‘De VS valt uit elkaar’: hoe Russische media de belegering van het Capitool in de VS uitbeelden

‘De VS valt uit elkaar’: hoe Russische media de belegering van het Capitool in de VS uitbeelden

22 januari 2021 1 Door Indignatie redactie

De bestorming van het Capitool op 6 januari, kerstavond voor oosters-orthodoxe christenen, was een perfect kerstgeschenk voor Russische politici en door de staat gecontroleerde Russische media.

Hoewel president Vladimir Poetin tot nu toe zijn mond heeft gehouden, was de reactie van politieke leiders ogenblikkelijk, en sindsdien domineert het onderwerp de Russische berichtgeving.

Maria Zakharova , een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei dat, hoewel het beleg “een interne aangelegenheid” is, het belangrijk is erop te wijzen dat het “kiesstelsel van de VS archaïsch is”.

Konstantin Koschev , hoofd van de Commissie Internationale Zaken van de Federale Raad, de hogere kamer van het Russische parlement, riep “het einde van de viering van de democratie” uit.

Russische media wilden deze punten graag ter harte nemen.

Jarenlang hebben de pro-Kremlin-media stabiliteit verheven als de belangrijkste deugd van Poetins ‘soevereine democratie’ – een term die door Poetin is bedacht.

Als wetenschapper in de post-Sovjetpolitiek heb ik gezien hoe door de staat gecontroleerde Russische media pro-democratische protesten in landen rondom Rusland, waaronder mijn geboorteland Oekraïne, hebben uitgebeeld als door de CIA geleide pogingen om Rusland te destabiliseren.

De bestorming van het Amerikaanse Capitool door pro-Trump-relschoppers heeft de Russische media in staat gesteld om het gesprek te veranderen en de belegering af te schilderen als de definitieve ineenstorting van het Amerikaanse politieke systeem en de democratie zelf.

Amerikaanse ‘stoornis’

Russische berichtgeving over de Capitoolopstand wijst op de vermeende hypocrisie van democratische leiders en de Amerikaanse media.

Russische staatsmedia hebben herhaaldelijk de democratische verontwaardiging over de rol van voormalig president Donald Trump in het beleg afgewisseld met de steun van de partij voor de ” BLM en antifa zomerrellen ” – hun term voor protesten tegen raciale gerechtigheid afgelopen zomer na de dood van George Floyd .

Door de staat gecontroleerde media hebben ook de aandacht gevestigd op aantijgingen – ontkracht in de VS – dat leden van antifa, een linkse protestbeweging en Black Lives Matter hebben deelgenomen aan de bestorming van het Capitool. “Time Will Tell” en “60 Minutes ”, twee pro-Kremlin-nieuws-talkshows op de door de staat gerunde TV-zender Rusland 1, hebben zendtijd gewijd aan deze aantijging.

Het resultaat van een dergelijke berichtgeving plaatst de wanorde in de Verenigde Staten naast de orde en stabiliteit in Rusland – een favoriete boodschap van Russische propagandisten.

‘Digitale goelag voor Trump’

Enigszins verrassend beweren leden van zowel de Russische politieke oppositie als de pro-Poetin-politieke elite van het land dat de opschorting van Trumps accounts op sociale media neerkomt op censuur en de democratie ondermijnt.

Dergelijke uitspraken van mensen als Vladimir Zhirinovsky, de bombastische nationalistische leider van de Russische Liberale Democratische Partij, komen over als hypocriet in een land waarvan de macht van de heerser is gebaseerd op censuur en antidemocratische maatregelen, maar ze zijn niet verrassend.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Bill Gates waarschuwde in 2015 al voor een pandemie – nu heeft de Microsoft-oprichter een plan om in 3 stappen het coronavirus in de VS te verslaan

Maar Alexei Navalny, de Russische oppositieleider en Poetin-criticus die afgelopen augustus werd vergiftigd en bijna stierf en onlangs bij zijn terugkeer naar Rusland werd veroordeeld , bekritiseerde ook het Twitterverbod van Trump . Hij is waarschijnlijk bezorgd dat de Russische regering bedrijven als Twitter zal nabootsen in haar eigen censuurinspanningen.

Toch is er ook veel plezier om onder Russische propagandisten te praten over het Twitterverbod van Trump. Dat omvatte Vladimir Soloviev, een populaire televisiepresentator, die het de ‘digitale goelag voor Trump ‘ heeft genoemd . Hij heeft betoogd dat het verbod op sociale media deel uitmaakt van een lopende campagne om Trump en zijn aanhangers het zwijgen op te leggen.

Op 13 januari reageerden de presentatoren van de avondtalkshow “Time Will Tell” met afgrijzen op de “politiestaat” en de “repressie” van pro-Trump-relschoppers in het Capitool.

De gastheren vergeleken de tips die de FBI van het publiek ontving met burgers die elkaar belazerden – een opmerking die resoneert met iedereen die zich bewust is van het schrikbewind van de voormalige Sovjetleider Josef Stalin .

Ze drongen er ook op aan dat Trump-aanhangers de ‘vijanden van het volk’ zijn geworden, nadat senator Chuck Schumer er bij de FBI op aandrong om Capitol-relschoppers toe te voegen aan de federale no-fly lijst .

Deze afbeelding van Trump en zijn aanhangers als vervolgde politieke dissidenten is gebruikt om het argument dat de Amerikaanse democratie doordrenkt is van hypocrisie verder te benadrukken.

‘VS valt uit elkaar’

De zogenaamde Amerikaanse desintegratie is een favoriet onderwerp geweest voor het door de staat gecontroleerde netwerk Rusland 1 . De gastheren van “Time Will Tell” hebben dit punt herhaaldelijk bekrachtigd door naar de VS te verwijzen als “United, for now, States.”

Tijdens een recente uitzending zei presentator Anatoly Kuzichev herhaaldelijk: “de VS valt uit elkaar”.

RT, een ander door de staat gecontroleerd mediakanaal dat voorheen bekend stond als Russia Today, versterkte een soortgelijke bewering door de voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov te citeren , die zei dat de Capitoolopstand ‘het toekomstige lot van de Verenigde Staten als staat in twijfel heeft getrokken ‘.

Als we de Russische media mogen geloven, zijn er geen bakens van democratie meer in de wereld. Margarita Simoniyan , hoofdredacteur van RT, vatte die mening samen in een tweet: De Verenigde Staten waren “nooit” een model van democratie.Lees ook:  Trumps slotbericht liegt over het coronavirus bij bijeenkomsten die infectie verspreiden

Comments

comments