3 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Mike Pence trotseerde net Trump en laat hem keihard vallen

pence

 7 total views,  3 views today

De vicepresident schreef in een brief dat hij niet de bevoegdheid heeft om stemmen uit het kiescollege weg te gooien.

Mike Pence trotseerde zojuist Trump. 

De vice-president bracht woensdagmiddag een brief uit waarin hij de eisen van president Trump dat Pence weigert de overwinning van de verkozen president Joe Biden te certificeren, botweg ontkende. 

De brief landde woensdagmiddag als een politieke bom, vlak voordat Pence gepland was om toezicht te houden op de gezamenlijke zitting van het Congres die officieel de overwinning van Biden zal bezegelen. Trump was midden in het overweldigen van Pence voor grote menigten vanaf een podium buiten het Witte Huis net op het moment dat Pence de brief uitbracht. 

“Ik geloof niet dat de oprichters van ons land van plan waren om de vice-president eenzijdig gezag te geven om te beslissen welke electorale stemmen moeten worden geteld tijdens de gezamenlijke vergadering van het congres, en geen enkele vice-president in de Amerikaanse geschiedenis heeft ooit een dergelijk gezag beweerd,” Pence schreef.

De weigering om zich te bemoeien met het certificeren van de verkiezingen markeert een verrassende weerlegging van Pence aan de president die hij slaafs vier jaar lang heeft geprezen en bewonderd, zelfs terwijl hij op een armlengte afstand blijft van Trump’s ergste schandalen. Maar woensdag, voor de keuze tussen zijn president en de grondwet, kondigde Pence aan dat hij voor de grondwet zou kiezen. 

“Het is mijn weloverwogen oordeel dat mijn eed om de Grondwet te steunen en te verdedigen mij ervan weerhoudt eenzijdig gezag op te eisen om te bepalen welke electorale stemmen moeten worden geteld en welke niet”, schreef Pence, eraan toevoegend dat zijn rol bij het toezicht op het proces “grotendeels ceremonieel is. “

De uitgesproken mening van Pence komt overeen met de interpretatie van bijna alle constitutionele en juridische wetenschappers. Maar Trump is het er luidruchtig mee oneens – en zei herhaaldelijk tijdens de bijeenkomst van woensdag dat hij op Pence rekent om certificering te weigeren en een manier te vinden om Trump voor een tweede termijn te installeren. 

Trump verloor resoluut de verkiezingen van 2020, maar weigerde dit basisfeit te accepteren, maar wierp in plaats daarvan wilde beschuldigingen van fraude die geen echte basis hebben. 

“Mike Pence, ik hoop dat je gaat staan,” bulderde Trump woensdag vanaf het podium. ‘En als je dat niet bent, zal ik erg teleurgesteld in je zijn, ik zal het je nu meteen vertellen. Ik hoor geen goede verhalen. “

Pence schreef dat hij de rol van het Congres bij het aanvechten van het aantal electorale stemmen verwelkomde – maar geen enkele reguliere waarnemer denkt dat het Congres zal besluiten de stemming weg te gooien. 

“Gezien de controverse rond de verkiezing van dit jaar, benaderen sommigen de vierjaarlijkse traditie van dit jaar met grote verwachting, en anderen met afwijzende minachting,” schreef Pence. “Sommigen zijn van mening dat ik als vicepresident in staat zou moeten zijn om verkiezingsstemmen eenzijdig te accepteren of te weigeren. Anderen zijn van mening dat verkiezingsstemmen nooit mogen worden aangevochten in een gezamenlijke vergadering van het congres. “

Maar, vervolgde Pence: “Na een zorgvuldige studie van onze grondwet, onze wetten en onze geschiedenis, geloof ik dat geen van beide opvattingen correct is.” 

De verhuizing roept vragen op over hoe Trump zal reageren en of Pence in staat zal zijn om de plaats binnen de inner circle van Trump te behouden die hij jarenlang heeft gecultiveerd. Pence wordt algemeen gezien als het plannen van een run voor het presidentschap in 2024. Maar Trump is genadeloos kritisch geweest over anderen die hij beschouwt als die hem verlaten, waaronder de Republikeinse gouverneur van Georgia Brian Kemp en zijn eigen voormalige procureur-generaal Jeff Sessions. 

En het lijdt weinig twijfel dat de schaamteloze uitdagendheid van Pence Trump schuimend van woede zal maken. 

“Als Mike Pence het juiste doet, winnen we de verkiezingen”, zei Trump tegen de menigte buiten het Witte Huis, net voordat Pence zijn brief uitbracht. “Heeft het absolute recht om het te doen.”

Trump ontkende onlangs een rapport in de New York Times waarin stond dat Pence Trump al had laten weten dat hij niet de macht had om te doen wat Trump vraagt. Nu lijkt het erop dat de Times natuurlijk gelijk had – en Trump loog opnieuw. 

‘Ik heb net met Mike gesproken,’ zei Trump tegen de menigte. ‘Ik zei:’ Mike, daar is geen moed voor nodig. Wat moed vereist, is om niets te doen. ”

Trump heeft het echter mis. De rol van Pence wordt omschreven door zowel de grondwet als de federale wet. 

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments