Extreemrechts geweld zal een bedreiging worden, met of zonder de oproep tot actie van Trump


 4 total views,  2 views today

Extreemrechts is gefocust op ‘Stop the Steal’-onzin, maar geweld gedreven door blanke suprematie zal niet verdwijnen, zelfs als Trump dat wel doet.

WOENSDAG ZIJN de gekke loyalisten van president Donald Trump in het Congres van plan om de certificering van de overwinning van de verkozen president Joe Biden te verstoren. Of ze nu cynisch zijn of waanvoorstellingen, hun plan om kiezers van de swing-state af te wijzen, zal de verkiezingsresultaten niet teniet doen. Ondertussen heeft Trump zijn aanhangers opgeroepen om die dag naar Washington, DC af te dalen om te eisen dat het Congres hem een ​​tweede termijn geeft. Het protest, twitterde hij, “zal wild zijn.”

Onder auspiciën van Trumps ‘ laatste standpunt ‘ lijkt geweld van zijn woedende aanhangers vrijwel onvermijdelijk. Voor zwarte gemeenschappen en andere gekleurde gemeenschappen in Washington vormen duizenden blanke supremacisten die zich in hun stad verzamelen op zichzelf een dreiging van geweld. Voor extreemrechtse groepen is de oproep van de president een vervolg op zijn eerdere, verontrustende suggestie dat de Proud Boys ‘ stand-by’ zouden zijn . Nu worden ze geactiveerd.

Berichten over de protesten van woensdag die worden gedeeld op Telegram en Parler, het sociale mediaplatform dat de voorkeur heeft van uiterst rechts, bevatten beloften van “laarzen op de grond” en anonieme tips voor het smokkelen van wapens naar Washington, waar de wapenwetten streng zijn. Enrique Tarrio, de leider van de Proud Boys, berichtte dat zijn groep “in recordaantallen” zou verschijnen. De laatste grote “Stop the Steal” -bijeenkomst in Washington in december eindigde in vier steekpartijen toen Proud Boys in het donker voorbijgangers en antifascistische tegendemonstranten aanviel.

Maar het verhaal van de “laatste stand” rond de geplande protesten van woensdag is niet meer dan de retoriek van escalatie. Het lijdt weinig twijfel dat Trump, wanhopig en ellendig in een nederlaag, zijn basis van blanke nationalisten, complottheoretici, Proud Boys en andere fascisten zal blijven oproepen om zich te verzamelen nadat de verkiezingen zijn gecertificeerd – misschien lang nadat Biden is ingehuldigd.

Zelfs zonder de directe aansporingen van Trump gaat het extreemrechtse geweld dat onder zijn presidentschap werd aangemoedigd niet weg.

Maar zelfs zonder de directe aansporingen van Trump gaat het extreemrechtse geweld dat onder zijn presidentschap werd aangemoedigd niet weg. Hoewel het verklaarde doel van die-hard Trump-aanhangers voorlopig kan zijn om een ​​”gestolen” verkiezing ongedaan te maken, zullen deze groepen blijven bestaan ​​en geweld verspreiden als een centraal onderdeel van hun ethos wanneer ze massaal samenkomen. Dat ethos is natuurlijk blanke suprematie. Het is geen toeval dat naast de steekpartijen, tijdens de ‘Stop the Steal’-rally in Washington in december leden van de fascistische groep twee zwarte kerken vernielden en Black Lives Matter-vlaggen neerhaalden en verbrandden – een daad van vernietiging waarvoor Tarrio werd gearresteerd in Washington op maandag.

Een exclusieve focus op extreemrechtse aanvallen als reactie op de verliesrisico’s van Trump, waarbij voorbij wordt gegaan aan de manieren waarop al aanwezig blank supremacistisch geweld de belangrijkste extremistische dreiging onder Biden blijft. Aanvallen kunnen komen van extreemrechtse burgerwachten, maar we moeten ook op onze hoede zijn voor geweld dat wordt gepleegd door overheidsinstanties, zoals immigratieautoriteiten en politie.

Het is duidelijk dat de blanke suprematie ten grondslag ligt aan de toewijding om Trump als president te herstellen. Hoewel de strijd om de verkiezingen ongedaan te maken zou kunnen verdwijnen, zal de racistische, fascistische ideologie die de inspanningen drijft, intact blijven.

FOCUSSEN OP DE wortels van Trumpiaans geweld betekent niet dat we de nieuwe gevaren negeren die uitgaan van de verspreiding van ongegronde samenzweringen rond het verkiezingsverlies van de president, die nu centraal staan ​​in het wereldbeeld van de ware gelovigen. “We hebben nu miljoenen mensen die in wezen geloven dat een kwaadaardige kliek een staatsgreep heeft gepleegd tegen de regering en dat militante actie de enige oplossing is”, zegt Shane Burley, de in Portland, Oregon gevestigde auteur van “Fascism Today: What It Is and Hoe het te beëindigen, ”vertelde me. “Dat is het recept voor schijnbaar impulsieve gewelddaden. Ik maak me nu meer zorgen over dodelijke extreemrechtse burgerwachtaanvallen dan toen Trump werd gekozen. ”

Het verlies en zijn weigering om toe te geven hebben een nieuw en gevaarlijk millenarisme ingebracht in een aanzienlijk deel van zijn basis, die met ultrareligieuze ijver in de noodzaak van het presidentschap van Trump geloven. Het vormt een vruchtbare voedingsbodem voor sporadisch politiek geweld: sinds november worden talloze verkiezingsfunctionarissen en Republikeinen die de leugens van Trump hebben aangevochten, bedreigd.

Het gevaar van zelfs maar een klein percentage van degenen die de samenzweringen van verkiezingsfraude geloven en bereid zijn gewelddadige actie te ondernemen, is verontrustend. “Als slechts één op de 100.000 van de mensen die op Trump stemden tot die conclusie zou komen, zou je een leger van 740 binnenlandse terroristen hebben”, schreef Paul Waldman in de Washington Post. “Hoeveel dood en chaos kunnen ze veroorzaken met een campagne van bombardementen en massale schietpartijen?”

proud

De zorgen zijn volkomen terecht – maar niet met uitsluiting van de grotere, voortdurende dreiging van blanke suprematie.

Het Centrum voor Strategische en Internationale Studies ontdekte dat blanke supremacistische groeperingen verantwoordelijk waren voor tweederde van de 61 “terroristische complotten en aanslagen” in de eerste acht maanden van 2020. Sinds 2009 is extreemrechts verantwoordelijk voor meer dan 70 procent van de extremistische moorden . In 2019 werden in het jaarlijkse Hate Crime Statistics Act-rapport van de FBI 7.314 haatmisdrijven geregistreerd, tegen 7.120 het jaar ervoor. Deze angstaanjagende cijfers hebben geleid tot oproepen voor nieuw beleid: een aantal nationale veiligheidsexperts hebben er bij Biden op aangedrongen rechts-extremisme aan te pakken door middel van een strategie van antiterroristische wetshandhaving.

Hoewel een verschuiving weg van de brutale en gevaarlijke focus van de Trump-regering op antifascisten, linksen en zwarte bevrijdingsstrijders welkom zou zijn, zou het misplaatst zijn om het wetshandhavingsapparaat van de staat te behandelen als een bondgenoot in de strijd tegen blank suprematisch geweld. Het hardnekkige racisme in de Amerikaanse politie is reden genoeg om deze conclusie te trekken. En hoewel bepaalde extreemrechtse groepen, zoals Boogaloo-aanhangers, een vijand zien in wetshandhaving, moeten we in gedachten houden dat de vijanden van onze vijanden niet onze vrienden zijn. In plaats daarvan wordt het conflict tussen antiracistische antifascisten, blanke supremacisten en wetshandhaving door sommige antifascistische theoretici terecht omschreven als een ‘ gevecht met drie richtingen ‘.

Het is om deze reden dat oproepen tot antifascisten en antiracisten om de extreemrechtse demonstraties zoals die in Washington eenvoudigweg te negeren, begrijpelijk zijn, maar verkeerd van opzet. Ze komen neer op een oproep om gewelddadige racisten te behandelen als een tijdelijke last die onder de regering-Biden zal verdwijnen – een overtuiging die bijna net zo waanvoorstellingen is als de overtuiging dat Trump de verkiezingen heeft gewonnen. Je hoeft de militante tactiek die met de antifa geassocieerd wordt niet over te nemen om het belang in te zien van het verzamelen van grote aantallen om een ​​bijeenkomst van blanke supremacisten te overweldigen. Inderdaad, grote aantallen tegendemonstranten verminderen de behoefte aan fysieke confrontaties om extreemrechts ervan te weerhouden door de straten te zwerven.

In dit pandemische moment heeft extreemrechts een voordeel: Trumpiaanse fanatici die ofwel niet in het gevaar van Covid-19 geloven of er niet om geven het te verspreiden onder de mensen om hen heen, zijn eerder bereid vanuit het hele land te reizen om samen te komen. , zoals ze deze week zullen doen. De onnodige last rust dus op lokale antifascistische, antiracistische organisatoren. Toch maakten de krachtige opstanden van deze zomer duidelijk dat in elke stad degenen die de blanke suprematie zouden verpletteren, in staat zijn om in grote aantallen samen te komen in onze eigen geboortesteden – en met een boodschap van zwarte bevrijding in krachtige oppositie tegen alles waar blanke supremacisten voor staan.

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments

Geef een antwoord