Een blanke racistische staatsgreep slaagde in 1898 in North Carolina, geleid door leugenachtige politici en racistische kranten die hun leugens versterkten

Een blanke racistische staatsgreep slaagde in 1898 in North Carolina, geleid door leugenachtige politici en racistische kranten die hun leugens versterkten

17 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Terwijl experts debatteren of het beleg van het Capitool een poging tot staatsgreep was, is er geen discussie dat wat er in 1898 in Wilmington, North Carolina gebeurde, een staatsgreep was – en de gevolgen waren tragisch.

Deze twee evenementen, gescheiden door 122 jaar, delen kritieke kenmerken. Elk was georganiseerd en gepland. Elk van hen was een poging om een ​​verkiezing te stelen en kiezers het kiesrecht te ontnemen. Elk werd bezield door blanke racistische angsten.

En elk had de hulp van de media nodig om succesvol te zijn.

Degenen die Wederopbouw en de nasleep ervan bestuderen, weten dat de VS diepe ervaring heeft met politiek en electoraal geweld. Wederopbouw was de periode van 12 jaar na de burgeroorlog toen het Zuiden terugkeerde naar de Unie en nieuw vrijgelaten zwarte Amerikanen werden opgenomen in de Amerikaanse democratie.

Maar weinigen begrijpen dat de staatsgreep in Wilmington , toen blanke supremacisten de legitiem gekozen bi-raciale regering omver wierpen, niet had kunnen plaatsvinden zonder de betrokkenheid van blanke nieuwsmedia. Hetzelfde geldt voor de belegering van het Capitool op 6 januari 2021.

De nieuwsmedia, zo blijkt, zijn vaak de belangrijkste actoren geweest bij het verkiezingsgeweld in de VS. Deze geschiedenis wordt verkend in een hoofdstuk dat een van ons – Gustafson – schreef voor een boek dat de ander – Forde – samen met Sid Bedingfield redigeerde , “Journalism & Jim Crow: The Making of White Supremacy in the New South”, dat later uitkomt. dit jaar.

In 1898 wilde Charles B. Aycock gouverneur worden in North Carolina. Aycock, een lid van de eliteklasse, was een vooraanstaande democraat, de partij van blanke suprematie in het Zuiden vóór de politieke herschikking in het midden van de 20e eeuw die de partijen van vandaag voortbracht .

Een groot obstakel was op zijn weg naar het kantoor van de gouverneur. Enkele jaren eerder bundelden zwarte Republikeinen en blanke populisten in North Carolina, die moe waren van de Democraten die zichzelf verrijkten met overheidsbeleid ten gunste van banken, spoorwegen en de industrie, hun krachten.

Bekend als fusionisten , kwamen ze aan de macht in de uitvoerende macht, de wetgevende macht en de regeringen van verschillende oostelijke steden, maar vooral de bloeiende havenstad Wilmington, toen de grootste stad in North Carolina.

vs

Een politieke cartoon van de Raleigh News & Observer, 13 augustus 1898. North Carolina Collection, UNC Chapel Hill

Anti-Black-desinformatie

Wilmington, met een zwarte bevolking en succesvolle zwarte middenklasse , was een stad die hoop bood aan de zwarte zuiderlingen. Zwarte mannen hadden hogere alfabetiseringspercentages dan blanke mannen, runden enkele van de meest succesvolle bedrijven van de stad, zoals restaurants, kleermakers, schoenmakers, meubelmakers en juweliers, en bekleedden tot ongenoegen van de Democraten een openbaar ambt.

De democraten, ziedend over hun machtsverlies, waren vastbesloten om het terug te krijgen bij de staatsverkiezingen van 1898 .

Aycock bundelde zijn krachten met Furnifold Simmons , een voormalige Amerikaanse vertegenwoordiger die als campagneleider van de partij diende, en Josephus Daniels , de redacteur van Raleigh’s News & Observer . Samen bedachten ze een plan.

Door anti-zwarte desinformatie te gebruiken die verspreid werd via kranten en openbare toespraken in de hele staat, zouden ze blanke raciale angsten voor “negeroverheersing” en “zwarte beesten” die op de “deugd” van blanke vrouwen jaagden, doen ontstaan. Het doel: een wig drijven in de Fusionistische coalitie en blanke populisten terug lokken naar de democratische kudde.

De pers en politieke macht

The News & Observer , de meest invloedrijke krant in de staat, was het krachtigste wapen van de Democratische Partij. De redacteur noemde het ‘de militante stem van blanke suprematie’.

Maandenlang voorafgaand aan de verkiezingen in november publiceerde de krant artikelen, hoofdartikelen, toespraken en lezersbrieven die leugens vertelden over zwart misdrijf, wanbeleid, criminaliteit en seksuele predatie tegen blanke vrouwen. Witte kranten in de hele staat, van grote steden tot kleine gehuchten, hebben de inhoud van News & Observer opnieuw gepubliceerd.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Een leger om te huren: Trump wil geld verdienen door Amerikaanse soldaten te verhuren

“De prevalentie van verkrachting door brute negers op hulpeloze blanke vrouwen heeft geleid tot een schrikbewind in landelijke districten”, aldus de krant . Daniels gaf jaren later toe dat deze bewering een leugen was.

Daniels kende de kracht van afbeeldingen en huurde een cartoonist in om venijnig racistische afbeeldingen voor de voorpagina te maken.

Ongeveer een jaar nadat Rebecca Latimer Felton , een prominente blanke Georgiër, een toespraak hield waarin ze pleitte voor het lynchen van zwarte mannen vanwege hun vermeende aanvallen op blanke vrouwen, herdrukten witte kranten in heel Noord-Carolina het dagenlang om racistische vijandigheid aan te wakkeren.

Tegelijkertijd organiseerden de Democraten de Rode Hemden , een paramilitaire tak van de partij, om zwarte burgers te intimideren en hen ervan te weerhouden deel te nemen aan de politiek en uiteindelijk te stemmen.

Alexander Manly , de redacteur van de zwarte krant The Daily Record in Wilmington , toen de enige zwarte krant in het land, besloot terug te vechten.

Om de leugens tegen te gaan die de Democraten en Felton vertelden over zwarte mannen als ‘beesten’ en ‘beesten’, vertelde Manly de waarheid in een gewaagd hoofdartikel : sommige blanke vrouwen werden verliefd op zwarte mannen en, als deze affaires werden ontdekt, was het onvermijdelijke resultaat was het label “verkrachting” en een brutale lynchen. Manly, de kleinzoon van een blanke gouverneur van North Carolina en een zwarte vrouw die hij tot slaaf maakte, kende blanke hypocrisie goed.

De democraten gingen wild, herdrukten Manly’s hoofdartikel in kranten in de hele staat en vielen hem aan omdat hij de “deugd” van blanke vrouwen beledigde.

vs

Een anti-zwarte politieke cartoon van Norman Jennett in de Raleigh News & Observer, 30 augustus 1898. North Carolina Collection, University of North Carolina in Chapel Hill

De staatsgreep

Toen de verkiezingen naderden en Rode Hemden patrouilleerden in de staat, legden de Democraten hun definitieve plan op.

Omdat er in 1898 weinig lokale verkiezingen waren in Wilmington, en de Democraten de stad zagen als het centrum van de “negeroverheersing” in de staat, begonnen ze zich in de vroege herfst te organiseren om Wilmingtons bi-raciale regering omver te werpen en alle blanke ambtenaren te installeren.

Na het stelen van de staatsverkiezingen door fraude en geweld , stuurden de Democraten een enorme groep roodhemden naar Wilmington.

Ze vermoordden een onnoemelijk aantal zwarte mannen op straat; verbrandde zwarte bedrijven, waaronder Manly’s krantenkantoor; terroriseerde de zwarte gemeenschap en dwong minstens 1.400 mensen te vluchten, velen keerden nooit meer terug; en verwijderden en verbannen alle fusionisten uit hun ambt, en installeerden witte democraten in hun plaats.

Aan het begin van de nieuwe eeuw zat Aycock in het kantoor van de gouverneur. Zwarte burgers werden het kiesrecht ontnomen door grondwetswijziging , waardoor blanke suprematie, eenpartijen, kleptocratische heerschappij inluidden die tenminste standhielden via de Voting Rights Act van 1965 .

Toen en nu

In de afgelopen vier jaar hebben de overwegend blanke rechtse nieuwsmedia leugens verspreid die president Donald Trump en zijn bondgenoten dagelijks naar buiten brachten. Socialmediabedrijven hielpen om deze leugens om te zetten in een besmetting van massale waanvoorstellingen die een aanzienlijk deel van de GOP-basis radicaliseerden.

Sinds de overwinning van de verkozen president Joe Biden in november, hebben Trump en zijn politieke en media-bondgenoten meedogenloos de massale leugen gepusht dat liberalen de presidentsverkiezingen stalen .

Net als de betrokkenheid van de pers bij de moorddadige gebeurtenissen in Wilmington lang geleden, speelden de media van vandaag een essentiële rol bij het misleiden en aanzetten van aanhangers tot geweld in de poging om verkiezingen te stelen.

“Het verleden is nooit dood”, schreef William Faulkner . “Het is niet eens voorbij.”Lees ook:  Wie schreef vrouwen uit de geschiedenis van de burgeroorlog?

Comments

comments