Het vertrouwen in de Amerikaanse politiek is gedaald … en dat betekent oorlog

Het vertrouwen in de Amerikaanse politiek is gedaald … en dat betekent oorlog

5 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

In God We Trust, staat een slogan die op elk Amerikaans dollarbiljet staat. Nou, dat kan wel of niet het geval zijn. Maar zeker Amerikanen vertrouwen hun politieke systeem niet meer, zoals blijkt uit het onheilige fiasco van de laatste presidentsverkiezingen. 

Bijna de helft van degenen die stemden, gelooft dat hun man, Donald J. Trump, de voormalige reality-tv-ster en de vastgoedmagnaat die politicus werd, de winnaar was die werd bedrogen door verkiezingsfraude. Ondertussen is de verkozen president Joe Biden bezig met het maken van vier jaar van enorme sociale ongelijkheid thuis en vijandigheid over de hele wereld, met name tegen Rusland. In een interview hieronder, Professor Colin Cavellonderzoekt het belegerde politieke landschap in de Verenigde Staten. Hij zegt dat men terug moet naar de burgeroorlogjaren om een ​​vergelijking te vinden met de huidige politieke onrust. Een belangrijke observatie, merkt hij op, is dat het vertrouwen in de Amerikaanse politiek op een dieptepunt staat, wat op zijn beurt een voorbode is van een fenomenale golf van samenzweerderig denken dat totaal los staat van het omgaan met de werkelijkheid. En, onheilspellend, het aanwakkeren van oorlog in het buitenland zou de enige manier kunnen zijn waarop het Amerikaanse kapitalistische systeem de natie kan ‘verenigen’ en zijn erbarmelijke toestand kan redden.

Interview

Vraag: De laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen lijken ongekend te zijn geweest in hun controverse en tweeledige bitterheid. Is er volgens uw lange kijk op de Amerikaanse geschiedenis zoiets als de onrust geweest die de afgelopen maanden over de VS is getrokken?

Colin Cavell:Ja, de verkiezing van 2020 is misschien net zo bitter en verdeeldheid zaaiende als de presidentiële campagne van 1860, waar het platform van de Republikeinse Partij zich verzette tegen de uitbreiding van de slavernij naar het grondgebied van de Verenigde Staten. Voorafgaand aan de naderende breuk van de Unie, hield de Democratische Partij uiteindelijk drie verschillende conventies, één in Charleston, South Carolina – die werden uitgesteld vanwege het onvermogen om de beslissing van het Hooggerechtshof uit 1857, Dred Scott, te verzoenen, waarin werd verklaard dat de grondwet de slavernij in iedereen beschermde. Grondgebieden van de Verenigde Staten, met de meer gematigde positie van presidentskandidaat Stephen A. Douglas die in de Kansas-Nebraska Act van 1854 zijn doctrine van “volkssoevereiniteit” had bepleit, waardoor kolonisten in elk gebied konden beslissen of ze slavernij al dan niet toelaten. Een zuidelijke delegatie voor slavernij verliet de Conventie toen de partij weigerde een plank op haar platform op te nemen waarin stond dat geen enkele regering de macht had om slavernij in de gebieden te verbieden. Douglas behaalde uiteindelijk de presidentiële nominatie in de opnieuw bijeengekomen Democratische Conventie verder naar het noorden in Baltimore, Maryland drie weken later, alleen om de meer pro-slavernij-afgevaardigden te laten vertrekken van deze tweede conventie en bijeen te komen in een derde Democratische Conventie, ook in Baltimore, om naar voren te brengen de presidentiële kandidatuur van John C. Breckinridge terwijl hij in zijn platform verkondigde om het recht van Amerikaanse burgers te verdedigen “om zich te vestigen met hun eigendom” in de territoria van de Verenigde Staten, “zonder dat hun rechten, hetzij van persoon of eigendom, worden vernietigd of aangetast door Congressional of territoriale wetgeving ”. Dus,

Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werd Donald J.Trump – een narcistische kapitalist die in staat is om een ​​sekte tegen Joe Biden te mobiliseren – beschouwd als een stabiele vertegenwoordiger van het bedrijfskapitaal. Hoewel de electorale telling de voorkeur gaf aan het ticket van Biden en zijn vice-presidentskandidaat Kamala Harris, beschuldigde het Trump-Pence-team het aantal stemmen als frauduleus, waardoor het democratische fundament van de Verenigde Staten in twijfel werd getrokken. En hoewel Trump heeft geprobeerd de verkiezingen ongedaan te maken door middel van meer dan 60 rechtszaken, in de veronderstelling dat de verkiezing frauduleus is verlopen en de stemmen zijn geteld, die allemaal zijn afgewezen, zet hij deze inspanning voort terwijl we op weg zijn naar de openingsdatum van 20 januari 2021 voor de volgende president. Van zijn kant streeft Biden ernaar om op te treden als een stem van rede, gezond verstand, stabiliteit,

Vraag:   Wat vindt u van de beweringen van de zittende president Donald Trump en zijn Republikeinse aanhangers van grootschalige verkiezingsfraude? In het bijzonder, beweringen dat computersystemen waren opgetuigd om massaal stemmen om te draaien ten gunste van de democratische kandidaat Joe Biden?

Colin Cavell:Bijna alle kranten in de VS en de reguliere media – waaronder de netwerken MSNBC, CBS, CNN, PBS, NPR en zelfs Fox – hebben allemaal de legitimiteit van de verkiezingsresultaten van 3 november 2020 verkondigd als voorstander van de Biden / Harris team met een stem van 81.281.888 tegen een aantal stemmen van 74.223.251 voor het Trump / Pence-ticket, een verschil van 7.058.637 stemmen, wat zich vertaalt in een overwinning van het Electoral College voor het Biden / Harris-team van 306 tegen 232 voor het Trump / Pence-ticket. Bewijsclaims die zijn ingediend in rechtszaken die zijn aangespannen door de Trump / Pence-campagne, zijn in bijna elke rechtszaak als inhoudelijk beschouwd. Dit geeft aan dat op dit moment de meeste institutionele locaties binnen het Amerikaanse politieke systeem de verkiezingsresultaten van 2020 als legitiem beschouwen. Niettemin,

Vraag:   Er lijkt een golf van samenzweerderig denken in de VS te zijn, van verkiezingsfraude tot beweringen dat de coronaviruspandemie een hoax is, tot het QAnon-fenomeen en vele andere abstracte ideeën. Wat verklaart deze neiging tot massale waanideeën in de VS?

Colin Cavell: Conspiracy-denken is momenteel overspoeld in de VS, omdat het vertrouwen in het politieke systeem op een dieptepunt staat. Vertrouwen is een kwaliteit die verdiend wordt, en het klasse-verdeelde systeem van de Verenigde Staten is er enorm niet in geslaagd om zoiets te bewerkstelligen in het politieke lichaam. Wanneer gemiddelde mensen het niet eens kunnen worden over wat de heersende feiten zijn, is het voor hen een logisch verdedigingsmechanisme om andere verklaringen te zoeken voor waarom gebeurtenissen plaatsvinden zoals ze gebeuren. Elke kant projecteert op de ander als lijdend aan waanvoorstellingen, en elke kant bespot het rationele vermogen van de ander om logisch oorzaak van gevolg en de relatie tussen de twee te onderscheiden.

Lees ook:  Wanneer roept België de Spaanse ambassadeur op het matje?

Vraag:   Denk je dat Trump erin zal slagen de verkiezingsuitslag ongedaan te maken? De volgende constitutionele fase in het verkiezingsproces is dat het Congres op 6 januari het aantal stemmen van het kiescollege voorzit. Er wordt gemeld dat Republikeinse politici vice-president Mike Pence aanklagen om de stemmen van het kiescollege ten gunste van Biden te vernietigen. Is dat juridisch haalbaar?

Colin Cavell: Trump heeft tot dusver aangegeven dat hij vastbesloten is om de verkiezingsresultaten van 3 november 2020 en de daaropvolgende daadwerkelijke stemming van het Electoral College op 14 december 2020 ongedaan te maken. Op 6 januari 2021 moet het Congres de stem van het Electoral College certificeren, en dit is de volgende stap van Trump in zijn poging om de stemming ongedaan te maken. Hij heeft opgeroepen tot een massale politieke bijeenkomst in Washington, DC die samenvalt met deze stemming op woensdag 6 januari 2021. Tot op heden hebben een aantal Republikeinen van het Huis en de Senaat aangekondigd dat ze de stemming tijdens het certificeringsproces zullen betwisten, met de laatste verklaring waarin wordt opgeroepen tot de oprichting van een commissie om een ​​tiendaagse audit van de verkiezingsresultaten in betwiste staten uit te voeren. Als dit gebeurt, zal de poging van Trump om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken nieuw leven krijgen.

Vraag:   Sommige waarnemers zouden zeggen dat Trump en zijn aanhangers hebben getracht een staatsgreep te plegen tegen de democratische wil in. Bent u het eens met die beschrijving? Het lijkt een opmerkelijk gevaarlijke ontwikkeling waarbij de Verenigde Staten flirten met het fascisme.

Colin Cavell: Vanuit het perspectief van de Democratische Partij, de rechtbanken, de reguliere media en andere instellingen in de VS vertegenwoordigen de inspanningen van Trump een poging tot een staatsgreep. Vanuit het perspectief van Trump en supporters handelen ze om ‘de democratie te redden’ door ervoor te zorgen dat Trump tot winnaar wordt uitgeroepen bij de presidentsverkiezingen van 2020. De heersende kapitalistische klasse is al lang in oorlog met de democratie in de VS, en hun plaatsing van Trump in het kantoor van het presidentschap in 2016 was een duidelijke klap in het gezicht van welk democratisch vernisje de VS eerder had getoond, voor Trump, op zijn best , is een proto-fascist.

Vraag:   Ervan uitgaande dat Joe Biden deze week op 6 januari als president wordt ingehuldigd, volgens de gewoonte in de VS, hoe ziet u dan zijn binnenlands beleid voor de economie van invloed? Hij lijkt onmiddellijk meer progressieve democraten uit zijn nieuwe kabinet te hebben verwijderd, wat suggereert dat een conservatief economisch beleid in het verschiet ligt.

Colin Cavell: De inauguratiedatum voor de volgende president, volgens de Amerikaanse grondwet, is 20 januari 2021, een wijziging die werd ingevoerd met het twintigste amendement in 1933. Mocht Biden aantreden op 20 januari 2021, dan lijkt het op dit moment dat zijn beleid zal lijken op dat van de regering-Obama en een afspiegeling zijn van centristische, door het bedrijfsleven goedgekeurde programma’s en initiatieven om te proberen het verdeelde land te verenigen door te beweren rede, stabiliteit en goede manieren te vertegenwoordigen – dat wil zeggen, met weinig of geen verwijzingen naar racistische stijlfiguren , xenofobe aansporingen, de kleinering van vrouwelijke pulchritude of acties, en een overvloed aan opruiende en schandalige tweets gedurende de nacht, zoals Trump de afgelopen vier jaar geneigd was te doen.

Vraag:   Er is gezegd dat als Biden de fundamentele economische en sociale problemen in de VS als gevolg van endemische armoede, werkloosheid en ongelijkheid niet aanpakt, zijn volgende vier jaar kunnen resulteren in de comeback van Trump of een vergelijkbare demagogische figuur. Hoe ziet u het?

Colin Cavell: De enorme problemen van werkloosheid en het gebrek aan banen niet aanpakken, de enorme welvaartskloof tussen arm en rijk niet aanpakken, miljoenen mensen niet voorzien van adequate gezondheidszorg, het Amerikaanse publiek niet beschermen tijdens de huidige Covid- 19 pandemie, het niet aanpakken van de etterende raciale verdeeldheid, vooral met betrekking tot het strafrechtsysteem, en het niet wekken van een verenigd vertrouwen in het regerende apparaat en de heersende economische klasse, dan, ja, Biden zal de leiding hebben over een ineenstortende economie, een verdeelde land, en een wantrouwende burgerij, en dus de deur openen naar een andere term voor een oudere Trump of een andere demagoog of ronduit fascist om “de orde te herstellen”.

Vraag:  Wat verwacht u over buitenlands beleid en internationale betrekkingen te zien van een regering-Biden met betrekking tot: Rusland, China, Iran en het militarisme van de VS in het algemeen?

Colin Cavell: Biden haalt imperialistische avonturiers van de vorige regering-Obama in zijn kabinet; dit geeft dus aan dat de regering-Biden waarschijnlijk nieuwe oorlogen zal herstarten of regimeveranderingsoorlogen in het Midden-Oosten nieuw leven zal inblazen, Rusland als de oorspronkelijke buitenlandse boeman zal vrezen in een poging het land te verenigen, en zal terugkeren naar een Pax Americana ‘beschavingscoalitie’ buitenlands beleid gebouwd op multilaterale overeenkomsten die de hegemonische belangen van de VS en het imperium bevorderen. Er zal waarschijnlijk minder vijandige retoriek zijn jegens China, hoewel Hongkong, Taiwan en Noord-Korea brandpunten van kritiek zullen blijven. Wat Iran betreft, iedereen zal kijken of Biden probeert het JCPOA-nucleaire akkoord van 2015 nieuw leven in te blazen of partij kiest voor Saudi-Arabië en Israël om de Amerikaanse inspanningen om de Iraanse regering te ondermijnen voort te zetten.

OPMERKING: Colin S. Cavell is een vaste hoogleraar politieke wetenschappen aan Bluefield State College, West Virginia. Hij behaalde zijn doctoraat in de filosofie in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Massachusetts in Amherst in 2001. Hij heeft eerder lesgegeven aan verschillende academische instellingen in de VS en daarbuiten.Lees ook:  25 punten waarom Mark Rutte ons land een KUTLAND heeft gemaakt

Comments

comments