Totaal ontspoord #gekkenhuis niet denkend aan de gevolgen

Totaal ontspoord #gekkenhuis niet denkend aan de gevolgen

25 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Journalisten en cameramensen werden het afgelopen weekend het mikpunt van agressieve corona-ontkenners. Volgens een cameraman die verslag deed van de rellen zondag in Eindhoven is het een “kwestie van tijd” voordat de eerste televisieploeg “zwaargewond moet worden afgevoerd”.

“Ze azen op cameraploegen”, schrijft hij in een bericht dat door EenVandaag-journalist Marc Belinfante op Twitter wordt gedeeld. “Ze hebben de beelden van het Capitool gezien. Wij ‘de media’ zijn net zoals de politie bewust doelwit.”

No Title

Totaal ontspoord. #gekkenhuis. Een cameraman waar ik veel mee werk was gisteren aan het werk in Eindhoven. Hij kreeg te maken met agressie van mensen die geïrriteerd ( understatement) zijn over #avondklok #coronamaatregelen Ik ben geschokt door zijn verhaal. Wat een barbarij. pic.twitter.com/Nl9SWzx2uK

Ook op Urk en in Tilburg kregen journalisten te maken met agressie. Op Urk werd een beveiliger van de NOS mishandeld. Hij kreeg pepperspray in zijn gezicht gespoten omdat hij twee jongeren aansprak die een cameraman belaagden die opnames maakte van de uitgebrande teststraat in het probleemdorp. In oktober moest de NOS al de logo’s van haar satelliet- en straalwagens verwijderen vanwege aanhoudende bedreigingen van corona-ontkenners en boze boeren.

In Tilburg werd een verslaggever van het Brabants Dagblad aangevallen door een woedende menigte. Hij dook een brandgang in, waar hij werd ingesloten door vijftien man. Via een tuin wist de journalist te ontkomen.

No Title

Blijf nou GODVERDOMME met je klauwen van collega’s af! https://t.co/GjoPv8J6jB pic.twitter.com/r6rZZNLCXz

Uit het verhaal van de cameraman in Eindhoven blijkt dat de ‘demonstranten’ ervan overtuigd zijn dat media voortdurend de waarheid achterhouden en niet “het echte verhaal” vertellen – een leugen die Trump, Wilders, Baudet en andere rechts-radicale leiders de afgelopen jaren hebben gepopulariseerd.

Lees ook:  Trump beveelt federale antiracismetraining te beëindigen en noemt het "een ziekte"

GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak dit weekend zijn afschuw uit over het geweld tegen politie, zorgmedewerkers en journalisten. Hij kreeg maandagochtend bijval van premier Rutte die het geweld “ontoelaatbaar” noemde. “Wat bezielt deze mensen?”

No Title

Onacceptabel wat er op dit moment gebeurt in Eindhoven, in Amsterdam en al helemaal wat er gisteren gebeurde op Urk.Blijf met je poten van de politie, de GGD en journalisten af.https://t.co/O3vjAi71GB

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenNo Title

Eerst het nieuws en de wetenschap verdacht maken, dan oproepen om regels te negeren en vervolgens anderen de schuld geven.Het is het draaiboek van Donald Trump waar PVV en Forum hun lessen uit trekken.Dit soort rellen en vandalisme is precies het gevolg van dat gedrag.

Lik op stuk en schadeclaims tegen ’hooligans’

Justitieminister Ferd Grapperhaus zegt de schade te zullen verhalen op de „hooligans” die binnensteden vernielen en rellen tegen het coronabeleid. De politie zal hard en snel ingrijpen tegen mensen die worden aangehouden, zegt de bewindsman.

„Het is crimineel. Laat één ding duidelijk zijn: lik op stuk.” Er zijn al veel mensen aangehouden, benadrukt Grapperhaus. Die mensen kunnen flinke schadeclaims verwachten. „Ik zie jongens van 20 en 21 die aan het begin van hun werkzame leven zijn, maar die krijgen een schadeclaim voor het feit dat ze het nodig vonden een supermarkt te plunderen”, zegt de bewindsman. „Dat betekent dat je zomaar, zonder dat je verzekerd bent, ineens tienduizend euro aan schade moet gaan vergoeden.”

„Mensen die crimineel gedrag vertonen, worden strafrechtelijk vervolgd. Ik vind het een verzwarende omstandigheid als jij, als 99 procent van de mensen zo goed en zo kwaad als het kan en met de kiezen op elkaar meedoet, dat staat te saboteren met dit soort acties.”

Mensen die winkels plunderen of op de vuist gaan met de politie „worden echt, zo heeft u gisteren goed kunnen zien, flink in de kraag gepakt. Zij mogen zich flink schamen.”

Grapperhaus vindt het ook niet nodig om het leger in te zetten. „We hebben uitstekende politiemensen in de frontlinie.” Ook staat de marechaussee, net als in het weekeinde, weer klaar om de politie mee te helpen.

Tonnen schade in Eindhoven

Het herstellen van de schade aan het Centraal Station in Eindhoven gaat weken zo niet maanden duren. Relschoppers hebben er zondag voor tonnen aan schade aangericht, zei een woordvoerder van ProRail maandag. „En dat terwijl het station recent helemaal gerenoveerd is en pas een jaar geleden werd omgedoopt tot Centraal Station. Wat hier gebeurde is voor Nederlandse begrippen ongekend. Het is diep- en dieptriest.”

Relschoppers sloegen niet alleen al het glaswerk aan diggelen, ze vernielden ook een piano in de stationshal, staken een auto van ProRail in brand, plunderden de inpandige Jumbo en namen er de kassa mee. „Ze hebben de winkel aan gort geholpen”, aldus de woordvoerder van ProRail. „Echt schandalig.”Comments

comments