die anderen kunnen infecteren, zelfs als het testresultaat negatief is. In deze gevallen moet het voorschrijven en interpreteren van de test in kwestie in handen zijn van een gezondheidswerker die de te volgen richtlijnen zal aangeven.Lees ook:  Big Pharma bevestigt haar reputatie van aasgieren ten koste van levens

Comments

comments