De sinistere rol van het Pentagon in het bod van de staatsgreep van Trump

De sinistere rol van het Pentagon in het bod van de staatsgreep van Trump

12 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Met mensen als Miller en andere extreemrechtse mensen die de leiding hebben bij het Pentagon, is er geen garantie aan wiens kant het leger zal staan, schrijft Finian Cunningham.

De buitengewone schending van de veiligheid bij het gebouw van het Amerikaanse Congres was niet alleen een “mislukking van de planning” waardoor duizenden Trump-aanhangers de zetel van de regering konden vernietigen en de verkiezingscertificering van Joe Biden als de volgende president konden onderbreken. Het was een poging tot staatsgreep.

Bovendien is Trumps waarnemend hoofd van het Pentagon, Christopher C Miller, betrokken bij het medeplichtigheid aan en medeplichtigheid aan het bod op de staatsgreep op 6 januari.

Trump benoemde Miller, een voormalige groene baret en politiek loyalist, om het Pentagon te leiden als waarnemend minister van Defensie na de verkiezingen van 3 november. Hij behoorde tot een aantal andere Trump-loyalisten die zich in hoge posities bij het ministerie van Defensie haastten en destijds zorgen wekte dat Trump van plan was de verkiezingsuitslag, die Biden als winnaar had neergezet, maar die Trump en zijn aanhangers meedogenloos hebben betwist, ongedaan te maken.

Verschillende media berichten hebben de aandacht gevestigd op het Pentagon uit te leggen hoe het beleg op het Capitool laatste woensdag veranderd in een vier uur durende beproeving, waarin meer dan 500 wetgevers, waaronder vice-president Mike Pence, werden gedwongen om te schuilen in beveiligde bunkers vrezen voor hun leven. Maar mediakanalen zoals de New York Times rapporteren het fiasco in anodieuze bewoordingen als gevolg van “slechte planning” of “falen” om de veiligheid te coördineren.

Rond 14.00 uur werd door de Capitoolpolitie gebeld dat ze hulp nodig hadden nadat mensenmassa’s door beveiligingshekken waren gebroken. Maar pas om 18.00 uur arriveerden leden van de Nationale Garde om de regeringsgebouwen van demonstranten te verlaten.

De burgemeester van Washington DC, Muriel Bowser, zou naar verluidt het Pentagon hebben gebeld om troopers in te zetten. Dat gold ook voor wetgevers die vastzaten in het Capitool, waaronder House Speaker Nancy Pelosi. Die telefoontjes werden vreemd genoeg niet gehoord.

Aangezien Washington DC geen staat is, heeft het geen gezag over zijn Nationale Garde. Die autoriteit ligt bij het Pentagon. Maar de DC-troepen waren in de dagen vóór 6 januari afgetreden of waren weg van het Capitool met verkeersdienst ingezet, ook al waren er overvloedige signalen op sociale media dat extreemrechtse Trump-aanhangers van plan waren zich bij het Capitool te verzamelen om de geplande certificering van Biden’s verkiezing door wetgevers in een gezamenlijke zitting van het Congres.

Burgemeester Bowser deed vervolgens een beroep op de gouverneurs in de naburige staten Maryland en Virginia om hun National Guards in te zetten om het Capitool te helpen. De gouverneurs kregen ook verwoede telefoontjes van politici die in de kamers van het Congres belegerd werden.

Deze staatsautoriteiten waren echter nog steeds verplicht om toestemming van het Pentagon te krijgen om hun troopers over staatsgrenzen heen in te zetten.

De gouverneur van Maryland, Larry Hogan, een Republikein, heeft gezegd dat zijn verzoeken om de Nationale Garde in te zetten herhaaldelijk werden afgewezen door ambtenaren van het Pentagon. Het is niet duidelijk wie deze functionarissen waren. Maar de verdenking wijst naar Christopher Miller en het cohort van door Trump aangestelde loyalisten bij het ministerie van Defensie.

Dit geeft aan dat de gebeurtenissen op 6 januari veel sinister waren dan tot dusver is gerapporteerd. Vijf mensen, waaronder een Capitol-politieagent, stierven op de dag dat Trump-demonstranten het congresgebouw bestormden.

President Donald Trump is veroordeeld voor het aanzetten van de menigte om het Capitool aan te vallen. Hij hield een opruiende toespraak tijdens een bijeenkomst, uren voordat het Congres bijeenkwam om de verkiezingen te certificeren, waarbij hij de menigten opdroeg “hun land terug te nemen”.

Lees ook:  Het is angstaanjagend eenvoudig om vaccinvrijstellingen te krijgen

De bestorming van de congreszalen is ook alom veroordeeld als een daad van “opstand” en “een aanval op de democratie”. Maar de berichtgeving in de media neigt ertoe het evenement af te schilderen als een chaotische inbreuk op de beveiliging door pro-Trump-aanhangers van vodden. Op die rapporten berusten meer sinistere verslagen van gewapende extreemrechtse milities in de strijd. Er waren kaders van neofascisten die gewapend waren, uitgerust met kabelbinders en stroppen. Ze zongen zelfs voor het hoofd van de Republikeinse vice-president Mike Pence nadat Trump hem eerder had veroordeeld omdat hij zwak was in het niet steunen van zijn poging om het verkiezingsproces omver te werpen.

Maar wat als het Capitool opzettelijk niet verdedigd werd? Er moeten vragen worden gesteld aan de hoofden van de Capitol Police en de metropolitaanse troepenmacht van Washington DC die naar verluidt de beveiliging hebben geweigerd die naar verluidt door het Pentagon was aangeboden in de dagen voorafgaand aan de ‘stop the steel’-bijeenkomst die Trump al weken promootte. Was dat aanbod van het Pentagon echt of maakte het deel uit van een poppenkast?

Hoofd van de politie van Capitol, Steven Sund, vertelde de wetgevers vóór 6 januari dat alles onder controle was voor alle onvoorziene omstandigheden. Ze waren niet. Hij is inmiddels afgetreden. Het Capitool was opmerkelijk kwetsbaar vanwege slechts een dunne rij agenten die die dag werden ingezet. Voormalige veiligheidsfunctionarissen hebben hun verbazing uitgesproken over het gebrek aan beveiliging. En er is video bewijs van officieren laten demonstranten door middel van hekken, zelfs te zwaaien op, en hen te begeleiden naar de belangrijkste gebieden binnen de holle kamers.

Maar het is de schijnbaar sinistere rol van het Pentagon die het meest verontrustend is. Vier uur om de Nationale Garde in te zetten terwijl gewapende mannen de zetel van de regering plunderden, suggereert dat dit een gelegenheid was die hun werd geboden om leden van het Congres te vermoorden en het verkiezingsproces van de verkiezing van Democraat Joe Biden te blokkeren.

Slechts drie dagen voor 6 januari werd een ongekend oped stuk gepubliceerd in de Washington Post, ondertekend door 10 voormalige Pentagon-leiders, waaronder Dick Cheney, Donald Rumsfeld, William Cohen, Leon Panetta en James Mattis. In de opinie waarschuwden ze Christopher Miller om het leger niet te gebruiken om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken, anders zouden er ernstige gevolgen zijn voor de Amerikaanse democratie. Het was een fenomenale interventie en waarschuwing, die laat zien hoe gedegenereerd de Amerikaanse politiek is geworden.

Het lijkt erop dat Miller en alle presidenten van het Pentagon het advies negeerden. Ze gingen vooruit om te helpen en te steunen bij een staatsgreep. De coup sneuvelde. Maar er zijn nog steeds explosieve elementen over totdat Biden op 20 januari wordt ingehuldigd.

Als extreemrechtse groepen zich richten op de inauguratieceremonie, volledig bewapend zoals ze verklaren te doen, wat zal dan de reactie van het Pentagon zijn? Met mensen als Miller en andere extreem-rechtse aanhangers bij het Pentagon, is er geen garantie aan wiens kant het leger zal staan.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Chaos in Catalonië: onafhankelijkheidsleiders 13 jaar lang opsluiten - wat kan er misgaan?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  De afgelopen 24 uur in Trump's juridische kwesties en gratie-nieuws, uitgelegd
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments