Verban Trump en zijn mede-samenzweerders – voor altijd

Verban Trump en zijn mede-samenzweerders – voor altijd

7 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Als het Congres dat niet doet, zullen ze dit opnieuw proberen.

Amerika’s 200-jarige reeks van vreedzame machtsoverdracht kwam woensdag ten einde nadat president Donald Trump duizenden van zijn aanhangers had aangezet om het Amerikaanse Capitool te bestormen, waar wetgevers waren samengekomen om de overwinning van de verkozen president Joe Biden bij de verkiezingen in november te bevestigen. De inbeslagname van het Capitool was de eerste keer dat de zetel van de regering in handen van vijandige troepen was gevallen sinds de Britse troepen Washington in 1814 platbrandden.

Trump, die woensdagavond in een videoboodschap sprak, prees degenen die de couppoging hadden uitgevoerd die hij wekenlang had aangemoedigd. “We houden van je”, zei hij in de clip op Twitter , die buiten het Witte Huis lijkt te zijn gefilmd. “Je bent heel bijzonder.” Hij herhaalde zijn leugens dat hij de verkiezingen met een aardverschuiving had gewonnen en verzocht de demonstranten vervolgens zachtjes te verspreiden. Toen de zon onderging in Washington en een avondklok van kracht werd, bleven honderden mensen in en rond het Capitool.

Achteraf gezien voelde het onvermijdelijk dat het zo zou eindigen. Eerder dit jaar drong Trump gelukkig aan bij gewapende demonstranten die het staatshuis in Michigan bestormden vanwege de beperkingen van Covid-19. Hij weigerde om dezelfde reden een verijdeld complot om de gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, te ontvoeren. Hij zei dat er “zeer fijne mensen aan beide kanten” waren van de blanke nationalistische mars in Charlottesville. Tijdens de presidentiële debatten in oktober zei hij tegen de Proud Boys “een stapje terug te doen”. Trump geniet van geweld en bloedvergieten en proeft het gebruik ervan tegen degenen die hij niet goedkeurt. Dit keer was zijn doelwit het Amerikaanse Congres – en bij uitbreiding de Amerikaanse democratie.

Wat moet het Congres doen als het weer bijeenkomt? Zijn eerste taak is het tellen van de stemmen van het Kiescollege af te ronden, zodat Biden op 20 januari in functie kan treden. Op het moment dat het afgelopen is, zou het Huis beschuldigingen moeten indienen tegen Trump wegens het aanzetten tot de poging tot omverwerping van de federale regering. De Senaat zou een kort proces moeten houden – het zou niet lang moeten duren om bewijs te presenteren aan mensen die uit de eerste hand getuige waren van de misdaad – en hem schuldig te verklaren. Hij zou automatisch uit het presidentschap worden verwijderd; senatoren zouden ook moeten stemmen om hem voor altijd te diskwalificeren om opnieuw in functie te blijven.

Lees ook:  De èchte macht in de VS zit niet in het Witte Huis

Leden van het Congres die deze relschoppers hebben aangemoedigd, moeten ook met consequenties worden geconfronteerd. Er is twee derde van de stemmen voor nodig voordat het Huis of de Senaat een van zijn leden uitzet. Degenen die cynisch probeerden de verkiezingsresultaten weg te gooien, zoals Arizona-vertegenwoordiger Paul Gosar, Missouri-senator Josh Hawley en Texas-senator Ted Cruz, zouden ook stemmen moeten krijgen voor hun verwijdering. Als die stemmen mislukken, zouden ze dezelfde gevolgen moeten hebben als voormalig Iowa-vertegenwoordiger Steve King: het verlies van hun commissieopdrachten door de partijleiding en een paria-achtige behandeling voor de rest van hun ambtstermijn. De pas beëdigde congreslid Cori Bush is van plan dit proces een vliegende start te geven, althans symbolisch, door een resolutie in te dienen waarin wordt opgeroepen tot dergelijke uitzettingen .

Zodra Biden is ingehuldigd, zou de volgende procureur-generaal moeten overwegen Trump te beschuldigen van opruiing en te pleiten voor de omverwerping van de federale regering. De meeste debatten over de mogelijke vervolging van Trump gingen tot nu toe over zijn blootstelling aan belastinggerelateerde misdrijven en andere duistere zakelijke praktijken. Nog vanmorgen heeft voormalig FBI-directeur James Comey dapper betoogd dat het ministerie van Justitie van Biden geen aanklacht tegen Trump zou moeten indienen. Die vreemde discussie is nu academisch. ‘Het is geen protest’, erkende Biden zelf woensdagavond terwijl hij het land toesprak. “Het is opstand.” Het moet dienovereenkomstig worden behandeld.

Waarom zijn zulke harde maatregelen gerechtvaardigd? Omdat Trump en zijn bende relschoppers vandaag hebben gewonnen. Ze liepen het hart van de Amerikaanse democratie binnen, ze dwongen de volksvertegenwoordigers te vluchten, ze plunderden en plunderden het Capitool, en ze liepen er meteen weer uit. Ze hadden een leuke tijd. Zij hadden plezier. Ze zullen erover opscheppen en het gebruiken om meer volgers te werven. En tenzij ze consequenties voor hun daden onder ogen zien, zullen ze het opnieuw doen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Sancties zijn "genocidaal" en het "favoriete wapen" van Amerika

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Ons beschavingsmoeras - Waarheid in de ogen kijken
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments