Birmese dagen, opnieuw bezocht

Birmese dagen, opnieuw bezocht

9 februari 2021 0 Door Indignatie redactie

Het zal fascinerend zijn om te zien hoe de (Dis) Verenigde Staten zullen omgaan met Myanmar na de staatsgreep als onderdeel van hun 24/7 ‘beheersing van China’-razernij.

De (jade) olifant in de uitgebreide kamer waarin de militaire coup in Myanmar was ondergebracht, moest – wat anders – China zijn. En de Tatmadaw – de strijdkrachten van Myanmar – kennen het als geen ander.

Er is natuurlijk geen rokend pistool, maar het is vrijwel onmogelijk dat Peking niet op zijn minst door de Tatmadaw was geïnformeerd of “geraadpleegd” over de nieuwe dispensatie.

China, de belangrijkste handelspartner van Myanmar, laat zich leiden door drie cruciale strategische vereisten in de relatie met zijn zuiderbuur: handel / connectiviteit via een Belt and Road Initiative (BRI) corridor; volledige toegang tot energie en mineralen; en de noodzaak om een ​​belangrijke bondgenoot binnen de ASEAN met 10 leden te cultiveren.

De BRI-corridor tussen Kunming, in de Chinese provincie Yunnan, via Mandalay, naar de haven van Kyaukphyu in de Golf van Bengalen is het juweel in de Nieuwe Zijderoute, omdat het de strategische toegang van China tot de Indische Oceaan combineert en de Straat van Malakka omzeilt. , met gegarandeerde energiestromen via een gecombineerde olie- en gaspijpleiding.

Deze corridor toont duidelijk de centrale positie van  Pipelineistan  in de evolutie van de Nieuwe Zijderoute.

Dat zal allemaal niet veranderen, degene die de politiek-economische show leidt in de hoofdstad van Myanmar, Naypyidaw. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en Aung San Suu Kyi, plaatselijk bekend als Amay Suu (“Moeder Suu”), bespraken de economische corridor China-Myanmar slechts drie weken voor de staatsgreep. Beijing en Naypyidaw hebben pas in 2020 niet minder dan 33 economische deals gesloten.

We willen gewoon “eeuwige vrede”

Er gebeurde eerder deze week iets buitengewoons in Bangkok. Een dwarsdoorsnede van de uitgestrekte Myanmarese diaspora in Thailand – die al sinds de jaren negentig een ballonvaart maakte – kwam bijeen voor het kantoor van de VN in Azië-Pacific.

Ze vroegen om de internationale reactie op de staatsgreep om de onvermijdelijke, komende Amerikaanse sancties te negeren. Hun argument: sancties leggen het werk van burgerondernemers lam, terwijl ze een beschermingssysteem in stand houden dat de Tatmadaw begunstigt en de invloed van Peking op de hoogste niveaus verdiept.

Toch gaat dit niet alleen over China. De Tatmadaw-staatsgreep is een bij uitstek binnenlandse aangelegenheid – waarbij we teruggingen naar dezelfde oude school, CIA-achtige methode die hen al in 1962 als een harde militaire dictatuur installeerde.

Verkiezingen van afgelopen november bevestigden Aung San Suu Kyi en haar partij, de NLD, aan de macht met 83% van de stemmen. De partij voor het leger, de USDP, huilde vals, beschuldigde massale verkiezingsfraude en drong aan op een hertelling, wat door het Parlement werd geweigerd.

Daarom beriep de Tatmadaw zich op artikel 147 van de grondwet, dat een militaire overname toestaat in geval van een bevestigde bedreiging van de soevereiniteit en nationale solidariteit, of in staat is om “de Unie uiteen te doen vallen”.

De grondwet van 2008 werd opgesteld door – wie anders – de Tatmadaw. Ze controleren de cruciale ministeries van Binnenlandse Zaken, Defensie en Grens, evenals 25% van de zetels in het parlement, waardoor ze een vetorecht hebben over grondwetswijzigingen.

Bij de militaire overname zijn de uitvoerende macht, de wetgevende macht en de rechterlijke macht betrokken. De noodtoestand van een jaar is van kracht. Er zullen nieuwe verkiezingen plaatsvinden als de orde en “eeuwige vrede” hersteld zal zijn.

De man die de leiding heeft, is legerleider Min Aung Hlaing, nogal blozend na jarenlang toezicht te hebben gehouden op de sappige deals van Myanmar Economic Holdings Ltd. (MEHL). Hij hield ook toezicht op de hardcore reactie op de Saffraan-revolutie van 2007 – die wel legitieme grieven uitte, maar ook grotendeels werd gecoöpteerd als een by-the-book Amerikaanse kleurenrevolutie.

Nog zorgwekkender is dat Min Aung Hlaing ook woestenij-tactieken heeft ingezet tegen de etnische groepen Karen en Rohingya. Hij beschreef de Rohingya-operatie notoir als “het onvoltooide werk van het Bengaalse probleem”. Moslims in Myanmar worden routinematig vernederd door leden van de etnische meerderheid van Bamar als “Bengaals”.

Geen opgetrokken ASEAN-wenkbrauwen

Het leven voor de overgrote meerderheid van de Myanmarese diaspora in Thailand kan erg hard zijn. Ongeveer de helft woont in de bouwsector, de textielindustrie en het toerisme. De andere helft heeft geen geldige werkvergunning – en leeft in voortdurende angst.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, ging de de facto militaire regering in Thailand eind vorig jaar op een schuldige overdrive door hen de schuld te geven van het overschrijden van grenzen zonder quarantaine te plaatsen en zo een tweede golf Covid-19 te veroorzaken.

Thaise vakbonden wezen terecht op de echte boosdoeners: smokkelnetwerken die worden beschermd door het Thaise leger, die het uiterst gecompliceerde proces van legalisatie van migrerende werknemers omzeilen en tegelijkertijd werkgevers beschermen die arbeidswetten overtreden.

Tegelijkertijd wordt een deel van de – gelegaliseerde – Myanmarese diaspora verleid om zich aan te sluiten bij de zogenaamde MilkTeaAlliance – die Thais, Taiwanezen en Hongkongers samenbrengt, en de laatste tijd ook Laotianen en Filippino’s – tegen wie anders, China, en tot een mindere omvang, de Thaise militaire regering.

ASEAN trekt geen wenkbrauwen op tegen de Tatmadaw. Het officiële beleid van ASEAN blijft niet-inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van haar 10 leden. Bangkok – waar overigens de militaire junta in 2014 aan de macht kwam – heeft een olympisch detachement getoond.

In 2021 coördineert Myanmar niets minder dan het China-ASEAN-dialoogmechanisme, en zit het ook de Lancang-Mekong-samenwerking voor – die alle cruciale Mekong-kwesties bespreekt.

De machtige rivier, van het Tibetaanse plateau tot aan de Zuid-Chinese Zee, kan geo-economisch niet strategischer zijn. China krijgt zware kritiek vanwege de bouw van tientallen dammen, die de directe waterstromen verminderen en de regionale economieën ernstig verstoren.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Zal een militaire staatsgreep de verkiezingen in november ongedaan maken, Donald Trump en de Republiek zelf?

Myanmar coördineert ook een uiterst gevoelige geopolitieke kwestie: de eindeloze onderhandelingen om de gedragscode in de Zuid-Chinese Zee vast te stellen, waarbij China tegenover Vietnam, Maleisië, de Filippijnen, Indonesië, Brunei en niet-ASEAN Taiwan staat.

De Tatmadaw lijkt de slaap niet te verliezen door zakelijke problemen na de staatsgreep. Erik Prince, voormalig Blackwater-honcho en nu het hoofd van de in Hongkong gevestigde Frontier Services Group (FSG) – onder andere gefinancierd door het machtige Chinese conglomeraat Citic – staat op het punt Naypyidaw te treffen om lokale bedrijven te ‘beveiligen’.

Een sappiger dossier gaat over wat er gaat gebeuren met de drugshandel: misschien krijgt Tatmadaw een groter stuk van de taart. Kartels in de staat Kachin, in het noorden, exporteren opium naar de Chinese provincie Yunnan in het oosten en India naar het westen.

De staatskartels van Shan zijn nog geavanceerder: ze exporteren via Yunnan naar Laos en Vietnam in het oosten, en ook naar India in het noordwesten.

En dan is er een grijs gebied waar niemand echt weet wat er aan de hand is: de wapensnelweg tussen China en India die door de staat Kachin loopt – waar we ook de etnische groepen Lisu en Lahu vinden.

Het duizelingwekkende etnische wandtapijt

De kiescommissie van Myanmar is op zijn zachtst gezegd een heel lastige zaak. Ze worden aangewezen door de uitvoerende macht en kregen veel kritiek – intern, niet internationaal – vanwege hun censuur op oppositiepartijen bij de verkiezingen in november.

Het eindresultaat bevoorrecht de NLD, wiens steun in alle grensregio’s verwaarloosbaar is. De etnische meerderheid van Myanmar – en de kiesbasis van de NLD – is de Bamar, boeddhistisch en geconcentreerd in het centrale deel van het land.

De NLD geeft eerlijk gezegd niets om de 135 etnische minderheden – die minstens een derde van de algemene bevolking vertegenwoordigen. Het is een lange weg geleden sinds Suu Kyi aan de macht kwam, toen de NLD echt veel steun genoot.

Suu Kyi’s internationale bekendheid is voornamelijk te danken aan de kracht van de Clinton-machine.

Als je met een ma of een Karen praat, zal hij of zij je vertellen dat ze op de harde manier moesten leren hoeveel van een intolerante autocraat de echte Suu Kyi is. Ze beloofde dat er vrede zou komen in de grensregio’s – voor eeuwig verstrikt in een strijd tussen de Tatmadaw en autonome bewegingen.

Ze kon onmogelijk waarmaken omdat ze geen enkele macht had over het leger.

Zonder enig overleg besloot de verkiezingscommissie de stemming geheel of gedeeltelijk te annuleren in 56 kantons van de staten Arakan, Shan, Karen, Mon en Kachin, allemaal etnische minderheden. Bijna 1,5 miljoen mensen kregen geen stemrecht.

Er waren bijvoorbeeld geen verkiezingen in de meerderheid van de staat Arakan; de verkiezingscommissie beriep zich op “veiligheidsredenen”. De realiteit is dat de Tatmadaw in een bittere strijd is tegen het Arakan-leger, dat zelfbeschikking wil.

Onnodig toe te voegen dat de Rohingya’s – die in Arakan wonen – niet mochten stemmen. Bijna 600.000 van hen overleven nog nauwelijks in kampen en gesloten dorpen in Arakan.

In de jaren negentig bezocht ik de staat Shan, die in het oosten grenst aan de strategische Chinese provincie Yunnan. In twee decennia is er niet veel veranderd: de guerrilla moet de Tatmadaw bevechten omdat ze duidelijk zien hoe het leger en hun zakenlui geobsedeerd zijn om de overvloedige natuurlijke hulpbronnen van de regio te veroveren.

Ik heb veel gereisd in Myanmar in de tweede helft van de jaren negentig – voordat ik op de zwarte lijst werd gezet door de militaire junta, zoals vrijwel elke journalist en analist die in Zuidoost-Azië werkt. Tien jaar geleden slaagde fotojournalist Jason Florio, met wie ik overal ben geweest, van Afghanistan tot Cambodja, erin om het Karen-rebellengebied binnen te sluipen,  waar hij een aantal uitstekende foto’s maakte .

In de staat Kachin probeerden rivaliserende partijen bij de verkiezingen van 2015 dit keer hun krachten te bundelen. Maar uiteindelijk waren ze zwaar gekneusd: het electorale mechanisme – slechts één ronde – was in het voordeel van de winnende partij, de NLD van Suu Kyi.

Peking bemoeit zich niet met het duizelingwekkend complexe etnische doolhof van Myanmar. Maar er blijven vragen bestaan ​​over de duistere steun voor Chinezen die in de staat Kachin in het noorden van Myanmar wonen: het is mogelijk dat ze kunnen worden gebruikt als hefboom bij onderhandelingen met de Tatmadaw.

Het basisfeit is dat de guerrilla’s niet weggaan. De bovenste twee zijn het Kachin Independence Army en het United Wa State Army (Shan). Maar dan is er het Arakan Bevrijdingsleger, het Chinese Nationale Leger, het Karenni Leger (Kayah), de Karen National Defence Organization en de Karen National Liberation, en het Mon National Liberation Army.

Waar dit bewapende tapijt op de lange termijn op neerkomt, is een enorm (on) verenigd Myanmar, dat de bewering van de Tatmadaw ondersteunt dat geen enkel ander mechanisme de eenheid kan garanderen. Het doet geen pijn dat “eenheid” de extra voordelen met zich meebrengt van het beheersen van cruciale sectoren zoals mineralen, financiën en telecom.

Het zal fascinerend zijn om te zien hoe de (Dis) United Imperial States omgaan met Myanmar na de staatsgreep als onderdeel van hun 24/7 waanzin “inperking van China”. De Tatmadaw trillen niet bepaald in hun laarzen.

 

Lees ook:  De sinistere rol van het Pentagon in het bod van de staatsgreep van Trump

***

Pepe Escobar  is correspondent-at-large bij  Asia Times . Zijn laatste boek is  2030 . Volg hem op  Facebook .Comments

comments