Gevaarlijke domme eerlijke man

Gevaarlijke domme eerlijke man

10 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Velen zijn opgelucht over de vervanging van Donald Trump – maar zijn opvolger Joe Biden is de nachtmerrie van alle oorlogs tegenstanders en sociaal ingestelde mensen.

door Ron Jacobs

We kennen deze Joe Biden. We weten voor welke politiek hij staat. We kennen zijn aanhangers uit de zakelijke en financiële wereld. We weten wat we kunnen verwachten. Barack Obama en de Clintons opereerden in dezelfde neoliberale en in wezen reactionaire sfeer. De nieuwe gezichten van de macht mogen dan vrouwelijk, zwart, Latino (1) of homoseksueel zijn, maar hun programma is erop gericht de macht van de mensen te scheiden, geld buiten de werkende massa te houden en de troepen van de oorlogsmachine over de hele wereld te verdelen. We mogen niet opnieuw worden bedrogen.

Inauguratiedag opent een nieuw front in de strijd om de planeet en de wezens die er wonen. De Trump-jaren waren vooral een gedwongen terugtocht. De fascistische en andere reactionaire krachten die zijn ontketend door zijn tijd in het Witte Huis zijn aanzienlijk in kracht toegenomen en zijn vastbesloten om die verworvenheden vast te houden. De acht jaar voor Trump waren in wezen geen gedwongen terugtocht, maar toch onderdeel van een tien jaar durende terugtocht.

Het is goed dat Biden deel uitmaakt van het establishment in Washington. Tegelijkertijd is het slecht. Het land werd de afgelopen vier decennia geregeerd door politici vanuit dit establishment, met uitzondering van de Trump-jaren. Het is goed dat we hun trucs en strategieën kennen. Het slechte is dat deze trucs en strategieën de bevolking in een politieke slaap kunnen brengen.

Zonder de persoonlijke verontwaardiging die een Trump kan creëren, kunnen gekozen of benoemde functionarissen en de financiële belangen die ze dienen veel schade aanrichten terwijl ze officieel goed doen. Of het nu Reagans privatisering van de regering was, Clintons vernietiging van het socialezekerheidsstelsel, Bush ‘bloedige oorlogen in het Midden-Oosten, of Obama’s voortzetting van al deze activiteiten, het is een feit dat deze dingen werden gedaan met de toestemming van de meeste Amerikaanse burgers.

De liberalen vielen voor Reagans populaire leugens en begonnen, terwijl ze hun geld investeerden, weer te geloven dat de armen zelf de schuld van hun lot waren. Toen hun eigen echtgenoot, Clinton, in functie was, steunden zij zijn intensivering van de oorlog tegen de armen en noemden hun plannen van 401.000 (2) als bewijs dat de “American Dream” nog steeds werkte. En de oorlogen gingen gewoon door.

Er was tegenstand, maar niet genoeg om nieuwe uitzendingen te stoppen of de gestationeerde troepen overal vandaan terug te trekken. Te veel vooraanstaande anti-oorlogs protagonisten lieten hun kiezers in de steek en sloten zich aan bij de verkiezingscampagne van 2007, net toen de oorlog in Irak escaleerde. Die oorlog en die in Afghanistan zijn nog steeds aan de gang. Vele tienduizenden meer Amerikaanse troepen – reguliere militairen en huurlingen – veroorzaken over de hele wereld dood en verderf. Veel van deze krachten “ruimden” zich op achter Obama’s drone-oorlog; deze drone-oorlog ging door onder Trump.

Enkele van Biden’s toekomstige voorstellen zullen van het soort zijn dat de steun van links verdient. Hopelijk zullen er adequate maatregelen zijn om de financiële nood van zoveel Amerikaanse gemeenschappen als gevolg van de pandemie aan te pakken. Bovenal moeten de werkloosheidsuitkeringen worden verlengd, evenals het moratorium op uitzettingen. Schulden van studieleningen moeten worden kwijtgescholden (3) en betaalbare universele ziektekostenverzekering moet worden geïnstitutionaliseerd.

Maar dat is slechts de basis. Links moet de agenda bepalen voor deze en andere binnenlandse kwesties en niet toestaan ​​dat de rechtervleugel van de Democratische Partij ze beperkt. Dat kan alleen door een gezamenlijk georganiseerde inspanning om tienduizenden de straat en de congreszalen op te krijgen. Vakbonden moeten door hun leden worden aangemoedigd om aan deze acties deel te nemen. Hetzelfde geldt voor scholen, parochies, kerken en lokale politici. Als dit allemaal gebeurt en aanhoudt, is succes mogelijk.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat de reactie van Covid wijdverbreid is

Aan de andere kant zijn er oorlog en oorlogsvoorbereidingen. Hoewel veel politici ons verzekeren dat ze tegen oorlog zijn, doen maar weinigen dat echt. Zeker als de oorlog al begonnen is. Dat wil zeggen, in tegenstelling tot de bovengenoemde binnenlandse kwesties, zal een serieuze anti-oorlogsbeweging zeer weinig bondgenoten onder de congresleden vinden.

In feite lijkt het erop dat de enige politici die zich uitspreken tegen Amerikaanse overzeese oorlogen, afkomstig zijn van de Republikeinse libertaire vleugel.

Senator Josh Hawley merkte bijvoorbeeld terecht op dat Biden’s kabinet bestaat uit bedrijfslobbyisten en oorlogsliefhebbers. Natuurlijk zijn er genoeg van beide in de Grand Old Party (GOP, de naam voor de Republikeinse Partij), maar het lijkt belangrijk dat de linkse anti-oorlogsbeweging de komende vier jaar de leiding neemt – anders kan Hawley of een andere Trumpist zijn De partij presenteren als een vredespartij, in strijd met de historische en hedendaagse realiteit.

Hoewel de anti-oorlogsgeest van een libertariër welkom is bij elk protest, moet de linkse anti-oorlogsbeweging zichzelf herpositioneren en oppassen voor allianties met mensen die zich verzetten tegen de meeste imperiale oorlogen terwijl ze de Amerikaanse vrijheid voor winst over de hele wereld promoten. streven. Het is een feit dat het kapitalisme moet uitbreiden en zijn bevolking onder strikte controle moet houden om te kunnen overleven. De libertariërs zijn fundamentalisten in hun geloof in het kapitalisme en beschouwen het nastreven van winst als de enige vrijheid die ertoe doet.

De geschiedenis – meer dan welke libertaire droom dan ook – toont ons heel duidelijk dat voor de uitbreiding en overleving – twee synonieme termen in deze context – van het kapitalisme oorlog moet plaatsvinden. Dezelfde anti-oorlogs libertariërs verzetten zich tegen de universele openbare ziektekostenverzekering, sociale zekerheid, werkloosheidsverzekering en zelfs de magere stimuleringsinjecties die Washington in eerdere stadia van de pandemie gaf.

Als het gaat om oorlog en kapitalisme, moeten we ook de imperiale rivaliteit aanpakken. Ik ben er niet van overtuigd dat Rusland en China imperiale machten zijn, maar het is duidelijk dat hun economieën serieuze rivalen zijn voor sommige van de economische ambities van de VS. Hoewel aan de ene kant elke kapitalistische natie afhankelijk is van het bestaan ​​van de mondiale kapitalistische economie, heeft het kapitalisme evenzeer concurrentie tussen naties nodig als grensoverschrijdende handelsovereenkomsten die de betrokken bedrijven en bankiers ten goede komen.

Hoewel het zeldzaam is dat een natie oorlog zoekt met zijn grootste rivalen, vinden dergelijke oorlogen toch plaats. Daarom zijn de laatste Republikeinse standpunten tegen China, die het kabinet van Biden “panda-knuffelaars” en dergelijke noemen, op zijn best onoprecht. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde voor opmerkingen van democraten over Rusland en Poetin. Wat Iran betreft, hopelijk zal Biden niet toestaan ​​dat de VS wordt betrokken bij het conflict dat is uitgelokt door de recente moord op de Iraanse nucleaire wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh.

Ten tijde van de inauguratie van George HW Bush in 1989 woonde ik in Olympia, Washington. Een coalitie van tegenstanders van de oorlog, milieuactivisten, antiracisten en vakbondsleden riep op tot protest tegen deze inauguratie. Wat opviel aan hun afwezigheid waren bepaalde liberale vredesactivisten die bepleitten dat wij organisatoren Papa Bush een kans moesten geven. Ons antwoord was simpel: George HW Bush had een geschiedenis. Hij was directeur van de CIA geweest, als zodanig de leider in de illegale financiering van Nicaragua’s contra’s, en een trouwe supporter en cheerleader voor de reactionaire regering Reagan.

Onze lijst was natuurlijk langer, maar deze voorbeelden zouden voldoende moeten zijn. We wisten wie George HW Bush was. We kenden zijn beleid en wie hij diende. Dit was niet het moment om af te wachten wat hij zou doen. Met andere woorden, we wisten wat er ging gebeuren. Het was niet de tijd om te rusten. Net als nu. We weten wat we kunnen verwachten.


Ron Jacobs is de auteur van Daydream Sunset: Sixties Counterculture in the Seventies , dat werd uitgegeven door CounterPunch Books. Zijn laatste bijdrage is het pamflet “Kapitalisme: is het probleem”. Hij woont in Vermont en is te bereiken op ronj1955@gmail.com .Bronnen en opmerkingen:
(1) “Latino’s” zijn de namen van migranten uit Midden- en Zuid-Amerika in de VS.
(2) 401.000-plannen zijn een populaire vorm van persoonlijke pensioensparen in de Verenigde Staten.
(3) Dit is een veel voorkomende suggestie die gemakkelijk te implementeren zou zijn omdat de schuldenaar van dit soort schuld de Amerikaanse staat is.

Lees ook:  Het vervelende geheim achter Aramco, ISIS en Trump in Syrië


Comments

comments