Biden-verkiezing: Mike Pence ‘verwelkomt’ senatoren ‘bod om het resultaat te laten ontsporen


 4 total views,  2 views today

De Amerikaanse vice-president Mike Pence heeft de poging van een groep senatoren verwelkomd om te weigeren Joe Biden’s overwinning voor de presidentsverkiezingen te certificeren.

De 11 Republikeinse senatoren en verkozen senatoren, onder leiding van Ted Cruz, willen een uitstel van 10 dagen om ongefundeerde aantijgingen van verkiezingsfraude te controleren.

De verhuizing zal zeker mislukken aangezien de meeste senatoren naar verwachting de heer Biden zullen steunen bij de stemming van 6 januari.

De heer Biden, een democraat, wordt op 20 januari als president ingehuldigd.

President Donald Trump heeft geweigerd toe te geven aan de verkiezingen van 3 november, herhaaldelijk beweerde hij fraude zonder enig bewijs te leveren.

De heer Pence is gestopt met het herhalen van beschuldigingen van verkiezingsfraude. Maar op zaterdag zei zijn stafchef Marc Short dat Pence deelde wat hij noemde “de zorgen van miljoenen Amerikanen over kiezersfraude en onregelmatigheden”.

De heer Pence “is verheugd over de inspanningen van de leden van het Huis en de Senaat om gebruik te maken van het gezag dat zij op grond van de wet hebben om bezwaren te uiten en bewijsmateriaal naar voren te brengen voor het Congres en het Amerikaanse volk”, zei de heer Short.

Als voorzitter van de Senaat zal de heer Pence de verantwoordelijkheid hebben om toezicht te houden op de zitting op 6 januari en de heer Biden tot winnaar uit te roepen.

Alle 50 staten hebben de verkiezingsuitslag gecertificeerd, sommige na hertellingen en juridische beroepen.

Tot dusver hebben Amerikaanse rechtbanken 60 betwistingen voor de overwinning van de heer Biden afgewezen. Trump heeft slechts één kleine overwinning behaald, met betrekking tot een klein aantal stembiljetten in Pennsylvania, een staat gewonnen door de heer Biden.

Wat willen Trump-bondgenoten?

In een verklaring zeiden de 11 senatoren onder leiding van senator Ted Cruz uit Texas dat de verkiezing van november “ongekende beschuldigingen bevatte van kiezersfraude, schendingen en lakse handhaving van de kieswet en andere onregelmatigheden bij het stemmen”.

Een onderzoek door het federale ministerie van Justitie (DOJ) vond geen bewijs om beweringen van fraude te staven.

Onder verwijzing naar een precedent uit 1877 – toen een tweeledige commissie werd gevormd om te onderzoeken nadat beide partijen de overwinning in drie staten claimden – drongen ze er bij het Congres op aan een commissie te benoemen voor een “spoedcontrole van tien dagen van verkiezingsresultaten in de betwiste staten”.

“Na voltooiing zouden de afzonderlijke staten de bevindingen van de commissie evalueren en indien nodig een speciale wetgevende zitting bijeenroepen om een ​​wijziging in hun stemming te bevestigen”, zeiden ze.

Ze zeiden echter dat hun bod waarschijnlijk niet zou slagen. “We zijn niet naïef. We verwachten volledig dat de meeste, zo niet alle, democraten, en misschien wel meer dan een paar republikeinen, anders stemmen”

Hun zet staat los van die van senator Josh Hawley uit Missouri, die ook heeft gezegd dat hij het resultaat zal afwijzen vanwege bezorgdheid over de integriteit van de verkiezingen.

Een groep Republikeinen in de lagere kamer van het Congres, het Huis van Afgevaardigden, is ook van plan de verkiezingsuitslag aan te vechten.

Nu minstens een dozijn Republikeinse senatoren van plan zijn om de verkiezingsresultaten in het Congres aan te vechten, is het duidelijk – als dat nog niet het geval was – dat het hart van de partij blijft bij de inspanningen van Donald Trump om zijn presidentiële nederlaag ongedaan te maken.

Gezien de democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zal de inspanning zinloos zijn, maar het doel van veel van deze politici is niet om de president een miraculeuze ommekeer te bezorgen. In plaats daarvan is het om in de gunst te komen bij de loyale basis van Trump.

Ze gokken erop dat de weg naar succes in de Republikeinse Partij door Trump en zijn gelovigen zal blijven lopen, wier steun van onschatbare waarde kan zijn voor senatoren met presidentiële ambities, zoals Ted Cruz uit Texas of Josh Hawley uit Missouri, of degenen die zich zorgen maken over toekomstige primaire oppositie van pro-Trump-politici.

Dit is niet de eerste keer dat leden van het Congres, ontzet over de uitkomst van de presidentsverkiezingen, bezwaar maken tijdens de grotendeels ceremoniële zitting. Het zal echter de grootste dergelijke opstand in bijna anderhalve eeuw zijn.

Het is een teken dat de partijdige rancune in de VS, verergerd door Trumps verschroeide aarde strijd om het presidentschap te behouden, niet snel zal verdwijnen.

Wat gebeurt er op 6 januari?

Bezwaren die worden onderschreven door een lid van de Tweede Kamer en een lid van de Eerste Kamer moeten door de wetgever worden behandeld in een debat van twee uur, gevolgd door een stemming.

Om een ​​bezwaar in stand te houden, moet een meerderheid in beide kamers voor stemmen. Republikeinen hebben de meerderheid in de Senaat, maar een deel van hun aantal heeft al gezegd dat ze de resultaten niet zullen betwisten.

Democraten zijn in de meerderheid in het Parlement.

De overwinning van Biden werd geformaliseerd nadat kiezers stemmen hadden uitgebracht

Waarom zijn de verkiezingen in Georgië zo belangrijk?

Toprepublikeinen hebben gezegd dat de rol van de Senaat bij het certificeren van de verkiezingen grotendeels ceremonieel is en geen gelegenheid mag zijn voor verder langdurig debat over het resultaat.

Senaatsleider Mitch McConnell heeft de overwinning van de heer Biden al erkend en heeft andere Republikeinen gevraagd geen bezwaar te maken.

Senator Mitt Romney uit Utah, de enige Republikein die vorig jaar voor de afzetting van Trump stemde, heeft ook zijn ontzetting geuit over de maatregelen om de verkiezingen ongedaan te maken.

‘Ik had me nooit kunnen voorstellen deze dingen in de grootste democratie ter wereld te hebben gezien. Heeft ambitie zo het principe overschaduwd?’ zei hij in een verklaring.

Het Biden-kamp heeft niet gereageerd op de laatste beweging om bezwaar te maken tegen de verkiezingsuitslag. Maar Biden-woordvoerster Jen Psaki heeft de poging van de heer Hawley omschreven als “capriolen”.

“Het Amerikaanse volk sprak volmondig tijdens deze verkiezingen en 81 miljoen mensen hebben op Joe Biden en [verkozen vice-president] Kamala Harris gestemd”, zei ze.

“Het congres zal de resultaten van de verkiezingen certificeren zoals ze dat om de vier jaar doen.”

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord