Extreemrechts geeft ten onrechte de antifa de schuld van de pro-Trump-opstand op Capitol Hill

Extreemrechts geeft ten onrechte de antifa de schuld van de pro-Trump-opstand op Capitol Hill

7 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Samenzweringstheorieën die beweerden dat de antifa betrokken was, verspreidden zich snel in de nasleep van de rel.

Enkele uren nadat rechtse pro-Trump-opstandelingen het Capitool in Washington DC bestormden , verspreidde de Republikeinse vertegenwoordiger Paul Gosar uit Arizona al een ongegronde samenzweringstheorie dat de antifa de chaos had uitgelokt.

Tegen die avond hadden zich nog twee congresrepublikeinen bij hem gevoegd. Ten eerste, Alabama Rep. Mo Brooks, die Lou Dobbs vertelde dat hoewel er “enkele” Trump-supporters hadden kunnen zijn, het ook “een ander aantal groepen, anarchisten of wat dan ook” zou kunnen zijn.

Vervolgens, tot hoorbare boegeroep op de vloer van het Huis van Afgevaardigden, zei Florida Rep. Matt Gaetz dat hij had:

“Een behoorlijk overtuigend bewijs van een gezichtsherkenningsbedrijf dat aantoont dat sommige van de mensen die vandaag het Capitool doorbraken geen Trump-supporters waren, maar zich voordeden als Trump-supporters en in feite leden waren van de gewelddadige terroristische groepering, antifa.”

Eerder woensdag marcheerden duizenden deelnemers aan een “Save America” ​​-bijeenkomst van het park bij het Witte Huis naar de trappen van het Capitool en drongen langs de politie het gebouw binnen. Geanimeerd door de valse overtuiging dat de verkiezing was gestolen van president Donald Trump en aangemoedigd door de man zelf – evenals een groot aantal Republikeinen, waaronder Sens. Josh Hawley en Ted Cruz, die de leiding hadden om zich te verzetten tegen de telling van het Electoral College bedoeld om vandaag te zijn gegaan – demonstranten kwamen het gebouw binnen.

Ze braken ruiten, vielen politieagenten aan en stopten uiteindelijk de zaken van de dag: de realiteit van de overwinning van de verkozen president Joe Biden.

Lees ook:  Amerikaanse 'Democratie' - Een spektakel van de oorlogspartij

Samenzweringen over de hele tentoonstelling als een valse vlagoperatie – een daad die werd gepleegd met de bedoeling de dader te vermommen en iemand anders de schuld te geven – verspreidde zich snel op Twitter en Reddit . Maar Gosar was de eerste federaal gekozen functionaris die de ongegronde samenzwering versterkte, en het kostte hem slechts drie uur om daar te komen.

No Title

This has all the hallmarks of Antifa provocation. https://t.co/HJLN3Ijn4K

Er is nog veel onbekend over de opstand. Maar op dit moment is er geen bewijs dat er leden van de antifa zijn die deel uitmaakten van deze menigte. Er is echter voldoende bewijs dat prominente Trump-aanhangers en leden van QAnon aanwezig waren tijdens de illegale overname van het gebouw.

Rick Saccone, een Republikeins voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden van Pennsylvania die in 2018 werd verslagen door de Democratische Rep. Conor Lamb, plaatste een foto van zichzelf op Facebook met het onderschrift: “We bestormen de hoofdstad. Onze voorhoede is door de barricades gebroken. We zullen deze natie redden. Ben je bij mij? ” Bovendien meldde de Arizona Republic dat Jake Angeli, een prominente lokale aanhanger van de QAnon-samenzweringstheorie die “een vaste waarde was bij rechtse politieke bijeenkomsten in Arizona”, prominent werd afgebeeld onder de gewelddadige demonstranten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenBovendien, zoals BuzzFeed News meldde , hadden Trump-aanhangers “wekenlang openlijk plannen gemaakt op zowel de reguliere sociale media als het pro-Trump-internet” om in oproer te gaan in DC. Eén bericht, waarvan BuzzFeed meldt dat het meer dan 500 keer werd gestemd, luidde simpelweg ‘Storm the Capitol’.

Deze poging om antifa tot zondebok te maken, is enerzijds absurd. De hele smerige affaire werd live gestreamd, gefotografeerd en op televisie uitgezonden; de demonstranten hebben er zelf over getweet en online gepost. Aan de andere kant is het een pagina rechtstreeks uit het Trump-playbook.

Trump en antifa, een haatverhaal

Zoals Zach Beauchamp van Vox heeft gemeld , is antifa een “los ideologisch label voor een subgroep van linkse radicalen die geloven in het gebruik van geweld op straatniveau om de opkomst van wat zij zien als fascistische bewegingen te voorkomen.” Trump heeft ze verheven als een folie voor rechtse gewelddadige acteurs zoals de Proud Boys, herhaaldelijk bewerend dat er slechte acteurs zijn aan “beide kanten” van conflicten of ze gebruiken om de schuld af te wenden wanneer kritiek op de meest extreme leden van zijn basis valt.

Gisteren tweette Trump dat “Antifa een terroristische organisatie is, blijf uit Washington. Wetshandhaving houdt u nauwlettend in de gaten ‘, zelfs toen rapporten aangaven dat de pro-Trump-demonstranten gewelddadig zouden kunnen worden.

Toen pro-Trump-chauffeurs op 1 november probeerden een Biden-campagnebus van de weg te halen , twitterde Trump “naar mijn mening hebben deze patriotten niets verkeerds gedaan” en gaf hij de FBI en het ministerie van Justitie de opdracht om antifa te onderzoeken.

No Title

In my opinion, these patriots did nothing wrong. Instead, the FBI & Justice should be investigating the terrorists, anarchists, and agitators of ANTIFA, who run around burning down our Democrat run cities and hurting our people! https://t.co/of6Lna3HMU

Tijdens het eerste presidentiële debat tegen Biden vroeg Fox News-moderator Chris Wallace Trump om blanke supremacisten te veroordelen. In plaats van dat te doen, zei hij tegen blanke supremacisten dat ze “achterover moesten blijven staan”, waarna hij snel begon te zeggen: “Maar ik zou zeggen dat bijna alles wat ik zie van de linkervleugel komt, niet van de rechtervleugel.”

Het is onmogelijk om een ​​false-flag-operatie te weerleggen, en het is de eenvoudigste manier om uw supporters een excuus te geven om u te blijven steunen. Als de gewelddadige handelingen worden gepleegd door bedriegers, hoef je je niet slecht te voelen over het steunen van je team. Het kan zelfs worden gebruikt om radicale acties van uw eigen team te rechtvaardigen als ze reageren op radicaal gedrag van de tegenpartij.

Trump heeft dit keer op keer geperfectioneerd – en het is waarschijnlijk dat deze complottheorie grip zal krijgen op sommige delen van zijn basis. Maar het zou moeilijker kunnen zijn als prominente Republikeinen en rechtsbuiten voor de camera legaal dubieuze handelingen plegen op klaarlichte dag – slechts enkele minuten nadat Trump op het podium was om de gewelddadige menigte te vertellen dat de verkiezingen van hen waren gestolen.Lees ook:  Dodenherdenking en Baudet

Comments

comments