Thierry Baudet over ons koningshuis: ‘Dat multiculturalisme dat ze hier uitdragen, daar ben ik niet over te spreken’

Thierry Baudet over ons koningshuis: ‘Dat multiculturalisme dat ze hier uitdragen, daar ben ik niet over te spreken’

8 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

FVD-politicus Thierry Baudet spreekt zich uit over zijn visie op het Nederlandse koningshuis. De FVD-leider is een groot voorstander om het koningschap om te vormen naar een meer ceremoniële functie. Als het aan Baudet ligt dan laat de koning alle representatieve taken omtrent de politiek varen.

Het Nederlandse koningshuis ligt al enige tijd onder vuur. Soms kan je je afvragen of er een tijd was wanneer de Oranjes niet onder vuur lagen. Of het nu gaat over Lockheed-schandalen of Greet Hofmans-affaires, of om de rol van de monarchie: de discussie laait zo nu en dan flink op. Ook Forum-voorman Thierry Baudet laat zijn mening horen over het koningshuis in Nederland. In een interview met het Belgische Doorbraak laat de FVD’er, in reactie op een vraag wat zijn visie op het instellen van een republiek is, weten een ceremonieel koningschap te willen:

“Als je ons model zou hebben, dan heb je al een soort republiek met alleen een ceremonieel koningschap. Het beste van twee werelden zou ik zeggen.”

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenBaudet wil niet het koningshuis afschaffen. De historische kant van ons koningshuis is zeker belangrijk om te kennen én te behouden, vindt het Kamerlid. Alleen op de huidige vorm van ons koningshuis en allicht diens invloed heeft Baudet de nodige kritiek. Liever ziet hij dat onze koning een meer ceremoniële functie krijgt:

“Het probleem met het koningshuis is voor mij dat het een linkse agenda heeft. Het is voortdurend bezig met multiculturalisme, terwijl het er eigenlijk voor de Nederlanders zouden moeten zijn. Aan de andere kant vind ik het koningshuis ook wel mooi als een historische kant van Nederland die nog steeds voortleeft. Ik vind dat we onze geschiedenis moeten kennen.”

Het Nederlandse koningshuis is ook een behoorlijk duur instituut. Al geruime tijd is daar kritiek over te horen, maar vooralsnog wordt er niks aan gedaan. Onderzoek liet zien dat het koningshuis maar liefst 345 miljoen per jaar kost in plaats van wat de officiële begroting meldt: 42 miljoen euro.

Er gaat veel geld naar het koningshuis, meer geld dan de ‘officiële’ cijfers ons melden. Het koningshuis omvormen naar een meer ceremonieel instituut, waar we minder financiering in hoeven te steken, zou de kosten kunnen verlagen. Het standpunt van Forum over het koningshuis is een frisse wind op rechts. De meeste rechtse partijen spreken zich niet zo duidelijk uit over het koningshuis.Comments

comments