Covid-19-vaccins zijn geweldig – daarom moet u voorlopig ook nog een masker dragen

Covid-19-vaccins zijn geweldig – daarom moet u voorlopig ook nog een masker dragen

30 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Wat we wel en niet weten over hoe Covid-19-vaccins de verspreiding van het virus vertragen.

Na maanden van uitputtend isolement, wijdverbreide economische pijn en een buitengewone tol van het menselijk leven en de gezondheid, zijn er verschillende Covid-19-vaccins beschikbaar .

Dit betekent zeker dat we kunnen stoppen met het dragen van een gezichtsmasker?

Uiteindelijk.

Zoals met zoveel andere dingen in deze pandemie, is er geen gemakkelijk antwoord voor wanneer we precies kunnen beginnen te ontspannen. Maar het is duidelijk dat de snelle uitrol van Covid-19-vaccins, zoals die ontwikkeld door Moderna en Pfizer / BioNTech, onze beste weg uit de crisis is.

“We hebben alle reden om aan te nemen dat dit tot de allerbeste vaccins behoren die we ooit hebben getest”, zegt dr. Aaron Richterman , een collega die onderzoek doet naar infectieziekten aan de Universiteit van Pennsylvania.

Hoewel klinische onderzoeken ons vertrouwen geven dat de Pfizer / BioNTech- en Moderna-vaccins bijna 95 procent van de gevallen van de ziekte blokkeren – waardoor de ernstigste gevolgen van Covid-19 worden voorkomen – zijn er nog steeds enkele onzekerheden. De belangrijkste daarvan is hoe goed vaccins werken om de overdracht van SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt, te blokkeren. Vaccins dienen niet alleen om individuen te beschermen, maar ook, na een bepaalde vaccinatiedrempel, de bevolking als geheel. Die drempel is kudde-immuniteit – waar zelfs mensen die niet eerder zijn gevaccineerd of besmet, worden beschermd omdat zoveel mensen om hen heen immuun zijn.

Overdracht heeft ook belangrijke praktische gevolgen voor de risico’s die ontstaan ​​als gevaccineerde individuen met iedereen omgaan, of dat nu in openbare parken, scholen, huishoudens of zorginstellingen is. Vroeg bewijs wijst erop dat vaccins de overdracht van Covid-19 verminderen, maar hoeveel precies blijft onduidelijk. En dat heeft de laatste tijd een fel debat aangewakkerd over hoe voorzichtig we moeten zijn als we het hebben over de kracht van de vaccins.

De vraag, gegeven wat wetenschappers wel en niet weten, is welke boodschap mensen moeten krijgen over Covid-19-vaccins en hoe moeten ze zich gedragen als ze die krijgen?

Het is een moeilijke naald om in te rijgen, om zowel optimisme als voorzichtigheid over te brengen, en er is onenigheid tussen wetenschappers en experts over wat op dit moment het verkoopargument van vaccins zou moeten zijn. Als u nadenkt over hoe uw leven kan veranderen nadat u uw foto’s heeft gemaakt, moet u het volgende overwegen.

Wat we weten over Covid-19-vaccins en overdracht

Het grootste probleem is dat, hoewel de Covid-19-vaccins die nu beschikbaar zijn, verbazingwekkend effectief zijn in het beschermen van ontvangers, het niet duidelijk is hoeveel ze kunnen voorkomen dat ze het virus verspreiden naar andere mensen. En vanwege die onzekerheid, samen met de huidige verspreidingsniveaus van de ziekte, roept de volksgezondheidsrichtlijn de geïmmuniseerde nog steeds op om sociale afstand te bewaren en gezichtsmaskers te dragen.

Ondertussen is er onderzoek gaande om erachter te komen hoeveel gevaccineerde mensen het virus kunnen overdragen. Tijdens klinische fase 3-onderzoeken is het belangrijkste waar onderzoekers naar op zoek zijn, hoe goed vaccins ziekten voorkomen – dat wil zeggen dat mensen besmet raken en detecteerbare symptomen vertonen zoals koorts, hoesten, kortademigheid en smaak- of reukverlies.

Echter, asymptomatische transmissie heeft ontpopt als een belangrijke motor van Covid-19. Om grip te krijgen op hoeveel asymptomatische overdracht kan optreden, zelfs met een vaccin, zijn massa-testen vereist om het virus te detecteren, aangezien er geen andere uiterlijke tekenen van infectie zijn. Voor klinische onderzoeken met duizenden deelnemers is testen een saaie, tijdrovende onderneming en er zijn nog niet veel robuuste bevindingen.

Dat gezegd hebbende, er zijn aanwijzingen dat Covid-19-vaccins de overdracht vertragen.

Moderna, bijvoorbeeld, screende zijn proefpersonen op SARS-CoV-2 tussen de eerste en tweede dosis van zijn vaccin, en ontdekte dat tweederde minder mensen in de vaccingroep positief testten op het virus in vergelijking met de placebo, aldus het bedrijf. briefing aan de Food and Drug Administration in december. Het suggereert dat sommige asymptomatische infecties voorkomen worden na de eerste dosis.

Tijdens de klinische proeven voor het Covid-19-vaccin, ontwikkeld door AstraZeneca en de Universiteit van Oxford, dat niet is goedgekeurd in de VS, hebben onderzoekers de deelnemers vaker getest. Een vroege analyse toonde aan dat het vaccin voor 59 procent effectief kan zijn bij het stoppen van asymptomatische infectie.

Er zijn andere tekenen die erop wijzen dat de vaccins de verspreiding kunnen verminderen. Veranderingen in markers van het immuunsysteem, zoals antilichamen bij mensen die zijn gevaccineerd, komen overeen met wat wetenschappers verwachten in een situatie waarin het virus zich niet kan vestigen in de luchtwegen van mensen.

Monica Gandhi , een arts voor infectieziekten en een professor in de geneeskunde aan de Universiteit van Californië in San Francisco, zei dat de focus op overdracht in de context van Covid-19-vaccins misleidend kan zijn wanneer ze worden vergeleken met andere vaccins. Een deel van wat het beeld scheef trekt, is dat we meer informatie hebben over de transmissiedynamiek van Covid-19 dan andere luchtweginfecties. “We doen nooit massatesten op een ademhalingsvirus, tenzij je je niet goed voelt”, zei Gandhi.

Er zijn ook lessen die we kunnen trekken uit andere vaccins. Onderzoekers zeggen dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat een vaccin met een hoge werkzaamheid tegen ziekten ook geen significante deuk in de overdracht zou betekenen. In feite zijn er vaccins die voornamelijk worden gegeven om overdracht meer te voorkomen dan de ziekte, zoals het rubellavaccin , volgens Paul Sax , klinisch directeur van de afdeling Infectious Diseases in Brigham and Women’s Hospital en professor aan de Harvard Medical School.

Met Covid-19-vaccins kan het feit dat ze de meest ernstige gevolgen voorkomen – zelfs als ze niet elk geval van ziekte voorkomen – de overdracht op zichzelf verminderen. Mensen met mildere symptomen hoesten minder en verspreiden het virus via de lucht naar anderen. “Zelfs als het verschuift van symptomatisch Covid naar asymptomatisch Covid, is dat nog steeds een overwinning voor overdracht, omdat asymptomatische mensen het minder snel overdragen omdat ze niet zo lang zoveel virus hebben”, zei Sax.

Aan de andere kant zijn er andere vaccins die ziekten kunnen voorkomen maar een veel zwakker effect hebben op de overdracht, zoals het kinkhoestvaccin .

Het bewijs wijst grotendeels op Covid-19-vaccins die de overdracht van het virus verminderen. De cruciale vraag is met hoeveel, aangezien dat het punt zal vormen waarop kudde-immuniteit optreedt. “De exacte hoeveelheid waarmee het asymptomatische transmissie vermindert, zal gevolgen hebben”, zei Richterman. Het antwoord zal waarschijnlijk in de komende maanden naar voren komen, aangezien onderzoekers meer gegevens verzamelen uit klinische onderzoeken en onder ontvangers van vaccins in de algemene bevolking.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Het grootste slachtoffer van COVID-19 zijn uw individuele rechten

Welke boodschap sturen we op dit moment?

Wetenschappers zijn het er dus over het algemeen over eens: de vaccins zijn essentieel voor het beëindigen van de pandemie, hoewel het weken of maanden zal duren om de verspreiding van Covid-19 over de bevolking af te remmen. Tot die tijd is het noodzakelijk om het dragen van maskers en sociale afstand in het openbaar te bewaren.

Maar het is niet zo dat het land op een dag de grens zal overschrijden van onveilig naar veilig; in plaats daarvan zal het risico in de loop van de tijd afnemen. “Ik denk dat de betere manier om het te kaderen is dat het vaccin elke activiteit die de persoon doet veiliger maakt,” zei Richterman. En hoewel wetenschappers risico’s kunnen meten en tactieken kunnen bedenken om het te verminderen, kunnen ze niet bepalen hoeveel risico aanvaardbaar is. Dat is een waardeoordeel dat mensen als individu moeten maken.

Vaccins zijn zeker een belangrijke risicovermindering, misschien wel de grootste als het gaat om Covid-19. Het risico van infectie en overdracht daalt niet tot nul met een paar schoten, maar in combinatie met andere maatregelen, zoals het dragen van gezichtsmaskers, worden ze een firewall tegen overdracht. Op dit moment kan, in de context van ongecontroleerde verspreiding van Covid-19, zelfs een verminderd risico op overdracht nog steeds leiden tot problematische niveaus van nieuwe infectie.

En er is nog een lange weg te gaan. Hoewel meer dan een derde van de Amerikaanse bevolking mogelijk al is blootgesteld aan het virus, weten we niet volledig wie het heeft gehad, omdat er zoveel asymptomatische gevallen zijn en vanwege hiaten in de tests. Het is ook niet duidelijk hoe lang de immuniteit na infectie aanhoudt en hoe goed het bestand is tegen nieuwe SARS-CoV-2-varianten, hoewel vroeg bewijs aantoont dat immuniteit minstens een paar maanden duurt en dat eerdere infecties enige mate van bescherming bieden tegen nieuwere versies. van het virus. Het overdrachtsaspect van de pandemie zal dus nog enige tijd een groot probleem blijven.

“Mijn grootste zorg op dit moment op korte termijn is ervoor zorgen dat mensen ervoor zorgen dat ze de voorzorgsmaatregelen die ze moeten nemen niet versoepelen, gezien de huidige situatie en het gebrek aan beschikbaarheid van vaccins”, zegt Angela Rasmussen , een viroloog bij Georgetown. Universiteit.

Een van de meest delicate momenten tijdens de pandemie zal de periode zijn tussen de ergste problemen en de wijdverbreide immuniteit. Dat is wanneer er grote groepen mensen die zijn gevaccineerd, evenals degenen die niet zijn gevaccineerd, interactie zullen hebben in dezelfde openbare ruimtes, maar met zeer verschillende risicoblootstellingen.

Hoewel sommige groepen het idee hebben aangesneden om vaccinpaspoorten te gebruiken om het immuunsysteem te identificeren, is er geen gemakkelijke manier om te bepalen of iemand wordt beschermd door alleen naar hen te kijken, dus algemene pandemische beperkingen zullen waarschijnlijk van kracht moeten blijven. Dat kan frustrerend zijn voor mensen die de pandemie hebben overleefd en de moeite hebben genomen om geïmmuniseerd te worden, maar nog steeds niet kunnen ontspannen.

De boodschap aan de gevaccineerde mensen in deze schemerperiode van de pandemie moet zijn dat ze verplicht zijn voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van maskers, om anderen te beschermen als een daad van sociale solidariteit.

Maar wat is de beste manier om dit in te kaderen? Bevinden we ons in het thuisgedeelte van de pandemie, of zitten we nog steeds vast in de ergste fase? Moeten gezondheidsfunctionarissen benadrukken hoe vaccins iedereen weer normaal zullen maken of de onbekenden benadrukken en voorzichtigheid adviseren? Moeten de gevaccineerden worden uitgescholden als ze met vrienden gaan rondhangen en gaan reizen?

Rasmussen merkte op dat met de onzekerheden rond de Covid-19-vaccins, hoe indrukwekkend ze ook zijn, de angst bestaat voor te veel beloftes en onderprestaties. De uiteindelijke resultaten zouden kunnen onthullen dat vaccins de overdracht misschien niet zo erg blokkeren als gehoopt, dus als ze overhyped, kan het vertrouwen in volksgezondheidsfunctionarissen eroderen en tot meer aarzeling over vaccins leiden.

Aan de andere kant, als groepen mensen worden gevaccineerd, kunnen ze zich misschien ontspannen om elkaar heen naarmate hun collectieve risico afneemt. Leden van een huishouden, buren of mensen die in instellingen voor langdurige zorg wonen, kunnen mogelijk het gezelschap delen van anderen die ook immuun zijn.

Maar zelfs vaccins, maskers en sociale afstand nemen samen zullen niet stoppen met verspreiden vanwege roekeloos gedrag , net zoals airbags, veiligheidsgordels en kreukelzones niet betekenen dat het veilig is om dronken over de snelheidslimiet te rijden. Vaccins zijn geen vergunning om overvolle bijeenkomsten binnenshuis te hervatten, aangezien het algehele vaccinatiegehalte nog steeds laag is en de verspreiding van het virus nog steeds hoog is.

“Je kunt mogelijk samenkomen met je ouders die je in lange tijd niet hebt gezien als jullie allemaal zijn ingeënt”, zei Rasmussen. “Wat je niet moet doen, is samenkomen met een stel van je gevaccineerde vrienden en naar de tralies gaan.”

Gandhi was het ermee eens dat voorzorgsmaatregelen in veel omstandigheden nodig zullen zijn voor mensen die vaccins krijgen.

“Mijn risicotolerantie is dat ik een masker draag rond degenen die niet zijn ingeënt,” zei Gandhi. “Ik denk dat veel doktoren hun masker af zullen doen bij gevaccineerde mensen. En alleen gevaccineerde mensen. “

Ze voerde echter aan dat de nadruk in de berichtgeving moet liggen op hoe vaccins de terugkeer naar een wereld buiten de pandemie zullen versnellen. Als er zoveel goed nieuws is, kan het ook tot aarzeling leiden en de voortgang ondermijnen. Zonder een gevoel van vooruitgang en een haalbaar doel, kan het moeilijker worden om voorzorgsmaatregelen te nemen totdat er een brede immuniteit is.

“Het is erg handig om het publiek te vertellen dat de maskers op een dag zullen loskomen”, zei Gandhi. “Je kunt zeggen dat het langer zal duren [om het einde van de pandemie te bereiken], en dat zal ook zo zijn, maar blijf mensen alsjeblieft hoop geven.”

Hoe kunnen we zien dat we de finish hebben bereikt?

De belangrijkste maatstaf voor het beëindigen van de pandemie en het doel van een vaccinatiecampagne zou moeten zijn om het sterftecijfer te verminderen. “We moeten all-in gaan voor sterfelijkheid. Het eerste dat we moeten zien, is een substantiële, substantiële vermindering van het sterftecijfer onder de bevolking ”, zegt Saad Omer , directeur van het Yale Institute for Global Health. “Zelfs als we er niet achter komen dat er een vermindering van de overdracht is, als genoeg mensen worden beschermd en het sterftecijfer drastisch daalt … zelfs als het alleen maar individuele effecten zijn, is dat een goede manier om weer normaal te worden.”

Zo’n scenario zou Covid-19 verlagen van een dodelijke bedreiging voor de volksgezondheid tot een gematigde zorg en misschien zelfs hinderlijk. Totdat er echter een dramatische daling van het sterftecijfer is, zullen gezichtsmaskers en sociale afstandelijkheid nog steeds deel uitmaken van het leven van iedereen, ook van degenen die zijn gevaccineerd.

Daarna zouden transmissiemetingen, zoals de fractie van Covid-19-tests die positieve resultaten opleveren, kunnen worden gebruikt als een indicator van hoeveel verspreiding nog optreedt.

De VS krijgen mogelijk te maken met sporadische uitbraken en zelfs vaccinversterkers, omdat de immuniteit afneemt en nieuwe varianten van het virus opduiken. Maar wijdverbreide immunisatie creëert een scenario waarin veel van de zwaarste lasten van de pandemie kunnen worden opgeheven.

Gezien de snelheid waarmee vaccinaties worden geboekt, zou dat later dit jaar kunnen gebeuren.

“Als er geen gekke varianten zijn, kunnen we in een situatie verkeren waarin de dingen in de herfst normaler zijn”, zei Omer. “Misschien niet helemaal normaal, maar beter.”Lees ook:  Gezondheidsdeskundigen waarschuwen voor kortdurende maar ernstige bijwerkingen van een coronavaccinatie

Comments

comments