COVID-19-vaccin: EU-Commissie en AstraZeneca slagen er ondanks crisisbesprekingen niet in om het aanbod op te lossen

COVID-19-vaccin: EU-Commissie en AstraZeneca slagen er ondanks crisisbesprekingen niet in om het aanbod op te lossen

28 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Farmaceutische gigant AstraZeneca en de Europese Commissie hebben gezworen een diepere ruzie op te lossen over de overeenkomst van het bedrijf om COVID-19-vaccins aan de EU te leveren, nadat het blok AstraZeneca ervan beschuldigde een “bindende toezegging” te hebben geschonden.

Het komt zoals nadat ze elkaar woensdag ontmoetten voor crisisbesprekingen die volgens beide partijen “constructief” waren, maar die de kloof niet konden genezen.

Na de crunch-gesprekken ging Europees Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides woensdagavond naar Twitter om ‘spijt’ te betuigen dat er ‘aanhoudende onduidelijkheid was over het leveringsschema en om een ​​duidelijk plan van AstraZeneca te vragen voor de snelle levering van de hoeveelheid vaccins die we gereserveerd “.

Ze voegde eraan toe: “We zullen met het bedrijf samenwerken om oplossingen te vinden en snel vaccins te leveren aan EU-burgers”.

Eerder zei Kyriakides dat de EU had geïnvesteerd in ruil voor een “bindende toezegging” om vaccins te produceren voorafgaand aan goedkeuring door de regelgevende instanties.

“Het niet kunnen garanderen van de productiecapaciteit is in strijd met de letter en de geest van onze overeenkomst”, vertelde ze woensdagmiddag op een persconferentie.

AstraZeneca ontkent dat hij de voorwaarden van zijn contract met de EU heeft geschonden, na de onthulling dat geplande leveringen met 60 procent zullen worden verminderd in vergelijking met de niveaus die het had afgesproken om na te streven. Het geeft de schuld aan storingen in de productie.

No Title

Pharmaceutical companies and vaccine developers, have moral, societal and contractual responsibilities which they need to uphold. The view that the company is not obliged to deliver is neither correct nor acceptable. pic.twitter.com/8lFPZ9TU6o

Het geschil benadrukt de spanning over de aanvoer van vaccins terwijl Europa worstelt om inentingsprogramma’s tegen het coronavirus uit te rollen.

Los daarvan heeft het Franse bedrijf Sanofi beloofd te helpen bij de productie van vaccins door de distributie van vaccins van rivaliserende producenten Pfizer en BioNTech te stimuleren.

EU ‘bereid contract AstraZeneca te publiceren’

De EU is bereid haar contract met AstraZeneca te publiceren als het bedrijf daarmee instemt, zei correspondent Shona Murray van Euronews Brussel, die een EU-bron citeerde.

De bron voegde eraan toe dat de EU van het bedrijf verwacht dat het het maximale doet om vaccindoseringen te produceren zoals vastgelegd in de overeenkomst. Planten buiten de EU moeten worden gebruikt om het tekort aan te vullen.

No Title

Break: EU source says EU is willing to publish the contract with Astrazeneca if company agrees. Adds that it expects the company to do the maximum possible to produce vaccine dosages as per agreement. That means using other plants outside the EU to fulfill the order.@euronews

Eerder zei een EU-functionaris anoniem sprekend dat de EU “erop zou aandringen” terug te komen aan de onderhandelingstafel om de vertraagde leveringen uit te leggen zodra het vaccin Oxford-AstraZeneca is goedgekeurd voor gebruik door het Europees Geneesmiddelenbureau.

De Commissie heeft laten weten dat zij op zoek is naar “meer expliciete” redenen van AstraZeneca om de verminderde productie te verklaren en dat zij het probleem nu wil oplossen.

Door de aanmeldingsdatum van de EU was er ‘minder tijd’ om problemen op te lossen

Dinsdagavond kwam de baas van Astrazeneca terug op kritiek van de Europese Unie op plannen die een enorm tekort aan voorraden zullen zien, en zei dat het alleen had getekend om “zijn best te doen” om te leveren.

“Ons contract is geen contractuele verbintenis. Het is een beste poging. In feite hebben we gezegd dat we ons best gaan doen, maar we kunnen niet garanderen dat we zullen slagen. In feite zijn we een klein beetje om daar te komen. vertraagd, ”zei Chief Executive Pascal Soriot.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De COVID-stijging in de winter staat voor de deur - Trump en de Republikeinen negeren het gewoon

De commentaren kwamen in een interview dat dinsdag werd gegeven aan LENA (Leading European Newspaper Alliance) en gepubliceerd in Europese kranten .

Soriot voegde eraan toe dat de EU haar voorraden drie maanden na het VK had besteld, waardoor er minder tijd was om productieproblemen op te lossen.

Hij zei dat er ook enkele opstartproblemen waren in de toeleveringsketen van het VK, maar “het contract met het VK werd drie maanden voor het EU-contract ondertekend. Dus met het VK hadden we nog drie maanden om de problemen op te lossen”.

De CEO benadrukte ook dat zijn bedrijf “zeker geen vaccins van Europeanen afneemt om ze elders met winst te verkopen”.

Het laboratorium, dat samenwerkt met de Universiteit van Oxford, heeft beloofd geen winst te maken op de verkoop van vaccins tijdens de pandemie.

Terwijl het EU regelgevend groen licht voor dit vaccin verwacht wordt op vrijdag, kondigde het Britse laboratorium vorige week aan dat de leveringen in het eerste kwartaal lager zouden zijn dan verwacht vanwege een “productiedaling” op een Europese productielocatie.

Deze hebben betrekking op maximaal 400 miljoen doses van het AstraZeneca / Oxford-vaccin, dat het voordeel heeft dat het goedkoper te produceren is dan zijn concurrenten, terwijl het gemakkelijker is op te slaan en te vervoeren.

Brussel zette maandag zijn toon in zijn impasse met AstraZeneca, en vond de vertragingen bij de levering van zijn COVID-19-vaccin “onaanvaardbaar”. De Europese Commissie eist nu “transparantie” over de uitvoer buiten de EU van in het blok geproduceerde doses.

De vertraging van de productie heeft de EU-landen gealarmeerd, die al op scherp staan ​​na moeilijkheden bij de levering van het Pfizer-BioNTech-vaccin. Het verhoogt de druk op de Europese Commissie, die namens de EU27 onderhandelde over de pre-ordercontracten.

Sanofi komt tussenbeide

De Franse medicijnfabrikant Sanofi heeft zich ingespannen om de paniek over het gebrek aan COVID-19-vaccinaties in de EU te verlichten. Sanofi zal vanaf juli vaccins van rivaliserende producenten Pfizer en BioNtech vullen en verpakken in een poging om aan de enorme vraag te voldoen.

Het bedrijf zal ernaar streven om dit jaar meer dan 100 miljoen doses te leveren vanuit zijn Duitse fabriek in Frankfurt, vertelde CEO Paul Hudson aan de krant Le Figaro.

De Franse regering heeft Sanofi onder druk gezet om zijn faciliteiten te gebruiken om vaccins van zijn rivalen te helpen maken, gezien de grote vraag en problemen met de levering van de weinige vaccins die al beschikbaar zijn.

Vorige maand zeiden Sanofi en het Britse GlaxoSmithKline dat een vaccin dat ze samen ontwikkelen een onvoldoende immuunrespons vertoonde bij oudere mensen, waardoor de lancering tot eind dit jaar werd uitgesteld.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen herhaalde dinsdag een oproep aan vaccinproducenten om op schema te leveren.

“Europa heeft miljarden geïnvesteerd om de eerste COVID-19-vaccins ter wereld te helpen ontwikkelen”, vertelde ze aan het virtuele evenement van het World Economic Forum in Zwitserland. “En nu moeten de bedrijven waarmaken. Ze moeten hun verplichtingen nakomen.”

De Commissie heeft de mogelijkheid van strikte exportcontroles op doses die in het blok worden gemaakt, aan de orde gesteld in haar verzoek om meer informatie over de productie van vaccins.

“Ik wil alleen het woord benadrukken dat hier belangrijk is: transparantie. Dit gaat niet over blokkeren. Het gaat erom te weten wat de bedrijven exporteren of zullen exporteren naar markten buiten de Europese Unie”, aldus woordvoerder van de Commissie, Eric Mamer.

De langzame uitrol van de distributie van vaccins in Europa bracht Hongarije ertoe om doses te bestellen bij Rusland, vertelde de minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó deze week aan d media.

Ondertussen heeft de operatie in Duitsland kritiek gekregen van de gouverneur van Beieren, Markus Soeder.

“Ik denk dat de bevolking van Europa extreem gestrest en moe is door deze pandemie, die een jaar heeft geduurd. Overheden staan ​​onder druk”, voegde AstraZeneca-CEO Pascal Soriot toe in zijn interview en specificeerde dat Europa “5 procent van de wereld vertegenwoordigt. bevolking, zal in februari 17 procent van onze productie verkrijgen “.

Soriot bevestigde in zijn interview ook dat het laboratorium “met de Universiteit van Oxford werkt aan een vaccin dat gericht is op” de Zuid-Afrikaanse variant van COVID-19, een virus dat beter overdraagbaar is dan de eerste versie van het nieuwe coronavirus.Lees ook:  ISLAMITISCHE HOOFDDOEKOORLOG IN FRANKRIJK WARMT OP NA PROVOCATIE DOOR HET PARLEMENT (MUST WATCH)

Comments

comments