3 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Waarom klagen Republikeinen Mike Pence aan? Dit is wat de vice-president wel en niet kan doen op 6 januari

pence

 9 total views,  3 views today

“Er is geen geheime juridische manoeuvre meer om een ​​Biden-presidentschap te stoppen”, zeggen experts – maar Trumpers blijft hopen.

Vice-president Mike Pence is onder zware druk van president Trump gekomen om een ​​ongrondwettelijk plan te steunen om zijn verkiezingsnederlaag ongedaan te maken in een gezamenlijke zitting van het Congres volgende week. Volgens meerdere rapporten hebben adviseurs herhaaldelijk aan de president moeten uitleggen dat de rol van de vice-president louter ceremonieel is.

Trump heeft elke juridische uitdaging verloren  nadat hij geen bewijs had getoond van wijdverbreide fraude of onregelmatigheden en is nu ‘lasergericht’ op 6 januari, wanneer Pence een gezamenlijke zitting van het Congres zal voorzitten om formeel de electorale stemmen te tellen, als zijn ‘laatste staan ​​voor het vernietigen van de verkiezingsuitslag, ‘vertelden meerdere regeringsfunctionarissen aan The New York Times’ Maggie Haberman . Volgens CNN heeft Trump geëist dat Pence “handelt” om de ratificatie van het Electoral College, dat eerder deze maand 306 stemmen voor Biden en 232 voor Trump uitbracht, stop te zetten.

Bronnen vertelden CNN dat Trump “in de war” was over waarom Pence de resultaten op 6 januari niet ongedaan kan maken, zelfs terwijl “Pence en de assistenten van het Witte Huis hem hebben geprobeerd uit te leggen dat zijn rol meer een formaliteit is en dat hij de verkiezingen niet eenzijdig kan afwijzen. College stemmen. ” Trump is de afgelopen dagen in opstand gekomen tegen Pence en topfunctionarissen van het Witte Huis, omdat ze zijn gedoemde plan hebben teruggedrongen en zouden beschouwen dat Pence zijn grondwettelijke plicht vervult en de verkiezingsuitslag valideert als ‘het ultieme verraad’, aldus Axios ‘Jonathan Swan .

Deze druk zet Pence aantoonbaar in de problemen, aangezien hij wettelijk niets kan doen om het resultaat te beïnvloeden. De vice-president is naar verluidt van plan Washington te ontvluchten  voor zijn eerste buitenlandse reis sinds de coronaviruspandemie direct na de sessie begon.

“De constitutionele rol van Pence is om de certificaten te ‘openen’. Dat is het”, zegt Harry Litman , een voormalig ambtenaar van het ministerie van Justitie en grondwettelijk rechtsexpert bij UCLA. ‘Niet om te certificeren. Zelfs technisch niet om te tellen. Hij kan zelfs niet beweren de telling te veranderen. Het zou hetzelfde zijn als zeggen dat de Oscar-presentatoren mogen beslissen wie de beste foto wint.’

“Het idee dat Pence de verkiezingen in januari ongedaan zal maken, is pure onzin”, zegt Justin Levitt, een expert op het gebied van kiesrecht aan de Loyola Marymount University, tegen Vice News .

De 12e wijziging  van de grondwet vereist dat elke staat de resultaten van het kiescollege voorlegt aan de voorzitter van de senaat, die de vice-president is. De Electoral Count Act van 1877 , die werd aangenomen nadat verschillende staten probeerden rivaliserende sets electorale stembiljetten te sturen die door het Congres in aanmerking zouden worden genomen bij de verkiezingen van 1876, legt de regels vast voor bezwaren tegen de resultaten.

“Bezwaren tegen individuele staatsopgaven moeten schriftelijk worden ingediend door ten minste één lid van elk van de Senaat en de Tweede Kamer. Als een bezwaar aan deze vereisten voldoet, wordt de gezamenlijke zitting onderbroken en de twee huizen scheiden en debatteren over de kwestie in hun respectieve kamers voor maximaal twee uur ”, aldus de Congressional Research Service . “De twee huizen stemmen vervolgens afzonderlijk om het bezwaar te aanvaarden of af te wijzen. Ze komen dan weer bijeen in een gezamenlijke vergadering en maken de resultaten van hun respectieve stemmingen bekend. Een bezwaar tegen de verkiezingsstemming van een staat moet door beide huizen worden goedgekeurd om eventuele betwiste stemmen voor worden uitgesloten. “

De vice-president heeft geen rol te spelen in het bezwaarproces, behalve om “de orde te bewaren” tijdens de zitting.

“Deze autoriteit kan worden geïnterpreteerd als de autoriteit om te beslissen over ordevragen, maar het statuut is op dit punt niet expliciet”, aldus de CRS.

“Niets in de tekst van de grondwet of de Electoral Count Act geeft de vice-president enige inhoudelijke bevoegdheden”, schreven de juridische experts Neal Katyal en John Monsky in een opiniestuk van de New York Times  .

Bovendien is de wet van toepassing op duellerende leien van kiezers die zijn goedgekeurd door de wetgevende macht van de staat. Hoewel Republikeinen alternatieve vergaderingen hebben gehouden  in staten waar Trump de resultaten heeft betwist, en wat zij als alternatieve kiezers beschouwden, hebben deze niet geautoriseerd door een staatswetgever of staatssecretaris. Met andere woorden, het zijn in feite nep-kiezers.

Niets van dit alles heeft Trump-loyalisten ervan weerhouden om zich in te laten met fanfieke scenario’s. White House-adviseur Stephen Miller schepte  eerder deze maand op over de nep-kiezers op Fox News en beweerde dat “een alternatieve lijst van kiezers in de betwiste staten zal stemmen en we zullen die resultaten naar het Congres sturen”.

Pence en Trump ontmoetten onlangs een groep  congresrepublikeinen om een ​​plan te bespreken van Rep.Mo Brooks, R-Ala., Die van plan is te proberen de resultaten van het Electoral College uit ten minste zes betwiste staten aan te vechten. Verschillende huisrepublikeinen hebben gezegd dat ze van plan zijn om zich bij Brooks aan te sluiten om de resultaten in Arizona, Pennsylvania, Nevada, Georgia, Wisconsin en misschien andere staten aan te vechten. Brooks zou een senator nodig hebben om mee te doen om een ​​schriftelijke uitdaging in te dienen. Geen enkele senator heeft duidelijk verklaard dat hij of zij zich bij de inspanning zal voegen, hoewel Sens. Ron Johnson uit Wisconsin en Rand Paul uit Kentucky , evenals  senator Tommy Tuberville uit Alabama  (die op 3 januari aantreedt), hebben gaf aan dat ze openstaan ​​voor het idee.

Maar zelfs als wetgevers een bezwaar indienen, staat de federale wet slechts een debat van twee uur toe over het al dan niet diskwalificeren van de stemmen van een staat. De wetgevers zijn ook van plan om een ​​lange reeks van vijf minuten durende toespraken te houden die de stemming nog enkele uren kunnen vertragen. Maar uiteindelijk zou een meerderheid van beide kamers van het Congres, inclusief het door de Democraten geleide Huis, moeten stemmen om de resultaten van een staat te diskwalificeren, en dat lijkt onmogelijk. Democraten hebben de poging afgewezen, terwijl talrijke gematigde Republikeinen het plan op dezelfde manier hebben verworpen. Senaatsleider Mitch McConnell heeft er  bij de Republikeinse senatoren op aangedrongen niet mee te doen . Senator John Thune van South Dakota, de nummer 2 Republikein in de Senaat, voorspelde dat de inspanning zou afnemen “als een neergeschoten hond.”

Een soortgelijk scenario speelde zich af in 2005 toen een groep democraten onder leiding van Ohio Rep. Stephanie Tubbs Jones en Californische senator Barbara Boxer bezwaar  aantekende tegen de resultaten van Ohio nadat ze “talrijke, ernstige verkiezingsonregelmatigheden” had aangevoerd. De uitdaging werd ronduit verslagen door een stemming van 267-31 door het Huis en een stem van 74-1 in de Senaat, waardoor de certificering feitelijk enkele uren werd uitgesteld.

“De vergadering van 6 januari zal bevestigen dat, ongeacht hoeveel bezwaren er worden ingediend en wie zich aanmeldt, ze geen invloed zullen hebben op de uitkomst van het proces”, vertelde Edward Foley, een grondwetsdeskundige aan de Ohio State University, aan The New York Times .

Republikeinen realiseren zich kennelijk dat hun inspanningen in strijd zijn met de wet. Dus een groep Trump-loyalisten heeft  maandag eigenlijk  een rechtszaak aangespannen tegen Pence , met het argument dat de Electoral Count Act hem ongrondwettelijk belet om de volledige bevoegdheid uit te oefenen over de stemmen die moeten worden geteld, en een rechter vragen om de bestaande regels weg te gooien om Pence toe te staan Kies de president met de hand.

Volgens het Twaalfde Amendement heeft alleen beklaagde Pence de exclusieve autoriteit en discretie om het tellen van de verkiezingsstemmen voor een bepaalde staat te openen en toe te staan, en waar er concurrerende kiezers zijn, of waar er bezwaar is tegen een enkele lijst van kiezers, om te bepalen welke stemmen van de kiezers, of niet, worden geteld ‘, zegt de rechtszaak, die werd ingediend door Rep.Louie Gohmert, R-Texas, Arizona Republikeinse partijvoorzitter Kelli Ward, en een groep van toekomstige Arizona kiezers.

Juridische experts hebben  de rechtszaak ronduit afgewezen .

“Als het Twaalfde Amendement de vice-president op de een of andere manier de macht zou geven om eenzijdig verkiezingsstemmen voor de andere persoon uit te geven ten gunste van hun eigen partij (en zelfs voor henzelf), zou je kunnen denken dat een van hen het inmiddels wel zou hebben opgemerkt”, schreef Steve Vladeck , een professor aan de Universiteit van Texas aan de Austin School of Law.

” Kort gezegd : er is geen geheime juridische manoeuvre meer om een ​​Biden-presidentschap te stoppen. Pence & McConnell begrijpen deze regels en bevinden zich in een ongemakkelijke politieke positie die ze zelf droevig maken”, tweette Jed Shugerman , een professor aan de Fordham University School of Law. . “Elk drama voor of op 6 januari zal slechts een zielige show zijn van de loyaliteit / lafheid van Trump.”

Hoewel de juridische inspanningen van Trump en de poging om de resultaten van het kiescollege te ondermijnen vanaf het begin gedoemd waren te mislukken, hebben zijn valse beweringen over kiezersfraude en onregelmatigheden veel Republikeinse kiezers beïnvloed , die meer dan $ 170 miljoen hebben bijgedragen aan een inspanning waarvan zijn team beweert dat hij zijn verkiezingsuitdagingen – maar stroomt grotendeels gewoon geld naar zijn persoonlijke PAC .

Rep. Adam Kinzinger, R-Ill., Scheurde Trump en zijn Republikeinse aanhangers tijdens het weekend en beschreef de hele inspanning als een “oplichtende zwendel”.

“Het enige dat wordt gedaan, is dat bepaalde leden van het Congres, de president en ‘opinieleiders’ op Twitter retweets krijgen, volgers krijgen en geld inzamelen voor deze zwendel” , vertelde hij aan CNN . “Het is oplichterij en het zal de mensen teleurstellen die denken dat deze verkiezing is gestolen, die denken dat dit een kans is om het te veranderen.”

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments