De grootste zonde van Big Tech? Werken met de veiligheidsstaat

De grootste zonde van Big Tech? Werken met de veiligheidsstaat

31 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

Hoewel ze beweren privacy te verdedigen, verdienen bedrijven als Google en Amazon een fortuin door contracten te sluiten met de overheid.

Door Ivan ELAND

De ‘de-platforming’ van Donald Trump door Twitter, Facebook en YouTube, dat eigendom is van Google, oftewel Big Tech, haalde onlangs grote krantenkoppen. De verandering van de status van Trump heeft bij sommige conservatieven kreten doen rijzen van ‘censuur’. Toch stelt een meer libertaire opvatting dat dit particuliere bedrijven zijn die het recht hebben om hun eigen inhoud te beheren, net als privé-omroepen en gedrukte media. Het woord “censuur” wordt traditioneel en meer op de juiste wijze toegepast op schendingen door de overheid van de waarborg van de vrijheid van meningsuiting van het Eerste Amendement van de Grondwet in de VS.

Meer verontrustend zou kunnen zijn dat Big Tech helpt bij de schendingen van de rechten van individuen thuis door wetshandhavers en bijdragen aan de schending van de mensenrechten door het leger in het buitenland. Ondanks zijn reputatie van onafhankelijkheid, is onlangs onthuld dat de relatie van Big Tech met het Amerikaanse nationale veiligheidsinstituut mogelijk sterker is dan eerder werd gedacht. Bij sommige technologiebedrijven is er oppositie ontstaan ​​over bedrijfscontracten met het leger en de politie. Toch hebben deze bezwaren van werknemers de bedrijven er meestal toe gebracht dergelijke overheidsbedrijven te verbergen door het gebruik van alledaagse en onopvallende onderaannemers.

Lees ook:  'Er ontstaat voor onze ogen een wereldwijde bewakingsstaat'

Big Tech heeft een langdurige relatie met de Amerikaanse regering en het leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de regering de ponskaarttechnologie van IBM om gevangenen bij te houden in ongrondwettige binnenlandse interneringskampen die Japanse Amerikanen huisvesten, van wie zelfs regeringsrapporten toegaven dat ze geen bedreiging vormden voor de Amerikaanse oorlogsinspanningen. (Tegelijkertijd gebruikte nazi-Duitsland vergelijkbare IBM-technologie.) Het Advanced Research Projects Agency (ARPA) van het Ministerie van Defensie (DoD) financierde in de jaren zestig onderzoek naar computers dat leidde tot het internet en later tot Siri. Dergelijke spin-offs zijn gunstig, maar het is efficiënter voor de particuliere sector om er rechtstreeks in te investeren. Minder positief was dat Honeywell Aerospace fragmentatiebommen produceerde, waarbij veel burgers omkwamen tijdens de oorlog in Vietnam. Silicon Valley was geen onbekende in militaire contracten,

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenTegenwoordig hebben Big Tech-bedrijven heel veel contracten met het leger en de politie. Tech Inquiry, een non-profitorganisatie die technische verantwoording promoot, heeft gemeld dat DoD, ICE, FBI, DEA en het Federal Bureau of Prisons duizenden contracten hebben met Microsoft, Amazon, Google, Facebook, Dell, IBM en Hewlett Packard. Microsoft is verreweg de contractkampioen, met 5.000. Amazon en Google volgen respectievelijk 350 en 250.

De gezichtsherkenningssoftware van Amazon kan bijvoorbeeld gemakkelijk door de overheid worden misbruikt, maar het bedrijf brengt deze nog steeds op de markt aan overheidsinstanties zoals Immigration and Customs Enforcement (ICE). Bovendien worden de clouddiensten van Amazon gebruikt door Palantir, een bedrijf dat databases maakt voor ICE. Microsoft geeft zelfs toe dat ICE met zijn software “deep learning-mogelijkheden gebruikt om gezichtsherkenning en identificatie te versnellen” van immigranten. Dell geeft ook licenties voor software aan ICE.

Lees ook:  Censuur door Big Tech leidt tot de overname van de mensheid

Google was betrokken bij Project Maven om kunstmatige intelligentie te leveren voor Amerikaanse drone-oorlogsvoering in vreemde landen. Amerikaanse presidenten hebben drones gebruikt om illegaal mensen te doden, waaronder de moord op Anwar al-Awlaki in Jemen door Barack Obama. Awlaki was een Amerikaans staatsburger, vermoord door zijn eigen regering zonder aanklacht, proces of veroordeling. Bijna 4.000 Google-medewerkers eisten dat het bedrijf het contract zou beëindigen en sommigen namen ontslag. Toch biedt Google nu standaardtechnologie voor drones.

Big Tech helpt zelfs buitenlandse regeringen bij het uitvoeren van wat legitiem ‘censuur’ kan worden genoemd. Google heeft bijvoorbeeld in een project genaamd Dragonfly de onderdrukkende Chinese regering een gecensureerde versie van zijn zoekmachine verkocht. Microsoft versloeg Amazon voor maar liefst $ 10 miljard JEDI-contract (Joint Enterprise Defense Infrastructure) om cloud computing voor DoD te bieden.

Big Tech moet op zijn hoede zijn voor samenwerking met zowel de Amerikaanse als buitenlandse regeringen – en niet alleen omdat veel van hun werknemers bezwaar hebben tegen contracten die kunnen leiden tot de dood of de schending van mensenrechten. Overheidsgeld komt nooit vrijblijvend. Contracteren met de overheid zal een hoop regels met zich meebrengen die het commerciële karakter van elk bedrijf kunnen veranderen, waardoor het minder creatief en innovatief wordt.

Desalniettemin kan deze vermaning aan dovemansoren gericht zijn – omdat de regering zo groot is en zoveel geld uitgeeft in de particuliere sector dat het voor technologiebedrijven moeilijk is om niet in de verleiding te komen door haar pot met goud. Hoewel het anders beweert, heeft Big Tech een lange en lucratieve relatie met overheidscontracten en helaas zal dat bedrijf in de toekomst waarschijnlijk blijven groeien.

Lees ook:  ALLE grote Amerikaanse mobiele telefoonbedrijven maken zich schuldig aan schendingen van de privacy


Comments

comments