Geboorte van de digitale oligarchie: het Trump-verbod en de sociale media-list

Geboorte van de digitale oligarchie: het Trump-verbod en de sociale media-list

18 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

De evenementen op Capitol Hill vormden het perfecte excuus voor Twitter en andere sociale mediabedrijven om de agenda van hun weldoeners in de permanente regering van de Verenigde Staten vooruit te helpen.

Op 6 januari, toen de gebeurtenissen in het Capitool werden besproken op Twitter, stapelde het spervuur ​​van meningen zich voorspelbaar op aan de ene kant van het politieke spectrum. Verontwaardiging over wat reguliere experts kenmerkten als de ontheiliging van de symbolen van de democratie en soortgelijke bloedende liberale retoriek kwam veel vaker voor dan de neiging van het tegenkamp om partij te kiezen voor de zogenaamde ‘opstandelingen’ of tweets ter ondersteuning van de voor-sociale media putsch.

Bewijs van ongecompliceerde  samenspanning  tussen elementen van wetshandhaving en de Trump-loyalisten die het congresgebouw bestormden, begon de hele avond op te duiken en gaf een zekere mate van geloof aan het opkomende verhaal van een vermeende “staatsgreep” door de zittende president. Tegelijkertijd begonnen leden van het Congres met veel  aanhang op te roepen tot  afzetting en andere vergeldingsmaatregelen tegen medeleden van het Congres, die betrokken leken te zijn bij de smakeloze affaire.

Twee dagen later, nadat de spanningen onder de meest luidruchtige gebruikers bleven sudderen, voerde het beroemde linkse sociale mediaplatform zelf een staatsgreep uit door   het Twitter-account van Donald Trump permanent te verbieden ‘vanwege het risico van verdere aanzet tot geweld’ en voerde een massale zuivering van  70.000  accounts uit, die in strijd waren met hun vernieuwde regels die gericht waren op “extremistisch” gedrag.

Het verbod werd gevierd door een aantal linkse mediakanalen zoals  The Verge  en  Raw Story ; de eerste publiceerde een  artikel  waarin alle manieren werden beschreven waarop de acties van Twitter en die van andere sociale medianetwerken gerechtvaardigd waren als een ‘wanhopige reactie op een wanhopige situatie’, waarbij ze alle vergelijkingen met de echte zuiveringen van het stalinistische Rusland op een onlogische manier kleineerden, terwijl ze daarbij citeerden: ‘ the facts on the ground ”als een legitiem excuus voor de virtuele takedowns.

Het was voorspelbaar dat conservatieve publicaties zoals  Fox News   de maatregelen afkeurden als een machtsgreep door Big Tech en protesten kwamen zo ver weg van Europa, waar de Duitse bondskanselier Angela Merkel – wiens minachting voor Donald Trump nooit een geheim is geweest – het besluit noemde om een staatshoofd ” problematisch “, een mening gedeeld door de Franse minister van Financiën Bruno Le Marie, die waarschuwde voor een “digitale oligarchie” die de macht van de staat overneemt.

Ontbreekt in het wellustige heen-en-weergesprek tussen ideologische facties en afwezig in het argument dat het privébedrijven zijn, die de wettelijke bevoegdheid hebben om wie ze maar willen te verbieden of te deplatformen, is het feit dat Twitter, Facebook en alle andere belangrijke sociale mediaplatforms zijn om te beginnen organen van de staat, en dat niets wat ze doen buiten de uiteindelijke ontwerpen van de bevoegdheden valt die ze dienen.

Er zijn genoeg voorbeelden van hoe deze platforms regelmatig cyberverkenningsmissies uitvoeren voor Amerikaanse en Atlanticistische belangen in strijd met hun eigen servicevoorwaarden, zoals wanneer NAVO-commandanten gebruik maakten van coördinaten  die  door Twitter-gebruikers werden verstrekt om raketaanvalsingsdoelen te selecteren in hun oorlog tegen Libië in 2011.

De onlangs opgerichte toezichthoudende raad van Facebook   omvat Emi Palmor, die rechtstreeks verantwoordelijk was voor het verwijderen van duizenden Palestijnse berichten van de socialemediagigant tijdens haar ambtsperiode als directeur van het Israëlische ministerie van Justitie. Zij, samen met andere personen met duidelijke sympathieën voor Amerikaanse belangen, zit nu in een officiële instantie die belast is met het uitzenden van het laatste woord over geschillen over kwesties van deplatforming op het wereldwijde sociale netwerk.

Volgt u sinds 1972

In het baanbrekende werk van Yasha Levine  , “Surveillance Valley”, worden de militaire oorsprong van het internet en de nauwe relatie van sociale mediabedrijven met de federale en lokale wetshandhaving overduidelijk gemaakt. Sinds hun oprichting hebben Twitter, Facebook en andere Silicon Valley-kolossen nauw samengewerkt met wetshandhavingsinstanties om hun capaciteit voor massale tracking en bewaking te vergroten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Een regering-Biden zal de corruptie van Trump moeten bestrijden

Van gezichtsherkenningstechnologieën tot geaggregeerde postgeschiedenis van gebruikers, deze platforms zijn een cruciaal onderdeel geweest in de ontwikkeling van de alomtegenwoordige bewakingsstaat waarin we nu leven. In de proloog van het boek beschrijft Levine de poging tot oprichting van een stadsbreed politiebewakingscentrum in Oakland, Californië riep het “Domain Awareness Centre” (DAC), dat hevige tegenstand kreeg van de lokale bevolking en voorstanders van privacy die snel waren om stadsambtenaren uit te kleden die probeerden de verraderlijke banden van het voorgestelde centrum met de NSA, CIA en militaire aannemers te verbergen.

Naast andere mogelijkheden zou de controleknoop in staat zijn om feeds van sociale media ‘in te pluggen’ om individuen of groepen te volgen die een bedreiging vormden voor het establishment. Hoewel het DAC-project met  succes werd verslagen  door een betrokken publiek, werden vergelijkbare initiatieven snel geïmplementeerd door wetshandhavingsinstanties in het hele land en worden ze nog steeds geperfectioneerd om niet alleen politieke groepen op te sporen, maar ook te infiltreren die als problematisch worden beschouwd.

Vanaf het begin van de jaren zeventig, toen de voorloper van internet,  ARPANET,  werd gebruikt om anti-oorlogsdemonstranten te bespioneren, is de enorme machine die ons huidige technologische ecosysteem vormt niet afgeweken van de oorspronkelijke bedoelingen van de makers en heeft het een niveau van verfijning bereikt dat de meeste van wij kunnen het nauwelijks bevatten.

De ogenschijnlijk onschadelijke algoritmen voor advertentietargeting die op maat gemaakte advertenties genereren op basis van onze bewaakte levens via sociale media, verbergen een veel sinistere architectuur van controle, waaronder directe invloed op de politieke meningen van mensen door middel van micro-gerichte berichten en zelfs meer verraderlijke methoden die krachtig genoeg zijn om het feitelijke gedrag van mensen te beïnvloeden.

Amateurhoneypots en de overwinning van de bewakingsstaat 

Een van de grootste misvattingen die we hebben over sociale media is dat platforms zoals Twitter en Facebook de stem van de mensen vertegenwoordigen en dat zij het nieuwe “openbare plein” zijn waar iedereen zijn mening kan geven. Hoewel deze perceptie wat water aan de oppervlakte vasthoudt, onthult een nader onderzoek dat – integendeel – deze platforms gewoon propaganda-instrumenten zijn die briljant vermomd zijn als  vox populi .

Volgens een onderzoek  van Pew Research  uit 2019 wordt 80% van alle tweets gemaakt door slechts 10% van de Twitter-gebruikers. De meeste mensen met een account op het ogenschijnlijk linkse sociale mediaplatform tweeten zelden. Bovendien wordt het merendeel van de inhoud gemaakt door accounts met zeer veel volgers en, in de meeste gevallen, geverifieerde accounts die voornamelijk gevestigde mainstream media-persoonlijkheden vertegenwoordigen.

twitter

Gezien het feit dat de politiek die door dit minuscule deel van de gebruikersgroep van het sociale netwerk wordt aangehangen, wordt versterkt door de eigen algoritmen van het platform, waarvan  is aangetoond  dat ze vooroordelen bevatten zoals alle algoritmen doen, wordt onthuld dat de perceptie dat deze platforms een soort publieke opinie vertegenwoordigen een zeer gevaarlijke veronderstelling.

Een voorbeeld hiervan wordt verontrustend weerspiegeld in een meme die zich ogenschijnlijk ontwikkelde in weer een ander social media-platform en snel verspreidde op Twitter als gevolg van het incident op Capitol Hill. Een  tweet  die de dag erna op 7 januari werd gepost, beweerde dat een vrouw in Washington DC haar profielvoorkeur op de Bumble-dating-app veranderde in ‘conservatief’ om ‘opstandelingen’ in de val te lokken die tijdens een bezoek aan de hoofdstad van het land wilden aansluiten door hun foto’s door te sturen bij de FBI.

No Title

Get in girls. We’re going hunting. pic.twitter.com/qIjmiXNoSV

De tweet ontving honderdduizenden ‘vind-ik-leuks’ en werd duizenden keren geretweet. In de commentaren werd een overweldigende steun uitgesproken voor wat neerkomt op een ogenschijnlijk spontane verraadoperatie door gewone Amerikaanse burgers tegen andere Amerikaanse burgers. In een dergelijk geval heeft de vraag of de meme zelf waar is, geen invloed op het feit dat Twitter, Facebook en elk ander platform waarop het werd verspreid, het uiteindelijke effect heeft van normalisatie en het genereren van toestemming voor het idee van zelfcontrole en het brengen van de ontwerpen van de cirkel van toezicht is rond.Lees ook:  De derde hand in het Midden-Oosten: hoe Saoedi-Arabië en de VS de internationale politiek manipuleren met sociale media

Comments

comments