Het Nederlandse subsidie-schandaal voor kinderopvang legt de systematische xenofobie van het land, Turkofobie, bloot

Het Nederlandse subsidie-schandaal voor kinderopvang legt de systematische xenofobie van het land, Turkofobie, bloot

20 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Op het eerste gezicht een eenvoudig geval van belastingfraude, maar het recente kindersubsidieschandaal dat de Nederlandse regering verdreef, is eigenlijk het resultaat van jaren van geïnstitutionaliseerde discriminatie door de staat jegens de Nederlandse migrantengemeenschappen, waaronder Turken die een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking uitmaken,

In een verrassende wending heeft een fraudeschandaal Nederland dit weekend zonder regering achtergelaten, slechts twee maanden voor de geplande algemene verkiezingen in het land. Hoewel dit aanvankelijk onverwachts was, was de bom het hoogtepunt van een reeks gebeurtenissen die de regering in de loop der jaren heeft geprobeerd terug te dringen, maar die niettemin publieke aandacht trok. De beweging kwam in een stroomversnelling naarmate meer en meer gezinnen zich als slachtoffer meldden, met meerdere onderzoeken die de omvang van de fraude aan het licht brachten die bekend zou worden als het “kindersubsidieschandaal”. Van wat werd onthuld toen de fraude aan het licht kwam, was de meest opvallende informatie die werd gevonden de omvang van de discriminatie waarmee migrantengezinnen, waaronder Turken, worden geconfronteerd. Volgens prominente Turks-Nederlandse figuren die wijzen op de decennia van mishandeling door de Nederlandse overheid,

“Het zogenaamde beleid van de regering, dat werd afgedwongen met de poging om fraude te voorkomen, naast geïnstitutionaliseerd racisme, eindigde in een enorme mislukking”, zei de Turks-Nederlandse wetgever en fractievoorzitter van de DENK (Think) Partij, Tunahan Kuzu, wijzend op de wortels van het schandaal dat leidde tot het aftreden van de Nederlandse regering.

Volgens Kuzu komen de huidige problemen van de Nederlandse politiek voort uit de grote invloed die extreemrechtse politici zoals Geert Wilders de afgelopen twintig jaar hebben gehad.

‘Ook al zijn de extreemrechtse partijen in Nederland niet in de regering opgenomen, als het om politieke retoriek gaat, zijn ze de dominante macht. Hun (extreemrechtse) uitspraken, die een opmerkelijke (positieve) reactie krijgen van de kiezers, worden keer op keer gebruikt door de zogenaamde sociaal-democraten en liberalen en hebben uiteindelijk geresulteerd in ongelooflijke wreedheden tegen de migrantenburgers, ‘zei de parlementariër.

De Nederlandse premier Mark Rutte zei op 15 januari dat hij het ontslag van zijn regering had overgedragen aan koning Willem-Alexander, waarbij hij politieke verantwoordelijkheid op zich nam voor een schandaal rond onderzoeken naar uitkeringen voor kinderbijslag die duizenden ouders ten onrechte als fraudeurs bestempelden. ‘De rechtsstaat moet haar burgers beschermen tegen een almachtige regering, en dat is hier vreselijk misgegaan’, zei Rutte na zijn aftreden op een persconferentie, eraan toevoegend dat de verantwoordelijkheid voor de mislukte afhandeling van de kinderopvangsubsidie ​​bij het kabinet ligt.

Het aftreden gooide veel mensen weg, slechts drie dagen voordat ze op 12 januari aftrad, vertelden bronnen dicht bij Rutte tegen Nieuwsuur: “De regering mag niet aftreden vanwege het schandaal over kinderbijslag, ondanks het feit dat hoge ministers betrokken zijn bij de buitensporige en discriminerende anti- fraude strategie. ” Hieraan toevoegend dat het “puur symbolisch” zou zijn om slechts een paar maanden voor de verkiezingen in maart af te treden, aangezien de ministers in hun positie zouden blijven tot de peilingen als “verzorgers”.

“DENK wees voor het eerst op het geïnstitutionaliseerde racisme in 2016 en vandaag, dankzij de intense inspanningen van onze partij, is het nu iets dat aan het licht is gekomen. Aan de andere kant is de regering gevallen met een onvermijdelijke ultieme mislukking”, aldus Kuzu. uitgesproken, en benadrukte dat het schandaal jaren teruggaat en dat de regering ervoor koos waarschuwingen over het hoofd te zien.

In de afgelopen twee jaar is uit tal van onderzoeken gebleken dat de Belastingdienst, de Nederlandse belastingdienst, duizenden gezinnen het slachtoffer heeft gemaakt. De Belastingdienst beschuldigde gezinnen valselijk van het bedriegen van de fiscale subsidiestructuur voor kinderopvang onder het voorwendsel maatregelen te nemen tegen belastingfraude en eiste compensatie. Van 2014 tot 2019 heeft de belastingdienst naar schatting 26.000 gezinnen bereikt, van wie de meeste bleken ofwel dubbele paspoorthouders ofwel migranten te zijn.

Als gevolg daarvan worstelden duizenden met de last van zware schulden, ter waarde van tienduizenden euro’s, en mochten ze in de toekomst geen kinderopvang aanvragen. De onverwachte financiële last veroorzaakte de financiële ineenstorting van veel gezinnen, maar had ook een menselijke impact: sommige ouders vroegen om echtscheiding.

Geen enkele vergoeding is voldoende

“Dit is het grootste schandaal van de Nederlandse staat tot nu toe en het lijkt erop dat de geschiedenis dit niet zal vergeten. De meeste families van slachtoffers hadden door dit schandaal een groot trauma opgelopen, sommigen van hen probeerden zelfs zelfmoord te plegen”, aldus de Turks-Islamitische Cultuurfederatie Nederland. hoofd Ömer Altay.

“Hoewel de rechtbank heeft besloten om 30.000 euro (36.340 dollar) te betalen als schadevergoeding aan elk getroffen gezin, is de omvang van het trauma 10 keer zo groot als welk aantal dan ook dat kan worden betaald”, benadrukte hij.

Ondanks de uitspraak van de rechtbank hebben de gezinnen tot nu toe slechts 750 euro aan schadevergoeding ontvangen, meldt Dutch News op 15 januari. Tijdens zijn toespraak op dezelfde dag na het ontslag zwoer Rutte dat de financiële compensatie van de gezinnen een prioriteit was die nodig was om worden afgehandeld. Vorige week, vastbesloten om de compensatie te ontvangen die ze verschuldigd zijn, kwamen 20 families bij elkaar en ondernamen juridische stappen tegen verschillende ministers, waaronder minister van Financiën Wopke Hoekstra, die de ambtenaren beschuldigden van nalatigheid en het niet naleven van de principes van goed bestuur.

De staat is voorstander van racistisch beleid

Altay verklaarde dat hoewel er geen federatieleden het slachtoffer waren van het schandaal, naar schatting een derde van de slachtoffers in Turkije geboren was.

Al in mei 2020 gaf de Belastingdienst toe de tweede nationaliteit van aanvragers als officieel criterium te hebben gebruikt bij het bepalen van het frauderisico – een methode die sinds 2012 wordt toegepast. werden aan strengere controles onderworpen dan Nederlanders.

“Toen DENK deze kwestie (racisme in Nederland) noemde, werd het grappig gevonden om daar zelfs maar over na te denken. Er werd gezegd dat een gevestigde staat als Nederland geen geïnstitutionaliseerd racisme kan hebben. Tegenwoordig is er echter een duidelijke realiteit in Nederland, en dat is het feit dat de migrantenburgers, met name de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse, te maken hebben met structureel en geïnstitutionaliseerd racisme door de Nederlandse staat ‘, benadrukte Kuzu en vervolgde:’ Nederland moet dit feit onder ogen zien. “

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Forum voor Democratie gaat los op rapper Akwasi: ‘Tuig!’ ‘Niet normaal!’

De in Den Haag gevestigde privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zei op 17 juli 2020 dat de belastingdienst de informatie over de tweede nationaliteit van de families illegaal had verkregen. In 2015 kwamen Nederlandse gemeenten tot het besluit om de tweede nationaliteit van burgers te schrappen en pas de eerste in te schrijven in een poging beschuldigingen van discriminatie te voorkomen. Maar de Belastingdienst heeft illegaal toegang gekregen tot de oudere gegevens van de gemeenten om te bepalen of gezinnen van Turkse of Marokkaanse afkomst zijn. Een advocaat die 600 van de slachtoffergezinnen vertegenwoordigde, Orlando Kadir, vertelde Dutch News dat de bedrieglijke families vastbesloten waren “als gevolg van etnische profilering door bureaucraten die hun buitenlands ogende namen uitkiezen”.

Nederland heeft te maken met een golf van racistische, antisemitische, anti-islam en haatgedreven aanvallen, die de bevolking van streek maken. Bezorgde moslimburgers hebben in februari 2015 de DENK-partij opgericht om zich te concentreren op de bestrijding van wijdverbreid racisme, discriminatie en xenofobie.

Turken zijn de op een na grootste etnische groep in Nederland, na de Nederlanders, met een bevolking van ongeveer 2 miljoen. Tot het laatste decennium werd Nederland beschouwd als een land als Duitsland in termen van zijn Turkse diaspora, maar het sentiment veranderde en in 2009 had Human Rights Watch (HRW) een rapport uitgebracht waarin werd benadrukt dat de wetgeving van het land de rechten van de Turken schendt. .

“We hebben geconstateerd dat in Nederland in het algemeen het vertrouwen van de Turkse gemeenschap geleidelijk afneemt, niet alleen in de richting van de gevallen regering, maar ook in de richting van de Nederlandse staat. De islamofobie en xenofobie, die de afgelopen twintig jaar aan het toenemen zijn, hebben een onvermijdelijk niveau bereikt en als gevolg daarvan neemt het onbehagen onder de Turkse samenleving daarmee toe, ”zei Altay.

‘Nederland verloor zijn charme’

In het afgelopen decennium heeft het tolerante politieke klimaat dat is ontworpen om de vrijheid van meningsuiting mogelijk te maken, extreemrechtse sympathisanten met gewelddadige neigingen in staat gesteld hun werkingssfeer uit te breiden in Europa, inclusief Nederland.

Zo zijn Turkse moskeeën in Europa regelmatig het doelwit van islamafobe aanslagen, waarvan de laatste in november plaatsvond bij een moskee in de stad Zaandam in Noordwest-Nederland. Moskeeën in Nederland hebben de afgelopen jaren tientallen aanvallen van verschillende omvang doorstaan. Daders proberen vaak de religieuze gebouwen in brand te steken met behulp van explosieven of molotovcocktails en de muren te beschadigen, waarbij ze terroristische symbolen en racistische opmerkingen spuiten.

“Extreemrechts en zijn fracties aarzelen niet om moskeeën aan te vallen. Zoals je kunt zien, heeft (Nederland) zijn charme verloren ”, zei Altay verder, eraan toevoegend dat er te veel incidenten zijn om in één artikel te vermelden.

Extreemrechts nog steeds krachtig, ondanks schandaal

Het schandaal is slechts de kers op de taart als het gaat om het diepgewortelde racisme en de discriminatie in Nederland, maar experts verwachten niet op korte termijn een verschuiving in de alarmerende extreemrechtse politieke retoriek die het land in zijn greep houdt.

“In Nederland winnen de extreemrechtse partijen geleidelijk aan kracht en helaas krijgen racistische ideeën steun van de mensen. Ik geloof dus niet dat de extreemrechtse partijen de steun van de kiezers zullen verliezen door dit schandaal. kiezers realiseerden zich het belang van DENK nog meer ”, zei Kuzu over zijn verwachtingen van de komende verkiezingen.

“Ik hoop dat onze langdurige politieke strijd zal eindigen in DENK’s groei en vruchtbare strijd tegen het geïnstitutionaliseerde racisme”, vervolgde hij.

Rem Korteweg van het Haagse Instituut Clingendael zei tegen Dutch News dat het onwaarschijnlijk is dat het schandaal enige impact zal hebben op de komende verkiezingen. “De minister die verantwoordelijk was voor de kinderbijslagregeling is nu in verzet en heeft ontslag genomen; ambtenaren krijgen de schuld van de roofzuchtige belastingdienst. De regering neemt ‘politieke verantwoordelijkheid’ maar met weinig ‘politieke kosten’ ”, zei hij.

De aanstaande algemene verkiezingen zullen naar verwachting op 17 maart plaatsvinden en Rutte maakte duidelijk dat hij vastbesloten is om zijn centrumrechtse Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) naar de stembus te leiden. De recente peilingen schatten dat de VVD ondanks het schandaal waarschijnlijk voor de vierde keer zal winnen, gesteund door bijna 30% van de kiezers. Daarna volgt de anti-islam Partij voor de Vrijheid (PVV) van Wilders, die weliswaar minder dan de helft van de steun van de VVD heeft, maar nog steeds laat zien hoe groot de steun van het Nederlandse volk is voor islamafobe en xenofobe opvattingen.

Wilders verloor vier zetels bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2019. In hetzelfde jaar annuleerde Wilders een cartoonwedstrijd van de profeet Mohammed, wat leidde tot protesten in Pakistan. De uitgesproken anti-islam partijleider zei dat hij besloot “de wedstrijd te laten gaan” na doodsbedreigingen en vreesde dat andere mensen in gevaar zouden kunnen komen. Wilders voegde eraan toe dat zijn strijd tegen de islam zou doorgaan en hij niet zou worden ontmoedigd door bedreigingen.

De Nederlandse politicus kreeg in 2016 ook een boete van 5.000 euro op beschuldiging van haatzaaiende uitlatingen en discriminatie. Hij werd beschuldigd van discriminatie en het aanzetten tot rassenhaat tijdens een bijeenkomst in 2014, waar hij supporters leidde die zongen dat ze minder Marokkanen in Nederland wilden.

In een televisie-incident op 19 maart 2014 vroeg Wilders aanhangers of ze meer of minder Marokkanen wilden, waarop de menigte antwoordde: “Minder! Minder! Minder!” Een glimlachende Wilders antwoordde: ‘Daar zorgen we voor.’

In oktober 2020 kwam Wilders onder vuur te liggen voor het delen van een lasterlijke cartoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op sociale media, waardoor de Turkse president zelf, minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu en andere hooggeplaatste Turkse functionarissen de racistische wetgever aan de kaak stelden. “Er is een zogenaamde Nederlandse afgevaardigde (Geert Wilders) die slecht over ons spreekt. In tegenstelling tot hem keuren we racisme niet goed, en hebben fascisten geen plaats in Turkije”, had Erdoğan gezegd. Wilders deelde de cartoon, die een gelijkenis weergeeft van Erdoğan met een bomvormige hoed met het logo van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-partij) op zijn hoofd, samen met de kop “terrorist”.Lees ook:  Stikstofcrisis van de boeren is een landbouwcrisis

Comments

comments