Moeten Trump en zijn aanhangers ‘Damnatio Memoriae’ onder ogen zien?

Moeten Trump en zijn aanhangers ‘Damnatio Memoriae’ onder ogen zien?

19 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

“Veroordeling van de herinnering” is hoe Trump en zijn aanhangers nu en in de toekomst door de Amerikaanse regering en het publiek zouden moeten worden gezien, meent Wayne Madsen.

De Romeinse Senaat had een methode om met verraders om te gaan, een methode die vandaag de dag nog steeds te zien is in geëtste stenen proclamaties tussen Romeinse ruïnes. Het was om te verklaren dat degenen die de Romeinse Republiek oneer brachten voor altijd veroordeeld zouden worden ter nagedachtenis van toekomstige generaties, wat in het Latijn bekend staat als “damnatio memoriae”. De Romeinen leenden het concept om hun slechte acteurs te zuiveren van de Egyptenaren. Dit is bekend bij archeologen door het onderzoeken van de gezichten en hiërogliefen die werden afgebeeld in opdracht van twee farao’s die gebruik maakten van “veroordeling van de herinnering”, Achnaton en Hatsjepsoet.

Zo’n “veroordeling van de herinnering” is hoe Trump en zijn aanhangers nu en in de toekomst door de Amerikaanse regering en het publiek zouden moeten worden gezien. De naam ‘Trump’ mag nooit een federale, staats- of gemeentelijke structuur, verkeersader, voorgestelde wetgeving, studiebeurs, onderscheiding of iets anders vereren dat eer zou schenken aan een persoon die een poging tot politiek-militaire staatsgreep tegen de grondwettelijke regering van de Verenigde Staten.

De Romeinse Republiek beschouwde damnatio memoriae als een lot dat erger was dan de dood. Donald Trump, die heeft opgeroepen tot opname op Mount Rushmore met de gelijkenissen van George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln en Theodore Roosevelt, zou zijn veroordeling van de herinnering waarschijnlijk als de ultieme straf beschouwen, gezien Trump’s extreme narcisme en ijdelheid.

Damnatio memoriae werkte in de Sovjet-Unie nadat premier Nikita Chroesjtsjov in 1956 Joseph Stalin had aangeklaagd. Standbeelden en andere afbeeldingen van Stalin kwamen overal in de USSR neer.

Damnatio memoriae is ook gebruikt in de Verenigde Staten om alle eerbetuigingen te zuiveren die zijn verleend aan de verrader van de Revolutionaire Oorlog, Benedict Arnold. Tot de acties behoorden de verwijdering van Arnold uit de officiële archieven van West Point. Het monument van de Slag om Saratoga, waarin Arnold de Britten versloeg voordat hij van loyaliteit wisselde, laat ook elke verwijzing naar zijn bevel achter.

Critici beweren dat het zuiveren van een natie van eerbetoon aan leiders die tirannen werden, een vorm van Orwelliaanse herschrijving van de geschiedenis is. Er zijn echter evenveel argumenten dat de afschaffing van eerbetoon aan die leiders die genocide en andere wreedheden hebben gepleegd, moet plaatsvinden als een natie hoopt zijn reputatie terug te winnen in de ogen van zijn burgers en de wereld.

Vaak worden damnatio memoriae-maatregelen genomen terwijl het misbruik van tirannieke en corrupte leiders en regeringen nog vers in het geheugen van de burgers ligt. Wees getuige van de snelheid waarmee Nicolae Ceausescu uit Roemenië werd gedegradeerd van heldenverering tot een van de meest verachte leiders in de Roemeense geschiedenis na zijn omverwerping in 1989. Albanië vereerde Enver Hoxha als ‘Supreme Comrade, Sole Force and Great Teacher’. Nadat zijn dood in 1985 en de revolutie zijn opvolger omver wierp, trok Albanië zo ongeveer alles neer dat Hoxha eerde, inclusief standbeelden en alomtegenwoordige straatreclameborden en posters. Alle gipsen afbeeldingen en andere portretten van de Cambodjaanse slager Pol Pot gingen in de vuilnisbakken nadat zijn troepen waren verslagen door de Vietnamezen. De dictator Rafael Trujillo uit de Dominicaanse Republiek was zo ijdel, hij had de hoofdstad Santo Domingo omgedoopt tot Ciudad Trujillo, of Trujillo City. In 2004 bestelde de Argentijnse president Nestor Kirchner de foto’s van twee van de belangrijkste junta-architecten van de ‘vuile oorlog’ van het land – Jorge Rafael Videla en Reynaldo Bignone – die werden verwijderd van de Nationale Militaire Universiteit.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Covid-19: The Great Reset'

De Afrikaanse natie Equatoriaal-Guinea bevindt zich nog steeds in de greep van presidentiële waanzin. Hoewel damnatio memoriae is gebruikt om alle eerbetuigingen die aan de eerste president, Francisco Macias Nguema zijn geschonken, te wissen, wordt nog steeds heldenverering geëist door zijn neef, Teodoro Obiang Nguema, die zijn oom in 1979 afzette. Macias Nguema noemde zichzelf een “Uniek wonder” en veranderde de naam van Bioko Island in “Masie Ngueme Biyogo Island”, en noemde het naar hemzelf. Hij veranderde zelfs het nationale wapen met het motto: “Er is geen andere God dan Macias Nguema.” De neef van Macias Nguema heeft een soortgelijk beleid voor heldenverering aangenomen, verwijzend naar zichzelf als de god van de natie en verklaarde dat hij “heer is van het grote eiland Bioko, Annobón en Río Muni. “Obiang heeft geen nota genomen van wat er gebeurde met voormalige Afrikaanse leiders Idi Amin uit Oeganda en Mobutu Sese Seko uit het voormalige Zaïre. Na hun verdrijving werd alles wat ze naar zichzelf hadden genoemd, waaronder respectievelijk Lake Edward en Lake Albert, teruggebracht naar hun oorspronkelijke namen als onderdeel van de damnatio memoriae die alles wat met de twee megalomane dictators te maken had, opruimde.

Samen met de vaststelling van een verklaring van damnatio memoriae tegen de Amerikaanse coupplegers en actoren moet een proces van zuivering komen, de zuivering door de regering van ambtenaren van verdreven beschamende regimes. Lustration, dat, nogmaals, uit het Latijn komt – lustratio, wat ‘zuivering door opoffering’ betekent – heeft een vlekkerige staat van dienst in de moderne praktijk in Midden-Europa. Door de-nazificatie in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog konden veel functionarissen van het naziregime ontsnappen aan de verantwoordelijkheid voor hun misdaden tegen de menselijkheid.

De-Baathificatie in Irak na de Amerikaanse militaire verdrijving van Saddam Hoessein leidde direct tot de opkomst van de Islamitische Staat, die mogelijk werd gemaakt door de steun die soennitische functionarissen van de Ba’ath-partij aan radicale islamitische rangen verleenden. Een succesvoller zuiveringsproces werd uitgevoerd in het Zuid-Afrika na de apartheid met de activiteiten van de Waarheids- en Verzoeningscommissie.

Wederopbouw in het zuiden na de Amerikaanse burgeroorlog werd gebruikt als een predikaat voor revanchistische blanke zuiderlingen om terug te keren naar de racistische manieren van de Confederatie. Als reactie op de wederopbouw richtten zuidelijke staten standbeelden op voor Zuidelijke politici en generaals en namen ze segregationistische Jim Crow-wetten aan, handelingen die nu pas worden behandeld in een nationale dialoog die wordt onderbroken door de pro-Confederatie-houding van Trump en zijn aanhangers.

Hoewel de Zuid-Afrikanen verzoening evenzeer als de waarheid benadrukten, is er een wijdverbreide gedeelde overtuiging onder Amerikaanse commentatoren dat elke Amerikaanse commissie een “Waarheids- en verantwoordingscommissie” wordt genoemd. Die overheidsfunctionarissen die hebben bijgedragen aan het plegen van de gewelddadige daden in het Capitool verantwoordelijk houden voor hun daden kan alleen succesvol zijn als ze ter verantwoording worden geroepen, hetzij door middel van strafrechtelijke vervolging, aftreden of uitzetting uit federale en nationale wetgevende organen.

Het proces om Trump van elke eervolle vermelding te verwijderen, wordt geleid door een coalitie die sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer in de Verenigde Staten is gezien. Veroordelingen van provocerende acties Trump kwam van de Nationale Vereniging van Fabrikanten – waarin werd opgeroepen tot Trump’s ontslag op grond van de 25 ste Amendment; the AFL-CIO, Service Employees International, and United Auto Workers unions; the U.S. Chamber of Commerce; chief executive officers of the Bank of America, Wells Fargo, JPMorgan Chase, Alphabet, PwC, McDonald’s, and PayPal, as well as the influential Business Roundtable; Pope Francis of the Roman Catholic Church, the National Council of Churches, the United Methodist Church, the National Association of Evangelicals, and the Presbyterian Church (USA) – of which Trump is a congregant; and the University of Pennsylvania (Trump’s alma mater), and Yale, Harvard, George Mason, John Hopkins, and Lehigh Universities (the latter revoking Trump’s honorary degree).

Lees ook:  De Amerikaanse nachtmerrie

Een succesvolle veroordeling van Trump na afzetting wegens opstand, zelfs als die komt nadat hij zijn ambt op 20 januari heeft verlaten, zal het voordeel hebben dat hij zijn presidentiële pensioen, zijn jaarlijkse toelage voor onderhoud en kantoor en personeel, levenslange bescherming van de geheime dienst en postfrankering privileges, en zijn recht om opnieuw naar een toekomstig federaal kantoor te gaan. Informeel zouden mensen zich niet langer verplicht voelen om naar Trump te verwijzen als “Mr. President, ‘misschien wel de grootste vernedering van allemaal.Comments

comments