EU maakt overeenkomst met AstraZeneca gedeeltelijk openbaar

EU maakt overeenkomst met AstraZeneca gedeeltelijk openbaar

29 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Iedereen kan de raamovereenkomst met de vaccinfabrikant nu bekijken op de website van de Europese Commissie. De cruciale punten zijn echter – gedeeltelijk – zwart gemaakt.

De Europese Commissie heeft delen van haar raamovereenkomst met de Brits-Zweedse vaccinfabrikant AstraZeneca openbaar gemaakt. Het bureau heeft het document van 41 pagina’s op zijn website geplaatst . Dienovereenkomstig heeft AstraZeneca ingestemd met de publicatie – maar alleen op voorwaarde dat delen van het document worden zwart gemaakt. Dit heeft invloed op de afgesproken prijzen – en ook op de leveringshoeveelheden voor het eerste kwartaal van 2021. 

Over precies deze details is er al dagenlang een verhitte discussie tussen de Commissie en het bedrijf . AstraZeneca maakte vorige week bekend minder coronavaccin aan de EU te leveren dan oorspronkelijk gepland. In plaats van 80 miljoen zouden er slechts 31 miljoen blikken worden verstrekt. De groep legde dat uit met productieproblemen. De Europese Commissie reageerde boos en beschuldigde AstraZeneca ervan haar toezeggingen niet na te komen. Met de publicatie van het contract hoopt de Europese Commissie haar wangedrag in het geschil met de fabrikant over het uitblijven van vaccinleveringen te bewijzen.

Financiële afspraak toch kennelijk leesbaar

Wat de twee partijen financieel hadden afgesproken, had ondanks het zwart worden met een technische truc leesbaar moeten zijn, meldt Der Spiegel . De waarde van het bestelde vaccin bedraagt ​​870 miljoen euro. De Commissie beloofde 336 miljoen euro te betalen, waarvan tweederde binnen enkele dagen na de inwerkingtreding van de overeenkomst in augustus 2020 naar het bedrijf ging. Hoeveel doses AstraZeneca moet toedienen en wanneer, blijft echter onduidelijk. Het zwart worden van dit detail kan niet worden omzeild met de door Spiegel genoemde bladwijzerfunctie.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De Libische puzzel en de manier om de Turkse nationale belangen te beschermen

Het hoofd van het bedrijf, Pascal Soriot, had de vertragingen onder meer gerechtvaardigd met het feit dat AstraZeneca zich niet had gecommitteerd aan vaste leveringshoeveelheden . In een zogenaamde beste-inspanningsclausule werd alleen verzekerd dat het bedrijf zijn “best” zou doen.

Geschil: wat wordt bedoeld met inspanningen?

In het door de Commissie gepubliceerde document wordt inderdaad meerdere keren verwezen naar “beste redelijke inspanningen”. AstraZeneca zal dit op zich nemen om de overeengekomen blikken te leveren en, indien mogelijk, te produceren in fabrieken in de EU. Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen duurden deze clausules slechts zolang het vaccin nog in ontwikkeling was.

De EU-Commissie heeft ook last van de aankondiging van het bedrijf dat er bevoorradingsknelpunten zijn, waardoor het VK en andere niet-EU-landen blijkbaar nog steeds niet-verlaagde hoeveelheden moeten ontvangen. Bedrijfsleider Soriot verwees in dit verband naar de eerdere sluiting van het Britse contract met zijn bedrijf.

Ook de Commissie wijst dit argument strikt af. Het bedrijf had verzekerd “dat geen andere verplichtingen de nakoming van dit contract zouden verhinderen” – inclusief geen eerder contract met Groot-Brittannië, zei von der Leyen. Het onlangs uitgelekte land zou een veel hogere prijs betalen voor het coronavaccin dan de EU. 

Vandaag wordt EU-brede goedkeuring van het AstraZeneca-vaccin verwacht.Comments

comments