Zal Trump, terwijl hij zich voorbereidt op de definitieve presidentiële gratie, proberen zichzelf gratie te verlenen?

Zal Trump, terwijl hij zich voorbereidt op de definitieve presidentiële gratie, proberen zichzelf gratie te verlenen?

19 januari 2021 1 Door Indignatie redactie

Trump is naar verluidt van plan om meer dan 100 gratie te verlenen voordat hij zijn ambt verlaat.

In zijn laatste 48 uur in functie is president Donald Trump naar verluidt van plan om meer dan 100 mensen gratie te verlenen. Hoewel hij eerder het idee heeft aangedragen om dit te doen , is het onduidelijk of hij zal proberen zichzelf op te nemen onder degenen die clementie ontvangen.

Volgens CNN had Trump zondag een bijeenkomst met topmedewerkers – waaronder zijn dochter Ivanka Trump en haar man, Jared Kushner – om kandidaten voor zijn laatste gratie te beoordelen. De Washington Post heeft gemeld dat hij op maandag of dinsdag gratie en omzetting van gevangenisstraffen zal aankondigen.

Het is een open vraag of twee naaste medewerkers, Stephen Bannon en Rudy Giuliani, op de lijst zouden staan, die naar verluidt is gevuld met meer traditionele gratie-kandidaten, evenals enkele spraakmakende figuren.

Bannon, die adviseur was van de campagne van Trump in 2016, werd vorig jaar beschuldigd van oplichting van donoren die hebben bijgedragen aan een poging om nieuwe delen van de grensmuur tussen de VS en Mexico privé te financieren. Giuliani heeft jarenlang gediend als de persoonlijke advocaat van Trump en heeft bijgedragen aan het leiden van de mislukte pogingen van de Trump-campagne om de verkiezingsresultaten van november voor de rechtbank ongedaan te maken. In tegenstelling tot Bannon is Giuliani niet beschuldigd van misdrijven, maar zijn financiële betrekkingen met Oekraïense zakenpartners worden onderzocht .

Elke gratie voor Giuliani zou dus preventief zijn – en volgens de Washington Post overweegt Trump ook preventief gratie te verlenen aan leden van zijn familie.

Trump is naar verluidt al weken bezig met het vergeven van zijn familieleden en Giuliani. Volgens de New York Times heeft de president zijn bezorgdheid geuit over het feit dat de aankomende regering-Biden zich zal richten op de familie Trump. De familie staat ook voor onderzoek in New York, hoewel een presidentieel pardon geen invloed zou hebben op staats- of lokale strafrechtelijke onderzoeken of aanklachten.

Over het algemeen is het niet ongebruikelijk dat een president clementie verleent aan criminele overtreders als onderdeel van zijn of haar laatste dagen in functie. President Barack Obama kende op 19 januari 2017, zijn laatste volledige dag in functie , 330 gevangenisstraffen toe aan niet-gewelddadige drugsovertreders. Dat zorgde voor een eendaags record. In totaal verleende Obama clementie aan 1.715 gedetineerde mensen gedurende zijn acht jaar, met behulp van een unieke uitvoerende autoriteit.

Trump heeft diezelfde macht 94 keer gebruikt, inclusief het vergeven van 49 mensen in de week voor Kerstmis 2020. Maar veel van die gratiebetuigingen waren van bondgenoten of mensen met banden met zijn familie. Hij vergaf bijvoorbeeld zijn in ongenade gevallen voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn , die ervan werd beschuldigd te liegen tegen de FBI tijdens het onderzoek naar Trump, kort voor Thanksgiving.

Voormalig campagnevoorzitter Paul Manafort en Roger Stone, een oude vriend en bondgenoot, behoorden tot degenen die kerstpardon ontvingen, net als Charles Kushner, Ivanka’s schoonvader, die in 2005 werd veroordeeld voor belastingontduiking, geknoei met getuigen en liegen tegen de federale kiescommissie.

Ook zorgwekkend is een rapport van de New York Times , waarin wordt vastgesteld dat Trump-adviseurs en bondgenoten geld accepteren om te lobbyen voor gratie. Zolang Trump zelf niet wordt betaald om gratie te verlenen, is dit niet illegaal – maar voorstanders van strafrecht hebben hun bezorgdheid geuit dat het degenen met middelen en connecties zou kunnen bevoordelen ten opzichte van verzoekers met gratie met een lager inkomen.

Trump heeft clementie verleend aan enkele minder bekende mensen, zij het vaak op aandringen van spraakmakende figuren, zoals Kim Kardashian; ze deed persoonlijk een beroep op Trump om Alice Johnson , een vrouw die een federale straf voor drugshandel uitzit, vrij te laten.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Bill Gates waarschuwde in 2015 al voor een pandemie – nu heeft de Microsoft-oprichter een plan om in 3 stappen het coronavirus in de VS te verslaan

De laatste gratie van Trump zal naar verwachting enkele cijfers bevatten zoals Johnson, maar ook mensen met wie hij dicht bij staat. De vraag is echter of hij zal proberen zichzelf preventief te vergeven. Trump wordt niet aangeklaagd – hoewel hij mogelijk zou kunnen voor zijn rol bij het aanwakkeren van de opstand van 6 januari – en geen enkele president heeft ooit eerder geprobeerd zichzelf gratie te verlenen.

Of een president zichzelf kan vergeven, is een kwestie van juridische discussie. Maar zelfs als Trump zichzelf vergiffenis kan schenken, is het niet duidelijk dat hij dat zou moeten doen, zoals door sommigen kan worden gezien als een schuldbekentenis, iets dat zijn kansen op vrijspraak in het komende afzettingsproces door de Senaat in gevaar zou kunnen brengen.

De meeste juridische experts zijn van mening dat Trump zichzelf niet legaal kan vergeven

In 2018, tijdens een federaal onderzoek naar zijn eerste presidentiële campagne, tweette Trump dat hij het “absolute recht” had om zichzelf gratie te verlenen. Dat is waarschijnlijk niet waar, zeggen veel juridische experts.

In een column voor de Washington Post betoogt grondwetsdeskundige Dale Carpenter dat een president zichzelf niet kan vergeven. In artikel II van de grondwet, schrijft Carpenter, omvat de gratiebevoegdheid van de president geen “gevallen van beschuldiging”. Dit, zo betoogt hij, is gedeeltelijk verbonden met de wens van de opstellers om de Amerikaanse democratie te scheiden van een monarchie, en dat is de reden waarom ze de macht van de uitvoerende macht beperkten.

Een zelfpardon zou ook in strijd zijn met wetten tegen het optreden als eigen rechter, meldt NPR’s Nina Totenberg. Zoals Jane Coaston uitlegde voor Vox toen Trump voor het eerst verklaarde dat hij zichzelf gratie kon verlenen :

Zoals mijn collega Sean Illing in april uiteenzette , zou een mogelijke belemmering voor een presidentiële zelfvergeving kunnen zijn in de ‘zorgclausule’ van de grondwet – de president ‘zal ervoor zorgen dat de wetten getrouw worden uitgevoerd’ – wat volgens sommige geleerden de president kon zichzelf niet vergeven, omdat het inherent in zijn eigen belang is.

Jed Shugerman, professor in de rechten van Fordham, zegt: “Het is duidelijk dat een zelfvergeving een schending van de fiduciaire plicht is, omdat het duidelijk eigenbelang is. Maar als een president erin slaagde dit te doen, zou de volgende regering kunnen proberen de president te vervolgen, wat een rechtbank zou dwingen om het zelfvergeving van die president te onderzoeken en te beslissen of het al dan niet ongeldig was op grond van het feit dat het zijn fiduciaire plicht schond om te dienen. de belangen van de mensen boven zichzelf. “

Dat is de reden waarom president Richard Nixon zichzelf geen gratie kon verlenen na zijn ontslag – zoals Coaston opmerkt: ‘tijdens het Watergate-schandaal oordeelde het ministerie van Justitie dat presidenten in feite geen zelfvergeving konden verlenen, omdat’ niemand een rechter mag zijn in zijn eigen zaak. ” (President Gerald Ford verleende later gratie aan Nixon in naam van nationale eenheid en ‘ rust’ .)

Dat gezegd hebbende, Trump en zijn familie worden ook geconfronteerd met een golf van mogelijke juridische stappen in New York. De procureur-generaal Letitia James in New York heeft in augustus een rechtszaak aangespannen tegen de Trump-organisatie en onderzoekt de financiële transacties van de familie in de staat. Het kantoor van Manhattan District Attorney Cy Vance heeft ook onderzoek gedaan naar de organisatie en het gebruik van belastingafschrijvingen. Trump wordt ook geconfronteerd met een class action-rechtszaak van voormalige huurders in eigendommen van Trump.

Geen van die lokale en staatshandelingen zou worden beïnvloed door zelfvergeving. Dus zelfs als Trump een laatste ongekende zet zou proberen op weg naar buiten, zou dit geen einde maken aan de juridische ellende van zijn of zijn familie.Lees ook:  Het geraas van Trump over Pearl Harbor en 9/11 is dat van een president die op wankel dun ijs schaatst

Comments

comments