Democraten plannen bliksemafzetting van Trump en eisen onmiddellijke actie

Democraten plannen bliksemafzetting van Trump en eisen onmiddellijke actie

9 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Een ontwerp van hun artikelen van beschuldiging beschuldigt Trump van machtsmisbruik en zegt dat hij aanzet tot geweld en wetteloosheid in het Capitool.

Waarschuwingen knipperen, Democraten in het Congres hebben vrijdag plannen gemaakt voor een snelle afzetting van president Donald Trump , waarbij ze doorslaggevende, onmiddellijke actie eisen om ervoor te zorgen dat een ‘losgeslagen’ opperbevelhebber niet kan bijdragen aan de schade die ze zeggen dat hij heeft toegebracht of zelfs kan ontsteken nucleaire oorlog in zijn laatste dagen in functie.

Nu het land het hoofd moet bieden aan de gewelddadige belegering van het Amerikaanse Capitool door Trump-aanhangers, waarbij vijf doden vielen , wordt de crisis die een van de laatste daden van zijn presidentschap lijkt te zijn, zich verdiept als weinig andere periodes in de geschiedenis van het land. Met minder dan twee weken tot hij weg is, willen de Democraten hem eruit – nu – en hij heeft maar weinig verdedigers die voor hem opkomen in zijn eigen Republikeinse partij.

“We moeten actie ondernemen”, verklaarde huisspreker Nancy Pelosi tijdens een privéconferentie met de democraten.

En een prominente Republikein, senator Lisa Murkowski uit Alaska, vertelde de Anchorage Daily News dat Trump gewoon “eruit moet”.

De laatste dagen van het presidentschap van Trump beginnen chaotisch te eindigen terwijl hij zich ophoopt in het Witte Huis, verlaten door vele assistenten, toprepublikeinen en kabinetsleden. Nadat hij weigerde nederlaag toe te geven bij de verkiezingen in november, heeft hij nu een soepele machtsoverdracht beloofd wanneer de democratische, verkozen president Joe Biden op 20 januari wordt beëdigd. Maar toch zegt hij dat hij de inauguratie niet zal bijwonen. presidentiële afkeuring sinds net na de burgeroorlog.

In het Congres, waar velen hebben toegekeken en getreiterd terwijl de president vier jaar lang normen breekt en de vangrails van de democratie op de proef stelt, zijn democraten niet bereid om nog meer risico’s te nemen met nog maar een paar dagen te gaan. De chaos die woensdag uitbrak in het Capitool deed de wereld versteld staan ​​en bedreigde de traditionele vreedzame machtsoverdracht.

Lees ook:  Het signaal van Trump aan zijn volgers is duidelijk: geweld en chaos zijn mijn enige hoop

Pelosi zei dat ze met de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff Gen. Mark Milley had gesproken “om beschikbare voorzorgsmaatregelen te bespreken om te voorkomen dat een onstabiele president militaire vijandelijkheden begint of toegang krijgt tot de lanceercodes” voor een nucleaire oorlog. Ze zei dat Milley verzekerde dat haar langdurige waarborgen aanwezig zijn.

De president heeft als enige de bevoegdheid om de lancering van een kernwapen te bevelen, maar een militaire commandant zou het bevel kunnen weigeren als zou worden vastgesteld dat het illegaal is. Trump heeft dergelijke dreigementen niet publiekelijk gemaakt, maar functionarissen waarschuwen voor groot gevaar als de president niet wordt gecontroleerd.

“Deze losgeslagen president kan niet gevaarlijker zijn”, zei Pelosi over de huidige situatie.

Biden zei ondertussen dat hij gefocust is op zijn werk terwijl hij zich voorbereidt op zijn aantreden. Gevraagd naar afzetting, zei hij: “Dat is een beslissing die het Congres moet nemen.”

De democraten overwegen bliksemsnelle actie. Een ontwerp van hun artikelen van beschuldiging beschuldigt Trump van machtsmisbruik en zegt dat hij ‘moedwillig verklaringen aflegde die aanmoedigden – en naar verwachting resulteerden in – aanstaande wetteloze actie in het Capitool’, aldus een persoon die bekend was met de details en die anonimiteit kreeg om te bespreken hen.

De artikelen worden naar verwachting maandag geïntroduceerd, met een stemming in de Tweede Kamer op woensdag.

Als Trump door het Huis zou worden afgezet en door de Senaat zou worden veroordeeld, kan hij ook worden belet om in 2024 opnieuw naar het presidentschap te gaan of ooit weer een openbaar ambt te bekleden. Hij zou slechts tweemaal de president worden afgezet. Een persoon aan de lijn zei dat Pelosi ook andere manieren besprak waarop Trump zou kunnen worden gedwongen af ​​te treden.

Lees ook:  Het geloof dat alles goed zal zijn als Trump eenmaal verdwenen is, is gevaarlijker dan Trump

Senatoren van een tweeledige groep hebben hun eigen oproep bijeengeroepen om opties voor congresactie te overwegen, volgens een assistent die anonimiteit heeft verleend om de privédiscussies te onthullen.

Niet behulpzaam, stelde het Witte Huis. Trump-woordvoerder Judd Deere zei: “Een politiek gemotiveerde afzetting tegen een president met nog 12 dagen te gaan, zal alleen maar dienen om ons grote land verder te verdelen.”

Trump tweette vrijdag opnieuw, zijn Twitter-account werd hersteld na een kort verbod, en hij verviel in een agressieve verklaring dat zijn aanhangers niet “niet gerespecteerd” mogen worden nadat hij een rustigere video van donderdag had uitgezonden waarin hij het geweld veroordeelde. Tegen de avond zei Twitter dat het hem permanent van zijn platform schorst, daarbij verwijzend naar “het risico op verdere aanzet tot geweld”.

Het spoedigste dat de Senaat volgens de huidige kalender met een afzettingsproces zou kunnen beginnen, is op 20 januari, de dag van de inauguratie.

Een veroordeling in de Republikeinse Senaat op deze late datum lijkt onwaarschijnlijk, hoewel veel Republikeinen als teken van Trumps vernietiging van de partij zwijgen over de kwestie.

Een bondgenoot van Trump, Republikeinse minderheidsleider, Rep. Kevin McCarthy uit Californië, zei net als het Witte Huis dat “het beschuldigen van de president met nog maar 12 dagen te gaan, ons land alleen maar meer zal verdelen. ”

McCarthy zei dat hij contact heeft opgenomen met Biden en van plan is met de democratische president-elect te spreken over samenwerking om “de temperatuur te verlagen”.

Maar Murkowski zei dat ze wil dat Trump nu ontslag neemt, niet wachtend op de beëdiging van Biden op 20 januari.

“Ik wil hem eruit”, zei ze in een telefonisch interview met de Anchorage-krant.

Lees ook:  Beeldenstorm gaat burgeroorlog worden: beeld zwarte tennisheld beklad met ‘White Lives Matter’

Een andere vooraanstaande Republikeinse criticus van Trump, senator Ben Sasse uit Nebraska, zei dat hij afzetting “zeker zou overwegen”.

De sterke kritiek op Trump, die de demonstranten aanspoorde om naar het Capitool te marcheren, ging onverminderd door.

“Elke dag dat hij in functie blijft, is hij een gevaar voor de Republiek”, zei Rep. Adam Schiff, D-Calif.

Schiff, die de afzetting van Trump in 2019 leidde, zei in een verklaring dat Trump ‘de lont aanstak die woensdag in het Capitool explodeerde’.

Senator Bernie Sanders, de onafhankelijke uit Vermont, tweette dat sommige mensen vragen: waarom zou je een president beschuldigen die nog maar een paar dagen in functie is?

“Het antwoord: precedent. Het moet duidelijk worden gemaakt dat geen enkele president, nu of in de toekomst, een opstand tegen de Amerikaanse regering kan leiden, ”zei Sanders.

Pelosi en de leider van de Democratische Senaat Chuck Schumer hadden beiden eind vrijdag privégesprekken met Biden.

Ze hebben vice-president Mike Pence en het kabinet opgeroepen om het 25e amendement in te roepen om Trump uit zijn ambt te dwingen. Het is een proces om de president te verwijderen en de vice-president te installeren om het over te nemen.

Pelosi zei later dat die optie op tafel blijft liggen. Maar actie door Pence of het kabinet lijkt nu onwaarschijnlijk, vooral nadat twee topfunctionarissen, onderwijssecretaris Betsy DeVos en minister van Transport Elaine Chao plotseling ontslag namen in de nasleep van het geweld en niet langer in het kabinet zouden zijn om een ​​dergelijke zaak te bepleiten.

Trump had loyalisten tijdens een bijeenkomst woensdag in het Witte Huis aangemoedigd om naar het Capitool te marcheren, waar het Congres het verkiezingscollege van Biden’s verkiezing certificeerde.

Het Huis beschuldigde Trump in 2019, maar de door de Republikeinen geleide senaat sprak hem begin 2020 vrij.Comments

comments