De zetel van de Amerikaanse democratie ziet eruit als een bezette stad

De zetel van de Amerikaanse democratie ziet eruit als een bezette stad

14 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Het hart van de Amerikaanse hoofdstad lijkt op bezet gebied.

Na de door president Donald Trump aangezet opstand van het Capitool vorige week, beschermt een enorme kracht het gebouw en zijn omgeving tegen een nieuwe mogelijke aanval. Een uitgestrekte zwarte omheining omcirkelt de hele omtrek van het gebouw en de nabije omgeving, met aan weerszijden bewapende leden van de Nationale Garde, de Capitoolpolitie en agenten van de geheime dienst.

Het lijkt erop dat hun mandaat is om te zorgen voor een vreedzame machtsoverdracht via de inauguratiedag van de verkozen president Joe Biden. Veel leden van de dienstdoende Nationale Garde die ik sprak – allemaal op voorwaarde van anonimiteit om hen in staat te stellen vrijuit te spreken en vergelding te voorkomen – zeiden dat ze geen concrete orders hebben ontvangen over wanneer ze Washington, DC zullen verlaten.

Totdat ze dat doen, doen ze hun werk, overnachten ze in hotels in de buurt of proberen ze een paar knipoogjes te vangen op de vloer van het Capitool , wachtend op het moment dat ze naar huis kunnen gaan – wat ze verwachten nadat Biden is beëdigd.

Wat echter duidelijk is, is dat hun aanwezigheid het centrum van Washington, DC, tot stilstand heeft gebracht.

No Title

Fencing around the Capitol extends for AWHILE pic.twitter.com/qTIwPpN5o5

De lokale politie heeft een omtrek door de stad opgezet met fakkels en geparkeerde politieauto’s op meerdere blokken van de National Mall. Vrachtwagens van de DC National Guard hebben de hoofdwegen naar het centrum geblokkeerd. Regelmatig autoverkeer wordt weggejaagd; wanneer een voertuig de beschermde ruimte mag betreden, moet het eerst door een aangewezen controlepost gaan voor een security sweep.

Dit alles heeft het moeilijk gemaakt om toegang te krijgen tot de zetel van de Amerikaanse macht en het grootste symbool van democratie, dat doorgaans openstaat voor het publiek. In normale tijden zou men naar believen het Capitool en de wetgevende kantoren kunnen binnengaan – een symbool van hoe open het politieke systeem van de natie is. Nu is het moeilijk om binnen een paar blokken van het Capitol-complex te komen zonder wetshandhaving of troepen die je naar beneden staren.

De opvattingen over de tijdelijke situatie verschillen. Ik hoorde een blanke vrouw op haar fiets zeggen dat wat ze zag en ervoer ‘cray-cray’ was, een jargon voor ‘gek’. Een zwarte man reed ook door NWA’s “Fuck Tha Police” te blazen, hoewel het onduidelijk is of het lied bedoeld was als protest.

Lees ook:  EU wil censuur op media in Oekraïne

Agent Wendell (ze wilde me haar voornaam niet geven), een lid van de plaatselijke politie van DC die een gebied buiten het hek bewaakte, vertelde me: “Dit is een normale dag voor ons.” De stad organiseert immers vaak spraakmakende, streng beveiligde evenementen. Het enige waar ze aan dacht, dat ze vaak herhaalde en vroeg of het in dit stuk zou verschijnen, was haar geplande pensionering op 10 april.

De zware beveiligingsaanwezigheid lijkt te werken. De doorgaans drukke straten zijn leeg en er zijn maar weinig mensen in de buurt van het Capitool, behalve om foto’s of video’s te maken van wat er gebeurt.

Een lid van de Pennsylvania National Guard van dienst binnen het hek zei dat op dit moment “de dingen traag, erg traag zijn” en dat de lokale wetshandhavers en het dagelijkse Capitol-personeel zichzelf konden redden zonder enige echte hulp. (Toen ik hem en zijn collega’s benaderde, bespraken ze hun vreugde over het bestellen van lunch op UberEats.) Maar, zoals het bewaker opmerkte, ze zijn allemaal in de stad “voor het geval dat – en je begrijpt wat ik bedoel.”

Inderdaad. Dat “voor het geval dat” het potentieel is voor een nieuwe aanval op het Capitool. Inlichtingen geven aan dat gewapende milities en extreemrechtse extremisten van plan zijn zich te richten op de inhuldiging, die zal plaatsvinden op het westelijke platform van het gebouw. De hoop, althans voor één lid van de Nationale Garde van Virginia, is dat de aanwezigheid van hem en zijn medetroepen die mogelijkheid helpt voorkomen.

“We hebben geen Amerikanen nodig die Amerikanen vermoorden,” zei hij.

Het is moeilijk voor te stellen dat een menigte mensen daadwerkelijk door de barrière heen komt en de grote kracht op zijn plaats overwint. Het is misschien wel het zwaarst bewaakte gebied in de stad, misschien zelfs meer dan het Witte Huis. Als iemand zich een weg probeert te banen, is de kans groot dat ze falen.

In die zin is het een goed idee om het Capitol-gebied op slot te hebben – het zorgt voor de veiligheid van wetgevers, personeel en uiteindelijk Biden’s inauguratie-podium. In een andere zin is het een slechte uitstraling voor de Amerikaanse democratie dat ze niet van de ene regering naar de andere kan overschakelen zonder gewapende versterkingen in te schakelen.

“Het is niet ideaal”, zei een lid van de Pennsylvania National Guard, “maar we zijn er nu en we hebben werk te doen.”

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Kostenminimalisatie: zouden de VS daadwerkelijk baat kunnen hebben bij het terugtrekken van troepen uit Syrië?

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Moeder en dochters laten vuurlantaarns rijzen 30 apen dood
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments