2021: De geopolitiek van het vaccin

2021: De geopolitiek van het vaccin

3 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Het grootste algemene probleem van 2020 was verreweg de wereldwijde reactie op Covid-19 en er is een heersende overtuiging dat 2021 op de een of andere manier automatisch anders zal zijn omdat één cijfer in het jaar is veranderd. De wereld wacht tot dit allemaal “voorbij” is. Maar misschien zou de grote vraag niet moeten zijn wanneer het Coronavirus-probleem eindigt, maar hoe het eindigt. Deze gezondheidscrisis vormt, net als elke andere, de katalysator voor politieke verandering en heeft al een bureaucratisch stempel op de geschiedenis gedrukt. De potentieel meest interessante (of angstaanjagende, afhankelijk van uw wereldbeeld) systemische verandering die door het virus wordt veroorzaakt, zou het begin zijn van een soort verplichte vaccinatie voor reizen. Dit concept, dat pas een jaar geleden nog ondenkbaar was, wordt in de Mainstream Media beide positief besprokenen negatief met sommige regeringen die het concept al mondeling groen belichten. Het Overton-venster lijkt op dit punt erg snel te bewegen. Maar wat zal deze nieuwe vorm van bureaucratie betekenen op een grotere schaal en aangezien tal van verschillende bronnen een vaccin creëren, zou er een vorm van “geopolitiek” van vaccinatie kunnen ontstaan, afhankelijk van welke wordt genomen?

Vanaf nu is de belangrijkste vorm van bureaucratie bij internationale reizen een paspoort op basis van burgerschap. Het voorgestelde idee om alleen gevaccineerde personen te laten reizen, zal in wezen een tweede paspoort creëren (ongeacht welke terminologie eraan wordt toegeschreven) op basis van het vaccinatierapport van een persoon. Dus omdat deze nieuwe vaccinatiebewijsdocumentatie in wezen zal functioneren als een paspoort, moeten we eerst kijken naar de geopolitieke aspecten van paspoorten voordat we naar de geopolitieke aspecten van vaccinatie kunnen kijken.

De paspoortruimte die we kennen

Paspoorten en visumregelingen gedurende de 20e eeuw werden een weerspiegeling van de nationale macht en creëerden hun eigen bureaucratische geopolitieke ruimtes. Als we kijken naar de ” Global Passport Power Rank 2021 “, dan zien we dat de toplanden niet verrassend in het Westen zijn. De keuze om het woord “macht” te gebruiken bij het beschrijven van paspoorten is erg relevant.Amerikaanse staatsburgers kunnen bijvoorbeeld zonder visum Bulgarije en Servië bezoeken, terwijl Serviërs en Bulgaren de bureaucratie, vergoedingen en interviews moeten doorstaan ​​die nodig zijn voor het voorrecht om op Amerikaanse bodem te stappen. Hoewel veel Bulgaren misschien denken dat de VS een bondgenoot is die hen heeft gered van het spartelende communisme, zijn er tegenwoordig genoeg Serviërs die Washington beschouwen als de moordenaars van hun volk en toch geven ze Amerikanen nog steeds 90 dagen om in hun land te blijven zonder vragen vroeg. Grappig hoe dat uitpakt.

Kaart: Visumvrij reizen voor Amerikaanse burgers weerspiegelt waar het Amerikaanse buitenlandse beleid / invloed domineert.

In tegenstelling tot veel Europese landen, geven de Serviërs de eeuwige bondgenoot Rusland 30 dagen voor zaken en / of vakantie. Heel vaak krijgen traditionele bondgenoten van een bepaald land visumvrije toegang. Over Rusland gesproken, het is geen verrassing dat veel kleine naties die Rusland erkent, maar Amerika niet toestaat (Zuid-Ossetië, Abchazië enz.) Russische burgers visumvrij binnenkomen. Bovendien, aangezien de invloed van Rusland is toegenomen sinds zijn totale nederlaag in de Koude Oorlog, is zijn paspoort gestaag in “macht” toegenomen.

Visa en paspoorten kunnen de kracht van een natie weerspiegelen of de nabijheid van de macht (vazalstatus op hoog niveau), terwijl de burgers bijna overal heen kunnen gaan en tegelijkertijd de minderheid blokkeren om hun land binnen te komen.

In sommige opzichten, wanneer kleinere landen visa eisen van machtigere actoren, legt deze vertoon van bureaucratisch geweld zeker een verklaring af en is het een vorm van bewijs van onafhankelijkheid. Het is niet bekend hoeveel mensen daadwerkelijk naar Noord-Korea willen voor een zomervakantie, maar het feit dat ze visa kunnen afdwingen / weigeren, biedt een zekere mate van bescherming tegen tapijtzakken, buitenlandse agenten en andere twijfelachtige figuren, maar het belangrijkste is dat het een boodschap aan andere naties dat ze “geen recht hebben om hier te zijn”.

We kunnen dus zien dat de geopolitieke ruimtes van westerse paspoorten een zeer brede reikwijdte hebben en bijna de hele wereld bestrijken, behalve voor bepaalde hooghartige heremietlanden, terwijl ze op hun beurt de vrije toegang tot veel armere / zwakkere landen afwijzen. De zakenmensen en influencers van het Westen kunnen uitgaan, maar niemand komt op zijn beurt zo gemakkelijk terug. Internationaal reizen is een symbool van in ieder geval de status van middenklasse, maar wat echt belangrijk is, is waar die 8 mannen in de business class-stoelen wel en niet heen kunnen.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het Pentagon vraagt ​​Trump om duizenden Amerikaanse troepen naar het Midden-Oosten te sturen, nu de spanningen met Iran blijven toenemen

Afbeelding: Arbeidsmigranten worden niet alleen beïnvloed door de werkelijke geografische ligging, maar vaak ook door de geopolitiek van paspoorten en visa.

Als het om de armen van de wereld gaat, kunnen we zien dat er een reden is waarom elke Londense barman Pools is, en elke straatveger in Moskou Tadzjieks – ze hebben visumvrije toegang tot deze respectieve landen om te werken als arbeidsmigranten. De Tadzjieken in Moskou zouden zeker hetzelfde werk willen doen voor Amerikaanse dollars of Britse ponden, maar dat is gewoon geen optie omdat hun paspoort dat niet toestaat. Er zijn gewoon verschillende exploitatieruimten voor migrerende werknemers beschikbaar voor mensen met het Poolse en Tadzjiekse staatsburgerschap.

De vaccinatieruimte die zou kunnen komen

Als we gaan leven in een wereld waar vaccins verplicht zijn om te reizen, wie wil dan zeggen dat elke natie op aarde de geldigheid van elk ander vaccin zal erkennen. De reguliere media laten het lijken alsof het krijgen van een vaccin met een of ander papierwerk om het te ondersteunen goed genoeg zou zijn, maar het is onwaarschijnlijk dat dit waar is.

De BBC heeft al met enige scepsis geschreven over het Russische Spoetnik V Coronavirus-vaccin. Als we bedenken dat deze nieuwsgigant in feite het hele culturele verhaal van het VK schrijft, dan is het veilig om te geloven dat veel van hun politici ervoor kiezen om de geldigheid van het Russische vaccin niet te erkennen uit angst, wrok en / of onwetendheid. .

In tegenstelling, of je het nu leuk vindt of niet, zullen Russische burgers alleen toegang hebben tot het door Rusland gemaakte vaccin. Je hebt de mogelijkheid om het te nemen of niet, maar om het Amerikaanse type van Pfizer te krijgen, kost moeite, geduld en veel grotere persoonlijke uitgaven. Het is dus niet per se verboden, maar het zal zeer zeldzaam zijn voor Russische burgers om een ​​concurrerend buitenlands vaccin te krijgen, waardoor ze vanuit een bureaucratisch perspectief allemaal in het Spoetnik V-kamp worden geplaatst. In feite lijkt er bijna een vaccinatierace te zijn nu landen zich haasten om eerst hun vaccin te ontwikkelen en te exporteren. Misschien is dit uit nationale trots of uit humanitaire belangen, maar hun haast kan ook verband houden met de wens om zoveel mogelijk landen op uw nationale vaccin te krijgen.In dezelfde zin dat alle Russische burgers met een Russisch paspoort zich in één grote groep bevinden, en als er een vaccinatiepaspoort is, dan zouden alle mensen die Sputnik V of de prik van Pfizer hebben genomen in een vergelijkbare categorie worden geplaatst om te reizen . Als dit echt gebeurt, dan is de race ongetwijfeld gaande om zoveel mogelijk van deze nieuwe immateriële geopolitieke ruimte in te nemen.

vaccin

Kaart: De “geopolitieke vaccinatieruimte” van de Russische Spoetnik V. Donkergroen heeft miljoenen besteld, lichtgroen overweegt.

Als we de bureaucratische logica volgen, dat “als het Russische vaccin slecht is, dan geen reizen naar Engeland”, dit ook zou gelden voor individuen / landen die voornamelijk de Post Sovjet-editie van de antivirus-injectie hebben gebruikt. Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat veel van de landen die Spoetnik V krijgen, niet alleen kleine, negeerbare voormalige communistische naties zijn die grenzen aan Rusland. Dit zijn belangrijke economische spelers zoals China, India, Zuid-Korea en Amerika’s buurman in het zuiden van Mexico, die allemaal bestellingen plaatsen in de tientallen miljoenen .

Als het erop aankomt en dit concept van reispapieren op basis van vaccinatie (immunisatiepaspoorten) uitkomt, dan is het zeer waarschijnlijk dat niet-westerse versies “niet meetellen” bij grensovergangen. Hoewel men met voldoende tijd en geld waarschijnlijk elk type vaccin overal kan krijgen, zou dit voor de overgrote meerderheid een nieuw onzichtbaar IJzeren Gordijn kunnen creëren – de Westerse Vaccins aan de ene kant en de Russische (met andere mogelijke uitbijtervarianten) aan de andere kant.

Dit klinkt misschien als een verbeelding, maar de waanzin van Russofobe complottheorieën lijkt geen grenzen te hebben. En het allerbelangrijkste: de reactie van de regering op de Covid-19-pandemie was hard, dubieus en zeer kortzichtig. De kans is reëel dat we in 2021 de opkomst van de geopolitiek van vaccinatie zullen zien.Lees ook:  Waarom het AstraZeneca-Oxford Covid-19-vaccin anders is

Comments

comments