Jokkende Volkskrant-redacteur: ‘Ja hoor, we hebben altijd oog gehad voor schade van coronamaatregelen!’

Jokkende Volkskrant-redacteur: ‘Ja hoor, we hebben altijd oog gehad voor schade van coronamaatregelen!’

8 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Maandenlang hebben de media Nederlanders bang gemaakt voor het coronavirus. Daardoor was steun voor verschillende harde maatregelen die al meteen, op middellange én met name lange termijn enorme schade zou aanrichten oorspronkelijk hoog. Maar dat lijkt te veranderen. Online én in de grootste kranten zijn er steeds meer mensen, waaronder experts als artsen, die de lockdown veroordelen. En dus laat de wetenschapsredacteur van de Volkskrant opeens weten dat zijn krant altijd heel kritisch is geweest over de maatregelen hoor! Echt waar.

Twitteraar Liedwien Jansen zag dat de Volkskrant één van de kranten is die in de afgelopen dagen een kritisch artikel of twee gepubliceerd heeft over de neveneffecten van de volkomen doorgeslagen maatregelen van het kabinet. Zij schrijft:

Hilarisch genoeg was dat tegen het zere been van Maarten Keulemans, wetenschapsredacteur van de Volkskrant. In een lange Twitterdraad laat hij namelijk weten dat, oh ja, zijn krant altijd heel kritisch is geweest hoor! “Natuurlijk hebben we (ik als ‘virusexpert’ in het bijzonder) veel engs over het virus geschreven. Omdat een pandemie met nu 2,3 miljoen doden en veelvoud aan ernstig zieken eng *is*,” aldus Keulemans. “Maar daarnaast hebben we ALTIJD oog gehad voor andere kant… Ook de nevenschade van de maatregelen zelf kreeg meteen aandacht. Van economie tot psychische schade. Een ‘schaduwcrisis’, noemden we bv uitgestelde zorg, al kort na ingaan lockdown.”

No Title

Nu we in de krant aantal indringende verhalen hebben over slachtoffers van de coronamaatregelen, klinkt het verwijt: ‘Daar komen jullie nú mee!’ Vijf tweets daarover, voor eens & altijd… (1/9) pic.twitter.com/1i21TWcIs6

Hij steunt die statements met links naar artikelen waarin de Volkskrant dat inderdaad doet. Maar wat hij vergeet te vermelden is dat dergelijke stukken ‒ net als bij de andere kranten en nieuwszenders ‒ in geen verhouding staan tot de artikelen die je ronduit pro-lockdown kunt noemen en/of die heel duidelijk steeds mensen angst bleven aanjagen over het virus, maar niets of weinig te zeggen hadden over de neveneffecten van al die vreselijke ingrepen van het kabinet. Het was totaal niet in balans met elkaar.

Dat begint nu te kenteren. Heel goed. Maar dat werd ook weleens tijd. En nu net doen alsof al die kranten eigenlijk de hele tijd heel evenwichtig bezig waren is je reinste flauwekul.

Lees ook:  Is Duitsland gericht op een van de meest gewelddadige groepen mensen?

En nee, dat zeg ik niet alleen. Dat zeggen heel veel twitteraars, die onmiddellijk de vloer aanveegden met Keulemans. Hier is een greep uit de reacties:

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenNo Title

Het probleem is dat jullie onvoorwaardelijk en openlijk bevestigd vierkant en kritiekloos achter het Corona-beleid van Rutte zijn gaan staan. Dit kennen we vanuit andere landen. Heeft niks meer met journalistiek te maken maar met woordvoering.

No Title

Klets niet, de paniekzaaierij over Corona voerde ALTIJD de boventoon bij jou en Volkskrant Wekenlang werd de #avondklok er langzaam in gemasseerd in plaats van het snoeihard af te keuren en Rutte voor gek verklaren dat hij het überhaupt overwoog

No Title

Wat ik veel kwalijker vindt is dat jullie, nog steeds, de spreekbuis van het Kabinet zijn. De vragen die gesteld worden bij de persconferenties zijn echt dramatisch. Jullie durven niet kritisch te zijn. Waar is de Omtzigt van de #persconferentie? Hebben we daar de BBC voor nodig?

No Title

5 op de 500 ja. 5% andere kant, 60% angstzaaien, 45% wappie-roepen. Jullie waren in maart 2020 al af.

Het is werkelijk bizar dat Volkskrant-redacteur Keulemans met zoveel overduidelijke kritiek niet bij zichzelf denkt: ‘Hmm, misschien dat we het toch niet helemaal goed hebben gedaan.’ Als ál die mensen zich ongehoord voelen, als zoveel mensen vinden dat de landelijke dagbladen vooral zijn beziggeweest met het verdedigen van het kabinetsbeleid, het promoten van de lockdown, en het bekritiseren van critici… dan zou zo’n man toch echt even de hand in eigen boezem moeten steken.

Lees ook:  Vaarwel middenklasse: 50 procent van de Amerikaanse werknemers verdient minder dan 33.000 dollar per jaar

Maar nee. In plaats daarvan lezen we een verdediging van zichzelf en de Volkskrant, waarna wij dan geacht worden te zeggen: ‘Oh ja, je hebt helemaal gelijk. Jullie waren hartstikke kritisch en wij critici van het rampzalige beleid zijn wel degelijk steeds gehoord, hoor!’Comments

comments