Trump’s zwakke staatsgreep

Trump’s zwakke staatsgreep

10 januari 2021 1 Door Indignatie redactie

De menigte yahoos en idioten die deze week de hoofdstad van de Verenigde Staten binnendrongen, was geen spontane daad van geweld. Integendeel, het was een zorgvuldig geplande criminele opstand die bedoeld was om het congres te terroriseren en de verkiezing van de verkozen president Joe Biden te voorkomen.

Het was duidelijk dat de lokale veiligheidstroepen orders hadden gekregen om grotendeels te ontwapenen, maar de relschoppers onder te brengen en ze de gebouwen van de hoofdstad binnen te laten. Door wie? Duidelijk door president Trump of zijn volgelingen. Er zal waarschijnlijk geen schriftelijk verslag zijn. Trump, die opgroeide met gangsters en vakbondsfanaten, had zeker de les geleerd die wijlen strafadvocaat Roy Cohen had geleerd om altijd de wet te omzeilen en nooit een duidelijk spoor achter te laten.

Het is ook zeer waarschijnlijk dat Trump probeerde een militaire coup tegen zijn eigen regering te organiseren, wat Latijns-Amerikanen een ‘autogolpe’ noemen. Dat is de reden waarom tien voormalige Amerikaanse defensiesecretarissen, waaronder de extreemrechtse Dick Cheney, zich gedwongen voelden om een ​​gezamenlijke brief uit te geven waarin ze Trump waarschuwden het leger niet bij de binnenlandse politiek te betrekken. Draft-ontwijker Trump ziet zichzelf als een potentieel militair genie. Zijn poging tot bonapartisme mislukte snel.

Een menigte schurken met een laag IQ die met Zuidelijke vlaggen zwaaiden, was niet genoeg om de Amerikaanse regering over te nemen. Hiervoor zouden militaire of paramilitaire troepen nodig zijn geweest om het Pentagon en grote militaire bases, de grote media, luchthavens, telecommunicatie, de schatkist en het politiehoofdkwartier in te nemen.

En toch was er wekenlang openlijk gesproken over een soort couppoging door aanhangers van Trump. Amerikanen waren zo in beslag genomen door het politieke spel dat ze bijna de dreigende dreiging van een couppoging door extreemrechtse inwoners negeerden, tot waanzin gedreven door Trump’s grove leugens over de gestolen verkiezingen.

Het is interessant om de poging tot staatsgreep van Trump te vergelijken met de gebeurtenissen in de Sovjet-Unie in 1991. Een kliek van die-hard communisten, waaronder minister van Defensie maarschalk Yazov, probeerde de hervormingsgezinde regering van Michail Gorbatsjov omver te werpen. Ze pleegden een slecht georganiseerde staatsgreep om staatsorganen in Moskou in beslag te nemen en isoleerden Gorbatsjov tijdens zijn retraite op de Krim.

Lees ook:  Wereldnieuws vandaag: tintelende pijn in handen, een mogelijke COVID-19-indicatie

De twee Sovjet-gemechaniseerde divisies die de taak hadden Moskou in te nemen, gingen naar het stadscentrum en bleven toen inactief wegens gebrek aan orders. Maarschalk Shaposhnikov weigerde zijn transportvliegtuig te bevelen om meer troepen naar Moskou te brengen om de staatsgreep te helpen. Speciale KGB ‘Alpha’-eenheden weigerden te schieten op opstandige leider Boris Jeltsin. In totaal weigerde het hoogst patriottische Rode Leger deel te nemen aan de staatsgreep.

De staatsgreep mislukte en de leiders, de meesten dronken van wodka, werden opgepakt en gearresteerd. Maar deze gebeurtenis, en de anti-Jeltsin-coup twee jaar later, markeerden het begin van het einde van de Sovjet-Unie.

De leiders van de staatsgreep werden aanvankelijk gevangen gezet en vervolgens vrijgelaten. Stalin zou ze hebben neergeschoten. De Sovjet-Unie en haar opvolger, Rusland, zijn nooit hersteld.

Trumps aanmoediging en vervolgens weigering om de bestorming van de hoofdstad te stoppen, zal waarschijnlijk het einde van zijn politieke carrière betekenen. Hij zou kunnen worden gecensureerd, of zelfs gevangenisstraf voor zijn daad van opstand. Zijn plannen om over vier jaar opnieuw president te worden, zien er hoogstwaarschijnlijk niet uit na zijn politieke brandstichting. Zijn aanhangers, die groot in aantal zijn, moeten worden afgeschrikt om te pleiten voor geweld, christelijk politiek extremisme, extreem zionisme en achterstand in het milieu. De Republikeinse Partij heeft een enorm klysma nodig.

Amerikanen verdienen het om diep in verlegenheid te worden gebracht door de gebeurtenissen van deze week. Scènes van relschoppers in de hoofdstad die met Zuidelijke vlaggen zwaaien, roepen de vrees op voor een tweede Amerikaanse burgeroorlog: veel van de staten die op Trump stemden, maakten ook deel uit van de oude Confederatie van de burgeroorlog.

Als New Yorker en levenslange Eisenhower Republikein was ik geschokt door de gebeurtenissen in Washington. Trump vloog met B-52-bommenwerpers boven Iran terwijl hooligans de hoofdstad vernielen.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Amerika's toekomst is liberaal fascisme met een smiley-shirt en gewapend met een spuit

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  De EU is van plan haar toetredingsproces te wijzigen
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments