VACCINATIES AANMOEDIGEN? GEBRUIK GEEN POLITICI, ZEGT DEZE NIEUWE STUDIE.

VACCINATIES AANMOEDIGEN? GEBRUIK GEEN POLITICI, ZEGT DEZE NIEUWE STUDIE.

31 januari 2021 0 Door Indignatie redactie

In het streven naar volksgezondheid om mensen het COVID-19-vaccin te laten nemen, hebben voormalig president Barack Obama, voormalig vicepresident Mike Pence en andere politieke figuren hun beroemdheid als aanmoediging gebruikt. Maar nieuw onderzoek suggereert dat politici misschien niet de beste voorbeelden zijn.

Een rapport van onderzoekers van Northeastern, Harvard, Northwestern en Rutgers stelt vast dat politici mogelijk averechts werken en een toename van de weerstand tegen het COVID-19-vaccin veroorzaken.

Politici “hebben geen bijzondere geloofwaardigheid op het gebied van wetenschappelijke en gezondheidsaangelegenheden”, legt David Lazer uit , universitair vooraanstaand hoogleraar politieke wetenschappen en computer- en informatiewetenschappen aan Northeastern, en een van de onderzoekers die het onderzoek hebben uitgevoerd.

Er is misschien een kleine stijging in de acceptatie van vaccins door gelijkgestemde partizanen, maar de kans op terugslag is groter als een politicus afkomstig is van een tegenpartij, voegt Lazer eraan toe.

“Het creëert eigenlijk de mogelijkheid van een averechts effect dat opweegt tegen elk soort klein positief effect”, zegt hij.

De weerstand was lager, ontdekten onderzoekers, wanneer de vaccinatie-aanmoediging kwam van een arts, een wetenschapper of iemand die dicht bij de potentiële ontvanger van het vaccin stond.

“Mensen redenen geven om het vaccin te nemen – vooral wanneer ze aanbevelingen van hun arts of wetenschappers bevatten – in plaats van mensen te vertellen over publieke figuren die het vaccin hebben gebruikt, is effectiever om de vaccinresistentie te verminderen en de gerapporteerde kans op vaccinatie te vergroten”, aldus onderzoekers samengevat.

Om de potentiële effectiviteit van verschillende vaccinbeïnvloeders te testen, vroegen onderzoekers bijna 25.000 mensen op nationaal niveau om hun favoriete politicus, atleet of beroemdheid op te schrijven. De meest genoemde namen waren onder meer de voormalige president Donald Trump, president Joe Biden, Michael Jordan, Tom Brady en Tom Hanks.

De respondenten werd vervolgens gevraagd hoe waarschijnlijk het is dat ze het vaccin zouden krijgen als de beroemde namen die ze opschreven, het publiek zouden aanmoedigen om zich te laten injecteren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  De eerste wereldwijde gebeurtenis in de geschiedenis van de mensheid

“De meest prominente toenames in vaccinresistentie doen zich voor onder Democraten wanneer Trump wordt gevaccineerd, en onder Republikeinen wanneer Obama wordt gevaccineerd”, schreven onderzoekers in het onderzoek. 

Er was een kleiner maar vergelijkbaar patroon voor Anthony Fauci, de directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases. Zijn vaccinatie zou kunnen resulteren in kleine verbeteringen in het verzet onder Democraten, maar waarschijnlijk versterkt het verzet onder Republikeinen, wat suggereert dat zijn naam wordt geassocieerd met politiek, merkten onderzoekers op. 

Filmsterren en atleten hadden een minimale impact, net als patriottische berichten, zo bleek uit de studie.

“Dit suggereert dat als vaccinaties van publieke figuren strategisch moeten worden gebruikt, het de voorkeur verdient om degenen te benadrukken die niet openlijk politiek zijn”, schreven onderzoekers.

Biden heeft de aanbevolen twee doses van het vaccin ontvangen, met een tussenpoos van ongeveer drie weken, volgens berichten in de media. Pence, House Speaker Nancy Pelosi en Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell behoren tot de politieke leiders die in december doses hebben ontvangen.

Trump twitterde vorige maand dat hij “niet gepland” was om het vaccin in te nemen, maar keek ernaar uit om dat op het juiste moment te doen.

In andere bevindingen van de enquête zeiden Republikeinse respondenten eerder dat vaccins negatieve bijwerkingen hebben die opwegen tegen de voordelen, terwijl Democraten het tegenovergestelde geloven. Democraten overtreffen ook Republikeinen en onafhankelijken door te geloven dat vaccins grondig worden getest en niet beschikbaar zouden worden gemaakt voor het publiek als ze niet veilig en effectief waren.

Afgezien van de politiek zei 33 procent van de respondenten die tussen half december en begin januari werden ondervraagd, dat ze van plan waren het vaccin zo snel mogelijk te krijgen, terwijl bijna een kwart zei dat het uiterst onwaarschijnlijk was dat ze het zouden krijgen. Maar Lazer waarschuwt dat de tegenzin uiteindelijk kan afnemen als vaccinaties vereist zijn door hogescholen, universiteiten of werkgevers.

“Zelfs dan nog, waarschijnlijk wordt niet iedereen ingeënt”, zegt hij. “Maar als we 80 procent van de bevolking krijgen, is dat waarschijnlijk genoeg.”Lees ook:  Waarom het redelijk is om antikapitalistisch te zijn

Comments

comments