Hoe 5 bijtende complottheorieën onze strijd tegen COVID-19 nog moeilijker maakten

Hoe 5 bijtende complottheorieën onze strijd tegen COVID-19 nog moeilijker maakten

25 december 2020 1 Door Indignatie redactie

Samenzweringstheorieën verbergen zich meestal in de schaduw, maar dit jaar werden ze mainstream. Omdat er zo weinig bekend was over COVID-19 toen het uitkwam, werden mensen vatbaarder voor verhalen waar ze anders misschien sceptisch over zouden zijn. Bij gebrek aan gezaghebbende, duidelijke informatie, dreven falsiteiten naar de top. Half februari waarschuwde de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, de wereld voor een “infodemie”. Speculatie en actieve verkeerde informatie over COVID-19 waren net zo gevaarlijk geworden als de ziekte zelf .

Het is ongelooflijk moeilijk gebleken om verkeerde informatie over het coronavirus en de omliggende volksgezondheidsinitiatieven te stoppen om de verspreiding ervan te stoppen. In de loop van dit jaar zijn experts voorzichtig geweest met het afleggen van definitieve uitspraken over COVID-19 totdat alle feiten bekend waren, terwijl speculanten zijn ingegaan om de leegte te vullen met zelfverzekerde, ongegronde meningen. Naast de gebruikelijke leveranciers van verkeerde informatie, versterkte president Trump bepaalde valse verhalen, waardoor ze een veel groter publiek kregen dan ze normaal zouden vinden. En hoewel sociale netwerken zoals Twitter , Facebook en YouTube meer inspanningen hebben geleverd om verkeerde informatie over COVID-19 te identificeren, te labelen en te verwijderen, is hun werk onvolmaakt geweest. Door het gebrek aan consensus over COVID-19 lijken zelfs de meest onschadelijke maatregelen, zoals het dragen van een masker, wantrouwend.

Voor opportunistische complottheoretici bood COVID-19 ook nieuwe invalshoeken op oud materiaal. Propagandanten tegen vaccinatie zagen een kans om een ​​verfoeilijk schrikbeeld te creëren uit een toekomstig vaccin. Ondertussen probeerden facties die al twijfels hadden gezaaid over de veiligheid van 5G-technologie hun desinformatiecampagne nieuw leven in te blazen door deze te koppelen aan COVID-19.

Hoewel desinformatie dit jaar een vliegende start heeft gehad, is er een groeiend aantal geverifieerde, betrouwbare informatie over COVID-19. Artsen leren hoe ze moeten reageren op de talloze symptomen van COVID-19. Twee vaccins zijn goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen onder de Food and Drug Administration en er zijn verschillende andere in behandeling. Er is nu hoop dat Amerikanen ergens volgend jaar de vossenholen waartoe we zijn opgesloten kunnen verlaten en eindelijk een frisse neus kunnen halen. Om dat te doen, zullen we de complottheorieën moeten verslaan en de Amerikanen eraan moeten herinneren dat vaccins, waaronder het COVID-19-vaccin, veilig zijn en een groot voordeel opleveren voor de volksgezondheid.

Hier zijn de vijf samenzweringen die de meeste invloed hebben gehad op het begrip van het publiek over COVID-19 in 2020.

COVID-19 IS GEMAAKT IN EEN LABORATORIUM

Niet lang nadat de Wereldgezondheidsorganisatie had aangekondigd dat COVID-19 een pandemische infectie had bereikt, begon er een complottheorie rond te dwarrelen waar de ziekte vandaan kwam. Al vroeg in de pandemie begonnen conservatieve publicaties de uitbraak te koppelen aan het Chinese Wuhan Institute of Virology, dat coronavirussen heeft bestudeerd.

Wetenschappers zijn het er echter over eens dat SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, zeer waarschijnlijk in de natuur is voorgekomen en niet is ontwikkeld. Als het virus was gemanipuleerd, zou er bewijs zijn van de originele genetische code in het DNA van COVID-19, evenals eventuele toevoegingen of verwijderingen. Er is ook geen bewijs dat SARS-CoV-2 per ongeluk ontsnapte uit het Wuhan Institute of Virology. Terwijl er andere coronavirussen op het instituut zijn, was SARS-CoV-2 daar niet bij. Er is ook geen bewijs dat COVID-19 afstamt van een van de andere coronavirussen die het instituut bestudeerde.

Ondanks zijn ongegronde beweringen bleef deze complottheorie in het publieke bewustzijn hangen omdat ze zowel de steun kreeg van president Trump als van bepaalde conservatieven. Het heeft gediend als afleiding van het falen van de Amerikaanse regering om adequaat te reageren op de toenemende dreiging van COVID-19 toen het in januari voor het eerst openbaar werd. Deze complottheorie is ook gevaarlijk omdat ze racistisch wantrouwen jegens China aanwakkert.

COVID-19 IS AFKOMSTIG VAN 5G

Een leugen die 5G high-speed draadloze technologie verbindt met COVID-19-symptomen begon zich te verspreiden over Facebook, Twitter en Instagram niet lang nadat de pandemie toesloeg. Begin april begonnen in het Verenigd Koninkrijk mensen te protesteren en 5G-torens in brand te steken. Er zijn geen aanwijzingen dat 5G gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid. De technologie werkt op millimetergolflengtes met een hogere frequentie die volgens onderzoekers niet door de menselijke huid lijken te dringen . Bovendien verspreidde het virus zich ver buiten de magere voetafdruk van deze opkomende technologie, naar plaatsen waar geen 5G is.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Duitsland: Coronamaatregelen zijn illegaal en gebaseerd op opzettelijke statistische fraude

Samenzweringstheorieën over 5G-technologie waren aan het broeden voordat COVID-19 opkwam, hoewel ze veel minder zichtbaar waren. Rapportage van The New York Times suggereert dat deze verhalen mogelijk politiek gemotiveerd zijn. De technologie is klaar om downloadsnelheden, uploadsnelheden en alles daartussenin veel sneller te maken – wat landen met 5G een economische voorsprong zou kunnen geven. Hoewel er mensen zijn die zonder bewijs geloven dat straling die wordt geassocieerd met draadloze technologie negatieve gevolgen voor de gezondheid heeft, zijn er ook propagandisten die proberen de acceptatie van deze technologie te vertragen in landen die er baat bij hebben. Voorafgaand aan de pandemie publiceerde het Russische nieuwscentrum RT valse verhalen die 5G in verband brachten met nadelige gezondheidseffecten. In de toekomst zal waarschijnlijk meer desinformatie over deze technologie komen.

COVID-19 IS HETZELFDE ALS GRIEP

In de eerste maanden van de pandemie maakten zowel overheidsfunctionarissen als mediakanalen vergelijkingen tussen COVID-19 en seizoensgriep. President Trump vergeleek COVID-19 herhaaldelijk met influenza. De bedoeling leek te zijn om de openbare hysterie over de zich snel verspreidende ziekte te onderdrukken. Dit perspectief bood echter voer voor complottheoretici om het idee te propageren dat COVID-19 een hoax is.

Nu weten we dat COVID-19 veel dodelijker is dan griep. Hoewel seizoensgriep in een bepaald jaar maar liefst 61.000 Amerikanen heeft gedood, is het lang niet zo dodelijk als COVID-19. De CDC schat dat COVID-19 tegen 9 januari 2021 ergens tussen de 357.000 en 391.000 Amerikaanse levens heeft geëist. Hoewel de twee ziekten vergelijkbare symptomen hebben, krijgt ongeveer 15% van de mensen een ernstige ziekte met COVID-19 – een veel hoger percentage dan de seizoensgriep. Om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan, moeten Amerikanen het behandelen met de ernst die het verdient.

MASKERS WERKEN NIET

In vergelijking met de uitgebreide theorieën die sommigen hebben verzonnen om COVID-19 uit te leggen, is de valsheid dat maskers mensen niet beschermen tegen het coronavirus een van de meest banale stukjes verkeerde informatie over de pandemie – en tegelijkertijd de meest verraderlijke.

Lees ook:  Vrij algemeen wordt aangenomen dat we vandaag weer een 'Lockdown' voor onze kiezen zullen krijgen.

Het idee dat maskers niet werken om mensen tegen COVID-19 te beschermen of de verspreiding ervan te voorkomen, kwam voort uit een volksgezondheidsprobleem. Vanwege een tekort aan medische maskers in het begin van de pandemie tweette chirurg-generaal Jerome M. Adams dat maskers niet zouden verhinderen dat het grote publiek COVID-19 zou contracteren en dat mensen zouden moeten stoppen met het kopen van maskers. Wetenschappers en volksgezondheidsfunctionarissen hebben sindsdien geleerd dat maskers, zelfs stoffen maskers, behoorlijk effectief zijn in het voorkomen van overdracht van COVID-19, omdat maskers voorkomen dat de mogelijk besmettelijke ademhalingsdruppels van de drager in de lucht terechtkomen. Wanneer twee mensen die interactie hebben, maskers dragen, beschermen ze elkaar effectief. De CDC heeft sindsdien zijn richtlijnen over maskers bijgewerkt .

VACCINS VERANDEREN UW GENETISCHE CODE

Farmaceutische bedrijven waren nog maar net begonnen aan een COVID-19-vaccin of propagandisten tegen het vaccin begonnen te zeggen dat het schadelijk was. Veel van het antagonisme tegen een COVID-19-vaccin is gebaseerd op het bestaande antivaccinsentiment, dat vaccins ten onrechte als onnatuurlijk of potentieel schadelijk beschouwt.

Er zijn talloze leugens verzonnen over COVID-19-vaccins. Bij een daarvan was zelfs miljardair Bill Gates betrokken en een complot om de massa te microchippen ( wat grondig als vals is ontkracht ). In werkelijkheid heeft de Gates Foundation enorme bedragen gestoken in verschillende pandemische inspanningen, waaronder testen, vaccins en ervoor zorgen dat landen met onvoldoende middelen toegang hebben tot de noodzakelijke medische middelen. Sommige aanvallen op vaccins zijn afkomstig van religieuze groeperingen en figuren .

De nieuwe verhalende anti-vaxxers die aandringen op het COVID-19-vaccin, dat andere technologie gebruikt dan eerdere vaccins, is dat het iemands DNA permanent verandert – wat gewoon niet waar is. Tot dusverre heeft de FDA vaccins van Moderna en Pfizer goedgekeurd onder goedkeuring voor noodgevallen. Beiden gebruiken boodschapper-RNA, dat het lichaam leert hoe het antilichamen kan ontwikkelen om COVID-19 te bestrijden. Deze technologie verandert het DNA van een persoon niet fundamenteel. Bovendien zijn deze vaccins tot dusverre zeer effectief gebleken tegen symptomatische COVID-19.

Er valt nog meer te leren over de vaccins van zowel Moderna als Pfizer, of ze asymptomatische infectie voorkomen en hoe lang ze bescherming bieden tegen de ziekte. Wat we wel weten, is dat ze veilig zijn. Afgezien van handen wassen, sociale afstand nemen en het dragen van een masker, vormen deze vaccins de beste gelegenheid om het virus onder controle te krijgen.Lees ook:  Uit peilingen blijkt dat Trump terrein verliest waar het coronavirus stijgt

Comments

comments