PRIVACY: 30+ smartphone-apps die u vóór 2021 moet verwijderen

PRIVACY: 30+ smartphone-apps die u vóór 2021 moet verwijderen

30 december 2020 0 Door Indignatie redactie

Begin het nieuwe jaar goed door meedogenloos apps te verwijderen die je gestrest maken, games spelen met je privacy of het geld dat je ervoor betaalt niet waard zijn.

Het is nu bijna een cliché om 2020 te omschrijven als een “afvalcontainer”. Toch is het moeilijk te beargumenteren dat dat niet de meest toepasselijke beschrijving is van het jaar dat was. Van een wereldwijde pandemie die bijna 75 miljoen mensen heeft besmet en meer dan 1,6 miljoen van hen heeft gedood, tot de aanhoudende sociale en raciale onrechtvaardigheden die de Black Lives Matter-beweging hebben aangewakkerd, tot een bittere verkiezing die het land meer verdeeld lijkt te hebben gemaakt dan het heeft gedaan. al meer dan een eeuw geleden – 2020 is een jaar dat bijna iedereen graag loslaat.

En nu het ten einde loopt, zijn de ontberingen die het met zich meebracht niet de enige dingen waarvan we zouden moeten proberen verder te gaan. Het einde van het jaar is ook altijd een geweldige tijd voor een digitale detox. Het is een lonende oefening om te kijken naar al die apps die op onze telefoons zijn geïnstalleerd en die zoveel invloed hebben op ons dagelijks leven, en te vragen of we ze echt nodig hebben – of dat we onze waardevolle aandacht moeten besteden aan dingen die er meer toe doen.

Met dat in gedachten is hier een starterslijst met apps die u misschien wilt achterlaten met 2020, zodat u het nieuwe jaar kunt beginnen met een digitaal leven dat gezonder, bevredigender en zuiniger is.

APPS DIE DE NIEUWE BIG TOBACCO ZIJN

Als het op 2020 aankomt, is het redelijk om te zeggen dat de technische industrie een moeilijk jaar heeft gehad. Ja, de technische giganten hebben een serieuze bank gemaakt van onze lockdown-levens, maar ze kregen ook meer controle van regeringen dan ooit tevoren. Tien jaar geleden waren de bedrijven van Big Tech de stralende ridders op de heuvel, maar vandaag worden ze eerder beschreven als de nieuwe Big Tobacco .

Of dat “Big Tobacco” -label in alle gevallen eerlijk is, valt te betwisten, maar voor de een lijkt het beter dan voor de andere: Facebook . Salesforce-CEO Marc Benioff riep Facebook specifiek op omdat het ” de nieuwe sigaretten voor onze samenleving ” werd. Zelfs voormalige Facebook-medewerkers zeggen dat het schadelijk is voor de samenleving. En nu schiet de FTC nu ook groots op het bedrijf .

Ik zeg niet dat iedereen Facebook moet verwijderen, want sommige mensen ontlenen er echt waarde aan. Als u zich echter dag in dag uit bij de app aanmeldt en voornamelijk inhoud maakt of gebruikt die u verontwaardigd, jaloers of depressief maakt, kunt u de app het beste loslaten. Uw tijd en geestelijke gezondheid zijn eindig en waardevol. Waarom bij een app blijven als u zich daar slecht door voelt?

APPS DIE JE DOEN VERDOEMEN

Over slecht voelen gesproken. . . in 2020 werd “ doomscrolling ” een ding. De term verwijst naar iets dat we dit jaar allemaal te vaak hebben gedaan: eindeloze hoeveelheden negatief online nieuws consumeren tot het punt dat het onze geestelijke gezondheid begon te beïnvloeden .

Apps die mensen gebruiken voor doomscrolling zijn onder meer de eerder genoemde Facebook, evenals Twitter , Reddit , Apple News en tientallen anderen. Elke app die een eindeloze nieuwsfeed biedt, zou zich schuldig kunnen maken aan het mogelijk maken van doomscrolling. Geen van deze apps is natuurlijk ontworpen met doomscrolling in gedachten; het is de manier waarop we ervoor kiezen om met deze apps om te gaan, dat is het probleem. Op de hoogte zijn is anders dan constant overweldigd worden. Dus als je merkt dat je eindeloos aan het scrollen bent in een van deze apps, kun je ze het beste voorlopig van je telefoon halen – je angst zal je bedanken.

APPS DIE UW GEGEVENS DELEN

Privacy was opnieuw een belangrijk onderwerp in 2020. Gelukkig blijven grote tech-spelers privacy in hun producten inbouwen als een hoofdkenmerk – Apple is een goed voorbeeld van een bedrijf dat dit doet. Hoewel Big Tech ons misschien wat meer privacy geeft, willen sommige kleinere app-ontwikkelaars nog steeds zoveel mogelijk over ons te weten komen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Medewerkers van Amazon luisteren niet alleen naar uw privégesprekken die zijn vastgelegd door Alexa; ze kennen ook je huisadres

Hun doel? Om die gegevens over ons te delen met adverteerders en gegevensmakelaars, die deze op hun beurt kunnen verkopen aan overheden of iemand anders die ze willen . Er zijn honderden populaire apps die zijn gemeld om gegevens te delen met adverteerders, marketing bedrijven, of makelaars, met inbegrip van dating apps  zoals  Grindr , OkCupid , en Tinder ; femtech-apps zoals BabyCenter , Clue , Flo , My Calendar en Ovia . Weer anderen zijn de make-up-app Perfect365 en e- mailapps , waaronder  Edison MailCleanFox en Slice .

De bovengenoemde apps zijn zeker niet de enigen die dit doen. Veel van dergelijke apps zijn ‘gratis’ te gebruiken, juist omdat ze geld verdienen door uw gegevens te delen. Hoewel er niets inherent mis is met een dergelijk bedrijfsmodel, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de apps die gegevens delen, met wie ze deze delen en welke gegevens van u ze delen. Als het voor u niet acceptabel is, verwijdert u ze.

APPS DIE UW GEGEVENS NIET END-TO-END VERSLEUTELEN

Zelfs grote bedrijven die het belang van privacy aanprijzen, leveren er misschien niet zoveel van als ze zouden kunnen. Velen beweren trots dat ze onze gegevens versleutelen om deze extra veilig te houden. Maar versleuteling is één ding, en end-to-end-versleuteling is iets anders. Het verschil is dat wanneer iets alleen ‘versleuteld’ is, het bedrijf dat de gegevens bewaart – zoals Facebook, Apple of Google – er nog steeds op elk moment toegang toe heeft, omdat ze de ‘sleutel’ in handen hebben waarmee ze worden gedecodeerd. Als een bedrijf de sleutel tot uw versleutelde gegevens in handen heeft, kunnen ze worden gedwongen deze te ontsleutelen en aan regeringen over te dragen – en niet alle regeringen bieden hun burgers dezelfde wettelijke bescherming als velen van ons gewend zijn.

Een ander probleem met gegevens die alleen “versleuteld” zijn, is dat als hackers ooit de versleutelingssleutels van die bedrijven zouden stelen, ze ook uw gegevens zouden kunnen ontsleutelen. Daarom is end-to-end-codering zo belangrijk. Wanneer uw gegevens end-to-end-versleuteld zijn, kan zelfs het bedrijf dat de app bezit, nooit zien of ontsleutelen wat uw gegevens bevatten, omdat zij de sleutels niet bezitten.

Lees ook:  Lieve koekjes worden niet gebakken

Populaire berichtenapps zoals Apple’s Messages en Facebook’s WhatsApp bieden end-to-end encryptie;  Sommige andere apps die door deze bedrijven zijn gemaakt, bieden echter geen end-to-end-codering, waaronder Facebook’s Messenger  (behalve de functie voor “geheime gesprekken”) en de app Bestanden van Apple . Andere zeer populaire apps zoals  Dropbox , Gmail en Google Foto’s bieden ook geen end-to-end-codering. In elk geval zijn er alternatieven die dat wel doen .

OP ABONNEMENTEN GEBASEERDE APPS DIE U NAUWELIJKS GEBRUIKT

Ten slotte zagen velen van ons zich in 2020 aanmelden voor meer abonnementsdiensten dan we waarschijnlijk ooit hadden gedacht. Immers, als je binnen vastzit tijdens het afsluiten, heb je iets nodig om de tijd te doden, toch? Maar naarmate het jaar ten einde loopt, realiseren velen van ons zich misschien niet dat we betalen voor app-abonnementen die we nauwelijks gebruiken. Misschien hebben we ons zelfs aangemeld voor gratis proefversies die lang geleden zijn omgezet in betaalde abonnementen, en zijn we ze vergeten.

Daarom is het een goed idee om alle apps op uw telefoon te bekijken en te bepalen welke u nog steeds maandelijkse abonnementskosten kosten die u misschien bent vergeten. Apps om in de gaten te houden zijn onder meer streaming-apps zoals  Disney Plus , Netflix , Hulu en Crunchyroll ; nieuws- en productiviteitsapps zoals Apple News Plus , Evernote , Microsoft 365 (ook bekend als Microsoft Office) en Todoist ; en datingapps zoals  Hinge en Match. (Waarom zou je immers blijven betalen voor een dating-app-abonnement als het niet veilig is om mensen te ontmoeten?) Als je nog steeds abonnementen op deze apps hebt maar ze zelden gebruikt, zeg dan het abonnement op, verwijder de app het is geld betalen voor niets..Lees ook:  Zonder een staat Trojan: Politie en geheime diensten in Duitsland kunnen WhatsApp lezen volgt de rest in de EU ook?

Comments

comments