Hoe de toespraak van Trump leidde tot de oproer in het Capitool en vijf doden

Hoe de toespraak van Trump leidde tot de oproer in het Capitool en vijf doden

8 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

“We zullen veel harder moeten vechten.”

Net voordat een MAGA-bende woensdag het Capitool bereikte en een rel veroorzaakte waarbij vijf mensen omkwamen, waaronder een Capitol-politieagent die werd doodgeslagen , hield president Donald Trump een toespraak tot zijn aanhangers waarin hij de woorden ‘vechten’ gebruikte. of “vechten” minstens 20 keer .

“We zullen veel harder moeten vechten en Mike Pence zal voor ons moeten doorkomen”, zei Trump op een gegeven moment, verwijzend naar Pence’s ultieme weigering om te proberen te stelen voor de verkiezing voor hem tijdens de hoorzitting van die dag, waar het kiescollege maakte zijn verlies officieel.

“Je zult ons land nooit met zwakte terugnemen. Je moet kracht tonen. Je moet sterk zijn, ”voegde hij er bij een ander aan toe, tijdens een toespraak waarin hij lang ontkrachte leugens naar voren bracht over de overtuigende overwinning van Joe Biden op hem als het product van fraude.

No Title

“You’ll never take back our country with weakness. You have to show strength. You have to be strong.” — this is what Trump told his followers just before a mob of them stormed the Capitol, resulting in at least five deaths pic.twitter.com/oRFUcTfsNn

De opmerkingen van Trump tijdens de bijeenkomst zijn de moeite waard om twee dagen later opnieuw te bekijken, aangezien hij door mensen uit het hele politieke spectrum wordt veroordeeld voor het aanzetten tot een middag van geweld die wetgevers dwong onder te duiken , journalisten overgeleverd aan een gewelddadige menigte en de veiligheid van Pence rechtstreeks in gevaar bracht. en andere wetgevers werden gezien als het verraden van Trump of als anti-Trump.

No Title

I heard at least 3 different rioters at the Capitol say that they hoped to find Vice President Mike Pence and execute him by hanging him from a Capitol Hill tree as a traitor. It was a common line being repeated. Many more were just talking about how the VP should be executed.

In plaats van geschokt te zijn door wat zich in het Capitool afspeelde, zei senator Ben Sasse (R-NE) vrijdag dat de assistenten van het Witte Huis hem vertelden dat Trump eigenlijk ” opgetogen ” was . De rol van de president in de chaos was zo flagrant dat hij onder enorme druk werd gezet om af te treden of gedwongen te worden uit zijn ambt via het 25e amendement of een tweede afzetting , zelfs als er nog maar 13 dagen over zijn in zijn ambtstermijn.

“Trial by combat”

De toespraak van Trump was de laatste in een serie die werd gehouden tijdens een ‘Save America’-bijeenkomst waarin Republikeinen die hadden gezworen de grondwet te volgen door zich te verzetten tegen de drukcampagne om de verkiezingen te stelen, herhaaldelijk werden afgeschilderd als watjes of verraders .

Rep. Mo Brooks (R-AL) begon de dag door boos te schreeuwen: “Vandaag is de dag dat Amerikaanse patriotten namen beginnen neer te halen en te schoppen!” Donald Trump Jr. volgde daarop door Republikeinen in het Congres te waarschuwen dat als ze later die dag niet voor zijn vader zouden “vechten”, “ik over een paar maanden in je achtertuin zal zijn.”

“Laten we beproeving door gevecht voeren”, voegde Rudy Giuliani later toe.

No Title

“Over the next 10 days, we get to see the machines that are crooked, the ballots that are fraudulent. And if we’re wrong, we will be made fools of. But if we’re right, and lot of them will go to jail.

Trump begon zijn toespraak door er bij de media op aan te dringen “te laten zien wat er hier echt gebeurt, omdat deze mensen het niet langer zullen volhouden. Ze gaan het niet langer aan. “

‘Je geeft niet toe als er sprake is van diefstal,’ zei hij. “Ons land heeft er genoeg van. We nemen het niet meer en daar draait het allemaal om. “

Trump moedigde zijn luisteraars aan om na zijn toespraak naar het Capitool te marcheren “om te zien of we al dan niet grote en moedige leiders hebben of dat we leiders hebben die zich door de geschiedenis en de eeuwigheid zouden moeten schamen.” Hij zei hartstochtelijk dat hij er zeker van was dat ze “vreedzaam” zouden marcheren, maar zijn fans leken een andere boodschap te horen, op een gegeven moment zongen ze “vecht voor Trump!” zoals Trump zei: “we laten ze je stemmen niet het zwijgen opleggen. We laten het niet gebeuren. “

No Title

Trump closes with this: “We’re going to walk down Pennsylvania Ave …

Inderdaad, kort nadat de toespraak van Trump was afgelopen , overrompelde een menigte Trump-aanhangers wetshandhavers en brak het Capitool door, plunderend en plunderend en liet het pand eruit zien als een oorlogsgebied. Ze slaagden erin de procedure die het verlies van Trump officieel maakte te verstoren en uit te stellen, maar veranderden de uiteindelijke uitkomst niet – en als er iets was dat Trump schade toebracht door in de laatste dagen van zijn regering het politieke sentiment scherp tegen hem te keren.

Terwijl zich chaotische scènes ontvouwden in het Capitool, was de eerste stap van Trump het plaatsen van een tweet waarin hij Pence aanviel omdat hij de “moed” ontbrak om hem te helpen de verkiezingen te stelen (hij verwijderde deze later als voorwaarde om Twitter zijn account te laten ontgrendelen). Ondertussen jaagden relschoppers tevergeefs op Pence, terwijl anderen werden gefotografeerd met handboeien met ritssluiting, wat suggereerde dat ze hoopten gijzelaars te nemen.

No Title

The power of audio: Just minutes after Trump slammed Pence on Twitter, @sheeraf tells @mikiebarb that “on a livestream of someone inside the Capitol, you hear dozens of people shouting, ‘Where is Pence? Find Pence!’ ” and also “Fight for Trump!”https://t.co/Lg0SUhE57K

Pas later riep Trump op tot vrede, maar zelfs toen deed hij dat in de context van een videoboodschap waarin hij zijn aanhangers prees en hen vertelde dat terwijl “je nu naar huis moet gaan … we houden van je, je bent heel erg speciaal. ” Informatie die sindsdien naar voren is gekomen, roept vragen op over de vraag of Trump misschien wel een rol heeft gespeeld bij het afschermen van wetshandhavingsdiensten die niet konden voorkomen dat relschoppers het Capitool binnendrongen .

Oproerkraaiers, plunderaars en degenen die zich schuldig maakten aan dodelijk geweld zijn natuurlijk verantwoordelijk voor hun eigen daden, maar Trump en andere sprekers op de ‘Save America’-bijeenkomst droegen bij aan de chaos door hen tot een onhandelbare razernij te zwepen en hen aan te moedigen te doen wat ze wilden. kon hem helpen de verkiezingen omver te werpen. De reeks gebeurtenissen van woensdag zal ten onder gaan als een van de duidelijkste voorbeelden van Trumps roekeloze retoriek die zijn volgers radicaliseert en uiteindelijk slachtoffers in gevaar brengt.

 Comments

comments